Tuesday, July 29, 2008

Μια "λερωμένη" φανέλα...

Αυτό κι αν ήταν σοκ! Η Αθλέτικ Μπιλμπάο αποφάσισε να «λερώσει» τις φανέλες της με το λογότυπο ενός χορηγού, που ναι μεν για τα ταμεία της θα σημαίνει επιπλέον 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δυστυχώς για το ποδόσφαιρο σημαίνει ότι ένα ακόμη κάστρο έπεσε -το τελευταίο στην ιστορία του μάρκετινγκ.

Η ιστορική απόφαση πάρθηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά τα αποκαλυπτήρια του «αίσχους» (όπως ήδη έχουν βαπτίσει τη νέα τους φανέλα οι μέχρι τότε «σκληροί και καθαροί» οπαδοί της Μπιλμπάο) θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στο «Σαν Μαμές». Και απειλούνται και επεισόδια, γιατί η συμφωνία με τον... διάβολο, εν προκειμένω το χρήμα, σημαίνει αυτόματα σβήσιμο 110 χρόνων «σκληρής και καθαρής» ιστορίας, αφού ένας από τους λόγους της βάσκικης υπερηφάνειας ήταν ανέκαθεν και αυτός: ότι, δηλαδή, η ποδοσφαιρική τους ομάδα ήταν η μοναδική στον κόσμο που δεν είχε «λερώσει» ποτέ τις φανέλες της υποκύπτοντας στις προκλήσεις του... σατανά. Πλην της παρένθεσης της περιόδου 2004-05, αλλά σ' εκείνη την περίπτωση το «Euskadi» (Βάσκικη Χώρα) τοποθετήθηκε για καθαρά (και μόνο) πολιτικούς λόγους.

Αυτή τη φορά όμως το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό, γιατί σημαίνει διαφήμιση με αντάλλαγμα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια. Πάλι καλά, λένε στη Χώρα των Βάσκων που η πετρελαιακή εταιρεία (Petronor), την οποία από δω και πέρα θα βλέπουν στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ινδαλμάτων τους είναι «δική» τους, δηλαδή βάσκικη, γιατί έτσι και ήταν ισπανική, μέχρι και νέος εμφύλιος θα μπορούσε να ξεσπάσει.

Πριν από την Αθλέτικ, το προτελευταίο κάστρο που είχε μείνει όρθιο στο πέρασμα των χρόνων (και των δισ.) ήταν εκείνο της Μπαρτσελόνα, αλλά στην περίπτωση της UNICEF, ουδείς τόλμησε να πει το παραμικρό: Αντιθέτως, εδώ και δύο χρόνια, όπως και για τα επόμενα τρία, οι blaugrana ούτε θα πάρουν, ούτε θα δώσουν λεφτά, απλώς νοίκιασαν, ας πούμε, αρκετά εκατοστά της φανέλας τους (και πολύ καλά έκαναν) για καθαρά φιλανθρωπικόσκοπό.

«Το ταμείο ήταν μείον και μοναδικός μας σκοπός είναι η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού», είπε ο πρόεδρος της Μπιλμπάο, Φερνάνδο Γκαρθία Μακούα, διαμηνύοντας στους οργανωμένους οπαδούς του Euskadi, ότι η αναγκαία του πράξη πρέπει να εκτιμηθεί και να αγκαλιαστεί.

Πάλι καλά, επαναλαμβάνουμε που η Petronor δεν είναι ισπανική, γιατί για μία ομάδα που στα 110 χρόνια της ιστορίας της δεν καταδέχτηκε ποτέ να αγοράσει Ισπανό ποδοσφαιριστή, παρά μόνο Βάσκο, μία ομάδα που μαζί με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν υποβιβάστηκε ποτέ στη β' κατηγορία, από το 1928 μέχρι σήμερα, θα ήταν πράγματι casus belli...

Του Αλέξανδρου Μερκιόρι

Ελευθεροτυπία

2 comments:

Anonymous said...

Μάκη, χαμός θα γίνει με τη μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό! Θα είδες φαντάζομαι το παρα-αθλητικό της Ελευθεροτυπίας σύμφωνα με το οποίο αν χαλάσει η μεταγραφή του Κάρλος Λουίς Ντιόγο, η εναλλακτική είναι το... εξτρέμ Μάκης Διόγος!

Ενημέρωσέ μας για το αν θα υπογράψεις, να σπεύσουμε για διαρκείας!

Καλά μπάνια! [Ή έχεις επιστρέψει;]

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Θεαμαπάτη μην ανησυχείς θα σε κρατώ ενήμερο...