Monday, November 3, 2008

Αριστεροί (αντιεθνικιστές) εν συγχύσει

Του Ευτύχη Μπιτσάκη από την "Εποχή"

«...Κατά την επίσημη και ανεπίσημη προπαγάνδα, οι Σλαβομακεδόνες είναι οι Μακεδόνες, απόγονοι του Αλεξάνδρου, ιδιοκτήτες του ήλιου της Βεργίνας, τον Αλέξανδρο τον έκαναν αεροδρόμιο, σε διάφορες χώρες παρελαύνουν ντυμένοι σαν αρχαίοι Ελληνες. Κατά την προπαγάνδα τους οι "Μακεδόνες" Σλαβομακεδόνες είναι γηγενείς, ενώ οι Ελληνες έχουν υποσαχάρια καταγωγή. Αλλά θα αντιτείνει κανείς ότι αυτά είναι ανεπίσημη προπαγάνδα. Λάθος! Η αδιαλλαξία του Γκρουέφσκι είναι γνωστή: μόνο όνομα, Μακεδονία. Ο ίδιος άλλωστε έχει θέσει πρόβλημα "μακεδονικής μειονότητας" στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα αριστεροί αντιεθνικιστές κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει τη "μακεδονική και τουρκική μειονότητα". Οι χάρτες και τα σχολικά εγχειρίδια επίσης δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και οι χάρτες περιλαμβάνουν και την ελληνική Μακεδονία. Οι ΗΠΑ τους αναγνώρισαν και φυσικά οι αμερικανοτραφείς που κυβερνούν αυτή τη χώρα ελπίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να καμφθεί η ελληνική κυβέρνηση. Κυβέρνηση, ΜΜΕ, ιεράρχες αγωνίζονται υπέρ ιερών και οσίων. Χάρτες που περιλαμβάνουν όλη τη Μακεδονία, ο επικεφαλής της "Μακεδονικής Εκκλησίας" Στέφανος ζητά τη Θεσσαλονίκη, κ.λπ. (...)Οι αριστεροί αντιεθνικιστές μας βλέπουν μόνο τον ελληνικό εθνικισμό. Δεν βλέπουν τα στρατηγικά παιχνίδια των ΗΠΑ πίσω από τις γελοιότητες των Σλαβομακεδόνων (...)

Οι αριστεροί είναι διεθνιστές και για αυτό πατριώτες. Η ελληνική Αριστερά ήταν πάντα πατριωτική. Απόδειξη: ο ρόλος της στην Κατοχή, όταν το πατριωτικό επικάλυψε το ταξικό με τις γνωστές συνέπειες. Αλλά οι αντιεθνικιστές συγχέουν τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό, ενώ για μερικούς από αυτούς εξάλλου, το έθνος είναι κατασκευή, η ιστορία απλή αφήγηση και όμως οι ίδιοι, σε αντίφαση με τις γενικότερες ιδέες τους, υποστηρίζουν τον όψιμο και αμερικανοτροφοδοτούμενο εθνικισμό των Σλαβομακεδόνων. Αυτός ο όψιμος, παραληρηματικός εθνικισμός δεν ενοχλεί τους αντιεθνικιστές μας, που προτείνουν να αναγνωρίσουμε το Μακεδονικό Εθνος, την ταυτότητα και τη γλώσσα του;».
Σχόλιο "Πιπεριάς": Και τώρα ποιος θα τολμήσει να χαρακτηρίσει "εθνικιστή" τον Ευτύχη Μπιτσάκη; Για να δούμε ποιος;

36 comments:

Anef_Oriwn said...

ΚοκκινοΠίπερε,

Σίγουρα η επίσημη προπαγάνδα των βορείων γειτόνων της Ελλάδας (του κράτους της FYROM - για λόγους καθαρά δεοντολογικούς θα χρησιμοποιώ τη συμβατική αυτή ονομασία - και του ιδίου του Γκρουέβσκι προσωπικά), είναι άκρως εθνικιστική και υποδαυλίζει αντιπαραθέσεις. Όμως ουδέποτε κατάλαβα τον αποκλεισμό (από ελληνικής πλευράς) τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ως συστατικού μιας ονομασίας (για την FYROM) που να έχει καθαρά γεωγραφική έννοια.

Γενικά δεν διαφωνώ μ’ όσα γράφει ο Μπιτσάκης. Πιο πολύ κάνει μια ανάλυση του FYROMίτικου εθνικισμού, αλλά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται (μέσα από το απόσπασμα του κειμένου του που παράθεσες) και την ύπαρξη ελληνικού εθνικισμού (για το “μακεδονικό” ζήτημα).

Πέραν τούτου (κι ανεξάρτητα του τι λεει ο Μπιτσάκης – που δεν είναι και τόσο σαφές), υπάρχει, ναι ή όχι, (σλαβο)μακεδονική (και τουρκική) μειονότητα στην Ελλάδα (δηλ. έλληνες υπήκοοι που αισθάνονται και αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι – σλαβομακεδόνες και τούρκοι);

Anef_Oriwn
Δευτέρα 3/11/2008 – 11:05 μ.μ.

Anonymous said...

Τραγικοί είναι και κάποιοι φιλελεύθεροι υποτίθεται, αντικρατιστές υποτίθεται, που στο όνομα της ελευθερίας δήθεν, ζητάνε να αναγνωριστεί "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα και να διδάσκεται η "μακεδονική" γλώσσα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή δεν τους φτάνει που όσοι θέλουν έχουν την ελευθερία να ανοίξουν φροντιστήρια "μακεδονικών" και να στείλουν τα παιδιά τους εκεί. Δεν τους αρέσει που οι ολίγοι σλαβόφονοι της Μακεδονίας επιλέγουν μόνοι τους αν θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται και να νιώθουν ως κάτι διαφορετικό απ' τους υπόλοιπους Έλληνες. Θέλουν το παρεμβατικό δάχτυλο του κράτους να εφαρμόσει πολιτικές δημιουργίας ξεχωριστής εθνικής συνείδησης.

Anonymous said...

Συγγνώμη Κόκκινη Πιπεριά, αλλά γιατί ο εν λόγω τύπος (ανευορίων) γυρίζει και λέει οτι θέλει, αλλά αμα στριμωχτεί δεν απαντά, να μου επιτρέψετε να του μεταφέρω το σχόλιο μου που το έκανα στις 28/10/2008 στο "Πολιτικοί εν αγνοία" (http://red-pep.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html), με την ελπίδα πως τώρα δεν θα "διαφύγει" της προσοχής του και θα απαντήσει, είτε εδώ, είτε στο άλλο ποστ. Ευχαριστώ, και συγγνώμη και πάλι για την κατάχρηση.

@ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ

Φίλε, έχεις μήπως σπουδάσει Εφαρμοσμένη Μπουρδολογία;

Πως μπορείς να διαστρέφεις νοήματα και δηλώσεις με τέτοιο τρόπο;

Τα αποσπάσματα που παραθέτει ο ανώνυμος κονιορτοποιούν τα "επιχειρήματα" σου, βασικά σου γύρισε μπούμπεραγκ και σου σφήνωσε και στο μάτι μάλιστα, και εσύ ψελλίζεις ότι ...του γύρισαν αυτού μπούμεραγκ.

Τον Ταλάτ τι τον δικαιολογείς, δεν σε καταλαβαίνω. Το ότι ο Ντενκτάς ήταν ηγέτης της ΤΜΤ είναι δικαιολογία; Ναι, μιλούσαν όλοι οι Ε/κ ηγέτες με τον Ντενκτάς. Αλλά ούτε ο Μακάριος, ούτε ο Κληρίδης, ούτε ο Σπύρος, ούτε ο Τάσσος, ούτε εν πάσει περιπτώσει ο Εζεκίας ή ο Χριστόφιας ή ο Λυσσαρίδης αρνήθηκαν ποτέ ότι ο Ντενκτάς ήταν ηγέτης της ΤΜΤ.

Το ότι ο Ταλάτ ήταν στην ΤΜΤ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ; Γιατί δεν αποτελεί μέρος του πολιτικού λόγου;

Πάμε παρακάτω. Λες ότι το απόσπασμα του Αζίζ αποδεικνύει ότι η ΤΜΤ λειτουργούσε φασιστικά, γι' αυτό το καημένο του Ταλατάκι δεν μπορούσε να αποφύγει την στράτευση στην ΤΜΤ. Ας πούμε ότι είναι αλήθεια. Θα μας παραθέσεις κύριε Άνευ Ορίων κάποιο απόσπασμα συνέντευξης του Ταλάτ που να ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την συμμετοχή του; Που να λέει τουλάχιστον "δεν ήθελα, με ανάγκασαν"; Ζήτησε ποτέ συγγνώμη από το ΑΚΕΛ που τον "ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ" να συμμετέχει στην ΤΜΤ;;;

Το απόσπασμα του Σενέρ Λεβέντ δεν σε βλέπω να το πολυσχολιάζεις. Τι να πεις άλλωστε...

Γι'αυτο ας πάμε στον Χικμέτ. Όσο και αν προσπαθείς να τα φέρεις βόλτα, δεν τα καταφέρνεις. Τι είπε ο Χικμέτ που δεν στέκει μετά από πενήντα χρόνια γιατί άλλαξαν -άκουσον άκουσον- οι ..."πολιτικοκοινωνικές συνθήκες"; Ήρεμα κύριε διδάκτωρ!
- Έπαψε η Κύπρος να είναι ιστορικά ελληνική;
- Έφυγαν οι βάσεις (άρα ο αγγλικός ιμπεριαλισμός) ποτέ από την Κύπρο;
- Έπαψε η ΤΜΤ και οι συνεχιστές της να επιδιώκουν την σύγκρουση;

Αν οι Τ/κ την εποχή της ΕΟΚΑ συνεργαζόντουσαν με τους Έλληνες, σε ένα κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, τι το κακό θα γινόταν για την πατρίδα μας;

ΔΡΟΥΣΙΩΤΙΟΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Anef_Oriwn said...

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

@ Προς τον πιο πάνω σχολιογράφο,
(με το απαξιωτικό nick, τα αντιτουρκικά σύνδρομα και τις ελληναράδικες εμμονές),

Κατ’ αρχάς απολογούμαι που δεν αφιέρωσα χρόνο να απαντήσω στα σχόλια της παρέμβασης σου post “Πολιτικοί εν αγνοία” (http://red-pep.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html) και λυπάμαι αν σου δημιούργησα με την (απαράδεκτη) συμπεριφορά μου αισθήματα απόρριψης και παραγνώρισης! Δεν είχα τέτοια πρόθεση και ούτε υπολόγισα πως επιθυμούσες τόσο διακαώς να ακούσεις τις απόψεις μου στα ερωτήματα σου! Το κείμενο σου δεν «διέφυγε» της προσοχής μου ούτε και αισθάνθηκα στριμωγμένος (στην πράξη κανένας δεν μπορεί να στριμωχτεί στις “συζητήσεις” στην blogόσφαιρα – όλο και κάτι θα βρει να απαντήσει). Απλώς, (τζιαι όπως λαλεί τζιαι ένα κυπριακό ρητό), εβαρέθηκα, “όποιος shύλλος (σκύλλος) λάξει (αλικτίσει, γαβγίσει) να του βουννώ (σύρνω, πετώ) ρότσαν (πέτρα)”, γι’ αυτό και δεν έδωσα σημασία και προσπέρασα τα σχόλια σου!!! Λυπάμαι αλλά δεν υπολόγισα ότι θα το ‘παιρνες τόσο κατάκαρδα! Αλλά βλέπεις πολλές φορές είναι κι ανώφελο να ξεκινάς τέτοιες αδιέξοδες συζητήσεις, ειδικά όταν στο λόγο του “συνομιλητή” είναι ευδιάκριτη μια απαξιωτική διάθεση (εξ ου και το nick σου που υποβάλλει μια απαξίωση προς συγκεκριμένο άτομο) αλλά και έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική και τεκμηριωμένη συζήτηση.

Πέραν τούτου, μέσα από την περιδιάβαση μου στην blogόσφαιρα (εδώ και καιρό) έχω ειδικευτεί και στην «Εφαρμοσμένη Μπουρδολογία» (αφού ουκ ολίγες μπούρδες ακούω και διαβάζω) αλλά και στην αντιμετώπιση ψυχονευρωτικών καταστάσεων που προκαλούνται από συνεχείς και επαναλαμβανόμενες φοβίες για αφανισμό της ελληνικής φυλής (και αφελληνισμό της Κύπρου – αν και σ’ αυτό το τελευταίο συνέβαλαν τα μέγιστα κάποιοι ελληναράδες όταν με τις ενέργειες τους έδωσαν στην Τουρκία την αφορμή να εισβάλεις την Κύπρο) και οι οποίες (φοβίες) χαρακτηρίζονται από αρλουμπολογικά παραληρήματα και συνομοσιολογικές εξάψεις! Πλείστες αυτών των περιπτώσεων είναι ανίατες. Όμως επειδή είναι και μεταδοτικές (και με ποικίλες και απρόβλεπτες συνέπειες) προσπάθεια μου είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του, με παρεμβάσεις μου. Δεν λεω ότι το πετυχαίνω αυτό, γι’ αυτό και κάποτε βαριέμαι (όπως είπα και πιο πριν) και σηκώνω τα χέρια ψηλά. (Έτσι δίνει και τη χαρά στο συζητητή μου ότι με κατατρόπωσε).

Πάντως η κατά το δοκούν και επιλεκτική επίκληση αποσπασμάτων από κείμενα και άρθρα του (χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπ’ όψη το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διατυπώθηκαν) δεν αποδεικνύει τίποτα (ίσως είναι και τρόπος να θολωθούν τα νερά).

Αναφορικά με τα ερωτήματα σου (που μου υποβάλλεις) μπορείς να δώσεις τις δικές σου απαντήσεις σ’ αυτά, να βάλεις κάτω θέσεις κι απόψεις μέσα σ’ ένα ολοκληρωμένο κείμενο και δηλώνω υπεύθυνα ότι θα το αναρτήσω ως post στο blog μου (νοούμενου ότι δεν θα υπάρχουν σ’ αυτό απαξιωτικές τοποθετήσεις και nicknames). Αν από την άλλη φοβάσαι ότι θα σου βγει τ’ όνομα, αν γίνεις “συνεργάτης” του αιρετικού και βέβηλου blog μου, ανάρτησε το στα εδώ σχόλια και κόπιασε να το συζητήσουμε (χωρίς χαρακτηρισμούς και προκαταλήψεις).

(Παρεμπιπτόντως το «Μακαρης» τι εστί τελικά; Μάκαρης, Μακάρης, Μακαρής (ή Μακαρίτης);

Υ.Γ.: Τα πιο πάνω σχόλια θα τα καταθέσω και στα δύο posts.

Anef_Oriwn
Τρίτη 4/11/2008 – 10:48 π.μ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Anef_oriwn και εσύ όπως και μια μερίδα της Ελληνικής Αριστεράς προσπαθείς να βάλεις ίσια τον κρατικό & επίσημο (και πολλές φορες επεκτατικό...) εθνικισμό στης Φυρομ με την εθνικιστική άποψη μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Τι θα να κάνουμε; Εχουμε και εθνικιστές στην Ελλάδα. Λίγους αλλά έχουμε. να τους απαγορεύσουμε να λένε τη γνώμη τους; Εγώ πάντως δεν συμφωνώ σε κάτι τέτοιο. Στις ιδέες και τις απόψεις απαντάς με ιδέες και όχι με απαγορεύσεις (ούτε καψίματα βιβλιοπωλείων...). Ομως απένατί μας έχουμε έ3να αμερικανόδουλο κράτος που η πολιτική του είναι εθνικιστική και επιθετική. Αυτό πολλές φορές κάποιοι αριστεροί το ξεχνούν (;) (όπως συμβαίνει πολλές φορές με τον επεκτατισμό της Τουρκίας που επίσης πολλοί "ξεχνούν") και καυτηριάζουν μόνο τον ελληνικό εθνικισμό, ο οποίος όμως περιορίζεται τις περισσότερες φορές στο επίπεδο μειοψηφικών ομάδων και οργανώσεων. Ας πούμε πολλές φορές καποιοι "αντιεθνικιστές" καυτηριάζουν τα όσα λεει ο Ανθιμος, αλλά δεν είδα μια ανακοίνωση για τα όσα εθνικιστικά λεει ο Γκρουέφσκι. Και μην μου πεις ότι πρέπει να "πολεμάμε" το δικό μας εθνικισμό. Γιατί μερικοί μόνο αυτό κάνουν.
Ευτυχώς ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ένας από τους τελευταίους μαρξιστές διανοούμενους σ' αυτή τη χώρα δίνει ένα καλό "μάθημα" σ' όλους αυτούς τους όψιμους "αντιεθνικιστές" που δεν είναι τίποτα περισσότερο από κοσμοπολίτες που δεν εχουν καμία σχέση με την ιστορική παράδοση της Αριστεράς.

Μάκης

Skinious said...

@ Ανευ ορίων :
"...αλλά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται (μέσα από το απόσπασμα του κειμένου του που παράθεσες) και την ύπαρξη ελληνικού εθνικισμού (για το “μακεδονικό” ζήτημα)...."

ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΙΛΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ?
Κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ πατριώτης στην Ελλάδα (δεν ξέρω για Κύπρο) ΉΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ανωνυμος ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ..

Κόκκινη Πιπεριά said...

Skinious εχεις μεγάλο δίκιο. Ο Ανώνυμος Αριστερός που χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκε στο βουνό να πολεμήσει τον κατακτητή στη κατοχή, που περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας τη δεκαετία του '50 φωνάζοντας "Ελλάδα - Κύπρος- Ενωση", που στην απριλιανή Χούντα έφτιαχνε προκυρήξεις για την 25 Μαρτίου 1821 και την 28η Οκτωβρίου 1940.

Anonymous said...

Συμφωνώ με την Κόκκινη Πιπεριά ότι πολλοί εθελοτυφλούν, ένθεν κακείθεν! Δυστυχώς η αχρωματοψία και η ανικανότητα κατανόησης των αποχρώσεων είναι ενδημική, νομίζω...

@Skinnius: πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται για την πατρίδα του, πέρα από χρώματα, ιδεολογίες και χωροταξικούς διαχωρισμούς...

Anef_Oriwn said...

@ ΚοκκινοΠίπερο,

Λες: “… Τι θα να κάνουμε; Εχουμε και εθνικιστές στην Ελλάδα. Λίγους αλλά έχουμε. να τους απαγορεύσουμε να λένε τη γνώμη τους; …”… Και επίσης: “… Και μην μου πεις ότι πρέπει να "πολεμάμε" το δικό μας εθνικισμό…”. --- Δεν κατάλαβα ... Επειδή οι FYROMίτες (εθνικιστές) έχουν κυριολεκτικά αποθρασυνθεί (με τη στήριξη των αμερικανών) δεν πρέπει να τα λεμε στους αντιστοίχους ελλαδίτες και κυπραίους, μήπως και χαλάσουμε την “εθνική” ομοψυχία; Και δεν νομίζω ότι ο εθνικισμός αυτός “… περιορίζεται τις περισσότερες φορές στο επίπεδο μειοψηφικών ομάδων και οργανώσεων…”, όπως μας λαλείς! Είναι διάχυτος σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.

******
@ Skinious,

Υπονοείς ότι δεν υπάρχει ελληνικός εθνικισμός;
Ο Μπιτσάκης λέει συγκεκριμένα στο κείμενο του: “… Οι αριστεροί αντιεθνικιστές μας βλέπουν μόνο τον ελληνικό εθνικισμό …”. Άρα υπάρχει ελληνικός εθνικισμός ...
Σίγουρα τα (αριστερά) κινήματα (και οργανώσεις) για να αποκτήσουν μαζικότητα (και να μην είναι απλώς ένα club συζητητών και διανοούμενων) πρέπει να αγκαλιαστούν από το Ανώνυμο πλήθος το οποίο πρέπει να έχει και ενεργό συμμετοχή στες οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Διαχρονικά επίκαιρο παραμένει εκείνο το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο “Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει”!

«Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;», αναρωτιόταν ο Μπρεχτ και συνέχιζε: «Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα. Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ’ αγκωνάρια;»

******
@ Φιλελεύθερη λαλιά,

Γράφεις τζιαι λαλείς μας: “… πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται για την πατρίδα του, πέρα από χρώματα, ιδεολογίες και χωροταξικούς διαχωρισμούς...” --- Ωραίο και εύηχο σύνθημα! Ο καθένας αγαπά την πατρίδα του με το δικό του τρόπο (η πατρίδα είναι πιο πολύ έννοια συναισθηματική που έχει σχέση με τον τόπο, τους ανθρώπους και τα βιώματα). Πολλοί άνθρωποι υποσυνείδητα αναμένουν (αφού υπηρετούν όπως νομίζουν την πατρίδα), ότι αυτή κάποτε θα τους ανταμείψει. Μήπως όμως στο τέλος της ημέρας ο καθένας μας, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα υπηρέτη τα δικά του (καλώς νοούμενα) συμφέροντα που πηγάζουν από την κοινωνικοοικονομική του θέση;

Anef_Oriwn
Τρίτη 4/11/2008 – 4:26 μ.μ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Βρε Anef_Oriwn κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ούτε τι γράφει ο Μπιτσάκης, αλλά ούτε και εγώ. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει μια μερίδα Αρσιερών στην Ελλάδα που το ΜΟΝΟ που κάνουν είναι να "κτυπάνε" τον "ελληνικό εθνικισμό". Αντίθετα σιωπούν (γιατί;) για τον εθνικισμό της Φυρομ ή της Τουρκίας. Αυτό υποστηρίζω, αυτό γράφει και ο Μπιτσάκης.
Οσο για τον εθνικισμό, που υποστηρίζεις ότι είναι διάχυτος στη καθημερινή ζωή, δεν θα συμφωνήσω. Δες τι απήχηση έχουν τα εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη και τι εχουν στην Ελλάδα. Μάλλον μπερδεύεις τον αγνό πατριωτισμό των Ελλήνων με τον φανατικό εθνικισμό μιας μειοψηφίας του λαού μας.
Και κάτι τελευταίο η αγάπη για την πατρίδα είναι ένα δυνατό συναίσθημα το οποίο δεν στο επιβάλλει κανείς. Πατρίδα είναι το σπίτί σου, τα κόκκαλα των προγόνων σου, το χώμα, ο αέρας, τα δένδρα, μια σημαία που κυματίζει στο εκκλησάκι. και όπως έχεις γράψεις ο Γιάννης Ρίτσος: "Ο πατέρας θα με γνωρίσει στο νεκροτομείο απ' τις χοντρές ελληνικές κοκάλες μου, όμοιες με τις δικές του, κι απ' το σταυρό της πατρίδας πούχα φυλαχτάρι μες στις τρίχες του κόρφου μου. Μιλάω για μένα σα νάμαι ερωτευμένος με τα μένα, σα νάναι η Ρωμιοσύνη ερωτευμένη με τα μένα. Συχωράτε με.
Εσείς μου το δώσατε τούτο το δικαίωμα. Ευχαριστώ.
Εσείς, κ' η αγάπη μας, κι ο θάνατός μου. Το ξέρω, ως και κείνος που πήρε τα 5.000 αργύρια θα πιει κάποιο βραδάκι ένα ποτήρι στην υγειά μου σε μια ταβέρνα της Πάφος και θ' απογείρει να κλάψει μέσα στο ποτήρι του,
Γιατί ήμουνα φίλος καλός
κ' ίσως να γίνει φίλος μας κι αυτός μια μέρα".

Skinious said...

Και για να τελειώνουμε με αυτό, σας παραθέτω τα λόγια του ηρωϊκού δικαστή Τερτσέτη, ο οποίος στη δίκη του Κολοκοτρώνη, απευθυνόμενος στον Αγγλο επίτροπο (εισαγγελέα) Μάσον λέει: "Ο ΕΘΝΙΣΜΌΣ ΜΑΣ Ω ΕΠΙΤΡΟΠΕ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΈΝΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ"

Εγω θα σας το θέσω πιο "επιστημονικά": ΟΙ Ελληνες έχουν τον ΕΘΝΙΣΜΟ στο DNA τους! (μη το μπερδέψετε με ναζιστικούς φυλετισμούς μόνο!). Το ίδο και για τον ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΜΟ. Και όντως, το ποσοστό των Εθνικιστών στην Ελλάδα είναι πολυ χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών.

Anef_Oriwn said...

Βρε Μάκη ΚοκκινοΠίπερε,

Εθνικιστικός δεν είναι μόνο ο λόγος των διαφόρων ακροδεξιών, ελληναράδων και σουπερ-εθνικοφρόνων. Τούτο το λόγο (και την γραφίδα) τα απαντάμε και στην καθημερινή ζωή στις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά πολλών και διαφόρων, όταν αυτοί νομίζουν ότι θίγονται τα ελληνικά ιερά και όσια, άμα τύχει και κάποιοι από μας, “… μιας μερίδας της Ελληνικής Αριστεράς ...” (όπως κάπου σε σχόλιο σου λες), κρίνουμε, επικρίνουμε ή προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας. Π.χ. οι πρόωρες, βεβιασμένες και anef_ουσιαστικού περιεχομένου και αντικειμένου αντιδράσεις ποικιλώνυμων εθνοπατέρων στην Κύπρο (αλλά κι από Ελλάδα μεριά) με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας. Οι τύποι αυτοί μέσα από εικασίες, υποθέσεις και φαντασιώσεις (αφού δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμα – επάθαμεν της παροιμίας που λαλεί, “Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβκάλαμεν”) προσπαθούν να πλάσουν ανθελληνικά σενάρια και να ενσπείρουν το φόβο για αφελληνισμό (δήθεν) της Κύπρου!

Υ.Γ.1: Οι στίχοι του Ρίτσου που παράθεσες είναι από το εξαίρετο ποίημα του, αφιερωμένο στην ηρωική και επική θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου (για την ελευθερία της Κύπρου). Ο Ρίτσος εξυμνεί την (ελληνική) καταγωγή του Αυξεντίου, τι μ’ αυτό; Και του τούρκου Ναζίμ Χικμέτ “… την κάθε αυγή, με τα χαράματα, πάντα η καρδιά του στην Ελλάδα τουφεκιζόταν ...”!

Υ.Γ.2: Διερωτούμαι μ’ αφορμή το τελευταίο σου post με φωτογραφίες από την εποχή των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική (που ανέβασες με την ευκαιρία της εκλογής του Ombama ως Προέδρου των ΗΠΑ), σε ποιο βαθμό θα δεχόμασταν (ή μάλλον θα ψηφίζαμε) στην Κύπρο για την εκλογή ενός τουρκοκύπριου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 5/11/2008 – 4:58 μ.μ.

Anonymous said...

@ aney oriwn

Η ανταπάντηση μου στον ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ στο http://red-pep.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html

Ας συνεχίσουμε την συζήτηση για εκείνο το θέμα εκεί.

ΔΡΟΥΣΙΩΤΙΟΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Anonymous said...

@ Κόκκινη Πιπεριά

Διερωτούμαι μ’ αφορμή το τελευταίο σου post με φωτογραφίες από την εποχή των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική (που ανέβασες με την ευκαιρία της εκλογής του Ombama ως Προέδρου των ΗΠΑ), σε ποιο βαθμό θα δεχόμασταν (ή μάλλον θα ψηφίζαμε) στην Κύπρο για την εκλογή ενός Ελληνοκύπριου ως Προέδρου της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

Skinious said...

Διερωτώμαι κι εγώ εως που θα φτάσει η αφέλειά σας και οι ατυχείς συγκρίσεις που κάνετε: "Διερωτούμαι μ’ αφορμή το τελευταίο σου post με φωτογραφίες από την εποχή των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική (που ανέβασες με την ευκαιρία της εκλογής του Ombama ως Προέδρου των ΗΠΑ), σε ποιο βαθμό θα δεχόμασταν (ή μάλλον θα ψηφίζαμε) στην Κύπρο για την εκλογή ενός τουρκοκύπριου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας."...

ΜΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ!) ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΑΖΟΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ...

Anef_Oriwn said...

@ Skinious,

Ως φαίνεται κι εσύ θα ακούς “τούρκος” τζιαι θα «ποτιτσινώνεσαι» (ανατριχιάζεις) !

Anef_Oriwn
Τετάρτη 5/11/2008 – 7:41 μ.μ.

Skinious said...

anef, είναι αλήθεια αυτό!
Η βαρβαρότητα, η ωμότητα και η μπαμπεσιά είναι στο DNA τους (μερικά από αυτά τα έχουν και οι Ελληνες, αλλά έχουμε και τα "ανώτερα" χαρακτηριστικά μας)..

Ασε που πολλοί ταυτίζουν τους Μογγολικής καταγωγής Τούρκους με τους ΕΥΓΕΝΕΙΣ Αραβες.

ΥΓ. Εχω ζήσει 2 χρόνια στην Κύπρο.

Anef_Oriwn said...

@ Skinious,


Τελικά και παρ’ όλο που πήγες να μας προλάβεις (διαψεύδοντας το) οι αναφορές σου σε DNA δεν απέχουν καθόλου από τους «ναζιστικούς φυλετισμούς»!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 5/11/2008 – 8:32 μ.μ.

Anonymous said...

Προτείνω ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ να είναι Τουρκοκύπριος, και ο νέος Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος να ειναι Ελληνοκύπριος, ως ένδειξη αντιρατσισμού.

Καλή ιδέα; Τι λες Άνευ Ορίων;

Skinious said...

@alef
ομολογώ ότι είσαι κακοπροαίρετος. Τον ναζισμό ενας αριστερός τον αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας.
Πρόσεχε λοιπόν τι λες και σε ποιον τα λες.
Ο πραγματικός Ελληνας σοσιαλιστής είναι πάνω από όλα πατριώτης. Οχι εθνικιστής, μη τα μπερδεύεις. Αν θεωρείς τον εαυτό σου αριστερό, δικαίωμά σου, αλλά και δικό μου να θεωρώ ότι "πλανάσαι πλάνην οικτράν"
Τα περί DNA προφανως και τα είπα για έμφαση.

Anonymous said...

Γεια σε όλους,

Έλεγα να μην επέμβω, αλλά δεν θα το μπορέσω. Θα περιοριστώ όμως σε δυο μόνο σημεία (επί των όσων έχουν λεχθεί), και θα προσθέσω ένα ακόμα προσπαθώντας να ερμηνεύσω (εσωτερικά) το πώς και το γιατί.

1) (Προσωπική άποψη) Όποιος θεωρεί ότι «εικασίες, υποθέσεις και φαντασιώσεις» τις ανησυχίες (για να το θέσω ήπια) περί «αφελληνισμού της Κύπρου», δηλ. ότι ΔΕΝ έχουν δοθεί αφορμές και το όλο θέμα είναι άνευ αντικειμένου, είναι εκτός κυπριακής πραγματικότητας, αγνοεί εντελώς τα όσα τεκταίνονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες. Και, επειδή το βλέπω να ρχεται, το διευκρινίζω: η πρόταση σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν εναντιώνεται στο δικαίωμα έκφρασης γνώμης (μπορεί ο καθένα να θεωρεί και να προβάλει με όσο πάθος επιθυμεί ότι αυτά δεν ευσταθούν), αναφέρομαι στην αμφισβήτηση ότι όλα είναι ανυπόστατα και «φαντασιώσεις». Στοιχειωδώς να παρακολουθήσει κανείς τον τύπο θα βρει πληθώρα στοιχείων.

2) Τουρκοκύπριος πρόεδρος στην Κυπριακή Δημοκρατία: κανένα πρόβλημα! Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή θα έπρεπε αν είναι η προμετωπίδα του αγώνα μας, δηλ. να μπορεί όντως ο οποιοσδήποτε πολίτης τούτου του κράτους, προφανέστατα αυτό συμπεριλαμβάνει και τους τουρκοκύπριους, να αναλάβει τα ηνία του κράτους. Εννοείται βέβαια ότι θα πρέπει να έχουν ακολουθηθεί οι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στην περίπτωση εκλογής του Ομπάμα. Και για να καταδείξω την αντίφαση, με βάση τα όσα (χαρο-)παλεύει η κυπριακή ηγεσία να «επιτύχει», οι ΗΠΑ θα ήταν μια Ν-ζωνική, Ν-κοινοτική (Συν)Ομοσπονδία, με τους Ν προέδρους να εναλλάσσονται στην προεδρία. Δηλ. ο Ομπάμα θα κυβερνούσε για πες 2 χρόνια, μετά για άλλα 2 ο Μακ Καίην, μετά ο ηγέτης της ισπανόφωνης κοινότητας, της σινικής, της ινδιάνικης, κοκ... Μετά θα προκηρύσσονταν ξανά εκλογές, και φτου κι απ την αρχή. Εν σχέση τέλος με το επίπεδο της δημοκρατικότητας και πολυπολιτισμικότητας των ελλήνων κυπρίων (το οποίο το Υπ. Παιδείας εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί), να σας θυμίσω ότι ο δεύτερος τη τάξει πολίτης τούτου του κράτους είναι αρμενικής καταγωγής, και σε κανένα απολύτως αυτό δεν κάνει εντύπωση, το θεωρούμε και είναι εντελώς φυσικό. Ποιά η ειδοποιός διαφορά: δεν αναδείχθηκε στο αξίωμα του λόγω της καταγωγής του! Εν κατακλείδι (για να το σουλουπώσω κιόλας), το πρόβλημα δεν είναι η εκλογή τουρκοκυπρίου στην προεδρία. Το πρόβλημα είναι η, με βάση του (προτεινόμενου από την νυν ηγεσία) συντάγματος μάλιστα, ΑΠΑΙΤΗΣΗ να εκλεγεί για κάποιο διάστημα πολίτης συγκεκριμένης εθνο-φυλετικής καταγωγής.

(bonus) Τι ακριβώς προσπαθείς να υποστηρίξεις anef; Από τα λόγια του Ρίτσου τι ακριβώς καταλαβαίνεις; Τι είναι καταγωγή, τι «πολιτιστική ταυτότητα»; Τι είναι «έθνος» anef; Θεωρείς ότι όντως υπάρχει κάτι τέτοιο ως έννοια πάνω και πέρα από πολιτικούς σημειολογικούς όρους; Τι είναι «αφελληνισμός»; Έχει νόημα η λέξη, και αν ναι, έχει επιπτώσεις; Ποιες; Πώς τολμάς συλλήβδην να αφορίζεις κατά το δοκούν; Με ποιούς θα απομείνεις και με ποιούς θα πορευθείς; Και προς ποιά κατεύθυνση; Και γιατί τώρα; Γιατί όχι πριν ένα χρόνο. Γιατί στηρίζεις (τρομάρα σου) την «(σλαβο)μακεδονική και τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» και εξανίστασαι ενάντια στην ελληνική ψυχή της Κύπρου;

Χαιρετώ

Anef_Oriwn said...

Χαντακωμένε,
Σε χαιρετώ! (Και θα απαντήσω ΕΓΩ, στα όσα γράφεις γιατί στην ουσία τα σχόλια σου έχουν ως βασικό αποδέκτη την αφεντομουτσουνάρα μου – Επάθαμεν της παροιμίας “Για σένα τα λεω πεθερά, για να τ’ ακούει η νύφη”!).

Τελικά συναντιόμαστε πιο πολλές φορές εδώ μέσα (στην ελληνική blogόσφαιρα – και ειδικά σ’ αυτό το blog του ΚοκκινοΠίπερου – παρά στην κυπριακή τοιαύτη. (Ομολογώ ότι “αγνόησα” και κάποιες παρεμβάσεις σου στο blog του Απόστολου – στην ουσία δεν βρήκα χρόνο να ασχοληθώ – και χαθήκαμε).

Παρατηρώ όμως ότι από τότε που έχει να τα πούμε έχασες και το χιούμορ σου - ίσως λόγω του ότι τελευταία έχεις σκέψεις, έννοιες και προβληματισμούς (από την «προσωπική άποψη» σου) ότι “αφελληνισμός της Κύπρου” είναι ορατός και προ των πυλών. Αλήθεια τι είναι αυτά τα “… τα όσα τεκταίνονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες...”, τα οποία αγνοώ τα οποία είναι τόσο συνταρακτικά και πρωτοφανούσιμα που οδηγούν σε συμπεράσματα περί «αφελληνισμού»; Οι οδηγούμενες ολοταχώς σε ναυάγιο συνομιλίες ή οι ανυλοποίητες (ακόμα) προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αναθεώρησης των βιβλίων της Ιστορίας; Δεν υπολόγιζα, αγαπητέ Χαντακωμένε, (αν και το οσφραινόμουν) να διακατέχεσαι κι εσύ από φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα.

Αυτό με τα φοβικά σύνδρομα φαίνεται καθαρά και στα σχόλια σου για “Τουρκοκύπριο Πρόεδρο στην Κυπριακή Δημοκρατία”. Ενώ κατ’ αρχάς λες “κανένα πρόβλημα”, παρακάτω όμως γράφεις ένα κειμενάκι 200 και πέραν λέξεων για να απορρίψεις αυτή το ενδεχόμενο ή να αποδείξεις ότι υπάρχει (τελικά) πρόβλημα!
Το ζήτημα είναι τελείως θεωρητικό. Για να προκύψει τέτοιο (πρακτικό) ζήτημα πρέπει πρώτα να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου προς την επίτευξη λύσης και για να περπατήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση (προς τη λύση) πρέπει να αποβάλουμε (και οι δύο κοινότητες) νοοτροπίες του στυλ “όποιος εν θέλει να πα(ει) στον μύλο πέντε μέρες κοshινίζει”! Κατά τ’ άλλα “που σου νέφκω, που πάεις”, που λαλεί τζι’ ο παρέας ο Lexi_Penitas!

Σ’ ευχαριστώ τα μέγιστα για το bonus! Μέγα θέματα ανοίγεις με τα τόσα ερωτήματα και απορίες που θέτεις. Καιρός να γράψω και κανένα κείμενο (στο blog μου) με θέμα το “έθνος”.
Το έθνος (κατ’ εμένα) είναι ιστορική κατηγορία (φαινόμενο) των νεωτέρων χρόνων. Η διαδικασία δημιουργίας των εθνών ολοκληρώθηκε με την εδραίωση του καπιταλιστικού συστήματος και τη δημιουργία των εθνικών αστικών κρατών. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι κάποια έθνη (με τη σημερινή τους μορφή) υπήρχαν από ανέκαθεν (από αρχαιότατων χρόνων) ή έχουν κάποια συνέχεια από τότε. Κι όταν μιλώ για (ελληνική) καταγωγή, πάντοτες εννοώ πολιτισμική.

Απ’ εκεί και πέρα δυο λόγια αν ειπώ και για την «τρομάρα» μου! (Παρεμπιπτόντως, εκτός από το χιούμορ σου, έχεις χάσει γενικώς τη φόρμα σου. ή δεν με πιάνεις κι έτσι δεν καταλαβαίνεις αυτά που γράφω ή τα ερμηνεύεις όπως σε βολεύει – για κάποιους δικούς σου λόγους).
Ρητορικά (σε προηγούμενο σχόλιο μου) είχα υποβάλει επί λέξει το εξής ερώτημα: “… Πέραν τούτου (κι ανεξάρτητα του τι λεει ο Μπιτσάκης – που δεν είναι και τόσο σαφές), υπάρχει, ναι ή όχι, (σλαβο)μακεδονική (και τουρκική) μειονότητα στην Ελλάδα (δηλ. έλληνες υπήκοοι που αισθάνονται και αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι – σλαβομακεδόνες και τούρκοι);…”.
Αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι στην Ελλάδα που θέλουν να αυτο-προσδιορίζονται ως (σλαβο)μακεδόνες και τούρκοι, πρέπει να το παλέψουν, όμως δεν κατάλαβα να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στην Κύπρο με όσους θέλουμε να αυτο-προσδιοριζόμαστε ως έλληνες (κύπριοι). (Εδώ είναι που υπεισέρχεται και το θέμα των «φαντασιώσεων»).
Πέραν τούτων τι παει να πει “ελληνική ψυχή”; Έχουν και οι ψυχές εθνικότητα;

Γεια και χαρά σου!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 6/11/2008 – 8:12 μ.μ.

Skinious said...

@Anef
Αγαπητέ, δεν μπορώ να μη σχολιάσω 2 πράγματα:

1. Ναι, υπάρχουν 2-5000 (προσωπικά πιστεύω λιγότεροι) που αυτοπροσδιορίζονται "εθνικά Μακεδόνες" ΑΛΛΑ, αφ' ενός μεν οι περισσότεροι είναι μισθοσυντήρητοι πουλημένοι πράκτορες των Σκοπίων, αφ' ετέρου, πως θες να τους αναγνωρίσουμε ως Μακεδόνες; ΝΑΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ, αλλά έστω ως Σλαβομακεδόνες.
2. Κατά πως φαίνεται υπάρχει "Ελληνική" ψυχή και διαφέρει πχ από την "σλαβομακεδονική" ψυχή των συνεργατών του Χίτλερ.

Και σύ, θάπρεπε να είσαι περήφανος για την (ελληνικότατη, μη ξεχνάς ότι κατάγεσαι από την Αρκαδία!) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ψυχή.

Αυτά και sorry που πετάχτηκα πριν από τον Χαντακωμένο!

Anef_Oriwn said...

@ Skinious,

Αν και στην προηγούμενη παρέμβαση σου απευθυνόσουν σε κάποιον alef (και τώρα σε μένα προσωπικά), θα κάνω (και για τοις δύο παρεμβάσεις σου) κάποια σχόλια γιατί προφανώς όλα όσα γράφεις (και στις δυο περιπτώσεις) έχουν ως αποδέκτη την αφεντομουτσουνάρα μου (ίσως επειδή νύσταζες σφόδρα ψες και να έγραψες alef αντι anef αν και το l δεν είναι κοντά στο n).
Δεν θα μπω στη διαδικασία να πλειοδοτήσω σε αριστερότητα (για τα δικά μου γραφόμενα) ή να αποδομήσω τη δικιά σου, αλλά δεν θα ήταν άσχημο να προσέχεις την υπερβολή στο λόγο σου (τα περί DNA είναι καθαρά ρατσιστικό λεκτικό) ενώ η απαξίωση ολόκληρων λαών δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αριστερό. Π.χ. αυτα που λαλείς όπως, “… η βαρβαρότητα, η ωμότητα και η μπαμπεσιά είναι στο DNA τους ... [των Τούρκων]”, ή “… έχουμε [οι Έλληνες] και τα "ανώτερα" χαρακτηριστικά μας ...”, ή “…υπάρχει "Ελληνική" ψυχή και διαφέρει πχ από την "σλαβομακεδονική" ψυχή των συνεργατών του Χίτλερ …” [οι έλληνες συνεργάτες του Χίτλερ τι ψυχή είδαν;]
Τέλος, προσωπικά δεν με απασχολεί αν κατάγομαι από την Αρκαδία, τις Μυκήνες (αν και θα το προτιμούσα αυτό γιατί εκεί οι γυναίκες ήταν πιο ωραίες και πιο σκανταλιάρες – βλέπε Ωραία Ελένη), από τους Φοίνικες (νομίζω πρέπει να ‘χω ξαδέλφια στο Λίβανο γιατί έχει πολλούς με μεγάλη μύτη εκεί), τους Πέρσες, τους Λατίνους ή και τους Τούρκους ακόμα. Δεν έχω τέτοιες ανασφάλειες. Χαίρομαι τη σημερινή μου (ελληνοκυπριακή) πολιτισμική ταυτότητα αλλά πιο πολύ θέλω να τονίζω την κυπριακή μου ταυτότητα, ότι είμαι παιδί αυτού του τόπου όπου σήμερα κατοικούν έλληνες, τούρκοι, αρμένιοι, μαρωνίτες, πόντιοι, βούλγαροι ... Σήμερα το πρωί μιλούσε στο ράδιο, σε άπταιστα ελληνικά, ένας καμερουνέζος που ζει για χρόνια στην Κύπρο με την οικογένεια του και έχει την κυπριακή υπηκοότητα και από τα λόγια του έβλεπες την αγάπη του γι’ αυτόν τον τόπο και πόσο τον πονά! Αυτός πως μπορείς να το προσδιορίσεις σήμερα, εκτός από ΚΥΠΡΙΟ;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 6/11/2008 – 11:20 μ.μ.

