Monday, June 7, 2010

Χάος στην βουλή του Ισραήλ

Πρωτοφανείς σκηνές έντασης επικράτησαν χθες στο ισραηλινό κοινοβούλιο, Κνεσσέτ, όταν το λόγο έλαβε η αραβικής καταγωγής βουλευτίνα Haneen Zoabi, η οποία επέβαινε στο τουρκικό Mavi Marmara του «Στόλου της Ελευθερίας». Η Zoabi καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να υπάρξουν θύματα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις Ισραηλινών συναδέλφων της, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να αποβληθούν από την αίθουσα περισσότεροι από δέκα βουλευτές.
Η βουλευτίνα της Ναζαρέτ της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Haneen Zoabi, παλαιστίνια με ισραηλινή υπηκοότητα, έλαβε το λόγο χθες προκαλώντας την έκπληξη των συναδέλφων της - άλλωστε κατά την απουσία της είχαν ήδη κινητοποιηθεί οι ακροδεξιοί συνάδελφοί της προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές για την απομάκρυνσή της από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ. H Zoabi, παρόλα αυτά δε δίστασε να ανέβει στο βήμα και να δηλώσει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στο στόλο επειδή επιβαλλόταν «πολιτικά, ανθρωπιστικά και ηθικά να αντιταχθεί στην φυλάκιση 1.5 εκατομμυρίου ανθρώπων» ενώ χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Γάζας «παράνομο, απάνθρωπο, ανεπίτρεπτη πολιορκία που προκαλεί την αντίθεση κάθε πολιτικού με ηθική. «Μονάχα οι ανήθικοι υποστηρίζουν τον αποκλεισμό» είπε η 38χρονη βουλευτίνα, προκαλώντας επευφημίες των Αράβων συναδέλφων της (που αποτελούν το 20% της Κνεσσέτ) και την οργή πολλών βουλευτών της δεξιάς και ακροδεξιάς του Ισραήλ.
«Να φύγεις να πας στη Γάζα, προδότρα!» φώναξε η συνάδελφός της Miri Regev του Likud σε σπαστά αραβικά, όταν η Zoabi βρέθηκε στο Κοινοβούλιο. Όταν δε έλαβε το λόγο, τα πνεύματα εξεράγησαν. Η γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη Anastassia Michaeli του ακροδεξιού Beitenu επιχείρησε να την απομακρύνει μάλιστα από το βήμα, κατηγοροώντας την ως «εκπρόσωπο των τρομορκατών». Αντ’ αυτού, απομακρύνθηκε η ίδια από τους ψυχραιμότερους, πρώτη από τους πολλούς που αποβλήθηκαν από την αίθουσα, ενώ οι Άραβες της φώναζαν «Να πας πίσω στη Ρωσία!». «Προδότες», «τρομοκράτες», «δολοφόνοι», «ρατσιστές» εκτοξευόταν από την μια πλευρά προς την άλλη.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Eli Yishai ζήτησε από τον γενικό Εισαγγελέα Yehuda Weinstein να διερευνήσει την πιθανότητα να ανακληθεί η ιθαγένεια της Hanin Zoabi λόγω της συμμετοχής της στο «Στόλο της Ελευθερίας» που στόχο είχε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να φτάσει στη Γάζα. Στην επιστολή του, ο Yishai, καθιστά σαφές ότι το αίτημά του στόχο έχει να αποτρέψει στο μέλλον τυχόν συμμετοχή άλλων Αράβων βουλευτών του Ισραήλ σε πλοία που έχουν στόχο να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως αναφέρει το ισραηλινό ynetnews.com.
Στο μεταξύ, σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας το εμπορικό σκάφος – μέλος του «Στόλου της Ελευθερίας», Rachel Corrie, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει από το Ισραήλ, μετά το μακελειό της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 ακτιβιστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Zoabi, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου, ήταν εκείνη η οποία ύστερα από την εισβολή των ισραηλινών στο Mavi Marmara και τον περιορισμό που επέβαλλαν στους επιβάτες υπό την απειλή των όπλων , αγνόησε τόσο την απαγόρευση για οποιαδήποτε αντίδραση όσο και όλες τις κάννες που σημάδεψαν το πρόσωπό της, σηκώθηκε και περπάτησε προς τους στρατιώτες, κρατώντας ένα μήνυμα γραμμένο στα εβραϊκά με το οποίο ζητούσε βοήθεια για τους τραυματίες, η ζωή των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο.

No comments: