μεταναστες

μεταναστες

Monday, December 12, 2011

Τι σκούζεις βρέ κουμπάρα;


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Ένας λύκος είχε ορμίζει σε ένα μαντρί και είχε πληγώσει θανάσιμα ένα κριάρι. Μετά  καμαρωτός καμαρωτός άρπαξε το  ζώο μέσα στα χιόνια. Βογκούσε, από χαρά και ικανοποίηση, και τραβούσε την ανηφόρα για την φωλιά του. Σε κάποια στιγμή  άκουσε κάτι πίσω του. Γυρίζει το κεφάλι του και βλέπει την κουμπάρα, την αλεπού, να τον κοιτάει πονηρά και να βογκάει πιο δυνατά από τον ίδιο. Τι σκούζεις βρε κουμπάρα; Έ να βογκάω ίσως πέσει ένα κομμάτι και για μένα!

Αυτή ήταν μία ιστορία που μου την έλεγε η θεία μου η Θεοπούλα από το αντάρτικο. Όταν κουρασμένοι, τραβούσανε την ανηφόρα, φορτωμένοι με τα βαριά οπλοπολυβόλα τους την λέγανε και γελούσανε πολύ οι αντάρτες. Μέσα στην παγωνιά και στην πείνα λέγανε πολλά τέτοια και τονώνανε το ηθικό τους.

Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σταυροδρόμι. Συνηθισμένη με τις δυσκολίες προσπαθεί να σταδιοδρομήσει αλλά δεν βρίσκει βοήθεια από πουθενά. Μας έχουνε ρημάξει με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις περικοπές. Εμείς,  που δουλεύουμε 42,2 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι  Γάλλοι  38 ώρες, οι Βρετανοί  36,3 ώρες, βρισκόμαστε  στο στόχαστρο των χλευασμών των γερμανών που  εργάζονται μόνο 35,6 ώρες. Μας έχουνε εγκλωβίσει σε μία στενή φυλακή και χορεύουμε όπως μας ορίζει το ΔΝΤ και η Ε.Ε. Οι 27 της Ε.Ε. που γίνανε 15 και στην ουσία αποφασίζουν δύο  δεν μας αφήνουν περιθώρια να ανασάνουμε. Δεν ικανοποιούνται με τίποτα και παίρνουν πίσω πολύ περισσότερα από αυτά που μας δανείζουνε. Στην Σύνοδο κορυφής η Μέρκελ προσπάθησε να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε "γερμανική ζώνη" και "δημοσιονομική φυλακή" πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα. Η επιμονή της να μην αποκτήσει η ΕΚΤ καθοριστικό ρόλο οδηγεί σε  αποφάσεις , όπως αυτή που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ και βάζει "μεσίτη" το ΔΝΤ. Η έκτη δόση έρχεται για να φύγει σε λίγες ημέρες για να καλύψει τα δανεικά και όχι για να ορθοποδήσει η Ελλάδα μας. Μαζί με την ύφεση έρχεται και η συρρίκνωση της δημοκρατίας. Τι άλλο σηματοδοτεί η απαγόρευση της δυνατότητας εναλλακτικών πολιτικών; Η τυπική και βουβή παρουσία του πρωθυπουργού μας, με το αινιγματικό του χαμόγελο, επιβεβαιώνει τις Κασσάνδρες που δεν χάρηκαν για  την επιλογή του σε τόσο σημαντική  θέση.

Κοντά στον λύκο, που  σέρνει το κουφάρι μας, ήρθε και η αλεπού. Η πονηρή η Αμερική, που χρωστάει ένα τρισεκατομμύριο, το παίζει άνετη και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον δίκαιο πόνο μας. Είναι τόσο μεγάλη η κρίση του δολαρίου που ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής, Τζορτζ Σόρος, προέβη σε τολμηρές δηλώσεις ότι το δολάριο είχε ήδη μειωθεί ως αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, και, πλέον, έχει μειωθεί πολύ ο ρόλος του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg: Ο πονηρός ο Ομπάμα σαν μία καινούργια αλεπού στην πραγματικότητα σκούζει μπας και της πέσουνε λίγα κομμάτια  από την σάρκα μας! 

No comments: