Wednesday, April 29, 2020

Συμφώνιους Υποτάκτικους

Σε μια περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εμφανίστηκε στον δημόσιο λόγο ένας τύπος (πολιτικού) ανθρώπου που έμεινε στην... ιστορία ως Συμφώνιους Υποτάκτικους. Ηταν η εποχή που ο Γάιος Ιούλιος Μητσοτάκιους είχε διαδεχθεί τον Τιβέριο Κλαύδιο Τσίπριους στο... θρόνο της αυτοκρατορίας. Πατρίκιοι και πληβείοι αντάλλασαν απόψεις. Στον Ιππόδρομο, στο Καπιτώλιο και φυσικά στη Σύγκλητο. Εκεί «άνθησε» το είδος Συμφώνιους Υποτάκτικους. Επαιρνε μια απόφαση ο Γάιος Ιούλιος Μητσοτάκιους? Οι Συμφώνιους Υποτάκτικους αποθέωναν ότι έλεγε και φυσικά απέρριπταν ότι ανταπαντούσε ο Τιβέριος Κλαύδιος Τσίπριους. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Έκανε μια πρόταση ο Τιβέριος Κλαύδιος Τσίπριους? Ε τότε οι αντίστοιχοι (γιατί υπήρχαν και στις δυο πλευρές…) Συμφώνιους Υποτάκτικους έπαιρναν θέση στην υπεράσπισή του ή στην απόρριψη του.
Μια εποχή έπεσε λιμός στην αυτοκρατορία. Εκεί έδωσαν... ρέστα οι Συμφώνιους Υποτάκτικους. "Ολοι μέσα να σωθεί η αυτοκρατορία" αποφάσισε (σωστά...) ο Γάιος Ιούλιος Μητσοτάκιους. "Ολοι μέσα..." είπαν με μια φωνη οι Συμφώνιους Υποτάκτικους. Με μπροσταρη τον διάσημο ιατρό Αέτιο Τσιόδριο τον Αμιδηνό η αυτοκρατορία οργανώθηκε και τα κατάφερε. Για το δικό τους το καλό, για τους γονείς τους, τα παιδιά τους, αλλά και για την κοινωνία οι πολίτες συμφώνησαν, πειθάρχησαν. Συμφώνησε και ο Τιβέριος Κλαύδιος Τσίπριους, αν και ορισμένοι δικοί του Συμφώνιους Υποτάκτικους στραβομουτσούνιαζαν που δεν μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στην απόφαση του Γάιου Ιούλιου Μητσοτάκιους. Και έμειναν μέσα. Σχεδόν όλοι. Πατρίκιοι και Πληβείοι. Ελεύθεροι και δούλοι. Και πέρασαν δυο μήνες. Οι νεκροί λίγοι. Τα κρούσματα σε "λογικά πλαίσια" όταν στη Γαλατία, στη Καρχηδόνα, στην Νουμιδία, στην Παννονία ο λιμός θέριζε χιλιάδες. Ξαφνικά (;) οι πατρίκιοι σύμβουλοι του Γάιου Ιούλιου Μητσοτάκιους τον παρότρυναν να... ξαναδεί την... οικονομία. Και ο αυτοκράτορας αποφάσισε ότι είναι ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα. Και τσουπ οι Συμφώνιους Υποτάκτικους από εκεί που "φώναζαν" υπέρ της καραντίνας και στιγμάτιζαν όποιον τολμούσε να βγει από το σπίτι του, ανακάλυψαν ότι είναι... λογικό να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να κυκλοφορεί ο κόσμος στο δρόμο, να αρχίσουν τα θεάματα. «Πρέπει το κάρο της οικονομίας να μπει και πάλι στο πλακόστρωτο» έλεγαν στη σύγκλητο και στις αγορές οι Συμφώνιους Υποτάκτικους. Και όταν κάποιος τους έλεγε ότι ίσως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα με πάθος του απαντούσαν ότι είναι «εχθρός της εθνικής προσπάθειας». Με το ίδιο πάθος που έλεγαν «εχθρούς της εθνικής προσπάθειας» όσους έβγαζαν λίγο το κεφάλι τους από την καραντίνα για να πάρουν μια ανάσα. Βλέπεις οι Συμφώνιους Υποτάκτικους έχουν πάντα δίκιο αφού πάντα συμφωνούν με τον... "αυτοκράτορα".
ΥΓ Κάθε ομοιότητα προσώπων & καταστάσεων με την ζοφερή εποχή που ζούμε εντός και εκτός social media είναι εντελώς συμπτωματική.

No comments: