μεταναστες

μεταναστες

Monday, May 31, 2010

Γιατί;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Νωρίς το πρωί, το Ισραήλ προχώρησε σε μια ακόμη δολοφονική επίθεση, αυτή τη φορά κατά των πλοίων της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής – ανάμεσά τους και δύο ελληνικά- που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα και στα οποία επέβαιναν πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες. Η επίθεση των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, έγινε ενώ τα πλοία βρισκόντουσαν στα διεθνή χωρικά ύδατα. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πρόκειται κυριολεκτικά για σφαγή ειρηνικών και άοπλων πολιτών που προσπάθησαν με αυτοθυσία να βοηθήσουν τον εγκλωβισμένο λαό της Γάζας.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη διεθνή αποστολή και εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας για τα συνεχιζόμενα Ισραηλινά εγκλήματα στην περιοχή.
Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση που παρά τις εκκλήσεις, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους συμπολίτες μας από την Ισραηλινή δολοφονική βία.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε επείγουσες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας καθώς και σε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 31/5, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς- ΣΥΡΙΖΑ

Το υποκριτικό ΑΚΕΛ

Ενώ η κυβέρνηση Χριστόφια απαγόρευσε στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια να "δέσουν" στα Κυπριακά λιμάνα, το... ΑΚΕΛ καταδικάζει την των Ισραηλινών και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων. Εδώ η ανακοίνωση . Κύριοι του ΑΚΕΛ μπορούσατε να εκφράσετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας. Ομως προτιμήσατε να κάτσετε σούζα στους Ισραηλινούς. ισως ο δήθεν αριστερός Χριστόφιας ενοχλείτε από την αντίσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα. Του χαλάνε την... εικόνα. Καθώς αυτοί αντιστέκονται στους Ισραηλινούς, ενώ ο ίδιος γονυπετής παρακαλάει τους Τούρκους για μια λύση, ακόμα και εξευτελιστική.

Sunday, May 30, 2010

"Το δίλημμα είναι: τουρκική λύση, ή Κυπριακή Δημοκρατία"

Η απαγόρευση από τη κυβέρνηση Χριστόφια του ελλιμενισμού των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Παλαιστινιακή πόλη Γάζα έδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο της σημερινής (δήθεν αριστερής) Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ενας ρόλος που είναι στενά δεμένος με τα συμφέροντα των Αμερικανών, άρα και των Ισραηλινών που είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη περιοχή. Με την ευκαιρία αυτή ας ρίξουμε μια ματιά στα τεκτενόμενα στη Μεγαλόνησο, καθώς ούτε η εκλογή του ακροδεξιού Ερόγλου πτοεί τον Χριστόφια που θέλει πάση θυσία να "λύσει" (ή μάλλον να δέσει...) το Κυπριακό σε βάρος των Ελλήνων του νησιού, πάντα με τις ευλογίες Αμερικανών, Αγγλων, Τούρκων και ΟΗΕ.

Η εφημερίδα Σημερινή απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Στεφάνου και τις «κασσανδρολογίες» του εναντίον όσων απορρίπτουν την τουρκική ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κατά την διάρκεια του πρόσφατου κωμικού συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στις ΗΠΑ. Απευθυνόμενος ουσιαστικά σε μια 100αριά άτομα που χρηματοδοτούνται τα πλείστα από τις εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις και κανένας δεν τολμά να αντιδικήσει μαζί τους μπας και τους κοπούν οι... χορηγίες. Ακόμα και κάποιοι οργανισμοί που ξεκίνησαν απορρίπτοντας την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κάθονται και τα ακούνε και χειροκροτούν σιωπηρά για τα «τριάντα αργύρια». Φέτος αισθητή ήταν η απουσία των προσφύγων Κερυνειωτών, συμπατριωτών του προέδρου της ΠΣΕΚΑ Κερυνειώτη Φίλιπ Κρίστοφερ. Η «Αδούλωτη Κερύνεια» αποφάσισε να μην συμμετέχει φέτος, τους φτάνει η 35χρονη κοροιδία. Ούτε η ΕΚΕΚΑ (Επιτροπή Κατεχομένων Εδαφών Αγγλίας) δεν συμμετείχε.

Με τίτλο: "Το δίλημμα είναι: τουρκική λύση, ή Κυπριακή Δημοκρατία" η Σημερινή έγραψε στις 28/05/2010

"Εάν το δίλημμα, όπως το έθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο συνέδριο της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, και όπως το θέτουν συχνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ, είναι «διζωνική ή διχοτόμηση», τότε η ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού, συλλήβδην, πρέπει να λογοδοτήσει για όλα τα δεινά που επέρχονται, κατά τον ισχυρισμό του Στέφανου Στεφάνου. Διότι, το δόγμα ή το σλόγκαν «διζωνική ή διχοτόμηση» έμπρακτα εφαρμόζεται από το 1974, από όλους τους κατά καιρούς ηγέτες, και αποδείχθηκε ότι οδηγεί εκεί που ο κ. Στεφάνου προδιέγραψε: Στην επικυριαρχία της Τουρκίας εφ' όλης της Κύπρου, σε απόλυτη κυριαρχία της στο βορρά, και σε μικτό κράτος στο νότο.

Συνεπώς, η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να επισείει ως δαμόκλεια σπάθη αυτό το ψευδεπίγραφο δόγμα, διότι εδώ και 36 χρόνια, οι ηγέτες του Ελληνισμού τη διζωνική ομοσπονδία είχαν ως λάβαρο αγώνα και, όμως, όχι μόνο δεν απέτρεψαν τη διχοτόμηση, αλλά την εμπέδωσαν.

Εάν, λοιπόν, και τώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν επιτύχει λύση διζωνικής και οδηγηθούμε στην τραγική κατάσταση που περιγράφει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα πρέπει να λογοδοτήσει στην ιστορία. Διότι θα έχει οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε οριστική διχοτόμηση, υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας και ουσιαστικά σε δύο κράτη, ένα καθαρώς τουρκικό και ένα μικτό, ή μιξοβάρβαρο.

Όμως, η αλήθεια και τα διλήμματα δεν είναι αυτά που περιέγραψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αυτά που είπε, συνιστούν έναν αδίστακτο εκφοβισμό εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, με στόχο να αποδεχθεί το οποιοδήποτε μόρφωμα λύσης, με περίβλημα την ομοσπονδία, που θα μας προκύψει από τις συνομιλίες, υπό τον εκβιασμό ότι, εάν δεν γίνει αποδεκτή αυτή η λύση, θα οδηγηθούμε στην κατάσταση που περιγράφει ο κ. Στεφάνου.

Αλλά, ας μην έχει ψευδαισθήσεις ούτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε οποιοσδήποτε διατηρεί τις ίδιες φοβίες με αυτούς. Ο κυπριακός Ελληνισμός, ανεξαρτήτως των όποιων εκβιασμών, των όποιων φοβητσιάρικων σεναρίων, των όποιων απειλών, δεν πρόκειται να εγκρίνει την όποια λύση, για να ανακόψει, δήθεν, τη διχοτόμηση. Αυτούς τους εκβιασμούς και τις χίλιες πληγές του Φαραώ, που θα προέκυπταν αν δεν λέγαμε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, τα ζήσαμε και το 2004. Και ο λαός τα αγνόησε.

Το δίλημμα, όμως, από 'δώ και πέρα είναι άλλο. Δεν είναι διζωνική ή διχοτόμηση, αλλά νομιμοποίηση της διχοτόμησης ή διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέχιση του αγώνα γι' απελευθέρωση.

Όσοι προκρίνουν το πρώτο, είναι οι λιπόψυχοι και οι οδηγήσαντες το Κυπριακό στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ο λαός προκρίνει το δεύτερο, διότι δεν πρόκειται να παραδώσει την προεδρία του κράτους του σε Τούρκο, ούτε να δεχθεί 50 χιλιάδες εποίκους και σταθμισμένες ψήφους.

Όσοι αμφιβάλλουν, θα το αντιληφθούν σε ένα ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα".

Η πορεία προς τη Γάζα - Κείμενο από το "Ελεύθερη Μεσόγειο"

Η αποστολή γενικώς στέκει καλά, όλο το σχέδιο στέκει καλά και θα πάμε στη Γάζα, το ζήτημα είναι ότι υπήρξαν προβλήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια της προδοσίας και έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε, πιστεύω ότι μέσα στην ημέρα θα τελειώσουμε με αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τα ζητήματα αυτά θα λυθούν κατά την επιστροφή των Ελλήνων των περίπου 40 Ελλήνων, οι οποίοι βιώνουν την Κυπριακή τραγωδία για άλλη μια φορά αλλά στην ίσως χειρότερη μορφή της.

Για την ώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε κάποιες λύσεις σήμερα το πρωί και μετά να πάμε για τον προορισμό μας που είναι να πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου θεοί και δαίμονες, πράκτορες ανθυποπράκτορες, προδότες και όλοι οι άλλοι μαζί έχουνε συνενωθεί για να μας εμποδίσουνε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο. Όμως εμείς θα πάμε εκεί ανεξαρτήτως κόστους.
Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά αιχμάλωτοι οι Έλληνες βουλευτές και υπάρχει άκρα του τάφου σιγή, υπάρχει συνενοχή, οι δηλώσεις τους λογοκρίνονται, ελικόπτερα πετούν πάνω από το κεφάλι τους παρακολουθούνται όπως την εποχή της Χούντας από δεκάδες αστυνομικούς, λιμενικούς, υπάρχουν φουσκωτά σκάφη της Κύπρου τα οποία τους εμποδίζουν να αποπλεύσουν ως πολίτες ελεύθεροι σε υποτίθεται ελεύθερη χώρα αυτή είναι η κατάντια αυτή τη στιγμή και αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι.

Δεκάδες κοινοβουλευτικοί καταγγέλλουν την προδοσία αυτή τη στιγμή που συντελείται στο Κυπριακό έδαφος όταν τους απαγόρευσαν και τους εξανάγκασαν στον απόλυτο ευτελισμό για το Κυπριακό Κράτος να πάνε στην Αμμόχωστο. Με κίνδυνο να νομιμοποιηθεί δηλαδή με κίνδυνο να αναλάβουν αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Κύπρο, να προδώσουν την Κύπρο και να νομιμοποιηθεί το λιμάνι της Αμμοχώστου. Αυτή τη στιγμή συντελείται προδοσία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση απαγορεύει την έξοδο πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια θαλάσσης. Όπως δεν γίνεται σε κανένα μέρος του κόσμου, όπως μπορούσε να γίνει την εποχή της Χούντας στην Ελλάδα ή στη Χιλή του Πινοσέτ. Αυτή τη στιγμή οι Ευρωβουλευτές και τα άλλα μέλη Κοινοβουλίων, Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων αγανακτισμένοι από την προδοσία αγανακτισμένοι από το ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεπουλάει την Παλαιστινιακή υπόθεση έναντι ευτελέστατου τιμήματος συνεργασίας με το Ισραήλ, αναγκάζονται να πάνε προς τη μόνη πιθανή έξοδο από τη χώρα δια θαλάσσης που είναι η Αμμόχωστος.

Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να τους αποτρέψουμε, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε, δείξανε ευαισθησία οι άνθρωποι και χάσανε μια ολόκληρη μέρα για να μην πληγωθεί η Κύπρος, η Κύπρος ως Κράτος ως Έθνος, η οποία βέβαια διοικείται αυτή τη στιγμή από κάποιους που δεν θα έπρεπε να τη διοικούν. Εν πάση περιπτώσει τα πράγματα αυτή τη στιγμή έφτασαν σε οριακό σημείο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Κύπρος τους πρόδωσε και δυστυχώς θέλουν να βγουν από 'κει μέσα , από τη φωλιά του κούκου που τους έχουνε βάλει και να φύγουν με οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και από την Αμμόχωστο. Αυτό θα είναι και εθνική καταστροφή. Κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό. Εάν γυρίσουμε σώοι με το καλό, όσοι από εμάς γυρίσουμε όλα αυτά θα τα βάλουμε στο τραπέζι και ο καθένας θα εισπράξει το τίμημα των αργυρίων του.

Στα πλοία αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένας Έλληνας βουλευτής. Παγιδεύτηκαν. Στήθηκε παγίδα από ανθρώπους μέσα στο Κυπριακό Κράτος, παραπλανήθηκε η αποστολή. Σκεφτείτε ότι υπήρχε και Ευρωβουλευτής της Κύπρου του κόμματους του ΑΚΕΛ, ο οποίος θα μετείχε στην αντιπροσωπεία. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν χθες από κάθε λιμάνι και λιμανάκι να βγουν και επενέβαινε το λιμεναρχείο και απαγόρευε τον απόπλου. Αυτή είναι η άθλια κατάσταση που ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην Κύπρο. Οι δύο Έλληνες βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης του ΠΑΣΟΚ και ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, παρακολουθούνται συνεχώς και αποτρέπονται κάθε στιγμή στο να προσεγγίσουν κάθε ιδιωτικό μέσο για να βγουν από την Κύπρο έστω για ψάρεμα έστω να πάνε στο Καστελόριζο. Για να βγουν από την Κύπρο προς τα διεθνή ύδατα ζητώντας την τήρηση της νομιμότητας και όχι πολιτική στήριξη κάτι που δε ζητήσαμε ποτέ από την Κύπρο γιατί σεβόμασταν τις δυσκολίες. Όμως αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πουλήθηκε δεν είναι το μέρος είναι το όλον.

Εμείς αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε διάφορους τρόπους πρώτον να προσεγγίσουν τα πλοία μας μεταξύ τους διότι υφιστάμεθα συνεχώς ηλεκτρονικούς κλωβούς και ηλεκτρονικές παρενοχλήσεις τηλεπικοινωνιακές με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Πριν από λίγο έσπασε ο ηλεκτρονικός κλωβός και είναι κατόρθωμα που εμείς μιλάμε αυτή τη στιγμή μεταξύ μας. Μια μίση ώρα χθες δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με ένα σκάφος με ένα μίλι απόσταση. Θα προσεγγίσουν τα σκάφη και εμείς το Ελληνικό πλοίο με Ελληνική Σημαία θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το σκάφο Σφενδόνη που βρίσκεται στα όρια των διεθνών υδάτων, στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα ανοιχτά της Λάρνακας. Για να κάνουμε τις τελευταίες συνεννοήσεις και να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, αυτοί που κυβερνούν αυτή τη χώρα, θα βρουν τη δύναμη και θα μπορέσουν εν πάση περιπτώσει να απεμπλακούν από αυτούς, οι οποίοι χειρίστηκαν με αυτό τον άθλιο τρόπο αυτή την υπόθεση, να την πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιτρέψουν σε ένα Ελληνικό πλοίο με Ελληνική σημαία να επιβιβάσει τους Έλληνες βουλευτές και όποιους άλλους βρίσκονται εκεί, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς και σαν ελεύθερους πολίτες να τους βάλουμε πάνω στα καράβια μας και να φύγουμε για τη Γάζα.

Τα υπόλοιπα όπως σας είπα θα τα βρούμε στη συνέχεια. Και θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος ποιου. Ίσως αυτοί που παραπλάνησαν την ηγεσία την Κυπριακή, κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν. Αυτό το ξέραμε! Αυτό το ξέραμε και ήμασταν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που δεν ξέραμε, είναι αυτό που παίχτηκε αυτή την ημέρα. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή, σπάει τη σχέση της με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο. Ότι αυτή τη στιγμή το τίμημα για μια άθλια συμμαχία με το Ισραήλ, την οδηγεί σε μια απομόνωση και θέτει σε κίνδυνο να αναγνωριστεί το βόρειο τμήμα του νησιού, να αναγνωριστεί διπλωματικά και αυτό θα είναι πραγματικά εθνική προδοσία. Τα μέτρησαν, δεν τα μέτρησαν κάποιοι ας τα ξαναμετρήσουν εμείς προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε λύση ούτως ώστε άτυπα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο κατά κανένα τρόπο το μέλλον της Κύπρου αυτοί οι άνθρωποι να απεμπλακούν και να πάνε κάτω.

Το τι μας περιμένει από τους Ισραηλινούς στο τέλος τέλος ξέραμε. Ότι το Ισραήλ είναι μια αντίπαλη δύναμη και εκεί θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσουν σε μας θα είναι μέτρα για τα οποία θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά η διεθνής κοινότητα εάν θα επιτρέψει την άσκηση βίας ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενάντια σε άοπλους ανθρώπους, εάν δικαιούται δηλαδή ο στόλος του Ισραήλ να επιτηρεί ως επιτηρητής να λειτουργεί ως πειρατής ως ο τραμπούκος της Αν. Μεσογείου. Για την ώρα δεν έχουμε ακούσει σθεναρές δηλώσεις από κανέναν εδώ στην περιοχή. Υπήρξαν δηλώσεις από τη Σουηδική κυβέρνηση η οποία τιμά τους πολίτες της, που βρίσκονται πάνω στο Σουηδικό σκάφος, υπήρξαν δηλώσει από την Ιρλανδική Κυβέρνηση η οποία τιμά τους πολίτες της, άλλες Κυβερνήσεις σιωπούν και ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται αυτή τη στιγμή και αυτό ας το βλέπουν όσοι κρατάνε τις τύχες της Ελλάδας και της Κύπρου στα χέρια τους.

Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και πιστεύω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα όχι βέβαια από το λαό αλλά από το ίδιο το Κράτος μέσα στην Κυβέρνηση ας αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί 40 πολίτες Έλληνες, επειδή εκτελούν ανθρωπιστικό καθήκον και επειδή πάνε να σώσουν την τιμή και της αξιοπρέπεια της χώρας αυτής, πάνε να σώσουν την παράδοση της Ελλάδας στον Αραβικό κόσμο, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να θρηνήσουμε θύματα και τότε η ευθύνη τους θα είναι τεράστια. Εμείς το ξέρουμε ότι πήραμε τα ρίσκα της ζωής μας, αλλά αυτοί θα έχουν να αναμετρηθούν με τον Ελληνικό λαό και με την ιστορία όσοι σήμερα εξακολουθούν να σιωπούν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. Εμείς αναλάβαμε τη δική μας. Αν κυβερνούν να το αποδείξουν. Καταλαβαίνετε την ένταση, αλλά το ηθικό είναι ακμαίο και όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την αποστολή.


Saturday, May 29, 2010

Οι δώδεκα άθλοι της Ελλάδος

Του Γιωργου Χατζημαρκακη*

Το «βουνό» του χρέους όλο και μεγαλώνει. Το βάρος του απειλεί να συντρίψει ανελέητα τα θεμέλια της προβληματικής ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα νέο σχέδιο για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της - διαφορετικά το ευρωπαϊκό πακέτο δεν θα λειτουργήσει.

H Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο σχέδιο που θα χαρακτηρίζεται από τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που είχε ο μυθικός Ηρακλής, το οποίο θα αποκαλύπτει τις αδυναμίες της χώρας και θα τις μετατρέπει σε δυνατότητες.

Σε πρώτη φάση πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παραοικονομία. Αλλά τι γίνεται στο παρασκήνιο, πίσω από αυτά τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, στο πλαίσιο δηλαδή του πραγματικού σχεδιασμού της οικονομίας; Εδώ ειδικά, βλέπω ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίδουν ελπίδα να αναπτυχθεί η χώρα σε ατμομηχανή της μεσογειακής οικονομίας.

Δώδεκα προτάσεις για ένα σχέδιο «Ηρακλής»:

1) Φόροι: Οι Ελληνες πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές. Ενας ενιαίος φόρος «flat tax» θα βοηθούσε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η Γερμανία μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

2) Δημόσια διοίκηση: Πρόκειται για ένα μειονεκτικό σύστημα που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα που θα μειώσει την κρατική ρύθμιση της αγοράς παραγωγής.

3) Παιδεία: Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χρειάζονται μεγαλύτερη αυτονομία και πεπαλαιωμένες δομές πρέπει να εξυγιανθούν. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να διδάξουν στους μαθητές ότι μπορούν να επιτύχουν στο σχολείο. Πρέπει παράλληλα να θεσπιστεί μια κεντρική διοικητική υπηρεσία που θα επιβραδύνει τη διαρροή επιστημονικού κεφαλαίου στο εξωτερικό.

4) Συνταξιοδότηση: Αυτό που επείγει είναι η παροχή καλύτερων όρων στους απόδημους Ελληνες που συνταξιοδοτούνται στο εξωτερικό όπως π.χ. η αποκατάσταση απομακρυσμένων χωριών της περιφέρειας που θα διευκόλυναν τον γυρισμό τους στην πατρίδα. Ετσι, θα ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.

5) Τουρισμός Υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει «τουρισμό υγείας» και από τη νότια Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει επένδυση στην κρητική δίαιτα, στο πλαίσιο του wellness και της ειδικής ιατρικής.

6) Η «Μεσαία» Τράπεζα: Οποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, διαμαρτύρεται συχνά για τα χρηματοδοτικά προβλήματα. Οι γερμανικές τράπεζες επιφυλάσσονται να δεσμευθούν. Οσο οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να επιτύχουν υψηλό επιτόκιο με την αγορά ομολόγων του Δημοσίου, το κλασικό επιχειρηματικό δάνειο δεν είναι δελεαστικό. Η Ελλάδα χρειάζεται συνεπώς μια «Μεσαία» Τράπεζα.

7) Η εγχώρια ζήτηση: Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία «είναι ελληνικό» (made in Greece). Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να διακρίνει, πιο προϊόν έχει ελληνική προέλευση. Επιπλέον: Στο ελληνικό λιανικό εμπόριο πρέπει τα μελλοντικά δάνεια να υπάγονται σε ρήτρα που θα προβλέπει ότι θα έχουν 50% προϊόντα ελληνικής προέλευσης.

8) Γεωργικά προϊόντα: Η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη αγορά υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της όπως π.χ. το ελαιόλαδο. Τα ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο αποτελούν ενδεχόμενη αγορά και οι γαστρονόμοι πρέπει να είναι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων.

9) Πληροφορική: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να ανέβει στον Ολυμπο της ευρωπαϊκής πληροφορικής. Στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, για παράδειγμα, κέρδισε η χώρα ένα σημαντικό βραβείο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα.

10) Ναυτιλία: Η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε «σούπερ λιμένα» για την Ευρώπη, αν υπάρχει επιτέλους σοβαρή επέκταση των υποδομών της. Αναγκαία είναι η ανάπτυξη υποδομών κατά το πρότυπο του «ship and rail».

11) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: H Ελλάδα διαθέτει την πιο εξελιγμένη νομοθεσία για την ηλιακή ενέργεια έχοντας τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Η υποδομή για την ηλιακή ενέργεια πρέπει να αναπτυχθεί έτσι ώστε να εξάγεται κιόλας.

12) Αμυντικές δαπάνες: Η συμμετοχή της Ε.Ε. είναι αναγκαία. Η αναγνώριση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν οι υφιστάμενες αξιώσεις προστασίας μπορούσαν να μετατραπούν σε πράξη, αυτό θα σήμαινε μια περαιτέρω ανάσα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ηρακλής χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να πραγματοποιήσει τους 12 άθλους. Ενδεχομένως, η Ελλάδα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Να εξαφανίσεις νοοτροπίες, όπως το φακελάκι, δεν επιβάλλεται βραχυπρόθεσμα. Οι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας είναι αναγκαία.

Και όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα, η Ευρώπη θα θυμάται μια διαφορετική ελληνική λέξη, η οποία είναι ισχυρότερη από το φακελάκι: Είναι «το φιλότιμο». Αυτή η λέξη που σημαίνει αρετή, αξιοπρέπεια, τιμή, αλλά και υπερηφάνεια.

* Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής. Το κείμενο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στη γερμανική εφημερίδα Zeit.

Πηγή: Εφημερίδα Η Καθημερινή

Σχόλιο: Το άρθρο του Γ. Χατζημαρκάκη (ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Γερμανίας) είναι ενδεικτικό για την απουσία ενός (έστω υποτυπώδες....) σχεδίου ανάπτυξης από τη πλευρά της κυβέρνησης.Η ΕΔΕΚ στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων

Η ΕΔΕΚ στηρίζει απόλυτα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του και καταδικάζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας. Ταυτόχρονα στηρίζει όλες τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμό από τους Ισραηλίτες Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από Κυπριακά λιμάνια με προορισμό την Γάζα η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την αποστολή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό.Friday, May 28, 2010

«Κόκκινο» από την Κύπρο για απόπλου σκαφών προς τη Γάζα

Η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Σχετικό διάταγμα, είπε, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.
Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι η απόφαση για έκδοση του διατάγματος ελήφθη, ύστερα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους.
Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε πως "σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος. Οι θέσεις, μας, είπε, έγιναν κατανοητές από όλους".
Η υπουργός Συγκοινωνιών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και του έγιναν διαβήματα. Η απόφαση, είπε, ήταν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον Παλαιστινιακό λαό και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στόχος είναι δοθεί το μήνυμα πως "ο αποκλεισμός της Γάζας είναι απάνθρωπος και πρέπει να αρθεί". Είπε επίσης ότι μεταφέρεται ανθρωπιστικό και οικοδομικό υλικό, για μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών του πληθυσμού. Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποκάλυψε το μέρος που βρίσκονται αναφέροντας απλώς ότι είναι έτοιμοι να αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων.
Πρέπει, είπε, η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ότι "δεν μπορεί το Ισραήλ να κρατά εγκλωβισμένους ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, σε απάνθρωπες συνθήκες και με κατεστραμμένες λόγω των βομβαρδισμών υποδομές".

Χριστόφια μέχρι που θα φτάσει ο εξευτελισμό σου; Μέχρι που;

Ολοι σήμερα (7 μ.μ) στη πρεσβεία του Ισραήλ (Κηφισίας & Κατεχάκη)

Τα πλοία της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» κατευθύνονται στο σημείο συνάντησης με τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, πλέοντας στα ανατολικά της Μεσογείου. Το κράτος του Ισραήλ δηλώνει ανοιχτά ότι θα επιτεθεί στα πλοία. Εν όψει της συνάντησης των πλοίων με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καλούμε όλες και όλους σε συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία την Παρασκευή 28/5 ώρα 7μ.μ.. προκειμένου να:
• διατρανώσουμε την οργή μας ενάντια στις απειλές του ισραηλινού κράτους
• εκφράσουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους που βρίσκονται στα πλοία
• ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο ώστε τα πλοία να φτάσουν στον προορισμό τους και να σπάσουν την πολιορκία την Γάζας
Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης που μάχεται για την ανεξαρτησία και ελευθερία του.
Να σπάσει τώρα η πολιορκία της Γάζας.

Thursday, May 27, 2010

Η απάτη της δήθεν χρεοκοπίας της χώρας αποδεικνύεται πλέον και με στοιχεία!

Στον πίνακα που βλέπετε ανωτέρω, εμφανίζονται τα ποσά τα οποία θα δανείσουν στην Ελλάδα οι διάφορες χώρες της ευρωζώνης. Θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί πως είναι δυνατόν η Πορτογαλία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως εμείς, να μας δανείζουν χρήματα. Η απάντηση είναι απλή, όμως είναι ταυτόχρονα ένα μαχαίρι στην πλάτη της Ελλάδος. Ένα μαχαίρι που κάρφωσε ύπουλα και εκ προμελέτης ο σημερινός πρωθυπουργός, έχοντας ως συνεργούς την σιωπή και απόκρυψη της αλήθειας, από δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε. με πουλημένη συνείδηση και νοικιασμένη γραφίδα. Προσέξτε λοιπόν: η Ισπανία δανείστηκε την περασμένη Πέμπτη 2,345 δις €, με επιτόκιο 3,532% και θα μας δανείσει σε λίγες μέρες με επιτόκιο 5%. Δηλαδή η επιχείρηση « σώστε την Ελλάδα» θα αποβεί για την Ισπανία επικερδής αφού θα της προσπορίσει κέρδη με επιτόκιο 1,5%.
Τούτο σημαίνει ότι από την σωτηρία της Ελλάδος η Ισπανία θα βγει κερδισμένη με 150 εκατομμύρια € σε μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για την Πορτογαλία. Εκεί όμως που η «σωτηρία της Ελλάδος» προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου, αν όχι κομπίνας, είναι τα κέρδη της Γαλλίας και της Γερμανίας που δανείζονται με 1,5% και μας δανείζουν με 5%. Περιθώριο κέρδους 3,5% σε ποσό 41 δις €, δηλαδή όφελος 1,440 δις €. Γίνεται λοιπόν αμέσως αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση, ενώ είχε την δυνατότητα να δανειστεί μέχρι και τον Ιανουάριο, με επιτόκιο γύρω στο 2% δεν το έπραξε.
ΕΠΡΕΠΕ Η Ελλάδα να καταφύγει στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» για τον οποίον υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μηχανισμό στήριξης, αλλά για κερδοφόρα επιχείρηση της ευρωζώνης σε βάρος της Ελλάδος. Επίσης έτσι εξηγείται με τον πιο σαφή μάλιστα τρόπο, η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου να γυρίζει από χώρα σε χώρα, από τηλεόραση σε τηλεόραση και να διαλαλεί πως θα χρεωκοπήσουμε αν δεν δανειστούμε χρήματα. Λογική και απολύτως φυσιολογική συνέπεια η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους διάφορους οίκους αξιολόγησης και η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού και των spreads σε δυσθεώρητα ύψη. Δυστυχώς αυτή είναι η ΜΟΝΗ αλήθεια για την υπόθεση της δήθεν παρά λίγο πτώχευσης της χώρας μας. Οι κομπίνες της SIEMENS και του χρηματιστηρίου ωχριούν μπροστά της. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διακρατική απάτη που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί. Οι Έλληνες καλούνται να κρίνουν και θα αποφασίσουν (σύντομα μάλιστα) αν τους αξίζει τέτοια προσβολή.

Πηγή: Blog Φιλοτιμια


Ένα Καράβι για τη Γάζα: Όταν η Ελεύθερη Μεσόγειος Συνάντησε τη Σφενδόνη

Ανταπόκριση από τον Θανάση Τζιούμπα που συμμετέχει στην αποστολή.

Οι αντανακλάσεις από τις ηλιαχτίδες και τα φεγγάρια εναλλάσσονται στις κορυφές των κυμάτων του Αιγαίου. Ο νους αναζητάει τις λέξεις του ποιητή για να συνθέσει το δοξαστικό των νησιών που εναλλάσσονται στον ορίζοντα. Ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, γλωσσών, πολιτικών ιδεών, θρησκευτικών πίστεων, σκοπιμότητας, χαρακτήρα, συνηθειών, προσπαθούν να γίνουν πλήρωμα σε ένα καράβι και σώμα μιας αποστολής που αμφισβητεί τον νόμο των πιθανοτήτων. Η αλληλεγγύη πριν γίνει πολιτική διακήρυξη πρέπει πρώτα να βιωθεί στον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο ενός καραβιού, κι ατό είναι πιο σημαντικό από την καθημερινότητα της επιβίωσης και της άνεσης σε τέτοιες συνθήκες. Ξεκινήσαμε με την εικόνα του σκοπού, του τέλους της πορείας. Πριν από αυτό όμως ανακαλύπτουμε αυτή την πολύτιμη εμπειρία του ταξιδιού, της διαδικασίας. Ανεκτίμητο μάθημα για όποιους ανοίγουν την καρδιά τους σ’ αυτή την άσκηση εφαρμογής ιδεών και κανόνων, επικοινωνίας, αλληλεγγύης, αυτό τον μικρό χωροχρόνο όπου οι τρόποι κι οι αξίες μπορούν να γίνουν βίωμα ενός κόσμου διαφορετικού από αυτόν που πολεμάμε και ταυτόχρονα κουβαλάμε μέσα μας. Η Ιθάκη, το Ταξίδι, η Σφενδόνη, η Ελεύθερη Μεσόγειος, ο Πωλ, ο Αχμέτ, ο Γιώργος, ο Χαλέντ, ο Όλαφ, ο Μαικ, η Μαρία…

Και γύρω η αρχετυπική μεσόγειος μας χαρίζει το γελαστό της πρόσωπο κρατώντας μας θαρρείς ακμαίους ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγνωστο που μας περιμένει κάποιες εκατοντάδες μίλια νοτιοανατολικά. Άραγε πως θα έπρεπε να μοιάζει μια σημαία της Μεσογείου, μια σημαία της Θάλασσας; Μιας θάλασσας που οι σιωνιστές του Τελ Αβίβ θέλουν να την κάνουν τείχος, σαν αυτές τις τσιμεντένιες ουλές πάνω στο σώμα της Παλαιστίνης. Η θαλασσινή λωρίδα που μας χωρίζει από τα νερά της πολιορκημένης Γάζας στενεύει παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που δεν λείπουν. Οι μέρες ξεκαθαρίζουν την ειλικρινή θέληση των εθελοντών να φτάσουν εκεί που όρισαν από την σκοπιμότητα των κυβερνήσεων και τις «δεύτερες σκέψεις όπως αυτές που οδήγησαν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να «αποσύρει» την συμμετοχή των κυβερνητικών αξιωματούχων, ή τους ημέτερους ομοτράπεζους τους που απείχαν εκκωφαντικά από την όλη διαδικασία. Καλύτερα έτσι, αυτή η θάλασσα απεχθάνεται τα θολά νερά.

Νεότερη ενημέρωση από www.shiptogaza.gr: Εχθές τα πλοία έπιασαν Ρόδο, πρώτα η Σφενδόνη το απόγευμα και αργά το βράδυ το εμπορικό μας,η "Ελεύθερη Μεσόγειος". Μετά απο μία ολιγόωρη στάση για ξεκούραση και τον απαραίτητο αναιφοδιασμό, λίγο πριν τις 8 το πρωί η "Ελεύθερη Μεσόγειος" συνέχισε το ταξίδι της για το σημείο συνάντησης! Το επιβατηγό αναμένεται να καθηστερήσει, καθώς οι ταχύτητες των δύο πλοίων έχουν μεγάλη διαφορά και πολύ εύκολα μπορεί να προλάβει το βαρύ φορτηγό.

Υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στο σημείο συνάντησης αύριο το απόγευμα, όπου θα συναντηθούν όλα τα πλοία που θα απαρτίζουν τον Στόλο της Ελευθερίας,μέσα σε ενθουσιώδες αναμένεται κλίμα.Απο το σημείο συνάντησης όλα μαζί θα κινηθούν προς την αποκλεισμένη Γάζα για να σπάσουν την πολιορκία. Οι απειλές των Σιωνιστών δεν μας φοβίζουν! Μπορείτε να παρακολουθείτε το ταξίδι προς τη Γάζα και διαδικτυακά στο http://digitalship.shiptogaza.gr/

Tuesday, May 25, 2010

Ενα πλοίο για τη Γάζα

Το ΑΡΔΗΝ και η ΡΗΞΗ συμμετέχει στην αποστολή «Ένα πλοίο για την Γάζα» που έχει βάλει πλώρη για την μαρτυρική παλαιστινιακή γη. Η κινητοποίηση και η διεθνής συμπαράσταση έδωσε αναπάντεχα μεγάλες διαστάσεις στην αποστολή, είναι ένας στόλος 8 πλοίων (τα 5 φορτηγά), που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό που το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ έχει επιβάλλει, μετατρέποντας 1,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους σε ελεύθερους πολιορκημένους. Η Παλαιστίνη ορθώνει την ψυχή της απέναντι στην βαρβαρότητα των βομβών λευκού φωσφόρου, των τανκς αλλά και του αργού θανάτου του αποκλεισμού, δίνοντας μαθήματα αντίστασης σε όλα τα κινήματα του κόσμου. Η αλληλεγγύη στον λαό αυτό ας είναι ένα μάθημα αλληλεγγύης και για τις δικές μας κοινωνίες, ας είναι μια αξία που ανακαλύπτουμε καθημερινά όχι μόνο για κάποιους που υποφέρουν σε τόπους μακρινούς, αλλά ως έναν τρόπος να ζει κανείς στων αγριμιών τα χρόνια. Την εξέλιξη του ταξιδιού μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://digitalship.shiptogaza.gr

Sunday, May 23, 2010

Ο Κόκινος Καπνας


Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη «Η εφημερίδα Κόκινος Καπνας και ο ελληνισμός του Καυκάσου (1932-1937)» Με ομιλητές τους:
Βασίλη Τσενκελίδη, ιστορικό
Γιώργο Γρηγοριάδη, ερευνητή της ιστορίας του Σοχούμι
Παναγιώτη Σιδηρόπουλο, συμμετείχε στην πρώτη ερευνητική ομάδα που εντόπισε την εφημερίδα
Γιώργο Καραμπελιά, εκδότη
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ. στο «Καφέ του Ηλία», Λασκαρίδου 47, Καλλιθέα

Saturday, May 22, 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΦΤΩΧΟΙ!...

Του Γιάννη Ξανθούλη

"...Να ξαναγίνουμε φτωχοί. Οπως ήμασταν πάντα. Οπως οι ήρωες των παλιών αναγνωστικών που οι γιαγιάδες έμοιαζαν με γιαγιάδες κι όχι με συνταξιούχες πόρνες. Οπου οι μπαμπάδες επέστρεφαν το μεσημέρι για να καθήσει ΟΛΗ η ελληνική οικογένεια στο τραπέζι και να φάει το σεμνό φαγητό -όσπρια πεντανόστιμα και ζαρζαβατικά με μαύρο ψωμί μοσχοβολιστό- ενώ η γάτα και ο σκύλος περίμεναν στωικά να 'ρθει η σειρά τους...
Να ξαναγίνουμε φτωχοί όπως ήμασταν πριν σαράντα και πενήντα χρόνια. Τότε που ονειρευόμασταν ...
κυρίως εν μέσω γκρι, μπλε και μπεζ χρωμάτων, τότε που καμιά Ελληνίδα δεν φιλοδοξούσε να γίνει ψευδοξανθιά, τότε που η λάσπη κολλούσε συμπαθητικά στα παπούτσια μας και οι αυθεντικοί ζήτουλες βρίσκονταν έξω απ' τις εκκλησιές περιμένοντας το τέλος της λειτουργίας και του μνημόσυνου. Να ξαναγίνουμε φτωχοί πλην τίμιοι, χωρίς κινδύνους να ξεστρατίσουν οι αρχιμανδρίτες προς την ψηφιακή παιδοφιλία.
Να βρούμε ξανά τις σωστές μας κλίμακες χωρίς αγωνία παρκαρίσματος και παχυσαρκίας. Να ξαναβρούμε τη γεύση του «μπατιρόσπορου», των ελαχιστοποιημένων αναγκών, να ανακαλύψουμε εκ νέου τον ποδαρόδρομο και το συγκινητικό μοντέλο της «γυναίκας της Πίνδου». Μόνο με τέτοιες ηρωικές διαδρομές ενδεχομένως να ακυρώσουμε το κόμπλεξ μας έναντι του Μπραντ Πιτ και της Ναόμι Κάμπελ. Να ξαναβρούμε -γιατί όχι- και τους παλιούς καλούς εχθρούς (κυρίως από τα βόρεια) που σήμερα τους έχουμε σκλάβους στα παβιγιόν μας.
Να ξετρελαθούμε από την επικοινωνιακή μας υστερία με τα σιχαμένα κινητά τηλέφωνα που κατάργησαν κάθε έννοια ιδιωτικής ζωής. Να σκάψουμε στις αυλές -όσοι έχουν αυλές- και να κάνουμε παραδοσιακούς ασβεστόλακκους για να ασπρίζουμε τα δέντρα έτσι για καλαισθησία και υγεία. Να βρούμε πάλι τη σημασία του χώματος καταργώντας το καυσαέριο του επάρατου τρέχοντος πολιτισμού.
Να εφεύρουμε τις παλιές νοσοκόμες που σέρνονταν από σπίτι σε σπίτι ρίχνοντας ενέσεις πενικιλίνης στα οπίσθια ολόκληρου του Εθνους. Να προσδιορίσουμε ξανά την ντροπή και τον «σεβασμό» προσέχοντας το βλακώδες λεξιλόγιο των τέκνων μας. Επιτέλους, όποιο τέρας βρίζει ή χρησιμοποιεί την πάνδημη και πολυμορφική λέξη «ΜΑΛΑΚΑΣ» πάνω από εκατό φορές την ημέρα να το μπουκώνουμε με «κόκκινο πιπέρι εξόχως καυτερό», όπως τον καιρό της εξαίρετης φτώχειας μας.
Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα κουλά μας χέρια σε δουλειές που σήμερα δίνουμε του κόσμου τα λεφτά, όπως μεταποίηση ρούχων, αλλαγές γιακάδων στα πουκάμισα, καρικώματα στις κάλτσες, υδραυλικές και σχετικές εργασίες. Να απαγορευτεί διά ροπάλου το γκαζόν που για μας τους πρώην φτωχούς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Στη θέση του να φυτευτούν λαχανικά ή και οπωροφόρα για να μην καλοσυνηθίζουμε την κάστα των μανάβηδων. Κάποτε ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ήταν τα βασικά καλλωπιστικά των κήπων μας.
Να επανακτήσουμε το κύρος μας, χρησιμοποιώντας βοϊδόπουτσες, βέργες κι ό,τι τέλος πάντων απαιτούσε ο βασικός σωφρονιστικός κώδικας τα χρόνια της περήφανης ανέχειας.
Σταματήστε τις ψυχολογίες και τις παραφιλολογίες για τα «τραύματα» των παιδιών.
Μόνο λύσεις γήινες και πρακτικές -χωρίς ενστάσεις από τον Ρομπέν της ευαισθησίας, τον ΣΥΡΙΖΑ- θα αποκαταστήσουν την τρέλα και το χάος που υπαινίσσονται οι στατιστικές.
Να θυμηθούν οι Νεοέλληνες πως προέρχονται απ' τον Μεγαλέξανδρο, από τον Μιλτιάδη, τον Αριστείδη και προφανώς απ' τον... Αλκιβιάδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βάλουν σε ενέργεια τον «δίκαιο θυμό» αν συμπέσουν με ληστές τραπεζών, περιπτέρων, σούπερ μάρκετ και κοσμηματοπωλείων. Κανένας δισταγμός. Τα παλιά χρόνια για ψύλλου πήδημα σε μπαγλάρωναν. Θυμήσου και κόψ' τους τα χέρια ή και τα αχαμνά. Επιτέλους ας σταματήσουμε την ευρωπαϊκή μας ψυχοπάθεια. ΠΟΤΕ κανένας Ελληνας δεν έγινε σωστός Ευρωπαίος. Ούτε καν ο Αβραμόπουλος ούτε καν ο Σημίτης και άλλοι τέτοιοι που μου διαφεύγουν. Απ' τον καιρό που σταματήσαμε να θυμώνουμε σωστά, την πατήσαμε. Σταματήστε το «ντόπινγκ» με το τσουλαριό των λαϊκών ασματομουλάρων. ΠΟΣΟΥΣ ΠΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΣ, κύριοι καναλάρχες της πλάκας; Δεν είναι καιρός να ξεβρωμίσει ο τόπος απ' τους εκφραστές του τραγουδιστικού Κάμα Σούτρα; ΠΟΙΟΣ θα μαζέψει τις ελιές στα περιβόλια όταν ο κάθε πικραμένος ονειρεύεται να γίνει αφίσα στη Συγγρού; ΠΟΙΟΣ θα καθαρίσει τη Συγγρού απ' το αίσχος της καψουρικής ταπετσαρίας, κύριοι δήμαρχοι; Οι τραβεστί; Οι καημένες οι τραβεστί έχουν άλλες υποχρεώσεις...
Μη φοβάστε τη φτώχεια. Η πατρίδα μας είναι ευλογημένη έστω κι αν δεν παράγει λαμαρίνες αυτοκινήτων ή καλής ποιότητας νάρκες και όπλα για τους τριτοκοσμικούς.
Θυμηθείτε την ευλογία του ελαιόλαδου, της κορινθιακής σταφίδας, του χαλβά Φαρσάλων, των εσπεριδοειδών, της σαρδέλας και των λατρεμένων ραδικιών. Λάδι, χόρτα, ελίτσες, λίγο τυρί και ψωμί ζεστό, να φρεσκάρουμε στο μνημονικό μας το παλιό αναγνωστικό του Δημοτικού. Το ξέρω πως είναι ζόρι να κόψουμε το σούσι απότομα, όμως ήρθε ο καιρός να αναβιώσουμε την όπερα της πεντάρας, της δεκάρας και των άλλων χρηστικών μας αξεσουάρ. Μια δοκιμή νομίζω πως θα μας πείσει, τώρα μάλιστα που ξεκινά και το Τριώδιο.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ και ο θεός των μικρών πραγμάτων μαζί μας"

Προφητικό και ας έχει γραφτεί πριν από ένα χρόνο!...

Friday, May 21, 2010

Η Εποχή στο διαδίκτυο

Δείτε το νέο site της "Eποχής", πιο όμορφο και πιο λειτουργικό της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ανανεωτικής Αριστεράς

Κείμενο κατοίκων σχετικά με διώξεις τριών γειτόνων μας για δεντροφύτευση στου Φιλοπάππου

Από τον Νοέμβριο του 2002 οι κάτοικοι γύρω από τον Λόφο Φιλοπάππου ξεσηκώθηκαν, οργανώθηκαν μέσω Λαϊκών Συνελεύσεων και προχώρησαν σε πολλαπλές δράσεις για να αποτρέψουν την αλλαγή χρήσης και πρόσβασης στον Λόφο. Σήμερα 3 από τους γείτονές μας που συμμετείχαν σε αυτές τις δράσεις, διώκονται για παράνομες δενδροφυτεύσεις.
Μετά τις 17 «περίεργες» πυρκαϊές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2003 στον Λόφο και το πλήγμα καταστροφής που δέχθηκε ο ένας από τους δύο «πνεύμονες» πρασίνου της Αττικής με εκείνη την φοβερή πυρκαγιά στην Πάρνηθα το 2007, οι γείτονές μας αυτοί στήριξαν τις αποφάσεις κατοίκων και άλλων κοινωνικών ομάδων που αποφάσισαν να ενισχύσουν το πράσινο του Λόφου με διάφορες δράσεις (δενδροφυτεύσεις, πότισμα, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια συντήρησης και ενίσχυσης του πράσινου από τους αρμόδιους Δήμο Αθηναίων, Α’ ΕΠΚΑ κ.λ.π.).
Στις υπεύθυνες όμως αρχαιολόγους του Λόφου κα Λαζαρίδου Κ. και κα Βογιατζόγλου Ο., στους χώρους που θεωρούν ότι είναι «τσιφλίκι» τους, αυτές οι δράσεις των κατοίκων λειτούργησαν ως «κόκκινο πανί» και μαζί με τις εμμονές που εδώ και χρόνια έχουν απέναντι σε κάποιους γείτονές μας από την αγωνιστική τους δράση ενάντια σε κάθε εμπορευματοποίηση του Λόφου, στάθηκαν ικανές να αποφασίσουν να τους στείλουν (με την βοήθεια των δικαστικών αρχών) στο σκαμνί του κατηγορούμενου.
Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι κάτοικοι είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους και στο Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί πολλάκις έχουν ελέγξει την «πολιτεία» τους ως δημοσίων υπαλλήλων με ονομαστικές μηνύσεις και έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο εστιατόριο «Διόνυσος» και την καταπάτηση μέρους της Πνύκας από την Κανέλλου. Στην ουσία, οι αρχαιολόγοι και το Υπουργείο στοχοποιούν αυτούς τους κατοίκους για να θέσει η δίωξή τους αναχώματα στον αγώνα μας για έναν ελεύθερο Λόφο, όπως τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε.
Η επίθεση όμως σε κάποιους από τους κατοίκους που αγωνίζονται για έναν ελεύθερο Λόφο, είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Και αν το κράτος θέλει να εξατομικεύσει το συλλογικό μας αγώνα, σέρνοντας 3 κατοίκους στις δικαστικές αίθουσες, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι που μας πέταξε και θα αποδείξουμε ότι στο κοινωνικό πεδίο χτίζονται σχέσεις και κερδίζονται πράγματα.
Το χυδαίο στην σκέψη και εκτέλεση του σχεδίου των κ.κ. Λαζαρίδου-Βογιατζόγλου, είναι οι ψεύτικες και κατασκευασμένες κατηγορίες για την «δήθεν» καταστροφή αρχαίων ευρημάτων μετά από δενδροφύτευση που έκαναν κάτοικοι των περιοχών μας.
Η στάση και συμπεριφορά των αρχαιολόγων αυτών, που θυμίζει άλλες εποχές χαφιεδισμού, κατασκευασμένων κατηγοριών και καταστολής κάθε αντίδρασης των κατοίκων ενάντια στην εμπορευματοποίηση και διαπλοκή συμφερόντων που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα στο Λόφο μας υπό την ανοχή ή ακόμη και την συγκάλυψη των αρμοδίων αρχών (Α’ ΕΠΚΑ, Πολεοδομία, Υπ.Πο.), ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !
Όλοι εμείς οι κάτοικοι που εδώ και σχεδόν 8 χρόνια σταθήκαμε εμπόδιο στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Λόφου μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους που διώκονται, καθώς και σε κάθε άλλον που θα βρεθεί στο στόχαστρο χυδαίων εκβιασμών
και δηλώνουμε σε όλους αυτούς τους «χαρτογιακάδες», ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθειά τους για την αλλαγή χρήσης και πρόσβασης του Λόφου μας. Ενάντια στις διώξεις ούτε βήμα πίσω !

Κάτοικοι από τις γειτονιές γύρω από το Λόφο Φιλοπάππου.

Wednesday, May 19, 2010

Βγες έξω...

Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή Και της δουλιάς τη θέση που αύριο θα χάσεις! Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου! Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ! Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας:
Κάνε πράξη την αλληλεγγύη!
Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και Διεκδίκησε το μεροκάματό σου! Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις Όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν! Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου! Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ! Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη Την αλληλεγγύη!

Bertolt Brecht, "Το τραγούδι της απεργίας" (1929-1930)

Δεν ξεχνώ!

Οι ποντιακές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για τις 18:00 σήμερα συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην τουρκική πρεσβεία.


Χαιρετισμός των βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Τάσου Κουράκη στην εκδήλωση της 19ης Μαϊου "Ημέρας μνήμης και τιμής των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού" που διοργανώνει η Παμποντιακη Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας
Δυστυχώς οι υποχρεώσεις μας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν μας επιτρέπουν να είμαστε μαζί σας, θέλουμε όμως με αυτή την επιστολή να χαιρετίσουμε τις σημερινές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αναγνώρισης του Σουηδικού Κοινοβουλίου και τους κεντρικούς ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης της ΠΟΕ, την πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας κυρία ULLA HOFFMAN και τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου κύριο Νίκο Παπαδόπουλο.
Η 19η Μαΐου είναι “Ημέρα Μνήμης” για τους δεκάδες χιλιάδες δολοφονημένους και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.
Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας.
Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, και βέβαια στην καλή γειτονία, θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτούς τους διωγμούς αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και δικαίωση που ενώνει και δεν χωρίζει. Αποτελεί πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες.
Θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νεοπρόσφυγες πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα λόγω της στενής μικροκομματικής αντίληψης και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Χρέος μας είναι επίσης, αναλογιζόμενοι τις διακρίσεις που βίωσαν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, να σεβόμαστε και όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας από όπου και αν προέρχονται και να στηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποτροπή του κοινωνικού τους αποκλεισμού και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία

Tuesday, May 18, 2010

Η ΚΟΕ προαναγγέλλει εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα μέτωπο αλλαγής

Η ΚΟΕ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες μια ανοικτή πρόταση συγκρότησης ενός μετώπου αλλαγής της πορείας προς την κοινωνική καταστροφή. Ένα τέτοιο ανοικτό, πλατύ, λαϊκό μέτωπο είναι η ανάγκη των καιρών. Είναι η απαίτηση ανατροπής ενός πολιτικού συστήματος ξεπερασμένου, ληστρικού, διεφθαρμένου. Είναι ο μοναδικός δρόμος ελπίδας και διεξόδου. Στην πρόταση συγκρότησης του μετώπου καθοριστικό ρόλο οφείλει να παίξει η αριστερά, αλλά το μέτωπο δεν περιορίζεται στην αριστερά. Αφορά τις δυνάμεις, κοινωνικές ή πολιτικές που επιδιώκουν την πραγματική αντιπαράθεση με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές ασφυξίας που εφαρμόζονται στη χώρα.

Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις που συγκροτούν την πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης», ενώνονται σήμερα σε δύο πράγματα: Πρώτον στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου ανατροπής και αλληλεγγύης. Δεύτερον στην εκτίμηση ότι αν η αριστερά δεν ανταποκριθεί, θα ξεπεραστεί από την κοινωνία. Δείγματα τέτοιων καταστάσεων ζήσαμε και κατά την γενική απεργία της 5/5, όπου η κατακραυγή για το πολιτικό σύστημα ήταν πάνδημη και η αριστερά –ανεξαρτήτως δηλώσεων- ήταν μέσα στο κάδρο της απαξίωσης.

Οι όποιες πρωτοβουλίες και διεργασίες για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου οφείλουν πρώτα από όλα να βλέπουν την κοινωνία και όχι το μικρόκοσμο ή τις μικροεξουσίες της αριστεράς. Επομένως τα ερωτήματα περί διάσπασης, νέου φορέα ή ψηφοδελτίου, αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ κλπ, αν δεν είναι κατευθυνόμενα, είναι αφελή. Διατυπώνονται, αφαιρώντας την πραγματικότητα των κοινωνικών αλλαγών που θα είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές, είτε σε αντιδραστική, είτε σε προοδευτική κατεύθυνση. Στην εποχή που είμαστε και με την αριστερά που υπάρχει, δεν περιμένουμε ότι η αριστερά θα σώσει την κοινωνία. Ανάποδα, η κοινωνία είτε θα αναδείξει άλλο ρόλο για την αριστερά, είτε θα την περιθωριοποιήσει.

Τις τελευταίες μέρες εξαπολύθηκε μια συντονισμένη εκστρατεία εναντίον του Μετώπου, συντρόφων και οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό.

Τα επιτελεία που έχουν την ολοκληρωτική ευθύνη για τη μιζέρια και την εσωστρέφεια της αριστεράς, σε συγχορδία με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, κατασκεύασαν γεγονότα, προχώρησαν σε εικασίες, «αποκάλυψαν» σχέδια διάσπασης, έφτασαν να μιλάνε για μέλος του Μετώπου που ρωτά στη Βουλή για το πώς θα κατανεμηθεί η κρατική επιχορήγηση μετά τη διάσπαση… Είχε προηγηθεί η βεβιασμένη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/5, με μόνο στόχο να προλάβουν τον Α. Αλαβάνο. Και φυσικά οι γνωστές αθλιότητες που κυκλοφόρησαν για το πώς το Μέτωπο δήθεν αρνήθηκε την πρόταση που το ίδιο κατέθεσε: Να είναι ομιλητές και ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, ως ένα θετικό, δημιουργικό σοκ ελπίδας και ενότητας για τον κόσμο της αριστεράς. Σήμερα, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ΚΟΕ και η συγκέντρωση του Μετώπου στις 27/5 ερμηνεύονται ως εξαγγελία διάσπασης.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν μια αριστερά μικρή, μίζερη και αναντίστοιχη. Σε καιρούς βαθιάς κρίσης και μεγάλων ανατροπών, τμήματα της αριστεράς ασχολούνται με την εκκαθάριση, τις προγραφές, την εξώθηση σε διάσπαση. Όχι με δημόσιο και πολιτικό τρόπο. Αλλά με την γνωστή πλέον μέθοδο της διαβολής και των διαρροών, με την βοήθεια των γνωστών και μη εξαιρετέων συγκροτημάτων τύπου.

Θα διαψευστούν. Πολιτικά ζητήματα υπήρξαν και υπάρχουν:

Η απαίτηση για συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του «ευρωπαϊσμού» πριν την 3η συνδιάσκεψη, που ευτυχώς αποσύρθηκε πριν εκτεθούμε ανεπανόρθωτα. Η εμμονή στην «προγραμματική αντιπολίτευση», ενώ ξεκινούσε η πιο έξαλλη επίθεση του κεφαλαίου. Η (δημόσια αναγνωρισμένη) καταστρατήγηση όλων των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η διολίσθηση σταθερά και αποφασιστικά στη διάλυση και στο σάπισμα των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προπηλακισμός της πρότασης δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η μετά από μήνες αντιγραφή της ίδιας πρότασης για το ΔΝΤ. Η συζήτηση για ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Παπούλια. Η πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές. Η πρόταση για «νέο» πόλο της αριστεράς με δυνάμεις της οικολογίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο περιορισμός της αριστεράς σε ρόλο σχολιαστή χωρίς «εξαλλοσύνες». Η απουσία παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που θα οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα του λαού. Η ανεξέλεγκτη και ανταγωνιστική παρέμβαση τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η θλιβερή τηλεοπτική παρουσία. Η φθοροποιός πολυήμερη συζήτηση για την εμφάνιση ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Οι κεντρικές παρεμβάσεις χωρίς αιχμές και στόχους, επίπεδες και αδιάφορες. Η σημερινή αήθης επίθεση ενάντια σε όσους έθεσαν την ανάγκη για μια αριστερά ανταγωνιστική και επικίνδυνη. Η κατασκευή ανύπαρκτων «ειδήσεων», «δηλώσεων», «ομιλιών».

Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Επομένως υπάρχουν πολιτικά ζητήματα που μια υγιής διαδικασία θα τα έθετε στη συζήτηση. Τα προσωπικά, ψυχολογικά ή άλλα, ηγετικά προβλήματα, ανασύρονται για να κρύψουν το κενό αριστεράς. Και αντί να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση πετιέται η λάσπη της διάσπασης ώστε να μετατεθούν οι ευθύνες. Εκτός κι αν την ευθύνη για το σημερινό βάλτωμα και τη σμίκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την έχει μια «αριστερίστικη», «αντιευρωπαϊκή», «μικρή», «ανύπαρκτη στην κοινωνία» συνιστώσα - με μηδενική πρόσβαση στα ΜΜΕ, και ένας πρώην πρόεδρος που αποφάσισε ξαφνικά να ξαναγίνει πρόεδρος…

Η ΚΟΕ δεν θα αναλωθεί σε αυτή την αντιπαράθεση. Δεν θα έβγαζε καν αυτή την ανακοίνωση αν τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν σεβαστά και δεν είχαμε παροξυσμό πανικόβλητων και προσβλητικών άρθρων.

Η ΚΟΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για να τεθεί η ανάγκη συγκρότησης ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου αλλαγής. Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες, απρόβλεπτες και κρίσιμες για την πορεία της χώρας και του λαού της. Προτιμούμε να παρέμβουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή, από το να αναλωθούμε στο συνηθισμένο αριστερό χόμπι της ίντριγκας, της διαβολής και του κουτσομπολιού.

Στις 29 Μαΐου θα διεξαχθεί έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη της ΚΟΕ. Στη συγκέντρωση του Μετώπου στις 27/5 θα υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από τη μεριά μας για το μέτωπο που πρέπει να συγκροτήσουν οι δυνάμεις που κινούνται έξω από το σύστημα υποτέλειας και χρεοκοπίας. Η ΚΟΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να δουλέψουν αποφασιστικά για την επιτυχία της συγκέντρωσης, που μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή.

ΚΟΕ, 17/5/2010

Σχόλιο "Πιπεριάς": Με τον πιο απλό και συνάμα πολιτικό (πρέπει να το πούμε...) τρόπο νομίζω ότι η ΚΟΕ ανακοινώνει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικαίωμα των συντρόφων της ΚΟΕ να επιλέξουν το δρόμο τους. Οι διασπάσεις είναι τραυματικές εμπειρίες, αλλά κάποιες φορές λειτουργούν λυτρωτικά. Στη προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ με το "Μέτωπο" & τον Αλαβάνο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ενα "βελούδινο" διαζύγιο ίσως να ήταν καλύτερο. Εξάλλου θα βρισκόμαστε στους δρόμους καθημερινά, σε κοινούς αγώνες...


Thursday, May 13, 2010

...(α)κυρώσεις ...

«Και ιδού δράκων πυρρός (χρυσοκόκκινος) εκ πυρός (πύρινος)» -απ' τηνΑποκάλυψη του Ιωάννη, όταν άρχισε να μελετά το Ασφαλιστικό...
Ανδρείκελο (το): ομοίωμα ανθρώπου.
Ή ζώου. Με αρθρωτά κινητά μέλη που επιτρέπουν διάφορες στάσεις.
Συνώνυμα: μαριονέτα, κούκλα.
Μεταφορικώς: Αυτός που στερείται αυτενέργειας, αυτοβουλίας και κατευθύνεται από άλλους.
Πιο χοντρά συνώνυμα: πιόνι, υποχείριο, φερέφωνο, αχυράνθρωπος, ενεργούμενο...
Ετυμολογία: αρχ.: ανδρείκελον-ανθρωπόμορφος εκ του ανήρ-ανδρός και είκελος, όμοιος...
Αντίθετα: ανδρείος, αντρείος, αντρειωμένος, τολμηρός, σθεναρός, παλληκάρι, γενικώς ο πούντζος του Καραϊσκάκη...
[Βεβαίως υπάρχει και η βυζαντινόφρων εκδοχή της «ανδρείας» ήτις περιορίζεται εις «την των ανδρών ηλικία» (Λεξικό Σουΐδα) -αν και παρακάτω αποκαθιστά την έννοια και ως «ανδρεία ψυχής»- μυστήριοι τύποι αυτοί οι Βυζαντινοί]...
***
Ραγιάς (ο): αραβική λέξη - ο μη μουσουλμάνος οθωμανός υπήκοος, κατά συνεκδοχήν ο δούλος -«να 'ρθουν να προσκυνήσουσι, ραγιάδες να γενούνε»- (από το Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης του Δημήτριου Β. Δημητράκου το οποίον εγράφη ακριβώς επειδή οι ραγιάδες έχασαν το παιγνίδι το 1821, ασχέτως αν έκτοτε περιοδικώς επανέρχονται κι ενίοτε εκ νέου κάνουν κουμάντο).
Αντιθέτως, το Λεξικό Μπαμπινιώτη ετυμολογεί τη λέξη απ' το τουρκικό raya, αλλά συμφωνεί με το Λεξικό Δημητράκου ότι ραγιάς είναι ο μη μουσουλμάνος υπήκοος των Οθωμανών, μεταφορικώς αυτός που έχει δουλοπρεπή στάση.
Αρα, είναι δημοσιογραφικώς διασταυρωμένο (σε δύο Λεξικά) και άρα κάργα καρατσεκαρισμένο ότι ραγιάς είναι ο δουλοπρεπής, ο υποτέλειας, ο σφάξε με αγά μου να αγιάσω...
Κάτι σαν γραικύλος.
Γραικύλος (ο) (μειωτικό): ο Ελληνας που είναι ανάξιος της εθνικής του παραδόσεως, ο ξεπεσμένος, παρηκμασμένος Ελληνας, συνήθως δουλοπρεπής προς τους ξένους.
Ετυμολογία: λατινικό, Graeculus, επίθετο με το οποίον οι Ρωμαίοι χαρακτήριζαν ειρωνικά τον ελληνίζοντα συμπατριώτη τους, ο οποίος προσπαθούσε αδέξια να μιμηθεί τους Ελληνες (Λεξικό Μπαμπινιώτη).
Η λέξη στη συνέχεια εξέπεσε να αναφέρεται στους ίδιους τους Ελληνες, πλην όμως τους εκπεσόντες, τους ξεπεσμένους και δουλικούς.
Αντίθετο: Γραικός (ο): ο Ελληνας. «Ελληνες ωνομάσθησαν το πρότερον Γραικοί καλούμενοι», Αριστοτέλης (Λεξικό Liddell-Scott) - και δυο χιλιάδες χρόνια μετά: «εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θέ' να πεθάνω». (Φράση πολύ συνηθισμένη κατά τους σκοτεινούς αιώνες της τουρκοκρατίας, ότε, κατά τους νεωτερικούς, η συνέχεια του ελληνισμού ελέγχεται).
Συνώνυμο: Ρωμιός (εκ του Ρωμαίος, καθώς πολιτικά κι ανεξαρτήτως καταγωγής προσδιόριζαν τον εαυτόν τους οι υπήκοοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - του Βυζαντίου).
σημείωσις: νεότερον του γραικύλου είναι ο γραισκύλος - μια ευγενική (κι αφιλοκερδής) γλωσσοπλαστική προσφορά της στήλης στη μαμά ελληνική γλώσσα.
* * *
Κουίσλινγκ: η απόδειξη ότι για να 'ναι κανείς γραικύλος ή ραγιάς, δεν προϋποθέτει να 'ναι Ελληνας.
Δωσίλογος (ο): το τελευταίο κι έσχατο λήμμα (και λύμα, σκατό) του γράμματος δέλτα της ελληνικής γλώσσας: αυτός που υποχρεούται να λογοδοτήσει για τις παρανομίες του - αυτός που συνεργάσθηκε με τον εχθρό την περίοδο της Κατοχής - ίδιου
ετύμου (κατά τη σχέση του δίδω και του δώρου), με τη δωροδοκία, δωροδοκώ, δωροδόκος και τη δωροληψία, δωρολήπτης, δωροδοκούμαι...
Οι τελευταίοι, δωσίλογοι, δωροδόκοι και δωρολήπτες καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που μόνον σε μια επικράτεια ραγιάδων, θα μπορούσαν να έχουν συντάξει γραικύλοι με κυβερνήσεις ανδρεικέλων.
Ανδρείκελα των ΗΠΑ.
Ανδρείκελα του ΔΝΤ.
Αλλωστε έτσι λύνεται και το συνεχές δίλημμα του νεώτερου Ελληνισμού (μετά τους Κομνηνούς) ανάμεσα στην «παπική τιάρα» ή το «τούρκικο φακιόλι»: και ανδρείκελο της Δύσης, και ραγιάς στον Τούρκο. Οπερ έδει δείξαι...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 13.V.2010 stathis@enet.gr

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Wednesday, May 12, 2010

Ερχεται ο Ερντογάν, η αριστερά τι λεει;

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας

Έρχεται ο Ερντογάν στην Ελλάδα, εμείς δεν θα πούμε να μην έρθει ο Ερντογάν γιατί είναι Τούρκος όπως λένε οι γνωστοί εθνικιστές. Και είμαστε και οι πρώτοι που θα υποστηρίξουμε ότι θέλουμε ομαλή συμβίωση με την γειτονική χώρα και θέλουμε την πλήρη διεθνιστική αλληλεγγύη και φιλία ανάμεσα στον ελληνικό, τον τουρκικό και τον κουρδικό λαό. Δεν το συζητάμε. Όμως για κοιτάξτε αυτή η φιλία μεταξύ τους πάει να οικοδομηθεί με γέφυρα τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις συμφωνίες των μονοπωλίων των ελληνικών, των τουρκικών και άλλων. Μπορεί οι επιχειρηματίες να είναι φίλοι στο πολιτικό επίπεδο και στο στρατιωτικό επίπεδο να υπάρχει σύγκρουση. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο προετοίμαζαν οι κεφαλαιοκράτες την άνοδο του φασισμού και τροφοδότησαν το πόλεμο, αλλά και σε όλη την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Αμερικάνοι βιομήχανοι, Σουηδοί, Βρετανοί βιομήχανοι, Γάλλοι βιομήχανοι, συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, με το γερμανικό κεφάλαιο. Δεν έχει πατρίδα το κεφάλαιο. Και εδώ κινδυνεύουμε να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία η οποία αντικειμενικά, έμμεσα άρα και άμεσα αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο που αφορούν ελληνικά νησιά. Κατά συνέπεια εξαιρείται από την άμυνα της χώρας ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας. Θα μου πείτε καλά έχουμε μια κυβέρνηση προδοτική; Δεν θα την πούμε έτσι. Θα έρθει και θα σου πει: Μα είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να μπει και η Τουρκία στην ΕΕ. Προσέξτε όμως. Αυτή η συμμαχία είναι λυκοσυμμαχία. Και δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε ούτε σε σύμμαχο της χώρας, πολύ περισσότερο που υπάρχουν οι ανταγωνισμοί και θα αναπαράγονται συνέχεια, δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και αρμοδιοτήτων.

Tuesday, May 11, 2010

Και μετά το Βήμα, η Καθημερινή...

«Oι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα». Tα λόγια αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτκών αρχηγών πρέπει να οδηγήσουν στην άμεση λήψη πρακτικών μέτρων που θα περιφρουρήσουν την ζωή, την ελευθερία, την απρόσκοπτη εργασία στην Αθήνα κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, καθώς και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Τα κόμματα που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και δικαιούνται να θεσπίζουν τους κανόνες της Δημοκρατίας. Ενα τμήμα της Αριστεράς έχει επιλέξει το μονοπάτι της παραφροσύνης, αμφισβητώντας το Σύνταγμα και τους νόμους. Αν το επιτρέψουμε, το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για τη Δημοκρατία και τη χώρα συνολικά.

*** Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε ταξικό πόλεμο;

Sunday, May 9, 2010

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ

Του Σταύρου Ψυχάρη

O καβγάς της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα και των βοηθών της με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και τους βοηθούς του εντός και εκτός του Κοινοβουλίου με αντικείμενο το Σύνταγμα της Ελλάδας δίνει την ευκαιρία να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις για το Πολίτευμα της Χώρας και τις αλλαγές που μπορεί να επιδιώκουν ορισμένοι.

Πρέπει πριν απ΄ όλα να σημειωθεί ότι το δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και αν θεωρήσουμε ορθή τη στάση του κράτους απέναντι στον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο (στον οποίο απαγορεύεται να πολιτευθεί για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις), αυτονόητο είναι ότι δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή της χώρας όλοι όσοι αμφισβητούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και απεργάζονται την κατάλυσή της.

Απαιτείται μεγάλη ανοχή της Πολιτείας για να επιτρέπεται σε πολιτικά σχήματα, οργανώσεις, κινήματα και ομάδες ατόμων η δραστηριότητα με στόχο να αλλάξουν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Για να προλάβει τυχόν παρεξηγήσεις ο Συνταγματικός Νομοθέτης όρισε (Σύνταγμα του 1975) ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, για να λειτουργούν νομίμως, πρέπει να καταθέτουν δήλωση στον Αρειο Πάγο ότι σέβονται το ισχύον Πολίτευμα.

Κινούνται λοιπόν εκτός των ορίων της νομιμότητας όσοι αμφισβητούν το Πολίτευμα, έστω και αν επικαλούνται τη θέληση του, αμέτοχου σε τέτοιες διεργασίες, Λαού.

Οσοι μιλούν για αλλαγή του Συντάγματος, πρέπει να δηλώνουν ξεκάθαρα τι έχουν στο μυαλό τους. Αλλο πράγμα είναι να συζητάμε και να διαφωνούμε για το ζήτημα των λεγόμενων ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλο να εννοούμε (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) αλλαγές που προφανώς σημαίνουν είσοδο στον χώρο των θαυμάτων τού άλλοτε ποτέ υπαρκτού και νυν σχολάζοντος σοσιαλισμού.

Υποθέτουμε ότι είναι οι ανάγκες και οι αναπόφευκτες τριβές της καθ΄ ημέραν πολιτικής ζωής, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που οδηγεί τα κόμματα, μερικές φορές, σε επικίνδυνες αμφισβητήσεις του Καταστατικού Χάρτου της Πολιτείας.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αν οι μεν έκλειναν το μάτι στα φαντάσματα του Λένιν και οι άλλοι στις σκιές του Τσάρου;

Πηγή: Το ΒΗΜΑ της Κυριακής

* Το πολλαπλό πρόσωπο της κρατικής εξουσίας δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφορετική άποψη για τον αντιλαϊκό μονόδρομο Ε.Ε. και ΔΝΤ. Καμία αντίδραση, καμία διαφωνία. "Σκάσε και δούλευε να σωθεί η πατρίδα...". Μετά την "Καθημερινή" που έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της κυβέρνησης ΓΑΠ, έρχεται (επωνύμως παρακαλώ...) ο Σταύρος Ψυχάρης, από τη ναυαρχίδα του ΔΟΛ το Κυριακάτικο Βήμα, να ξεκαθαρίσει ότι όποιος αμφισβητεί το Σύνταγμα είναι εκτός νομιμότητας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αμφισβητεί το ΚΚΕ το Σύνταγμα, να τεθεί εκτός νόμου. Οποιος δεν το έχει καταλάβει ότι έχουμε πόλεμο, ταξικό πόλεμο, όταν θα το πάρει χαμπάρι θα είναι πολύ αργά...

Thursday, May 6, 2010

Στη μνήμη των τεσσάρων δολοφονημένων...

Τα λόγια πολλές φορές είναι φτωχά. Για όσα συνέβησαν την Τετάρτη 5 Μαίου δεν έχω να πω πολλά. Με καλύπτουν δυο ανακοινώσεις από διαφορετικούς χώρους, που όμως "φωτίζουν" πολλά πράγματα. Οι ανακοινώσεις είναι από την Αναρχική Συσπείρωση και από την ομάδα Αρδην - Ρήξη.


Ο δίκαιος ξεσηκωμός...


Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο θυμός μας είναι απερίγραπτος, τόσο για την θρασύδειλη παρα-κρατική συμμορία, που ευθύνεται για την δολοφονία τριών ανθρώπων, δύο γυναικών –η μία μάλιστα έγκυος στον τέταρτο μήνα– και ενός άνδρα, που εργάζονταν στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όσο και για τον συρφετό πολιτικών και δημοσιογράφων που έσπευσαν να ταυτίσουν τον δίκαιο ξεσηκωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με την αποτρόπαια αυτή δολοφονία.

Και όμως η αλήθεια δεν μπορεί να σβηστεί. Ένα οργισμένο ποτάμι διαδηλωτών περικύκλωσε την Βουλή και για ώρες επιχειρούσε να εισβάλλει δίνοντας σκληρές μάχες με τις δυνάμεις καταστολής.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε να καλυφθεί από τους τόνους λάσπης, που επιχειρούν να ρίξουν οι πανικόβλητοι κρατικοί υπάλληλοι, οι θλιβεροί κομματάρχες κάθε χρώματος και οι «επίλεκτοι» διαχειριστές της «ειδησεογραφίας». Ακόμα και τα πλάνα, που οι τελευταίοι δήθεν σχολίαζαν με σχεδόν πανιασμένα τα πρόσωπα, παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων συγκλονιστικών στην πραγματικότητα συνέβησαν για ώρες είτε στα σκαλιά που οδηγούσαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου, είτε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, είτε στην Λ. Αμαλίας και στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές επιχειρούσαν να σπάσουν τον κλοιό των κατασταλτικών δυνάμεων, ενώ το σύνολο της διαδήλωσης και επικροτούσε και στήριζε το εγχείρημα μη απομακρυνόμενο από την περιοχή που πνιγόταν στα δακρυγόνα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας είτε με ακάλυπτο πρόσωπο είτε με καλυμμένο, δονούσαν την ατμόσφαιρα με το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βούλη», που πριν χρόνια και καιρούς φωναζόταν μόνο από τα χείλη αναρχικών. Όσο για τους αναρχικούς, ναι βρίσκονταν ανάμεσα σ’ όλους αυτούς που έδωσαν ένα βροντερό μήνυμα στους ντόπιους υπαλλήλους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. αλλά και στα περιώνυμα αφεντικά τους.

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Ο κόσμος γνωρίζει ακόμα τους τρόπους να αγωνίζεται, να ξεσηκώνεται, να ματώνει για να κρατήσει έστω και μια ελπίδα ζωντανή για αυτό που πιστεύει ότι είναι το δίκαιο. Ο σβέρκος των απείθαρχων του ελλαδικού χώρου έχει αποδειχθεί ότι είναι ευαίσθητος στον κρατικό ζυγό, η ανυποταξία τους μπολιάζει κάθε εξέγερση, κάθε κοινωνική σύγκρουση.

Τα διεθνή πρακτορεία, για μιαν ακόμα φορά, καταγράφουν έναν ξεσηκωμό στον ελλαδικό χώρο σε μια κρίσιμη «στιγμή» για τους αφεντάδες της Ε.Ε. και όχι μόνον. Φοβούνται ότι το φλογερό μήνυμα που δόθηκε, για μιαν ακόμη φορά, θα μεταλαμπαδεύσει και σε άλλες εστίες τη φωτιά, που σιγά-σιγά θα γίνει πυρκαγιά. Ο ευρωπαϊκός νότος, που εμφανίζεται ανήμπορος να «προσαρμοστεί», επιχειρείται να μπει στο «γύψο», να πειθαρχήσει με κάθε τρόπο.

Ας καλοδεχθούμε, λοιπόν, τα νέα τους σχέδια. Ας τους κάνουμε να είναι σίγουροι ότι ο βούρδουλας δεν είναι αρκετός για να μας κάνει παθητικούς και ανήμπορους να σηκώσουμε κεφάλι. Να μην έχουν ακόμα καμία αμφιβολία, ότι τα παραμυθάκια και τα ιδεολογήματα περί «εθνικής επιβίωσης», «φιλοπατρίας», «εθνικής ανάγκης» και άλλων τινών έχουν ξεφτίσει προ πολλού.

Σε ότι μας αφορά, δεν παραγνωρίζουμε ούτε στιγμή, ότι έχουμε κάθε λόγο να μπήξουμε όσο μπορούμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Να κάνουμε το παν να παραμείνουν ανοικτές οι πληγές των εξουσιαστών. Η χρεοκοπία είναι όλη δική τους, δεν είχαμε και δεν θα έχουμε ποτέ να μοιραστούμε τίποτα με εκείνους που ρουφούν τις ζωές των ανθρώπων, που τους αρνούνται αυτή τη στιγμή και τα ψίχουλα που τους παραχωρούσαν ως χθες. Όσους για εκείνους που αμφιταλαντεύονται, εκείνους επίσης που εκτός των πραγμάτων θα πάρουν θέση, επειδή η μοίρα που τους επιφυλάσσει το σύστημα κυριαρχίας και εκμετάλλευσης είναι πλέον δεινή, δεν έχουμε παρά να τους καλοδεχθούμε.

Τέλος, θα επαναλάβουμε για μιαν ακόμη φορά, ότι οι αναρχικοί αγωνιστές δεν έχουν καμία σχέση με κανενός είδους θλιβερή συμμορία. Συμμετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες προτάσσοντας πρώτα απ’ όλα το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση. Δεν έχουν σκοπό να αποκομίσουν οικονομικά ή άλλα οφέλη. Δεν έχουν ως σημαία τους την ρήση κλέψε, σπάσε, άρπαξε. Αποστρέφονται και δεν συναγελάζονται με οποιονδήποτε θέλει να επιβληθεί, με επαναστατικούς ή μη τρόπους. Περιφρονούν απερίφραστα τα κάθε είδους παράσημα, που διεκδικούν οι δήθεν φωτισμένες πρωτοπορίες και γυρνούν χωρίς δεύτερη σκέψη την πλάτη στις κινηματικές πλειοψηφίες, που όμως μοιάζουν τόσο λίγες και τόσο μικρές…

Η 5η Μάη, σίγουρα, θα καταγραφεί με τον πιο έντονο τρόπο στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το οδυνηρό γεγονός της δολοφονίας τριών ανθρώπων θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα όσων επιχειρούν να δεσμεύσουν κοινωνικές πρακτικές, αβαντάροντας, από τη θέση εντολοδόχου, τις διάφορες παρα-κρατικές συμμορίες, όποιον μανδύα και αν αυτές έχουν.

Βέβαια, «συν Αθηνά και χείρα κίνει»…

Αθήνα 5 Μαΐου 2010

Συσπείρωση Αναρχικών


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


Από τον Δεκέμβριο του 2008, ο χώρος μας δεν κουράστηκε να επισημαίνει τα πραγματικά, βαθιά αδιέξοδα που σφραγίζουν τις τάσεις της μηδενιστικής αντίδρασης που επεδίωκαν την ολοκληρωτική κυριαρχία στις διαδηλώσεις και στους χώρους αμφισβήτησης της ελληνικής κοινωνίας.

Και τρέμαμε κυριολεκτικά για την τροπή που θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα αδιέξοδα. Το είχαμε επισημάνει τον Δεκέμβριο του 2008, εισπράττοντας πολλές ύβρεις και επικρίσεις Και όμως, σήμερα, τα επεισόδια που εξαπέλυσαν οι υστερικοί γόνοι νεοελλήνων μικροαστών κατέληξαν, με τη δολοφονία τριών εργαζόμενων της Μαρφίν Μπανκ, να υπονομεύσουν τις μαζικότατες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στα λαοκτόνα μέτρα που επιβάλουν οι δυνάμεις κατοχής του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον και εφαρμόζει με ζήλο η κυβέρνηση-μαριονέτα. Δεν αποτελούν μόνο το καλύτερο δυνατό δώρο προς την κυβέρνηση, αλλά και στις κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση του ελληνικού λαού.

Δίνουν την καλύτερη αφορμή στους μεγάλους κερδοσκόπους, και τις δυνάμεις από την Ευρώπη και την Αμερική –που θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα την Ελλάδα (από την Γκόλντμαν Ζακς, μέχρι την Άγκελα Μέρκελ), και να την οδηγήσουν σε ολοκληρωτική πτώχευση και κατάρρευση–, να χρησιμοποιήσουν και το επικοινωνιακό χαρτί μιας «χώρας βανδάλων, κανιβάλων, δολοφόνων», το οποίο ήδη παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα της Οργουελιανής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Το δίδαγμα είναι τραγικό. Μια ολόκληρη κοινωνία, άφησε μερικά υστερικά μηδενικά να συκοφαντήσουν κάθε εξέγερση και αντίσταση και να την υποκαταστήσουν με την ασχήμια που κουβαλούν και την όποια παρουσιάζουν ως «κίνημα». Και γι αυτό ευθύνονται πολλοί: Και πρώτα απ’ όλα μια σάπια και χωρίς όραμα κοινωνία. Αυτό όμως δεν μπορεί να βγάζει λάδι κόμματα και παρατάξεις: Aπό το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση που σιγοντάριζε την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να κάνει πόλεμο φθοράς στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, που νόμιζε ότι θα μεταφράσει τις σπασμένες βιτρίνες σε έδρες στο κοινοβούλιο, καθώς και τα θλιβερά υπολείμματα της κάποτε εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως και τους παχυλά αμειβόμενους κονδυλοφόρους και παπαγαλάκια εφημερίδων και τηλεοράσεων· όλους εκείνους που πίστευαν πως μπορούν να «χρησιμοποιήσουν» για λογαριασμό τους αυτό το άλογο και ανορθολογικό στοιχείο.

Αυτό όμως σήμερα εξελίσσεται –ως παραμορφωτική εικόνα της κοινωνίας μέσα από την οποία ξεπήδησε– σε τέρας, στρεφόμενο εναντίον του ίδιου του λαού στ' όνομα του οποίου υποτίθεται ότι δρα. Και η ιστορία θα γράψει ότι με τη δική τους συμβολή, θέριεψε η κατοχή και η κατάρρευση της χώρας μας. Κατάφεραν να επιτύχουν την μεγαλύτερη προβοκάτσια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Έστω, ή ακόμα χειρότερα, αν πρόκειται για αυτοπροβοκάρισμα.

Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος. Οι κηδεμόνες και οι κατακτητές από Δύση και Ανατολή έρχονται στην πατρίδα μας, για να μείνουν. Ταυτόχρονα ως κοινωνία έχουμε πιάσει πάτο. Εμείς το Άρδην και η Ρήξη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό της άλλης Ελλάδας, του μαχόμενου αντιστασιακού ελληνισμού, προσπαθώντας να μπολιάσουμε ξανά με ελπίδα και όραμα για εθνική απελευθέρωση, κοινωνική χειραφέτηση, οικολογία και κοινοτισμό, τις πραγματικές ανατρεπτικές διαθέσεις του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε ο θάνατος των τριών αδικοχαμένων νέων να μη μεταβληθεί σε όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης και των κατοχικών δυνάμεων, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση αλλαγής της κοινωνίας στη νεολαία που επιθυμεί να δώσει αυθεντικό περιεχόμενο στην εξέγερσή της.

Υ.Γ. Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μη σταθούμε στις βαρύτατες ευθύνες που φέρει ο Α. Βγενόπουλος, ο οποίος με την εντελώς επιπόλαια και εγκληματική του ενέργεια να διατηρήσει ανοικτή την Τράπεζά του, τέτοια μέρα και σε τέτοιο μέρος, συνέβαλε με τη σειρά του στο τραγικό συμβάν της 5/05. Ο Βγενόπουλος, εμφανίζεται ως ο κήνσορας της ηθικής και της λογικής απέναντι στο «διεφθαρμένο» σύστημα, και προαλείφεται για «εθνικός ηγέτης». Ωστόσο για άλλη μια φορά, – μετά την δήθεν αγορά του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής, που τις αγόρασε με φανφάρες για την εθνική του υπευθυνότητα για να τις πουλήσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο σαν λαμόγιο μεταπράτης– απέδειξε, με τραγικό τρόπο, την ασύγγνωστη επιπολαιότητα του, ενός μπερλουσκονίσκου της κακιάς ώρας. (Πέμπτη, 6 Μαΐου, 8:30 π.μ.).Tuesday, May 4, 2010

BUNDESLIGA με θρίαμβο η Ζάνκτ Πάουλι

Ναι κυρίες και κύριοι είναι γεγονός, η ομαδάρα μας ύστερα απο σχεδόν δέκα χρόνια θα παίξει και πάλι στα μεγάλα σαλόνια της Bundesliga. Το καλύτερο απ' ολα είναι, πως η άνοδος έρχεται σε συνδυασμό με τα εκατοστά μας γενέθλια. Ένας λόγος παραπάνω για τους απανταχού ανα τον κόσμο οπαδούς μας, να βγουν και να γιορτάσουν με την ψυχή τους, διότι αυτή η ομάδα το αξίζει!
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη νεότερη ιστορία μας, θα δούμε λύπες ατυχίες, αλλά και πολλές χαρές που προήλθαν απο την περίφημη κουλτούρα μας. Αυτήν την κουλτούρα που ακόμα και στα δύσκολα ήταν εκεί! Με τους οπαδούς να υποστηρίζουν με πάθος την ομάδα και την ίδια την ομάδα να προσπαθεί χωρίς να το βάζει κάτω πότε! Αυτή είναι η ιδιαίτερη κουλτούρα μας, αυτο είναι που κάνει τον σύλλογο κάτι διαφορετικό και σπάνιο απο όλες τις άλλες ομάδες. Ο φοίνικας που αν χρειαστεί θα αναδυθεί απο τις στάχτες του...
Ένα κύμα οπαδών πλημμύρισε τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Γκρόιτερ Φιρτ, όπου η Ζανκτ Πάουλι νίκησε 4-1 και "σφράγισε" το εισιτήριο της ανόδου. Τα τραγούδια και τα συνθήματα έδιναν και έπαιρναν με αρχηγό στους πανηγυρισμούς την ψυχάρα μας, τον Ντενίζ Νάκι. Ο οποίος είχε σκαρφαλώσει στη φυσούνα και με μια σημαία που δεν την άφηνε από τα χέρια του, ήταν ο μαέστρος των οπαδών που τον είχαν περικυκλώσει! Απίστευτα όμορφες σκηνές.
Ολοι Ζανκτ Πάουλι!
* Το κείμενο είναι από το σάιτ του FC St.Pauli Athens Club

Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους...

«Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι/

Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!/

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!/

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!/

Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και
Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!/

Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις
Οπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!/

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!/

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!».

Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Το τραγούδι της απεργίας» (1929 - 1930)