Friday, October 31, 2008

«Mαριονέτες του κόσμου των επιχειρήσεων»

Ο Ραλφ Νέιντερ, ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ που προασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών, κατηγόρησε τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, τον Τζον Μακέιν και τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι είναι «μαριονέτες του κόσμου των επιχειρήσεων». Όταν τα βάζει με τον “δικομματισμό”, μου θυμίζει βέβαια τους εγχώριους πολέμιους των δυο μεγάλων κομμάτων. Πάντως, οι διαφορές είναι μεγάλες.

Μιλώντας μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Νέιντερ, που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό μόλις 5%, επιτέθηκε στο σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να καταβάλει φόρο κερδοσκοπίας».

«Θα πρέπει να κάνουμε τη Γουολ Στριτ να πληρώσει για το σχέδιο διάσωσής της, εφαρμόζοντας ένα φόρο κερδοσκοπίας», τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι διευθυντές των επιχειρήσεων που ευθύνονται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Οι δύο αντίπαλοί του στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, ο γερουσιαστής Ομπάμα και ο γερουσιαστής Μακέιν είναι, ενσυνείδητα ή όχι, μαριονέτες του επιχειρηματικού κόσμου. Συναγωνίζονται καθημερινά για το ποιος θα ζήσει στο Λευκό Οίκο και υπακούουν στις εντολές των αφεντικών τους του ιδιωτικού τομέα», υποστήριξε.

Τέλος, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον ότι «ανέλαβε τη θέση αυτή για να βοηθήσει τους φίλους του στη Γουόλ Στριτ».

No comments: