Sunday, June 6, 2010

Το συνέδριο τελείωσε, μαζί του και ο Συνασπισμός...

Φαίνεται το έχει η μοίρα μου να είμαι σύνεδρος σε συνέδρια διάσπασης. Τον Μάιο του 1986, ως μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, ήμουν σύνεδρος στο 4ο συνέδριο του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, όπου αποφασίσθηκε η μετεξέλιξη του σε κόμμα της ευρύτερης αριστερας, με μη κομμουνιστικό τίτλο. Ημουν με την Αναβάθμιση, που θεωρούσε λάθος την απάλλειψη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών. Τον Ιανουάριο του 1987 29 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την τάση της "αναβάθμισης" δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις διεργασίες για την ίδρυση του νέου φορέα και συγκροτήσαμε το ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερα. Στο οποίο συμμετείχε και η πλειοψηφία της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Τον Απρίλιο του 1987 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος που ονομάστηκε Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.).

Το βράδυ του Σαββάτου είδα συντρόφους που το 1986 έμεναν στο κόμμα, για να το μετεξελίσουν, να αποχωρούν απ' το Συνασπισμό. Αισθανθηκα περίεργα. Μετά από τόσα χρόνια σ' αυτό το χώρο θεωρώ ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με μένα. Μετά το 6ο έκτακτο συνέδριο ο ΣΥΝ δεν θα είναι ίδιος. Οσοι χαίρονται με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέργας θα πρέπει να εξηγήσουν από πότε ο πολιτικός ακρωτηριασμός είναι... επιτυχία.
"Φοβάμαι" ότι πλέον ο ΣΥΝ είναι όμηρος των επιδιώξεων του Αλαβάνου. Γιατί το σχέδιο που θέλει νέα συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ (η οποία όμως θα τηρήσει τις αποφάσεις της 3ης πανελλαδικής σνδιάσκεψης... Οξύμωρο) θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Μετώπου που έχει φτιάξει ο Αλαβάνος. Πολύ φοβάμαι ότι η ηγεσία του Τσίπρα "θυσίασε" τους Ανανεωτικούς για να κατευνάσει τον Αλαβάνο, χωρίς να υπολογίζει ότι ο στόχος του Αλαβάνου (και του περίγυρου του) δεν είναι ένας "αριστερός" Συνασπισμός, αλλά ένας... διαλυμένος Συνασπισμός. Η μοναδική περίπτωση να συμβεί το αντίθετο είναι στην επόμενη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί από τη πλευρά του ΣΥΝ η πρόταση: "Η διαλύεται το Μέτωπο ή διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ". Κάτι που θεωρώ στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά σαν σίσσυφος η Ανανεωτική Αριστερά καλείται να σταθεί μέσα από συντρίμμια.

Ο μεγάλος Μιχάλης Κατσαρός στο ποίημα "Θα σας περιμένω" περιγράφει μοναδικά τις σκέψεις μου για την επόμενη μέρα του πολιτικού μου χώρου.

Θὰ σᾶς περιμένω μέχρι τὰ φοβερὰ μεσάνυχτα ἀδιάφορος-

Δὲν ἔχω πιὰ τί ἄλλο νὰ πιστοποιήσω.
Οἱ φύλακες κακεντρεχεῖς παραμονεύουν τὸ τέλος μου
ἀνάμεσα σὲ θρυμματισμένα πουκάμισα καὶ λεγεῶνες.
Θὰ περιμένω τὴ νύχτα σας ἀδιάφορος
χαμογελώντας μὲ ψυχρότητα γιὰ τὶς ἔνδοξες μέρες.

Πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο κῆπο σας
πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο πρόσωπό σας
ἐγὼ θὰ ξαφνιάζω τὰ πλήθη
ὁ ἄνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι καὶ τυμπανοκρουσίες ἐπίσημες
μάταιοι λόγοι.

Μὴν ἀμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τὸ μέλλον μας θὰ ἔχει πολὺ ξηρασία.

11 comments:

bouuu said...

Λες να φταις εσύ Μάκη και τσάμπα ψάχνουμε τόσο καιρό, τις πταίει;
Πάντως ανεξαρτήτου πολιτικής ουσίας, αν υπάρχει στάλα από αυτήν βέβαια, έχει παραγίνει το κακό.
Αρχικά είχε ενδιαφέρον η όλη ενδοσυριζιακή αντιπαράθεση, μετά προκαλούσε σύγχυση, στη συνέχεια ...εγκεφαλικά, μετά γέλιο(του τρελού), αμυνθήκαμε με αδιαφορία κατόπιν συνταγής γιατρού και φτάσαμε στη νέκρωση συναισθημάτων και εγκεφαλικής λειτουργίας ως ύστατο όπλο άμυνας και διαμαρτυρίας.

Μόνη φωτεινή ελπίδα τα λόγια της Έλλης Πάπας που όταν την ρωτούσαν, συνήθως νέοι άνθρωποι, τι να κάνουν για να επέμβουν δραστικά στα δημόσια πράγματα, τους απαντούσε:όταν έρθει η ώρα θα το καταλάβαιτε, θα σας καλέσει η ιστορία.

Η ιστορία μιλάει στις μέρες μας οπότε ας ελπίσουμε.

ΥΓ. Μουσική επένδυση "Ο χαμένος τα παίρνει όλα" από Τρύπες".

Unknown said...

Ήταν δύσκολη η απάφασή μας για την αποχώρηση. Αλλά και αναγκαία, κατά τη γνώμη μου. Συμφωνώ ότι πια δεν υπάρχει ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Τα δύο μέρη έκαναν τις επιλογές τους. Και η πρόταση από όσες και όσους είμαστε στην Ανανεωτική Πτέρυγα είναι ότι η προσπάθεια μας επιχειρεί την ανασυγκρότηση του χώρου της Δημοκρατικής αριστεράς.

Καλή αντάμωση, φίλε και σύντροφε!

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπιρε,
Μπορείς να ΜΟΥ εξηγήσεις τη διαφορά μεταξύ ΣΥΝ(ασπισμού) και ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι ΜΟΥ φεύγει εδώ ... Δεν είναι ο ΣΥΝ(ασπισμός) που συναποτελείται από διάφορες συνιστώσες; Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ τότε; Και τι εννοέις όταν λες "Μέτωπο¨;

Yannis Zabetakis said...

ένα διαζύγιο είναι 1000 φορές προτιμητέο από μια συμβίωση μέσα στο κεράτωμα!

οεο

ΓΖ

Ανανεωτικός Χημικός :)

και άρρωστος Ολυμπιακός

Κόκκινη Πιπεριά said...

Anef Oriwn να σε ενημερώσω.

Ο ΣΥνασπσιμός ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμαχία όπου εκτός από τον Συνασπισμό της Αριστράς μετέχουν ακόμα οι οργανώσεις: ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Κόκκινο, Ξεκίνημα, ΔΗΚΚΙ. Μπορείς να ενημερωθείς στο www.syriza.gr για τις οργανώσεις.

Ενα κομμάτι του Συνασπισμού, Ανανεωτική Πτέρυγα διαφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε.

@ σ.Γιάννη κανένας δεν είναι τέλειος (για το Ολυμπιακός μιλαω....) Σε χαιρετώ. Ολα καλά;

@ σ. Αντώνη (Α.στεγος) καλό αντάμωμα σύντροφε...

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,
Δηλ. και μεσα στον ίδιο τον Συνασπισμό της Αριστεράς [κι όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ] υπάρχουν διάφορες συνιστώσες ή έστω τάσεις; Κι εκτός από την "Ανανεωτική Πτέρυγα" που μετέχει στον Συνασπισμό [κι όχι στον ΣΥΡΙΖΑ -που μου μοιαζει πιο πολύ ως εκλογική συμμαχία], ποιες άλλες συνιστώσες έχει ο Συνασπισμός [της Αριστεράς]; Κι αυτή η "Ανανεωτική Πτέρυγα" αποτελει μετεξέλιξη του ΚΚΕεσ.;

bouuu said...

Κοίτα φίλε Anef.
Δεν μπορείς να ξεκινάς να ασχολείσαι με την ριζοσπαστικοανανεωτικοκομμουνιστικοοικολογική αριστερά εν ελλάδι(και πανευρωπαικά) αν δεν έχεις πρώτα 3 πτυχιά:
πρώτο πτυχίο ανωτέρων μαθηματικών, master ψυχανάλυσης και Dr στην θεωρία παιγνίων.Που πας;
Οι κομματικοί σχηματισμοί είναι πιο πολύπλοκοι από τη θεωρία των χορδών στη Φυσική(άρα θες και ένα 2ο master) και εξηγούνται άριστα με τη θεωρία του χάους(εδώ κράτα το χάος, μην σπουδάσεις τπτ άλλο).
Σου συνιστώ συντροφικά να ξεκινήσεις από την πολιτική ουσία και τις πολιτικές θέσεις αυτών των πολιτικών σχηματισμών(εξαιρούνται κάποιοι ανθρώποι που συμμετέχουν σε αυτούς και αντιμετωπίζονται ως εξωγήινοι).
Για αυτές θα σου φανεί πολύ χρήσιμη η αρχαιολογία και η επιστημονική φαντασία ως προς την υλοποίηση των θέσεων τους.Ειδικά για τους ανανεωτικούς χρήσιμη είναι η θεωρία παιγνίων.
Όπως κατάλαβες πρέπει να είσαι εγκυκλοπαιδιστής.
Τώρα άμα θες να είσαι απλά αριστερός απλά διάβασε ένα απλό ιατρικό εγχειρίδιο γύρω από ασθενείς (πολιτικούς) οργανισμούς που πνέουν τα λοίσθια.

ΥΓ.Η κοινωνία θα δείξει τον δρόμο.Οι πρωτοπορίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων στην πιο κρίσιμη στιγμή και της χώρας αλλά και παγκοσμίως.

Συντροφικά

Raveionistis said...

24 χρόνια και ένας μήνας μετά.
Έχοντας ακριβώς την ίδια πορεία και επανερχόμενος στο ΣΥΝ μόλις πριν 4 χρόνια, όμοια αισθάνθηκα περίεργα σε αυτό το συνέδριο το βράδυ του Σαββάτου. Ειδικά στη φωτογραφία μιας χαρούμενης ομάδας ανθρώπων που φεύγει γνωρίζοντας (;) προς τα πού πάει. Ή έτσι τους φάνηκε.
Είναι βιαστικές οι κρίσεις και οι εκτιμήσεις για το πού πάει, ίσως πάει στραβά, ίσως πάλι είναι καλύτερα. Ήταν φανερό ότι δεν τράβαγε άλλο όμως. Είναι φανερό όμως πως ενώ τα ζητήματα η μια μεριά τα έχει ανοικτά, η άλλη έχει τραβήξει το δρόμο της. Στοιχηματίζω σε αυτούς που θα ποντάρουν στην ενότητα και τη συνεννόηση.

Yannis Zabetakis said...

σύντροφε Μάκη,

όλα καλά!

όσο έχουμε την γεια μας και την ανεξαρτησία της σκέψης μας...δεν κολώνουμε!

βάλε σκάι απόψε να με ακούσεις :)

http://environmentfood.blogspot.com/2010/06/1003.html

Enositis said...

Anef, oi dyo kirioteres taseis tou SYN einai to Aristero Reuma pou exei tin pleiopsifia kai i Ananeotiki pteriga. Kai oi 2 eixan peripou to 80% ton sinedron. H pliopsifia tis ananeotikis pterigas (peripou 30% tou SYN) proerxontai apo KKE esot/EAR kai oi perissoteroi tou aristerou reumatos proerxontai apo to KKE

Γραφεας Πεζικου said...

Η εμπεριστατωμένη Σας ανάρτηση με βρίσκει σοφότερο...Τον τίτλο όμως θα τον ήθελα"Το συνέδριο τελείωσε,μαζί του και ο ΣΥΡΙΖΑ".
Γιατί δυσκολεύομαι να δεχθω την διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΣΥΝ...κοινώς μια απ τα ίδια πάλι "τι είχες Γιάννη
ότι είχα πάντα"Κρίμα, γιατί ο χώρος αυτός ποτέ πλέον ΔΕΝ θα ενηλικιωθεί πολιτικά!Λυπάμαι σφόδρα,την στιγμή που το πολιτικό σύστημα καταρρέει ο χώρος αυτός κάνει εμφύλιο,με απώτερο σκοπό να συρρικνωθεί και ποτέ να μη γίνει εξουσία..ΓΙΑΤΙ άραγε;;;