Monday, July 30, 2012

Τα τσακάλια

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Είναι πολύ δύσκολα να είσαι διάσημος, όταν δεν διαθέτης κάποιο ταλέντο για να γίνεις διάσημος (Α. Πάρκς-Το παιχνίδι τελείωσε)

Ο χώρος των Μ.Μ.Ε. μαγεύει πολλούς. Διαθέτει μία λάμψη και μία μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων. Οι επαγγελματίες που επιβάλλεται να λειτουργήσουν σε αυτό τον χώρο είναι οι δημοσιογράφοι που πρέπει να ξεχωρίσουν λόγω ήθους, αξιοπρέπειας και δεοντολογίας. Προσφέρουν σωστή και αντικειμενική πληροφόρησης του κοινού χωρίς να προωθήσουν την δικής τους υποκειμενική οπτική γωνία. Κυνηγάνε την είδηση, σαν τσακάλια και "τρώνε" τα πτώματα (την μπόχα και την βρωμιά του παράνομου) αλλά και φρούτα και λαχανικά δηλαδή τις καλές και αρεστές ειδήσεις. Δίπλα τους υπάρχουν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι. Κοντά στους αξιόλογους και διακεκριμένους, για το ήθος τους, δημοσιογράφους υπάρχουν και οι "επαγγελματίες". Αυτοί που βάζουν το χεράκι τους και παραπιούν συνειδητά τα στοιχεία. Αυτοί που λειτουργούν με βάση το συμφέρων άλλων .Τόσο στην ιεράρχηση αλλά και στην ανάπτυξη των θεμάτων ακολουθούν συνταγές που δέχονται από άλλα γραφεία. Είναι ξερόλες και εκτελούν χρέη εισπράκτορα σε ένα "λεωφορείον η τραγωδία". Τα Μ.Μ.Ε. στερούνται μονιμότητας του προσωπικού. Ο Χ ή ο Ψ έχει αλλάξει τρία κανάλια και αύριο, αν θα δεχτεί μία δελεαστική πρόταση, θα εγκαταλείψει εύκολα το καράβι που βουλιάζει λόγω μειωμένης ακροαματικότητας.

Tο σαρκοφάγο τσακάλι (Canis aureus), έχει έναν συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά πλέον τα 1000 άτομα και έχει μειωμένη κατανομή στον ελλαδικό χώρο ( Πελοπόννησος, Θράκη, Σάμος). Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με βιότοπους τσακαλιών. Αυτό το θηλαστικό έχει χαρακτηριστεί ως «καθαριστής» της φύσης επειδή λειτουργεί ως θηρευτής των τρωκτικών. Τρώει ψοφίμια και μικρά ζώα όπως αμφίβια, ψάρια, σαλιγκάρια, ποντίκια, κουνέλια, έντομα, πουλιά αλλά και αιγοπρόβατα. Καταναλώνει οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια, ενώ μπορεί σε μεγάλες πυκνότητες να δράσει περιοριστικά ως προς τις αλεπούδες. Ενώ κατέχει σημαντική λειτουργική θέση στην αλυσίδα του οικοσυστήματος (επειδή ελέγχει πληθυσμούς), καλύπτει το μισό της δίαιτάς του με φυτά και φρούτα.

Για τους καλούς δημοσιογράφους λέμε ότι είναι τσακάλια εννοώντας ότι τα καταφέρνουν στους δύσκολους καιρούς. Τρέχουν ακούραστα και βρίσκουν στοιχεία, ετοιμάζουνε σωστά ένα ρεπορτάζ και το τεκμηριώνουν με υπαρκτά και ελεγχόμενα γεγονότα. Θα αναδείξουν την είδηση και δεν θα την "θάψουν" για να εξυπηρετήσουνε ξένα συμφέροντα. Θα κάνουν θυσίες για να βρουν την είδηση χωρίς να ζυγίσουν την κούραση και το ρίσκο. Χωρίς να υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα παρακάλια ."Απ' τα τσακάλια δε γλιτώνεις με ευχές ή παρακάλια" είπε ο Κώστας Βάρναλης και κάτι ήξερε...

No comments: