Tuesday, July 6, 2010

Φώτης Κουβέλης: Καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας

Αποσπάσματα από την ομιλία στην Πάτρα στη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς
• Η ελληνική κοινωνία έχει, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ανάγκη από μια σύγχρονη, ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την ολέθρια παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. Και αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε.
• Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση.Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Αυτό το κενό σήμερα μόνον η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να το καλύψει.• Η κρίση του χρέους και του δανεισμού δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος.Είναι η τραγική για τη χώρα αποτυχία του πελατειακού κράτους, είναι η δραματική πολιτική και οικονομική αποτυχία των κομμάτων που έστησαν και τροφοδότησαν το πελατειακό κράτος για να αναπαράγουν την εξουσία τους.Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις, υπέρογκος δανεισμός, οικονομικά μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική.
• Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες. Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, που κατακτήθηκε με αγώνες, καθηλώνουν τους εργαζόμενους, τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας.Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά.Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας, που παραμένει σε ακινησία.Το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη τις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίσθηκαν.Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.
• Η ΝΔ διαφημίζει ότι γνωρίζει πώς θα βγούμε από τα δεσμά του μνημόνιου, από την κρίση. Και θα μας το αποκαλύψει μεθαύριο. Οι πολίτες όμως ακόμη περιμένουν ανάληψη ευθυνών από το κόμμα που έφερε σε δυσθεώρητα ύψη έλλειμμα και χρέος. Οι ευθύνες δεν διαγράφονται με την αλλαγή προέδρου.Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πάλι πίσω. Εργαζόμαστε για την προοπτική της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης, μαζί με τους πολλούς δημοκράτες, προοδευτικούς, σοσιαλιστικών προσανατολισμών πολίτες, πολίτες της πολιτικής οικολογίας.• Αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει ότι η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν φορτώνεται κυρίως ή αποκλειστικά στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, αλλά συνδυάζεται με βαθιά αλλαγή του κράτους.
• Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν περιμένουμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς θα αναγνωρίσουν γρήγορα την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών τους επιλογών. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά. Το κόμμα μας μιλάει καθαρά. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Δική μας υποχρέωση είναι να διαμορφώσουμε μαζί με τους πολίτες τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση.

No comments: