Thursday, November 7, 2013

Iστορία δύο πόλεων


Της Ξένιας Κουναλάκη

​​O Μπιλ ντε Μπλάζιο είναι ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης εδώ και είκοσι χρόνια. Η οικογένειά του από μόνη της συνιστά την επιτομή της πολιτικής ορθότητας και συμπυκνώνει την προοδευτική ιδεολογία του, με την οποία απέσπασε το εντυπωσιακό ποσοστό του (73%): η γυναίκα του είναι Αφροαμερικανίδα, πρώην λεσβία και ακτιβίστρια, τα παιδιά του μιγαδάκια, που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της πόλης, ο ίδιος φιλοδοξεί να ανατρέψει τη σκληρή πολιτική του νόμου και της τάξης των προκατόχων του και να εγκαινιάσει μία αριστερή στροφή στον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η απόρριψη της αστυνομικής πρακτικής του stop and frisk, κάτι σαν την ημέτερη «εξακρίβωση στοιχείων και σωματική έρευνα» για όπλα ή ναρκωτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2011 η αστυνομία της πόλης (NYPD) σταμάτησε στον δρόμο 684.000 ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι. Ακόμη και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι είχαν αρχικά ταχθεί υπέρ της αντιδραστικής πολιτικής που στοχοποιεί τους περαστικούς με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη μέσα στο καλοκαίρι ότι η πρακτική της NYPD παραβιάζει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, δικαιώνοντας τον Ντε Μπλάζιο.

Η ρήξη που επιχειρεί ο Ντε Μπλάζιο με το παρελθόν είναι τεράστια και αυτό απηχείται στις σπασμωδικές αντιδράσεις του απερχόμενου δημάρχου και μεγιστάνα Μάικλ Μπλούμπεργκ. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο τελευταίος κατηγόρησε τον Ντε Μπλάζιο ότι εκμεταλλεύεται την οικογένειά του για ψηφοθηρία, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «ρατσιστική» αυτήν τη στρατηγική. Παράλληλα του απέδωσε την πρόθεση να οδηγήσει τη Νέα Υόρκη σε ταξικό πόλεμο, εξαιτίας της επιμονής του Ντε Μπλάζιο στην καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων. «Πίσω στην ΕΣΣΔ» ήταν ο χθεσινός περίλυπος τίτλος του ταμπλόιντ «Νew York Post», αναφορά σε ένα ταξίδι που είχε κάνει στα νιάτα του ο Ντε Μπλάζιο στη Σοβιετική Ενωση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο δήμαρχο είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ελίτ του Μανχάταν και του 46% της πόλης, που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Η ιστορία δύο πόλεων», συνήθιζε να λέει και χθες, υποσχέθηκε ότι θα συσπειρώσει τις δύο αυτές παράλληλες κοινωνίες. Η ελπιδοφόρος εκλογή του ίσως αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επικείμενη αναμέτρηση στον Δήμο της Αθήνας. Πολλά προβλήματα είναι κοινά (τεράστιος αριθμός δημοτικών υπαλλήλων, στενότητα προϋπολογισμού, διχασμός της κοινωνίας, τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ διαφορετικών συνοικιών, αστυνόμευση), οι υποψήφιοι δήμαρχοι αξίζει να μελετήσουν τις λύσεις που πρότεινε.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: