Friday, November 8, 2013

Δημοσιογραφία, ΜΑΤ και καφέ λάτε

Του Μιχάλη Μητσού

Υπάρχουν πολλοί που μόλις ξυπνούν βάζουν τηλεόραση. Εγώ, πάλι, βάζω ραδιόφωνο. Εκεί άκουσα χθες στις επτά το πρωί την είδηση για την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Το ρεπορτάζ ήταν πλούσιο. Ο παρουσιαστής του ενός σταθμού, αφού μίλησε σε έντονο ύφος με την εκπρόσωπο των απολυμένων, εκθείασε τον καταπληκτικό καφέ λάτε που κάνει μια συγκεκριμένη αλυσίδα καφέ της Αθήνας. Οι παρουσιαστές του άλλου σταθμού, αφού σχολίασαν τα γεγονότα, μας διαβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών παρουσιάζει χωρίς αμφιβολία τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με όλα τα άλλα.  
Μα είναι συμβατή η δημοσιογραφία με τη διαφήμιση; Φοβάμαι ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να το αφήσουμε για μια άλλη φορά. Γιατί το ερώτημα της χθεσινής ημέρας είναι άλλο: μα είναι συμβατή η δημοσιογραφία με τα ΜΑΤ; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στην Αγία Παρασκευή ήρθε να σφραγίσει μια περιπέτεια που άρχισε πριν από πέντε μήνες με το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ και συνεχίστηκε με μια σειρά αστοχιών, προχειροτήτων, αλλά και προσωπικών θυσιών από ανθρώπους που επιμένουν να βάζουν την ενημέρωση πάνω από τα πολιτικά παιχνίδια. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν δύο παράλληλες τηλεοπτικές εκπομπές. Η μία από τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου, στους οποίους πρέπει να αναγνωριστεί ότι εργάστηκαν αφιλοκερδώς, προφύλαξαν τα πανάκριβα μηχανήματα και κράτησαν τον χώρο καθαρό. Η άλλη από τους νομίμως προσληφθέντες, οι οποίοι εργάζονταν σε δύσκολες συνθήκες και είχαν να αντιμετωπίσουν επιπλέον τις κατηγορίες πρώην συναδέλφων τους ότι πρόδωσαν τον κοινό αγώνα.
Η πρώτη είχε ημερομηνία λήξεως. Το μέλλον της δεύτερης είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Χθες ακούστηκαν και γράφτηκαν απίθανα πράγματα από ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Αλλοι μίλησαν για χούντες και Μεταξάδες, άλλοι συνέκριναν τον εαυτό τους με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, κάποιοι εντρύφησαν όπως συνήθως σε σενάρια συνωμοσίας, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε την κυβέρνηση παράνομη και ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έκπληκτα για άλλη μια φορά, επισήμαναν ότι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έκλεισε την ίδια τη δημόσια τηλεόρασή της έστειλε τις δυνάμεις της τάξης για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της. Τότε, ο Σαμαράς ήθελε να στείλει το μήνυμα στους δανειστές ότι έχει τα κότσια να κάνει απολύσεις. Τώρα, θέλει να τους δείξει ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο Δημόσιο. Μάλλον δεν τους έπεισε ούτε τη μία φορά ούτε την άλλη. Το στοίχημα έτσι κι αλλιώς είναι άλλο: να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα μια ανεξάρτητη, πολυφωνική, ανταγωνιστική και πάνω απ' όλα ενδιαφέρουσα δημόσια τηλεόραση. Κι αυτό, η κυβέρνηση δεν το χρωστά στους δανειστές, αλλά στους έλληνες πολίτες.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: