μεταναστες

μεταναστες

Tuesday, January 26, 2010

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική. Με τι σκοπό;

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου «Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την εκλογή Βουλευτών και Βουλευτών Επικρατείας».

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται στη Βουλή όλες οι υπαρκτές πολιτικές τάσεις και δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Στην εισηγητική της έκθεση η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με τα εκλογικά συστήματα που κατά καιρούς ισχύουν στην Ελλάδα «υφίσταται, εξ αντικειμένου, διάσταση ανάμεσα στην επιρροή τους στον λαό και στη δύναμή τους στη Βουλή. Η διάσταση ανάμεσα στην πολιτική τους και την εκφρασμένη θέληση του λαού».

Προτείνεται η κατάργηση του ορίου 3%, που αποκλείει υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, και προβλέπει ρυθμίσεις ώστε και στις μονοεδρικές περιφέρειες το σύστημα να γίνει αναλογικότερο. Φυσικά, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει την ενίσχυση οποιουδήποτε κόμματος με επιπλέον έδρες εκτός από όσες του αναλογούν. Για την ενίσχυση των προσπαθειών για ισότητα των δύο φύλων, η πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ποσοστό υποψηφίων από κάθε φύλο ανά εκλογική περιφέρεια.

Σε συνεργασία με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιδιώξει να αναπτυχθεί ευρεία δημόσια συζήτηση για το εκλογικό σύστημα και τις επιπτώσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου, και για την αναγκαιότητα να θεσπιστεί η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σχόλιο "Πιπεριά": Πολύ καλά έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε πρόταση για την θεσπιστεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Το ερώτημα μου είναι απλό και πιστεύω λογικό. Η απλή αναλογική "φέρνει" κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ' όσο γνωρίζω δεν συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα (κετός του ΚΚΕ, το οποίο όμως προτιμά να αυτοπυρποληθεί παρά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ...). Αρα καταλήγω ότι η πρόταση για θέσπιση της απλής αναλογικής δεν είναι παρά ένα καλό σχέδιο για... ανατροπή του καπιταλισμού, καθώς αν θεσμοθετηθεί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ δεν θα έχουν πλειοψηφία, θα "αναγκαστούν" να συνεργαστούν, έτσι θα ο λαός επιτέλους θα... καταλάβει ότι είναι το ίδιο (θυμάστε; Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας; Ενα τέτοιο πράγμα...) και θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι βέβαια δεν πάνε στην "ασφάλεια" του ΚΚΕ) ο οποίος θα γίνει ισχυρός... Ναι να σκεπαστούμε όμως σύντροφοι γιατί κάνει κρύο...


No comments: