Monday, April 4, 2011

Στρογγύλεµα ή υπέρβαση;

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ

Πολλοί ανήσυχοι πολίτες που προβληµατίζονται για το µέλλον της χώρας πέρασαν τις τελευταίες τέσσερις ηµέρες από το συνέδριο της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς. Εκατοντάδες σύνεδροι, πολυάριθµα µέλη και φίλοι, ενταγµένοι σε κόµµατα ή ανένταχτοι. Μέσα στη γενικευµένη αίσθηση αδιεξόδου, η συλλογική συνείδηση προσδοκά µην τυχόν εµφανιστεί η καινούργια προοδευτική ιδέαπου θα απέτρεπε την οικονοµική και κοινωνική χρεοκοπία. Το κλίµα στο συνέδριο ήπιο, µια διάθεση ευγένειας και αλληλοκατανόησης, γνωστή επί δεκαετίες στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Οι οµιλίες απέχουν παρασάγγας από τους ατέλειωτους πληκτικούς µονολόγους των παλιών κοµµουνιστικών συνεδρίων, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να ξεφύγουν από ένα άχαρο στρογγύλεµα απόψεων για τα πιο αιχµηρά ζητήµατα, τα οποία αποτελούν όµως το επίκεντρο του δράµατος των τελευταίων µηνών. πάντως, είναι γεγονός ότι µερικές φορές ακούγονται, στο βήµα ή στα πηγαδάκια, εκτιµήσεις που ποτέ µέχρι τώρα δεν είχε τολµήσει να εκφέρει η Αριστερά. Η αποδοχή ή όχι του Μνηµονίου, η ανυπακοή, το κίνηµα «δεν πληρώνω», οι καταλήψεις, οι βιαιότητες, οι συντεχνιακές αντιδράσεις, το δικαίωµα µη συµµετοχής σε απεργία, η οικολογία, τα πανεπιστήµια και τα σχολεία, η Ευρώπη, η λιβύη είναι ζητήµατα που, θαρρετά ή πιο συγκρατηµένα, συζητιούνται από τη σκοπιά µιας προοδευτικής εκσυγχρονιστικής µεταρρύθµισης. Είναι γεγονός ότι ο φόβος απώλειας των πιο παραδοσιακών αριστερών ψηφοφόρων αποτρέπει αποφάσεις µε καινοτόµο χαρακτήρα.

∆εν λείπουν όµως και αυτοί που πιστεύουν ότι όσο πιο πολλά ιδεολογικά αυγά σπάσει το νέο κόµµα τόσο πιο µεγάλη πολιτική οµελέτα θα απολαύσει. Εκτός αν ακόµα µια φορά επιβεβαιωθεί η γενική εκτίµηση ότι τα κόµµατα εξακολουθούν να βρίσκονται πιο πίσω σε σχέση µε την κοινωνία.

ο Κίµων Χατζηµπίρος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

4 comments:

Leo Kastanas said...

Μάκη συγχαρητήρια, εκτός της εκλογής σου, σώθηκε και ο Πανιώνιος

Panayotis Koutsopinis said...

Μπαίνει εμμέσως το καυτό ερώτημα: Πόσο πίσω είναι η σημερινή ΔΗΜ.ΑΡ από την κοινωνία ???
Παναγιώτης Κουτσοπίνης

ΥΓ. Καλή δύναμη στην Κ.Ε.(έτσι τη λένε τώρα, όπως παλιά...)

Κόκκινη Πιπεριά said...

Λεωνίδα ευχαριστω και ανταποδίδω.

Παναγιώτη διάβασα το κείμενο σου για την εκλογή της νεας Κ.Ε. (έβαλα το μπλογκ σου και στη λίστα μου) και συμφωνω απολύτως.

Δυστυχως η παθογένεια της ελληνικής αριστεράς δεν μπορεί να "ξεριζωθεί" εν μια νυκτί από την ΔΗΜΑΡ.

Τον Μάη του '68 έλεγαν : "Δεν σημαίνει τίποτα να αλλάξουμε τη κοινωνία, αν δεν αλλάξουμε τον εαυτό μας". Πιστευω ότι ταιριάζει γάντι στην ΔΗΜΑΡ.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε ως κόμμα για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά πιστεύω ότι αξίζει να δώσουμε αυτή τη μάχη. και μέσα στη κοινωνία και μέσα στο κόμμα μας.

Panayotis Koutsopinis said...

@ Κόκκινη Πιπεριά
Ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια και για το που έβαλες το μπλογκ μου στη λίστα σου.
Πιστεύω ότι είμαστε πολλοί αυτοί που θα συνεχίζουμε όπως πάντα ελεύθεροι, που θα προσφέρουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καθήκον να δώσουμε και θα λέμε αυτό που η λογική μας παράγει. Χωρίς φίλτρα σκοπιμοτήτων για να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους ή να προσκομίσουμε οφέλη.

Κόκκινη Πιπεριά να είσαι πάντα χαρούμενη!
Παναγιώτης Κουτσοπίνης