Saturday, April 11, 2020

Για τον Περικλή...

Γνώρισα τον Περικλή Κοροβέση στα τέλη της δεκαετίας του '90. Τότε η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) έκανε το μεγάλο βήμα και προχώρησε σε συνεργασία με το ΚΚΕ. Ο Περικλής ήταν συνεργάτης της "Εποχής" με τη στήλη "Αριστερή Ανακύκλωση". Μαχητικός, ελευθεριακός, είχε μια πραγματικά αιρετική άποψη για την κοινωνία και την αριστερά. Το πρόσωπο του Λέοντα Αυδή, που είχε επιλέξει το ΚΚΕ για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, ήταν το εχέγγυο για μια καλή συνεργασία ανάμεσα στην ΑΚΟΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τη πρώτη στιγμή ο Περικλής Κοροβέσης στήριξε την άποψη για συνεργασία και στάθηκε δίπλα στον Γιάννη Μπανιά που δεχόταν "φιλικές" επιθέσεις από φίλους και συντρόφους που είχαν ήδη μετακομίσει στον ΣΥΝασπισμό. Ο Κοροβέσης δεν ήταν μόνο ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας αλλά δέχθηκε να μπεί και υποψήφιος. Ετσι εμείς της ΑΚΟΑ (μαζί με τον Περικλή...) δημιουργήσαμε την "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" και μαζί με την τότε δημοτική παράταξη του ΚΚΕ "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και την Οικολογική "Αθήνα - Πράσινη Πόλη" δημιουργήσαμε την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα". Στην επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου ο αείμνηστος Λέοντας Αυδης χρησιμοποίησε μια φράση του Περικλή Κοροβέση: "Είμαι στη Συμπαράταξη, σημαίνει μετέχω, όπως θα μετείχα σε μια διαδήλωση" είπε χαρακτηριστικά ο Λεων Αυδής. Ηταν μια απάντηση που είχε δώσει σε σχετικό ερώτημα ραδιοφωνικού σταθμού ο συγγραφέας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Περικλής Κοροβέσης.
Στις εκλογές το ψηφοδέλτιο πήρε 10,30% (Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ με τη Μαρία Δαμανακη να παίρνει 16,4%)και ο Περικλής Κοροβέσης εξελέγη (δεύτερος στη σειρά) δημοτικός σύμβουλος με 3.148 ψήφους. Μαζί του εκλέχθηκε ο Λέων Αυδης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, και οι Στ. Λάμπρου, Ζωή Βαλάση. Ο Περικλής είχε εξαιρετική παρουσία στα δημοτικά της Αθήνας με συνεχής παρεμβάσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης.
Με τον Περικλή ξαναβρεθήκαμε στις εκλογές του 2004 ως συνυποψηφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών. Μάλιστα μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και τον Παναγιώτη Πάντο είχαμε μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη. Από τότε βρισκόμασταν σε συγκεντρώσεις, παρουσίας βιβλίων, διαδηλώσεις, ενώ συχνές ήταν οι κοινές τσιπουροκατανύξεις στον "Τσέλιγκα" του Θανάση Τριχιά.
Ο Περικλής Κοροβέσης και ο Γιάννης Μπανιάς είναι οι "Αγιοι" της δικής μας αριστεράς. Μιας αριστεράς της προσφοράς, της τιμιότητας, της ανιδιοτέλειας, της αγάπης και της ζωής.
Ελαφρύ το χωμα σύντροφε Περικλή. Είμαστε πολύ τυχεροί που περπατήσαμε δίπλα σου...

No comments: