μεταναστες

μεταναστες

Thursday, September 10, 2009

Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ για τον δημόσιο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ*

Οι εκλογές αποτελούν πάντα μια πηγή διλημμάτων για την κοινωνία και τους πολίτες. Διλημμάτων σημαντικών και ασήμαντων, ανάλογα με τη σκοπιά που τα βλέπει ο καθένας, τον βαθμό εμπλοκής του, την ταύτιση ή την απόστασή; του από ιδεολογικές πολιτικές και πρόσωπα.

Ποια είναι τα διλήμματα που καλείται να απαντήσει η καθ' ημάς αριστερά, το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς εντός του ΣΥΝ.

Κατ' αρχήν της αποτροπής αυτοδυναμίας που θα τροφοδοτήσει τις γνωστές αλαζονικές συμπεριφορές και τη συνέχεια ελαφρώς τροποποιημένων στην καλύτερη -αν και σχεδόν αδύνατον- των ίδιων συνταγών, αντικοινωνικών οικονομικών επιλογών και πολιτικών, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των πελατειακών διαχειριστικών αντιλήψεων. Απαιτείται μια ισχυρή αριστερά, εντός και εκτός κοινοβουλίου, που θα επηρεάζει θετικά τις πολιτικές και εξελίξεις για την κοινωνία.

Στη συνέχεια, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αντιλήψεών της που σε μεγάλο βαθμό συναποτελούν το Συνασπισμικό προγραμματικό κεκτημένο, που αποδιαρθρώνεται στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλήψεις και προγραμματικό κεκτημένο που πρέπει να επέλθουν με σαφήνεια και χωρίς υπερβολές στην προεκλογική περίοδο. Η κοινοβουλευτική ενδυνάμωση αυτού του πλαισίου θα αποτελέσει και την ατμομηχανή ανασυγκρότησης του ρεύματος των ανανεωτικών ιδεών στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη χώρα και στην ευρύτερη αριστερά. Είναι γνωστό ότι εκκρεμούν συνεδριακές διαδικασίες σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, επανίδρυσης όπως εξήγγειλε ο σ. Αλέξης Τσίπρας.

Οι καλύτεροι όροι ύπαρξης και ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς περνούν, ευτυχώς ή δυστυχώς, μέσα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Είναι απολύτως κατανοητές οι ενδεχόμενες ενστάσεις και αντιρρήσεις μεγάλης μερίδας συντρόφων, εντός και εκτός του κόμματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των εσωκομματικών συσχετισμών. Ας καλέσουμε αυτόν τον κόσμο σε όλη τη χώρα να στηρίξει με την ψήφο του τους υποψήφιους-φορείς των ανανεωτικών ιδεών και του συνασπισμικού ιδεολογικικοπολιτικού στίγματος, του δημοκρατικού δρόμου στον σοσιαλισμό, του αριστερού ευρωπαϊσμού και μεταρρυθμισμού, της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, του
οικολογικού προτάγματος σε οικονομία και κοινωνία.

Καλώντας τον παράλληλα να είναι "παρών" και ενεργός στις μετεκλογικές διεργασίες και διαδικασίες ανασυγκρότησης του ανανεωτικού ρεύματος στην αριστερά και την κοινωνία.

* Ο Δημήτρης Μπίρμπας είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

No comments: