Monday, January 25, 2010

Τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά...

O Αλέκος Αλαβάνος διαβάζει τις θέσεις του για την επερχόμενη επανάσταση

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται ο χώρος του Συνασπισμού & του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μισόλογα, οι υπεκφυγές τελείωσαν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Τον "χορό" των εξελίξεων άνοιξε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος με μια πλατφόρμα (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) που θα ζήλευε κάθε συνεπής αριστεριστής έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΝ ότι αναλαμβάνει... δράση! Ο Αλαβάνος με ύφος χιλίων Ανδρεοπαπανδρέων αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να... σώσει την Ελλάδα από τους ακραίους καπιταλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλώντας σε ενότητα τον Σύριζα με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Οπότε τρέμετε Βρυξέλλες, τρέμετε "ακραίοι" καπιταλιστές τα ψέμματα τελείωσαν επέστρεψε ο Αλαβάνος!

Οταν το Αριστερό Ρεύμα συνάντησε τη Μαρξιστική Φωνή!

Η επανεμφάνιση του Αλαβάνου ήρθε ένα 24άωρο μετά την άκαρπη (όπως αποδείχθηκε...) σύσκεψη του Αριστερού Ρεύματος. Ακαρπη γιατί δεν αποφασίστηκε κοινή στάση της τάσης στο θέμα της διεξαγωγής η μη έκτακτου συνεδρίου στην συνεδρίαση της ΚΠΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Από την συνεδρίαση του Ρεύματος ξεχώρισα την παρέμβαση των μελών της "Μαρξιστικής Φωνής" που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΣΥΝ (και ουχί στον Σύριζα παρακαλώ...) διαβάστε: «Το σημαντικότερο καθήκον του κόμματος είναι να καταλάβει σωστά την περίοδο και τα καθήκοντα που θέτει στον ΣΥΝ. Σε μια περίοδο κρίσης των θεμελίων του καπιταλισμού, είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις ιδέες του κομμουνιστικού κινήματος για να αντλήσουμε έμπνευση για τα καθήκοντα του σήμερα.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι ενώ τα κείμενα των τελευταίων μας συνεδρίων απέτυχαν να προβλέψουν την σημερινή κρίση, ένα κείμενο που γράφτηκε πάνω από 160 χρόνια πριν, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, μπορεί να ερμηνεύσει με έναν αξιοθαύμαστα επίκαιρο τρόπο την κρίση, τα αίτια και τις συνέπειες της.
Σε μια εποχή χρεοκοπίας του καπιταλισμού πρέπει να προβάλουμε ξανά τις βασικές θέσεις ενός σοσιαλιστικού προγράμματος, που λείπουν από τον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Η όξυνση της ανεργίας και η εκτόξευση του δημόσιου χρέους, επαναφέρουν αποφασιστικά στο προσκήνιο τη διεκδίκηση για εθνικοποίηση των τραπεζών και των μονοπωλίων κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, στον αγώνα για μια δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία. Δυστυχώς όμως, οι προτάσεις που προβάλει η ηγεσία μας για την ανεργία και την κρίση είναι ελλιπείς, όπως δείχνει η αποκλειστική έμφαση στους 500.000 διορισμούς στο Δημόσιο και η ανυπαρξία θέσης για το μέλλον των εργατών που καταλαμβάνουν τα εργοστάσια που κλείνουν. Σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν και στην τακτική του κόμματος.
Έχει εγκαταλειφτεί εντελώς η έκκληση συνεργασίας στο ΚΚΕ και τείνει να αντικατασταθεί από την έκκληση για συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους, που δεν αποτελούν μια αριστερή πολιτική δύναμη.
Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, δεν είναι να εγκλωβιστούμε σε μια αντιπαράθεση για τη μορφή της πολιτικής συζήτησης, αλλά να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση άμεσα, με την ενεργή συμμετοχή της βάσης.
Η διαίρεση της αριστερής πλειοψηφίας πάνω στο ζήτημα του συνεδρίου πρέπει να πάψει, καθώς ενθαρρύνει την Ανανεωτική Πτέρυγα να προκαλεί περισσότερο, σπρώχνοντας το κόμμα προς την αναξιοπιστία και τον κατακερματισμό. Αν η «Α.Π» βρει απέναντί της μια ενωμένη αριστερή πλειοψηφία, τότε δεν θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τα διασπαστικά της σχέδια και θα απομονωθεί πολιτικά.
Εδώ και τώρα, όλοι οι σύντροφοι της ηγεσίας της αριστερής πλειοψηφίας που φιλονικούν γύρω από το ζήτημα του έκτακτου συνεδρίου, πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία για ένα συνέδριο του ΣΥΝ, που θα συζητήσει διεξοδικά και δημοκρατικά το πρόγραμμα, την πολιτική και την τακτική του».

Εν κατακλείδι...

Μπορεί να διαβαστεί κυνικό, διασπαστικό, αλλά κάθε μέρα που περνά αυξάνεται η τάση αναχώρησης μου από τον (σημερινό) χώρο του ΣΥΝ/Σύριζα. Ακούγοντας τις θέσεις του Αλαβάνου, μαθαίνοντας τους διαλόγους στον Ρεύμα, τις "σκέψεις" του προέδρου Τσίπρα και διαβάζοντας τις... προτάσεις της "Μαρξιστικής Φωνής" το ερώτημα τι σχεση έχω εγώ (και πάρα πολλοί άλλοι αριστεροί της ανανέωσης) με αυτές τις απόψεις έχει γίνει (πλέον) μόνιμο στο μυαλό μου!

Υ.Γ.: Πολλές φορές μέλη και στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ έχουν "κατηγορηθεί" για δηλώσεις, απόψεις, συμμετοχές σε εκδηλώσεις & δείπνα. Το γεγονός ότι το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ σ. Αυγή Θεοδόση ήταν δίπλα στον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως μέλος του Σύριζα Χαλανδρίου, σημαίνει κάτι; Θέλει να πει κάτι ο... ποητής και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε;






No comments: