Wednesday, July 30, 2008

Οδομαχίες στο Βελιγράδι




Οδομαχίες σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη, και αστυνομίας, στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την ίδια ώρα, άφαντη παραμένει η ένσταση για την έκδοση του Κάρατζιτς, γεγονός που μπλοκάρει και τη Συμφωνία Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς. Μία ομάδα περίπου 80 διαδηλωτών αποσπάστηκαν από το συλλαλητήριο και προκάλεσαν επεισόδια.
Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η αστυνομία απέκλεισε δρόμους και έκανε χρήση χημικών και κατά του πλήθους, προσπαθώντας να διασκορπίσει τους διαδηλωτές.
Από τις συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, εκ των οποίων εννέα αστυνομικοί και ένας Ισπανός οπερατέρ.

Στη Χάγη ο Κάρατζιτς

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) μεταφέρθηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το αεροσκάφος αναχώρησε από τη σερβική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και προσγειώθηκε στο Ρότερνταμ λίγο μετά τις 7.30.
Από εκεί ο Σερβοβόσνιος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου οδηγήθηκε με ελικόπτερο στη φυλακή του Σεβενίνγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του ICTY ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Κάρατζιτς κρατείται από το Διεθνές Δικαστήριο και θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιόν του στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής παράστασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Ολλανδός Αλφόνς Όριε, θα ρωτήσει τον Κάρατζιτς εάν αποδέχεται τις 11 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία που τον βαρύνουν. Ο κατηγορούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει άμεσα και έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί το διάστημα των 30 ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Σχόλιο "Πιπεριάς":
Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ (18 Ιουλίου 1887 – 24 Οκτωβρίου 1945) ήταν ένας Νορβηγός αξιωματικός και πολιτικός. Όταν άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κουίσλιγκ τάχθηκε με το μέρος των Ναζιστών. Συνάντησε το Χίτλερ το 1939 στο Βερολίνο και συζήτησε μαζί του σχετικά με τα μεγάλα οφέλη που θα είχε το Ράιχ, αν καταλάμβανε τη Νορβηγία. Κατά την εκστρατεία των Ναζιστικών στρατευμάτων στη Νορβηγία, τον Απρίλιο του 1940 υποστήριξε την εισβολή τους και, ως ανταμοιβή, διορίστηκε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία, από το Φεβρουάριο του 1942 μέχρι τα τέλη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ως πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου αγαπητός στους Νορβηγούς, οι οποίοι τον θεωρούσαν προδότη και συνεργάτη των δυνάμεων Κατοχής στη χώρα τους. Με το τέλος του πολέμου ο Κουίσλιγκ συνελήφθη και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε από απόσπασμα στις 24 Οκτωβρίου 1945.

Το όνομα του Κουίσλιγκ έγινε συνώνυμο με αυτό του προδότη και του συνεργάτη με τις (εκάστοτε...) δυνάμεις κατοχής. Τα χρόνια πέρασαν και αν ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος αποτελεί μακρινή (και θλιβερή...) ανάμνηση, οι σύγχρονοι Κουίσλιγκ μας θυμίζουν ότι πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμοι στους εκάστοτε ισχυρούς της γης. Από χθες τα ξημερώματα ο Ράντοβαν Κάραζιτς βρίσκεται στις φυλακές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ενός δικαστηρίου που δεν αναγνωρίζουν οι Αμερικάνοι, αλλά το χρησιμοποιούν για την εξόντωση των αντιπάλων τους. Αλλά οι Αμερικάνοι κάνουν τη δουλειά τους, η Σερβική κυβέρνηση γιατί «ντύνεται» το ρόλο των σύγχρονων Κουίσλιγκ; Ο Κάραζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. Γιατί δεν δικάζεται από Σερβικό δικαστήριο; Από Βοσνιακό; Γιατί πρέπει να ευτελίζεται έτσι μια περήφανη χώρα, όπως η Σερβία, μόνο και μόνο για να δώσει διαπιστευτήρια «καλού παιδιού» στους ισχυρούς ηγεμόνες; Οι σημερινοί Σέρβοι κυβερνήτες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν ήρωα τον Κάραζιτς και να γράψουν τα ονόματά τους στον κατάλογο που άνοιξε ο Βίντκουν Κουίσλιγκ τον Φεβρουάριο του 1942.

6 comments:

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ανώνυμα σχόλια κόβονται.

Anonymous said...

Ο.Κ. Ψευδώνυμα;

Anonymous said...

Οι κερκοπορτες ανοίγουν πάντα από μέσα.
Χριστόφια ακούς;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ said...

Δε βαριέσαι...και τη μάνα τους να παραδώσουν στη Χαγη, καλή μέρα δε θα δούνε αυτοί εκεί πάνω..¨οταν είσια με το κεφάλι σκυμμένο, μπορεί να βλέπεις τα σκατά και να μην τα πατάς αλλά ποτέ δε θα δεις μπροστά...Αντε να δουμε τι μαργαριτάρια θα αποκαλύψει κι αυτός!Ηδη είπε για τον Χολμπρουκ!

Anonymous said...

Το άρθρο και τα αιχμηρά σχόλια με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Εξαιρετική επίσης η ενημέρωση για τον Νορβηγό (δεν γνώριζα όλη την ιστορία κι ευχαριστώ). Το διάβασα στη μέρα του και με έκανε να προχωρήσω σε σχετική ανάρτηση. Μόνο που φόρτωσα πολύ φαίνεται και την εθνικότητα των γειτόνων του 2008(ή τέως γειτόνων τέλος πάντων)την έβαλα σε εισαγωγικά ("Σέρβοι"). Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα και καλό μήνα

Anonymous said...

Να σβηνονται οσα ειναι προσβλητικα ή troll.
Ο Καρατζιτς σκοτωσε χιλιαδες. Καλα θα κανει να μπει στη φυλακη. Να μη ζηταμε την αθωοση του. Αλλα την καταδικη και οσων κακως αθωωθηκαν (πχ κοσοβαρων uck).

Πολεμος υπαρχει οταν συμφεροντα συγκρουονται. Η Σερβια αν μεινει μονη θα διασπαστει περισσοτερο. Αναγκαστικα ερχεται με δυση για να επιτευχθει σταθεροτητα (νατο, δυση εε).

Ο απλος κοσμος δεν τον νιαζει αν ειναι με νατο ή ρωσσια. Και οι δυο ιμπεριαλιστες ειναι. Τον νοιαζει να τρεφει τα παιδια του, να περνα καλα την ζωη του μεχρι τα γηρατια να χαρει τα εγγονια του.