Thursday, November 24, 2011

Είμαι άνθρωπος της πόλης

Του Μορίς Ατιά

Αν η Αθήνα ήταν πόλη ενός βιβλίου μου, θα ήταν ένας θεατής που τρομοκρατημένος θα παρατηρούσε τις αλλόφρονες εξελίξεις του κόσμου, και πιο συγκεκριμένα της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα το λίκνο της δημοκρατίας και ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου. Δηλαδή σαν να ευθύνεται για όλα τα κακά. Όλοι συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι ένα «enfant terrible», ένας κακός μαθητής, λες και οι υπόλοιποι ήσαν καλοί μαθητές!

Τώρα έχει έρθει η σειρά σας να βρεθείτε σε αυτή τη θέση. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι και αυτό είναι τραγικό, προσωπικά είμαι κάπως απαισιόδοξος. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα και όλα πάνε κατά διαόλου. Αν υπάρχει κάτι που απεχθάνομαι στα μυθιστορήματα και τις ταινίες είναι αυτό που αποκαλώ «η θεωρία των σκοτεινών δυνάμεων που μας κυβερνούν». Οι θεωρίες συνωμοσίας. Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, είναι εύκολο να πιστέψεις ότι όλα προέρχονται από κάποια συνωμοσία. Όμως έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τίποτα και ότι σήμερα η πολιτική εξουσία είναι ανίκανη να εκφράσει μια σφαιρική άποψη ώστε να προβλέπει τις εξελίξεις.

Η Ευρώπη δεν θα είναι κοινότητα
μέχρις ότου να υπάρξει ευρωπαϊκή κοινωνία κι οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτή και οι πολιτικές που χαράζουν οι κυβερνήσεις της να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας «κοινότητας». Θα πρέπει οι πολίτες της Ευρώπης να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει μια οικονομική ένωση που θα υπονομεύεται από τα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα.

Στο βιβλίο που γράφω τώρα, και το οποίο αφορά στη Γαλλία από τα τέλη του 19ου ως και τον 20ό αιώνα, βλέπεις την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και τότε όπως και σήμερα ο λαός είχε οδηγηθεί σε οικονομική αδυναμία με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να στρέφονται προς ισχυρές εξουσίες.

Είμαι άνθρωπος της πόλης.
Αισθάνομαι μεγαλύτερη ασφάλεια στην πόλη, όποια και αν είναι αυτή. Κι αν κάτι με ενοχλεί, είναι το στοιχείο της αναδίπλωσης στον εαυτό μας. Βλέπεις στο μετρό ανθρώπους με το κινητό κολλημένο στο χέρι ή με ένα mp3 και ακουστικά. Υπάρχει ολοένα και λιγότερο επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους.

*Ο Μορίς Ατιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1949. Εργάζεται ως ψυχίατρος - ψυχαναλυτής στο Παρίσι. Παράλληλα γράφει σενάρια για το σινεμά. Τα μυθιστορήματα «Παρίσι Μπλουζ», «Η Κόκκινη Μασσαλία», «Το Μαύρο Αλγέρι» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις.

Επιμέλεια-μετάφραση: Βερονίκη Χαριτάτου Γκονζάλες.

Πηγη: ATHENS VOICE

No comments: