Friday, March 18, 2011

Ο φασισμός του όχλου

"Kάπως έτσι θα ξεκινήσει μια από τις πιο διαβολικές νύχτες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. H Eπιτροπή Eιρήνης βρίσκει, τελικά, την αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Kινήματος, στη γωνία Eρμού και Bενιζέλου, λίγο πιο πέρα από την αγορά του Mοδιάνο. Aντίθετα με την Aριστοτέλους, η περιοχή ερημώνει όταν κλείνουν τα καταστήματα, και αυτό διευκολύνει τα σχέδια των επίδοξων δολοφόνων. Kαμιά τριακοσαριά παρακρατικοί, τους οποίους επιβλέπουν 150 χωροφύλακες με επικεφαλής τους Mήτσου-Kαμουτσή, αρχίζουν να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι δέρνοντας ακόμη και περαστικούς. Tην ώρα της συγκέντρωσης, μαζεύονται έξω από το κτίριο, σπάνε, πετώντας πέτρες, τα τζάμια και φωνάζουν: «Θέλουμε πόλεμο, να πάτε στη Bουλγαρία. Λαμπράκη, θα πεθάνεις». Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γιώργης Τσαρούχας θα δαρθεί ανηλεώς από τους χωροφύλακες, ενώ ο Γρηγόρης Λαμπράκης θα κτυπηθεί θανάσιμα από τον Γκοτζαμάνη.

Η αριστερά στην Ελλάδα έχει πληρώσει με αίμα τους τραμπουκισμούς παρακρατικών μηχανισμών, των "αγανακτισμένων πολιτών", του δήθεν όχλου! Ομως το τελευταίο διάστημα ένα κομμάτι της αριστεράς όχι απλά υιοθετεί, αλλά και ενθαρρύνει την δράση "αγανακτισμένων πολιτών" που εμφανίζονται (;) και αποδοκιμάζουν εως και προπηλακίζουν κυρίως υπουργούς του Πασόκ. Πιθανόν είναι άλλο ένα "κεφάλαιο" στην... "αντισυστημική" "ριζοσπαστικοποίηση" του συγκεκριμένου χώρου.
Ομως πόσο "αριστερό" είναι να πηγαίνεις έξω από μια ταβέρνα και να βρίζεις τον Πάγκαλο; Μάλλον όσο "εθνικό" είναι να γιαουρτώνεις τον Αλαβάνο στο προαύλιο του Αγιου Παντελεήμονα ή να προπηλακίζεις την Ελένη Πορτάλιου στον ίδιο χώρο.
Γιατί αν οι "αριστεροί" "αγανακτισμένοι πολίτες" θεωρούν ότι έχουν... δικαίωμα να προπηλακίζουν τους υπουργούς του Πασόκ επειδή υπηρετούν το μνημόνιο, γιατί να μην έχουν δικαίωμα οι ακροδεξιοί "αγανακτισμένοι πολίτες" να γιαουρτώνουν τον Αλαβάνο ή να προπηλακίζουν την Ελένη Πορτάλιου καθώς σύμφωνα με την ιδεολογία τους είναι "εθνοπροδότες";
Οταν διαπαιδαγωγείς τους πολίτες σε διαδικασίες "αγανακτισμένων πολιτών" είναι υποκριτικό να διαμαρτύρεσαι όταν οι ακροδεξιοί προπηλακίζουν αριστερούς και αντιρατσιστές. Ο φασισμός του όχλου δεν έχει "καλή" και "κακή" εκδοχή, άρα δεν μπορεί να έχει "αριστερό" κάλυμμα. Ισως ορισμένοι μέσα στην ιδεολογικόπολιτικη τους θολούρα ξεχνούν ότι οι "αγανακτισμένοι πολίτες" είναι κατασκεύασμα του μετεμφυλιακού δεξιού παρακράτους, τους οποίους εμείς οι νεώτεροι γνωρίσαμε μέσα από τους... απογόνους τους στις πορείες του Πολυτεχνείου.
Η αριστερά στην βία της εξουσίας αντιπαραθέτει ιδεές, απόψεις, πολιτισμό. Οταν επιχείρησε να αντιπαραθέσει βία έχασε πανηγυρικά... Μια αναδρομή στην ιστορία θα κάνει πολύ καλό σε κάποιους!

54 comments:

Leo Kastanas said...

Mπράβο Μάκη

ellinaki said...

Συγχαρητήρια! Προσφέρετε μία αμυδρή νότα αισιοδοξίας για την Αριστερά, που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα τα τελευταία χρόνια.

chien andalou said...

Δεχεσαι σαν δεδομένο ότι αυτοί που γιαούρτωσαν τον Παγκαλο είναι αριστεροί, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από που αντλεις αυτή τη βεβαιότητα. Μάλλον επειδή στο λέει ο Πάγκαλος, ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια φορά. Παρόλα αυτά την παγίδα του Πάγκαλου να ζητάει από το ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις και αππλογίες για κάτι που του συνέβη σε μια ταβέρνα δεν την βλέπεις. Ούτε στο Δεκέμβρη την έβλεπες την παγίδα. 'Η μπορεί να τη βλέπετε αλλά να σφυρατε αδιάφορα, κι όλα αυτά για το παίξετε η αριστερά της ευθύνης. Αριστερά της ευθύνης ειναι η Αριστερά της ιστορικής ευθύνης να φέρει τον εργαζόμενο λαό απέναντι στο κεφάλαιο. Αλλιώς δεν ειναι αριστερά, είναι κάτι άλλο, είναι όμιλος φίλων προοδευτικών ιδεων.
Η μικρή και χνουδωτή αριστερά σας που όλοι θέλουν στο σαλόνι τους ώς κατοικίδιο δε αφορά κανέναν από τους καταπιεσμένους, παρά μόνο την άρχουσα τάξη που σας καμαρώνει για την "υπευθυνότητα" σας.

Skatiblaxos said...

Δεν το κάνουμε το Δη.Αρι. Δη.Ανα.;
Καλημέρες

Unknown said...

"θα σας λιανίσουμε στην νομιμότητα", από μνήμης μια φράση - ολοκληρωμένη πολιτική θεώρηση - του Ηλία Ηλίου.
Είναι απαραίτητο σήμερα, να ανατρέξουμε στις ιστορικές μας ρίζες...

Καλό συνέδριο, Μάκη!

Thanasis said...
This comment has been removed by the author.
Thanasis said...
This comment has been removed by the author.
Thanasis said...

Εσείς της ΔΗΜΑΡ είστε από τζάκι και ξέρετε από αυτα...

http://www.dimar.gr/index.php?lang=el

Skatiblaxos said...

Κι επιτέλους, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ;

Unknown said...

η συγκριση του αρχιφασιστα Παγκαλου με τον Αλαβανο και τον Λαμπρακη, ειναι ακρως προσβλητικη για τους δυο τελευταιους και κυριως για τη νοημοσυνη μας.

Μπροστα στην πολιτικη χυδαιοτητα του ανθρωπου αυτου (που αποδεικνυει οτι καμια φορα το μηλο πεφτει κατω απο τη μηλια του παππου του) και το μισος του εναντια στον ελληνικο λαο, ειναι λογικο και επομενο να του επιστρεφονται καμια φορα μερικα απο αυτα που "φαγαμε μαζι".
Τον αρχικοπριτη.

Skatiblaxos said...

Μα ειστε ο "αριστερος εξτρεμ" Μ.Διογος; της derby;

Εσεις που ριχνατε τα Πρετεντερεια λουσιματα απο ραδιοφωνου σε απεργους απο τον ΣπορΕΦΕΜ;

Μα τι τιμη να σκονταψω πανω σας! Συνωστισμος αριστερας και προοδου γωνια βλεπετε και δε σας ειδα...

Unknown said...

επισης κ Διογο, μην λησμονησετε να αφαιρεσετε το λογκο των Ζαπατιστας στο πλαι του μπλογκ, καθοτι αυτοι ειναι τρισχειροτεροι στη βια απο οτι οι "αριστεροι του ΣΥΡΙΖΑ" (γιατι αραγε αναπαραγετε την ρητορικη του Παγκαλου;).
Και ακομα, να προτεινετε μαζι με τον Θ. Μαργαριτη, τον Πρετεντερη και τον Αδωνι Γεωργιαδη συλλαλητηριο κατα της ριψης γιαουρτιων απο οπου κι αν προερχονται. Ο φασισμος του οχλου δε θα περασει στη χωρα αυτη!
Μονο ο φασισμος του Μνημονιου που υπηρετει ο Παγκαλος και η κυβερνηση του.

Anonymous said...

Δεξί με Αριστερό Ημισφαίριο...καμία επαφή!

Αααα ρε Δημοκρατική Αριστερά..έγινες τοσο δημοκρατική που δεν ξερει πλεον η δεξιά τι ποιεί η Αριστερά σου και τουμπαλην..

ανεστης said...

Έτσι ντε...

ellinida said...

Δεν μου αρέσει η δημαγωγία του όχλου ωστόσο... Από το να πιάσει τα κονσερβοκούτια κανείς, καλύτερα τα γιαούρτια. Είναι ένας τρόπος αντίστασης κι' αυτός. Η οργή στις μέρες μας δεν έχει χρώμα. Δεν άξιζε κάτι καλύτερο στον Πάγκαλο που τόσο έχει προκαλέσει.
Ο εξευτελισμός δίνει ισχυρότερα μηνύματα από την βία.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Χαίρομαι που η πρακτική των "αγανακτισμένων" (άρα και ανώνυμων) πολιτώβν συνεχίζεται στο μπλογκ μου. Λοιπόν ένας ένας θα πάρετε απαντήσεις (αν και φαντάζομαι ότι μπορεί και να είναι ο ίδιος με άλλα ψευδώνυμα...).

@chien andalou: Από τι στιγμή που ο Συν/Σύρια δεν καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα προφανώς τα... πατρονάρει...

@ capoeiras: Το κείμενο μου είναι σαφές. Οι δήθεν "αγανακτισμένοι πολίτες" ότι χρώμα και να έχουν είναι φασίστες. Επίσης θα ήθελα να μου φέρετυε ένα κείμενο όπου οι Ζαπατίσατς επικροτούν το λιντσάρισμα. Αντίθετα εγω λέχω πολλά κείμενα του Υποδιοικητή Μάρκος που είναι ενάντια στη βία.

@ Rebel of Arts: Αν Αριστερά είναι να προπηλακίζεις και να λιντσάρεις να την χαίρεστε τέτοια (δήθεν) αριστερά...

@ Skatiblaxos (ωραίο ψευδώνυμο): Αν οι απεργοί προσπαθούν να "προστατευσουν" συντεχνιακά προφανώς και είμαι εναντίον...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Και κάτι άλλο. Αν αύριο πάει ο τσίπρας να φάεισ ε μια ταβέρνα και μαζευτούν απ' εξω χρυσαυγίτες και τον βρίζουν για το θέμα των "300" θα πρέπει εμείς να το δεχθούμε ως έκφραση "διαφορετικής άποψης" για το μεταναστευτικό;

Ρήγας said...
This comment has been removed by the author.
ο δείμος του πολίτη said...

Εξαιρετική ανάρτηση. Πολύ καλή. Δυνατό κείμενο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να επαινούμε την κάθε μορφή αντίδρασης απέναντι σε ό,τι διαφωνούμε κρυμμένοι πίσω από τους άλλους.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Ρήγα: Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο κ. Χατζής που απευθύνεσαι. Σε ότι με αφορά προφανώς και δεν ξεχνώ τους "αγανακτισμένους πολίτες" της Αυριανής.

Μα γι' αυτό ακριβώς το λόγο έγραψα το κείμενο. Δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. και δυστυχως ο Συν/Σύριζα όχι απλά ανέχεται, αλλά ουσιαστικά προτρέπει σε τέτοιες ενέργειες...

Ρήγας said...

Οκ έκανα πατάτα... αλλού το είδα (στο fb) και νόμιζα πως είναι του ιδίου... τέλος πάντων ξαναβάζω την απάντηση αφού ισχύει εκτός του παραλάηπτη...

Χθες που έβαλα το βίντεο με το γιαούρτωμα-κράξιμο, το προλόγισα ως εξής (μπορείτε να ελέγξετε στον "τοίχο" μου): "Γιαούρτωμα και κράξιμο Παγκάλου... Πριν λίγο καιρό στην πόλη μου ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος -ΠΑΣΟΚος και δεκάδες ΠΑΣΟΚοι εκεί. Ήρθε ο Πρωτόπαπας με τον Ανδρουλάκη. Ο Μίμης είδε το κλίμα και στο 10λεπτο εξαφανίστηκε. Ο άλλος τελείωσε τη βραδιά του τρέχοντας γύρω από το δημαρχείο να σωθεί... ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ! Έτσι τους διαπαιδαγώγησαν, αυτά θα λουστούν με τη ΒΙΑ που ασκούν..." Γιατί, πολύ σωστά όπως λέτε κύριε Χατζή, οι προπηλακισμοί και τα λιντσαρίσματα δεν ήταν ποτέ και ούτε μπορεί να είναι πρακτική της αριστεράς. Δεν θυμάμαι εδώ και 34 χρόνια που διαβάζω την ΑΥΓΗ και είμαι στον χώρο να υιοθετήθηκε τέτοια πρακτική. Αντιθέτως θυμάμαι και θα θυμάστε κι εσείς πως οι φυλλάδες του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Αυριανή) διαπαιδαγώγησαν επί χρόνια έτσι τους πρασινοφρουρούς που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τους "αγανακτισμένους πολίτες" του δεξιού παρακράτους. Περιέργως τους ξεχνάτε όμως και αναπαράγεται την αλητεία του Παγκάλου. Κρίμα! Πολύ κρίμα! Ειλικρινά λυπάμαι! (ένας παλιός σύντροφος)

Ρήγας said...

Εγκρίνει και προτρέπει; Από που προκύπτει αυτό; Από τον -για πολλοστή φορά- ψευδόμενο Πάγκαλο; Από που;

Μαζεστίξ said...

Το κείμενο περιέχει έναν ενδιαφέροντα συλλογισμό που έχω κάνει κι εγώ, παρότι χαίρομαι σητ θέα του προσώπου του Πάγκαλου με Αγελαδίτσα...
Πράγματι, όταν η πολιτική από δημόσιο διάλογο μετατρέπεται σε αυτοδικία τότε γεννάται το πρόβλημα της επίθεσης κατά δικαίων και αδίκων.
Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά".
Όταν έχει αφαιρεθεί η φωνή από τους πολίτες, όταν έχει αφαιρεθεί το δικάιωμά τους να αποφασίζουν γι το μέλλον τους και σε τελική ανάλυση όταν μια κυβέρνηση κυβερνά απολυταρχικά, αυτά τα φαινόμενα είναι αναπόφευκτα.
Κι εγώ ρωτάω: πώς να αντιδράσει ο κόσμος; Τι να κάνει;
Και οι Επαναστάσεις και οι Εξεγέρσεις "όχλος" είναι.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι κακές;

Και σε τελική ανάλυση κύριε Διόγο τι σχέση έχει το γιαούρτωμα ενός πολιτικού προσώπου (όπως ο Αλαβάνος),που προπηλακίζεται για τις απόψεις του και η αντίδραση εναντίον ανώτατου Κυβερνητικού στελέχους από τους κατοίκους μιας περιοχής που χτυπιούνται αλύπητα από την Κυβέρνηση, με ξύλο, δακρυγόνα, χημικά, συκοφαντίες κλπ.;
Δεν εχουν σχέση τα δύο.
Ο Πάγκαλος δεν λυντσάρεται για τις απόψεις του, αλλά για τις δικτατορικές πρακτικές της Κυβέρνησής του.
Ο συλλογισμός είναι έγκυρος αν συγκρίναμε το περιστατικό του Αλαβάνου με έναν π.χ. προπηλακισμό του Καρατζαφέρη ή του Γεωργιάδη από το "οργισμένο πλήθος".
Είναι άλλο πράγμα η οργισμένη αντίδραση του "όχλου" κατά της Κυβέρνησης και άλλο η τρομοκράτηση του "όχλου" ενάντια στη διαφορετική άποψη.
Και τελικά μήπως είναι ελιτίστικη αυτή η καταδίκη του "όχλου";
Ως όχλος αντιδρά ο λαός από γεννήσεως κόσμου...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Μαζεστίξ γράφεις: "Όταν έχει αφαιρεθεί η φωνή από τους πολίτες, όταν έχει αφαιρεθεί το δικάιωμά τους να αποφασίζουν γι το μέλλον τους και σε τελική ανάλυση όταν μια κυβέρνηση κυβερνά απολυταρχικά, αυτά τα φαινόμενα είναι αναπόφευκτα". Σοβαρά; Εγώ δεν ψήφισα (ποτέ...) Πασόκ. Εγώ δεν διορίστηκα (ποτέ...0 στο δημόσιο. Από που και ως που κυβερνά απολυταρχικά η κυβέρνηση; εχει τη πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό και κυβερνά. Είναι ε[πικίνδυνα αυθαίρετο το σχόλιο σας. οσο για τα υπόλιπα για μένα είτε τον Αλαβάνο προπηλακίζονυ, είτε τον Πάγκαλο, είτε τον γεωργιάδη η στάση μου είναι ίδια. Απεχθάνομαι τη βία του όχλου.

@ Ρήγας: καταδίκασε ο Συν/Σύριζα το γεγονός; Οχι βέβαια. Το αντίθετο...

Μαζεστίξ said...

Μάλλον πρέπει να διαχωρίσετε τις έννοιες.
Άλλο είναι η "Δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση" και άλλο είναι η "Δημοκρατική Διακυβέρνηση της χώρας".
Η Κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά από τον ελληνικό λαό, αλλά τον εξαπάτησε πρωτοφανώς, και μάλιστα παρέδωσε την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.
Ε πώς λοιπόν πρέπει να αντιδράσει ο λαός; Να κάνει group therapy?
Και οι διαδηλώσεις όχλος είναι και μάλιστα όχλος που ΄στρέφεται βιαίως εναντίον όσων τον καταπιέζουν. Διαφωνείτε και με τις διαδηλώσεις; (Για να σας προλαβω, δεν εννοώ τους κουκουλοφόρους-μπάχαλα).
Επίσης σας τόνισα ότι είναι διαφορετική η επίθεση σε κάποιον για τις απόψεις του, είτε αυτός είναι ο Αλαβάνος είτε ο Γεωργιάδης, και διαφορετική η επίθεση των κατοίκων της πλέον κυνηγημένης περιοχής ενάντια σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Αυτοί οι άνθρωποι ζουν καθημερινά την τρομοκρατία της κρατικής καταστολής. Τι τους ζητάτε να κάνουν δηλαδή όταν αντικρύζουν τον συντονιστή της Κυβέρνησης; Διαλογισμό;

pavlos said...

Πας μη Πόντιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ

tsaousa said...

@Μαζεστίξ εννοείτε πως επειδή διαφωνώ με όσα λέτε νομιμοποιούμαι να σας γιαουρτώσω; Ή είναι άλλο ΚΑΙ αυτό;

Μαζεστίξ said...

@tsaousa
Νομίζω πως τοποθετήθηκα επαρκώς παραπάνω.
Είμαι κάθετα αντίθετος με το λυντσαρισμα οποιουδήποτε για τις απόψεις του. Ακόμα κι ο Μιχαλολιάκος της Χρυσης Αυγής να είναι, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι σοβαρή πολιτική πράξη. Και τη θεωρώ επικίνδυνη, με την έννοια που αναφέρει και η ανάρτηση ("αγανακτισμένοι πολίτες" ως όπλο του φασισμού)
Ο Πάγκαλος όμως δε δέχεται επιθέσεις για τις απόψεις του.
Δέχεται επιθέσεις ως συντονιστής της Κυβέρνησης που καθημερινά χτυπάει και τρομοκρατεί ιδίως τους κατοίκους της Κερατέας.
Για να το θέσω στην υπερβολή του: Δηλαδή αν ο Καντάφι αύριο εμφανιστεί σε μια πόλη της Λιβύης, θα είναι καταδικαστέο το λυντσάρισμά του;

tsaousa said...

@Μαζεστίξ εννοείς ότι ο Πάγκαλος πρέπει να μάθει να δέχεται επιθέσεις για τις απόψεις του δια του γιαουρτώματος; Ειδικά ο Πάγκαλος. Εξαιρετικά.

Για τον Καντάφι έχεις την απάντηση μου ήδη μέσα από τα ερωτήματα που σου έθεσα.
Αν δεν είναι κατανοητή τη σημειώνω: ναι, θα είναι καταδικαστέο το λιντσάρισμα του Καντάφι διότι είμαστε πολιτισμένα, έλλογα όντα και όχι άγρια θηρία, όχι άνθρωποι που δρουν, σκέφτονται και μιλούν κατά πώς τους βολεύει.

Unknown said...

"Από που και ως που κυβερνά απολυταρχικά η κυβέρνηση; εχει τη πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό και κυβερνά"

να κυβερνα καταπατωντας το Συνταγμα κυριε Διογο;
να κυβερνα αφαιρωντας δικαιωματα και κατακτησεις αιωνα;
Να κυβερναει σαν κυβερνηση κατοχης του ΔΝΤ και της τροικας;
Να τσακιζει καθε κοινωνικη αντισταση με ωμη βια (κατοικους Κερατεας, διαδηλωτες);

Γινονται λοιπον ολα αυτα τα εξοργιστικα πραγματα στην ελληνικη κοινωνια και εσας σας πειραξε το γιαουρτωμα στον Παγκαλο;
Αναρωτιεμαι τι θα βγειτε να πειτε οταν αυτος "ο οχλος" (δυστυχως στη ρητορικη των ορων δε θυμιζετε καθολου αριστερο ανθρωπο) εξεγερθει και τους ανατρεψει (καλη ωρα οπως εγινε σε Τυνησια και Αιγυπτο);
Θα μιλησετε μηπως για φασισμο στη χωρα πλαι στα κυβερνητικα παπαγαλακια;

Ρε τι καταντια αυτοι οι οπαδοι του μπαρμπα Κουβελη. Βασιλικοτεροι του βασιλεως (λεγε με Πασχο Μανδραβελη, Πρετεντερη και ΣΙΑ) στην καταδικη του "οχλου" (και των "συντεχνιων" για να μην ξεχνιομαστε).

ΥΓ. φιλε μου, οι Ζαπατιστας δεν πετανε απλως γιαουρτια. ΟΠΛΑ φερουν οι ανθρωποι (και πολυ καλα κανουν). Μην ξεχασουμε κι αυτα που ξερουμε τωρα. Αλλα ειπαμε, οταν ειναι μακρια απο τον τοπο μας, ειναι επαναστατες. Οταν διασαλευουν την "κοινωνικη ειρηνη" εναντια στην αυθαιρεσια της ντοπιας ολιγαρχιας, γινονται "φασιστες" και "οχλος"...

Chrysotheras said...

....ένα απλό σουρρεαλιστικό δρώμενο ήταν,
...ένα impromptu ντανταϊκό happening!

tsaousa said...

Η επανάσταση θα ξαναρχίσει από τα ηλεκτρονικά ποντίκια. Γι αυτό θα είναι "κλειστού τύπου", με κίνδυνο να αυτοκαταστραφεί.

Μαζεστίξ said...

@tsaousa
Αφού θα καταδίκαζες και το λυντσάρισμα του Καντάφι... τότε τι να πω; Απλως εκφράζουμε διαφορετικους κόσμους.
Απλά όπως καταλαβαίνω είσαι της άποψης "καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται όπου κι αν απευθύεται κλπ κλπ" και θέλω να τονίσω ότι η βία είναι φυσική συμπεριφορά και του ανθρώπου (εκτός των ζώων), με τη διαφορά ότι ο άνθρωπος δεν τη χρησιμοποιεί με σύμβουλο μόνο το ένστικτο του αλλά και τη λογική του.
Όταν κάποιος σου επιβάλλει κάτι με βία, εσύ δεν μπορείς να απαντάς με τριαντάφυλλα. Και επειδή ο αντίπαλος δεν είναι τόσο όρνιο ούτως ώστε να σ αφήσει να επικρατήσεις με τα τριαντάφυλλα και τις γαρδένιες θα βρει άλλους τρόπους για να σε κατατροπώσει (βλ. παιδιά των λουλουδιών και Μάης του 68).
Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί.
Αρκεί να ξέρεις πού, πότε και σε ποιους θα το στρέψεις.

ΥΓ.: Ούτε "Επαναστάτης" ανακυρήσσεται κανείς μέσω πληκτρολοογίου ούτε "φωνή της λογικής". Κουβέντα κάνουμε.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ capoeiras Πρωτα απ' όλα οι Ζαπατίστας έχουν όπλα τα οποία όμως χρησιμοποιούν μόνο για άμυνα. Ανοιξε κανένα βιβλίο δεν κάνει κακό. Ποτέ δεν λιντσάρουν. Για τα υπόλοιπα. Τι άλλο εκτός από όχλος είναι 15-20 τύποι που μαζεύονται έξω από μια ταβέρνα και βρίζουν. Οχλος και μάλιστα φασιστικός όχλος. Μην συγκρίνεις τους Ζαπατίσατς με τους "αντισυστημικούς" (εδώ γελάμε...) Συριζαίους... Είναι τουλαχιστον ντροπή!

Τώρα αν εσύ φαντασιώνεσαι ότι αυτοί οι τύποι θα "εξεγερθούν" και θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, σου λεω ότι είναι η ίδια φαντασιωση (που προφανώς είχες και εσύ...) ότι τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εξέγερση της νεολαίας.

Α και κάτι άλλο. την επόμενη φορά που θα γράψεις "μπαρμπα Κουβέλης" θα σου σβήσω το μήνυμα..

Υ.Γ. Σε ενοχλεί και η στάση μας για τις συντεχνίες. Μηπως είσαι κανένας καλοβολεμένος δημόσιος υπαλληλος που σου κόβουν κανένα επιδομα... παραλαβής οχήματος;

tsaousa said...

@Μαζεστίξ, σαν να λέμε δηλαδή, "κάνω αυστηρή δίαιτα κόβοντας τα πάντα εκτός από τα λιπαρά".
Μα δεν ορίζουμε εμείς την έννοια του "καταδικάζω κάθε έκφραση βίας"!
Ούτε επινοούμε τα "ναι, μεν αλλά" μου μας συμφέρουν και τα χώνουμε στις έννοιες των προτάσεων. Δεν ενσωματώνονται και βγάζουν μάτι.

Επιπλέον, πιστεύω ότι έχουν περάσει οι εποχές του "με φωτιά και με μαχαίρι".
Αν δεν υπάρχει μυαλό, τι να σου κάνει η φωτιά και το μαχαίρι; Και όπως έχει αποδειχτεί, το μυαλό δεν περισσεύει στους ανθρώπους.
Πάντως, θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο , αλλά δεν έχει νόημα. Καλό βράδυ σε όλους.

chien andalou said...

@ κόκκινη πιπερια

Ο Αλαβάνος εφαγε γιαουρτια απο ατομα που προερχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (άλλωστε το δήλωσαν πετώντας φυλλάδια τους). Ο Πάγκαλος εφαγε γιαούρτια από κόσμο γενικώς. Επιμένεις να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά και να καταπίνεις αμασητο το δελτιο τυπου του Παγκαλου, και να μιλάς για τους μέχρι χθες συντρόφους σου ως αριστερά που λιντσάρει και προπηλακίζει. Αυτό που κάνεις λέγεται ανήθικη και βρώμικη προπαγάνδα.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μοιράζουμε δηλώσεις αποκύρηξης και απολογίες για καθε τι που συμβαίνει στον Πάγκαλο. Το σύστημα πάντα ζήτούσε και πάντα θα ζητάει δηλώσεις αποκύρηξης από την Αριστερά γιατι η ταπείνωση της είναι μέσα στους στόχους του.
Η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε ποτέ τη μεθοδευμένη (με συνεχείς αστηρικτες κατηγορίες) στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάγκαλο;

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ chien andalou: Τρια πουλάκια κάθονται... Ο Συν/Σύριζα καταδίκασε τις απόπειρες λινταρίσματος; Οχι βέβαια.

Και σας παρακαλώ αφήστε τον ρόλο της διωκόμενης αριστεράς; Ημαρτον. Αν είστε "αντισυστημική" αριστερά γιατί δέχεστε την παχυλή κρατική επιχορήγηση; Γιατί δέχεστε τα.. καπιταλιστικά λεφτά; Γιατί δέχεστε ο ελληνας φορολογουμένος να σας πληρώνει;
Οτι και να λέτε ο τραμπουκος ποτέ δεν θα γίνει αριστερός. Μπορεί να τον παριστάνει αλλά αριστερός δεν γίνεται!

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ο ΣΥΝασπσιμός έλεγε το Νοέμβρη: "Μετά τις κατ' εξακολούθησιν ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι γνωστές ακροδεξιές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή επιτέθηκαν εναντίον του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Πέρα από την απερίφραστη καταδίκη μας για την τραμπούκικη επίθεση εναντίον του, δηλώνουμε πως τέτοιου είδους πρακτικές θα μας βρουν όλους απέναντι".

Βέβαια όταν τέτοιες πρακτικές είναι εναντίον των πουλημένων Πασόκων δεν μας ενοχλεί...

chien andalou said...

Τα καπιταλιστικά λεφτα τα δεχόμαστε γιατί πολύ απλά ζούμε και εμεις σ' αυτόν τον κόσμο και συμμετεχουμε στον πλούτο που παραγει. Τώρα αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο προς το δικαιότερο δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάμε σε άλλο πλανήτη για να το κάνουμε. Αυτή η κοινωνία που ενδιαφέρει εσένα, ενδιαφέρει και εμας. Αλλά τι σου λέω τωρα. Μέχρι τώρα απανταγαμε σ' αυτά τα απλοικά επιχειρήματα στους ακροδεξιούς, τώρα τα λέμε και στους πρώην συντρόφους μας. Λυπηρό.
Σου ξαναλέω ότι για να λέγεσαι Αριστερά δεν πρέπει να χόρεύεις στο ρυθμό που σου σφυράνε. Δηλαδή να μη βγάζεις ανακοίνωσεις κάθε φορά που στο ζητάνε για να σε πλήξουνε.
Και σε ξαναρωτάω: Η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε ποτέ τη μεθοδευμένη (με συνεχείς αστηρικτες κατηγορίες) στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πάγκαλο;

Eleftheria said...

Λιντσαρισμα? Ε οχι δα και λιντσαρισμα το γιαουρτακι!!

Μονο σχολιο ειναι οτι ο Παγκαλος εχει φαει πολη δημοσιο γιουχαισμα τελευταια, ομως δεν πτοειται και εξακολουθει τις δημοσιες εμφανισειες του. Δεν μπορω να μη διακρινω τασεις κρυφομαζοχιστικες εδω, στον εκμαυλισμο της εξουσιας δεν ξερεις τι φετιχισμοι αναπτυσονται!!!



Παντως, η πραγματικη βια ειναι η βια της κυβερνησης και της πολιτικης της, το να μιλαμε για τη "βια του γιαουρτιου" ειναι τουλαχιστον αστειο....

psaranto said...

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράματα.

Όσοι είμαστε παραδοσιακοί σοσιαλδημοκράτες ρεφόρμες βουτηγμένοι στη αστική κοινοβουλευτική νομιμότητα και την συντήρηση και τον ταξικό συμβιβασμό και την προδοσία της επανάστασης και το υπερηφανευόμαστε και δεν το κρύβουμε και μια ζωή ψηφίζαμε ΚΚΕεσ. χωρίς να είμαστε μέλη αλλά φίλοι και ημασταν αντιπασόκοι απο το 80 κιόλας και δεν το έχουμε ψηφίσει ποτέ.

Ακόμα, ποτέ δεν είναι αργά, γιατί βαλθήκατε εσείς οι άλλοι να μας κάνετε Πασόκους στα γεράματα το στανιό σας, και όχι σαν κάτι άλλους που νιώθουν προδωμένοι οι κακόμοιροι, εμείς λοιπόν

καταδικάζουμε τη βία και την βλακεία από όπου κι αν προέρχεται.

Ακόμα κι αν προέρχεται και απο ανταρσυοαναρχοσυριζαιοσπίθες αντιμνημονιακούς επαναστάτες που καθόλου δεν αισθανόμαστε ότι είναι συντρόφια μας παραστρατημένα.

Και τους ένδοξους NIMBYίτες αγανακτισμένος πωλήτες (no sic) Κερατιώτες (no sic) τους έχουμε άχτι γιατί το 80 τους βρίζαμε μόνοι εμείς οι κουλτουριάρηδες, ότι κατέστρεψαν τα Μεσόγεια οι Κερατάδες, με την αυθαίρετη δόμηση και τα εξοχικά τους, και που ζήταγαν από τότε επέκταση του σχεδίου και αύξηση της δόμησης και έγλυφαν δεξιούς και πασόκους βολευτές και δημαρχαίους να τους προωθήσουν τα δίκαια αιτήματά τους οι επενδυτές αυτοί της γής.

Εμείς δεν αγοράζαμε εκτός σχεδίου τότε οι ηλίθιοι, γιατί ήμασταν υπέρ της νομιμότητας, οι ηλίθιοι, και αφου δεν υπήρχε σχέδιο και χωματερή και πυρηνικό και τζαμί και ΟΚΑΝΑ και φυλακή και στρατόπεδο μπορεί να μας τύχαινε δίπλα στο οικόπεδο και δεν τα θέλαμε να τα έχουμε δίπλα μας αυτά γιατί ήμασταν κουλτουριάρηδες και μόνο την Πρωτοπορία θα ανεχόμασταν δίπλα μας.

Οι ηλίθιοι.

Η υπεραξία της επαναστατικότητας του γιαουρτιού στο Τρίγωνο μετά τα κοψίδια.

Και αδιαφορούμε με τα κλασικά για Πρετεντέρηδες και λοιπές ανοησίες που θα ακουστούν απο κομπλεξικούς αυτοχαρακτηριζόμενους αριστερούς.

Καλή όρεξη. Και χωρίς μέλι και καρύδια δεν λέει.

Chris Lappas said...

Εξαιρετικό!

Leo Kastanas said...

Και μόνο η τρέλα που σας πιάνει σε κάθε κριτική του λιντσαρίσματος δείχνει ότι είναι μια δική σας υπόθεση. Η ανάγκη να δείξετε ότι είστε αριστεροί, κάτι σαν την ανάγκη των εφήβων να δείξουν ότι μεγάλωσαν κάνοντας μαγκιές. Μάλλον σεξουαλικό είναι το πρόβλημα.

psaranto said...

like τον leo
(όχι ως άνδρα)

chien andalou said...

@ leo

Η "τρέλα που μας πιάνει" είναι για να υποστηρίξουμε το κόμμα μας, γιατί σε αυτό απευθύνετε τις κατηγορίες σας. Δεν υπερασπιζόμαστε το "λιντσαρισμα" με γιαούρτια, αλλά δεν θα δώσουμε και δηλώσεις νομιμοφροσύνης σε ανθρώπους που προσπαθούν να μας πλήξουν.

Οι υπερβολικές εκφράσεις που χρησιμοποιείς και εσύ και ο Μάκης δείχνουν ότι έχετε πάρει οριστικό διαζύγιο με τον ορθολογισμό, (χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανανεωτικής αριστεράς), για αυτό καταπίνετε αμάσητα τα δελτία τύπου του Πάγκαλου.

Διευκρίνηση: τον ορθολογισμό που ανεφερα παραπάνω, δεν πρέπει να τον συγχέουμε με την μετριοπάθεια, Γινεται συχνά αυτή η συγχυση καθώς η μετριοπάθεια που είναι προσωπικό χαρακτηριστικό του πρώην συντρόφου Κουβέλη, έχει αρχίσει να υιοθετείται από το κόμμα του που ολοένα και περισσότερο αποκτά χαρακτηριστικά προσωπικού κόμματος. Πάντα θεωρούσα σεβαστό άνθρωπο τον Φώτη Κουβέλη, αλλά πολιτικά θεωρώ ότι η αγριότητα των καιρών τον έχει ξεπεράσει.

Κόκκινη Πιπεριά said...

chien andalou γράφεις: "Οι υπερβολικές εκφράσεις που χρησιμοποιείς και εσύ και ο Μάκης δείχνουν ότι έχετε πάρει οριστικό διαζύγιο με τον ορθολογισμό, (χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανανεωτικής αριστεράς), για αυτό καταπίνετε αμάσητα τα δελτία τύπου του Πάγκαλου".
Ποιος είναι ο ορθολογισμός; Να δεχθούμε ότι μπορεί μια ομάδα ατόμων να προπηλακίζει αντίαλους πολιτικούς; Αυτός είναι ένας Συριζαϊκός ορθολογισμός. Το ποιος εχει πάρει διαζύγιο με τα γνωρίσματα της ανανεωτικής αριστεράς είναι γνωστό από τον δεκέμβριο του 2008. Τότε που τις καταστροφές, το πλιάτσικο, τους εμπρησμούς η ηγετική ομάδα του Συν/Σύριζα τα βάφτισνα νεολαιϊστικη εξέγερση...

Απλά και ξεκάθαρα. Είμαι εναντίον της βίας από όπου κι αν προέρχεται, όποιον ιδεολογικό μανδύα και αν φορά... Γιατί η δήθεν "λαϊκή βία" καταλήγει σε δικτατορικά καθεστώτα...

chien andalou said...

@ κοκκινη πιπερια

Βια όμως δεν ειναι μόνο η σφαλιάρα ή το γιαούρτι, και αυτό ο αριστερός το ξέρει καλά. Βία είναι και η κοινωνική ανισότητα που γεννά την κοινωνική βια. Καταδικάζετε την κοινωνική βία -και καλά κάνετε αν θες- αλλά ειστε εξαιρετικα ανεκτικοί στην κοινωνική ανισότητα που είναι πολύ πιο γενικευμένη και άγρια. Η εξουσία πάντα στρεφει τα βλέμματα των πολιτών στην κοινωνική βία και κάνει πως δεν βλέπει τις αιτίες που την γεννούν που ειναι πολύ πιο βιαιες. Η απορία μου είναι γιατί εσεις κοιτάτε συνεχως εκεί που σας δειχνει το δαχτυλο της εξουσίας; Ενας κεντρώος την παταει έυκολα σ' αυτή την παγίδα, ενας αριστερός με ταξική συνειδηση δεν την παταει ευκολα.

Οσο για το Δεκεμβρη, θα σου πω ένα: καταδικάζεις την εξεγερση της Αιγύπτου; πιθανότατα όχι, όπως και ολος ο Δυτικός κόσμος. Ξέρεις τι πλιατσικο είχε παραπλευρα αυτή η εξέγερση;

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ chien andalou γράφεις: «Καταδικάζετε την κοινωνική βία -και καλά κάνετε αν θες- αλλά ειστε εξαιρετικα ανεκτικοί στην κοινωνική ανισότητα που είναι πολύ πιο γενικευμένη και άγρια».

Ποιος το λεει ότι είμαστε ανεκτικοί στην κοινωνική ανισότητα; Λάθος. Επειδή ακριβώς είμαστε κατά τολμάμε π.χ. να είμαστε κατά των συντεχνιών, κατά του σπάταλου κομματικού κράτους που έστησαν Πασοκ – ΝΔ στη πλάτη των ελλήνων πολιτών (αντίθετα με τον Συν /Σύριζα που το υποστηρίζει με πάθος).

Επίσης γράφεις: «Οσο για το Δεκεμβρη, θα σου πω ένα: καταδικάζεις την εξεγερση της Αιγύπτου; πιθανότατα όχι, όπως και ολος ο Δυτικός κόσμος. Ξέρεις τι πλιατσικο είχε παραπλευρα αυτή η εξέγερση»; Μα είναι δυνατόν να συγκρίνεις την εξέγερση ενός λαού ενάντια σε ένα δικτατορικό, δεσποτικό, καθεστώς με το «ξεκάβλωμα» φλώρων από τα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με την «επαναστατική βία» ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου; Πες μου τι άφησε πολιτικά ο «Δεκέμβρης»; Τους παρανοϊκούς «πυρήνες της φωτιας»; Τίποτα κοινωνικά χρήσιμο δεν άφησε...

chien andalou said...

Εσυ οταν ήσουνα στο ΣΥΝ ήσουνα υπερ των συντεχνιων; ή μηπως φυγατε από το ΣΥΝ εσεις οι καλόι και μειναμε πίσω εμεις τα λαμόγια;
Δε γινεται πολιτική κουβεντα έτσι. Ούτε όταν μου πετάς ακροδεξιά επιχειρήματα "για ξεκαβλωμα φλώρων από τα βόρεια προάστια" μιλώντας για τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητες και νεολαίους του Δεκέμβρη.
Με αυτές τις ιδεες να πάτε στο συνέδριο και να φωναξετε να το παρακολουθήσει και εκπροσωπος του ΛΑΟΣ.

Μαζεστίξ said...

Έχω την εντύπωση (Αν θέλει, ας με διαψεύσει, αλλά έτσι νομίζω) ότι ο συντάκτης του κειμένου είχε άλλη άποψη για το Δεκέμβρη του 2008 τότε και άλλη άποψη εκφράζει σήμερα.
Τότε όμως συμπορευόταν με το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τον Κουβέλη.
Αν κάνω λάθος, τον παρακαλώ να με διαψεύσει. Αλλά έτσι θυμάμαι ακούγοντάς τον στο ραδιόφωνο πού και πού.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ Μαζέστιξ έχασες.

Διάβασε τι έγραφα το δεκέμβρθιο του 2009 στη πρώτη "επέτειο" http://red-pep.blogspot.com/2009/12/blog-post_05.html

Τον δεκέμβρη του 2008 είχα ανεβάσει κείμενα για τη δίκαια αγανάκτηση των νεων, αλλά είχα ανέβασει την άποψη του Κουβέλη http://red-pep.blogspot.com/2009/01/blog-post_11.html

Του Γ. Παγουλάτου http://red-pep.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Και για το ημερόλογιο της Αυγής http://red-pep.blogspot.com/2009/01/blog-post_09.html

Μαζεστίξ said...

Κατ αρχάς δεν "έχασα".
Μια διευκρίνιση ζήτησα.
Και αυτή δόθηκε κατά... το ήμισυ!
Συμφωνώ με την άποψή σας για την επετειακή διαδήλωση.
Αλλά αυτή η άποψη γράφτηκε ένα χρόνο μετά.
Με την ευκαιρία της διευκρίνισής σας, έψαξα αλλά δε βρήκα κείμενό σας γραμμένο την "ώρα της φωτιάς", το Δεκέμβρη δηλαδή του 2008. Πριν από το οριστικό χάσμα ανάμεσα στις πτέρυγες του Συνασπισμού.
Αν έχετε πρόχειρο κάποιο κείμενό σας από τότε, με κρίσεις σας επί των γεγονότων, είμαι περίεργος να το διαβάσω. Εκτός των άλλων και για να ελέγξω τη μνήμη μου, διότι όπως προανέφερα σας άκουγα πού και πού στο ραδιόφωνο και εξακολουθώ να έχω την εντύπωση ότι υποστηρίζατε "επί της αρχής" τους διαδηλωτες του Δεκέμβρη. Και φυσικά δεν εννοώ τους κουκουλοφόρους που... ανέλαβαν την αποκλειστικότητα της αντίδρασης κανένα δεκαήμερο μετά την έναρξή της και φυσικά έδιωξαν απ τους δρόμους τους χιλιάδες αυθόρμητους διαδηλωτές που συνέρρεαν για μέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Το κείμενό σας για το Ημερολόγιο είναι το μοναδικό απ αυτά που διάβασα που είναι από την εποχή εκείνη. Όμως, η -ορθή κατ' εμέ-κριτική σας στο "Ημερολόγιο" δεν αποτελεί κριτική και στα ίδια τα γεγονότα.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Μαζέστιξ στο έγραψα. Ημουν και εγώ οργισμένος με τη δολοφονία του Αλέξη. Κατέβηκα με την 16άχρονη κόρη μου στις πρώτες δαδηλώσεις. Μετά όμως διαφώνησα και με τη στάση του Συν και με τις καταστροφές.

Και κάτι άλλο. Πρέπει να σε ενημερώσω ότι ποτέ δεν υπήρξα μέλος της Ανανεωτικής πτέρυγας. Ομως τα όσαο συνέβησαν τον δεκέμβρη του '08 με έκαναν και αναθεώρησα πολλά πράγματα...

Unknown said...

κυριε Διογο, διαβαστε αυτο εδω http://wp.me/p1pa1c-99C

Αφιερωμενο εξαιρετικα :)