Anef_Oriwn said...

@ ΠΕΤΡΟΣ ΧΡ.,

Παρ’ όλο που οι “προτάσεις” σου έχουν μιαν έντονη εξυπνοβλακίστικη χροιά (προσπαθείς ως αποτυχημένος μπακάλης να μας πουλήσεις πνεύμα - κι αυτό ληγμένο), το αντιπαρέρχομαι για να σου πω ότι αν υπήρχαν τα αντίστοιχα στελέχη στα δύο κόμματα (ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) γιατί να μην τους αναδειχθούν στην ιεραρχία των κομμάτων τους. Όμως νομίζεις ότι έτσι απλώς καιρού μπορεί να επιτευχθούν τέτοια πράγματα; Βλαστούν εκ του μηδενός χωρίς να υπάρχει ο σπόρος ή η μαγιά; Μήπως όπως λέει και ο σοσιαλιστής (μήπως εθνικοσοσιαλιστής Skinious;) είσαι «κακοπροαίρετος»;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 6/11/2008 – 11:30 μ.μ.

Skinious said...

@ anef

Βάλε και κανα όριο στις προσβολές, διότι θα σε αρχίσω κι εγώ στις γρήγορες: Είπαμε : ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με εθνικοσιαλισμό.(όπως καμμία σχέση το skinious με το skinhead, δυστυχως κάτι ..γάτες ψευτοαριστεροί σημειολόγοι το χρησιμοποιούν κι αυτό να με διαβάλλουν).

Οσο για τον Καμερουνέζο, χαίρομαι και μακάρι να είχαμε στην Ελλάδα 1.000.000 Καμερουνέζους ή Ινδούς. Εχουμε όμως 1.000.000 Αλβανούς, Ρουμάνους και Βούλγαρους,Μουσουλμάνους και Σκοπιανούς πρακτορίσκους οι οποίοι, πίστεψέ με, ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΟΝΟΥΝ τούτο τον τόπο...

Γιατί όταν μιλάμε για μειονότητες που αγαπούν την Ελλάδα, τότε ναι, τους αγαπάμε και μείς. Οπως τους Πομάκους.

Anef_Oriwn said...

@ Skinious (και δεν σε είπα πουθενά «skinhead», γι’ αυτό μεν μουγιάζεσαι)!

Οι Πομάκοι είναι γηγενείς κάτοικοι της Ελλάδας και ίσως έχουν ένα λόγο να την αγαπάνε πιο πολύ. Και πιστεύω ότι τέτοιοι (όπως το δικό μας τον Καμερουνεζο) υπάρχουν κι ανάμεσα στο “… 1.000.000 Αλβανούς, Ρουμάνους και Βούλγαρους,Μουσουλμάνους και Σκοπιανούς …”. Δεν μπορεί να είναι όλοι «πρακτορίσκοι», όπως τους αποκαλείς. Και είναι τέτοιου είδους προσεγγίσεις που αποτελούν προσβολή (και καθόλου αριστερό λόγο) κι όχι ότι πιθανό να πω εγώ ως συμπέρασμα (μου) από τα λεγόμενα σου.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 7/11/2008 – 00:28 π.μ.

Skinious said...

Αφησες όμως υπονούμενα για εθνικοσοσιαλισμό.

Οσο για τους πρακτορίσκους με πρόδωσε το ..συντακτικό: εννούσα τους "Μακεδόνες" και τους Μουσουλμάνους (τύπου Ντεντε), ΜΟΝΟ.

Φυσικά δεν εννοώ όλους τους άλλους. Και φίλους έχω Αλβανούς που τα πάω πολύ καλά, αλλά δεν βλέπω να νοιώθουν και καμμια ευγνωμοσύνη για τη χώρα που τους φιλοξενεί..

Ας μη κάνουμε όμως άλλη κατάχρηση του φιλόξενου τούτου χώρου. Au revoir.

Anonymous said...

Γεια σας και πάλι,

Κατ αρχήν μια διευκρίνιση, που σε εμένα μοιάζει αυτονόητη, αλλά καταπώς φαίνεται άνθρωποι που blogάρουν καμιά δεκαριά postάκια την ημέρα, αγνοούν blockαρισμένοι ενδεχομένως στον κόσμο τους: το κάθε post δεν αφορά μόνο όσους μετέχουν στην συζήτηση, οι απόψεις καταγράφονται για όλους όσους έχουν ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα. Ισχύει κατ εμέ σε απόλυτο βαθμό ότι ακόμα και σχόλια σε προσωπικό επίπεδο, οφείλουν και εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος. Οπότε anef, όχι, αποδέκτης δεν είσαι κατ αποκλειστικότητα εσύ, παρόλο που οι δικές σου θέσεις έδωσαν την αφορμή, και μη μου στεναχωριέσαι, δεν θεωρώ ότι οφείλεις να απαντήσεις σε οτιδήποτε, ούτε στεναχωριέμαι όταν «δεν βρίσκεις χρόνο». («δεν βρίσκεις χρόνο»!!!, δεν ξέρω αν εγώ χάνω σιγά-σιγά το χιούμορ μου, όμως εσύ βλέπω βελτιώνεσαι...)

Πάμε τώρα παρακάτω. anef:

1) Εκεί που μου νέφκεις, εγώ προφανώς δεν πάω. Εκεί που μου νέφκεις να πάω, βρίσκεται ήδη το Υπ. Παιδείας (ίσως για αυτό να «αγνοείς τα τεκταινόμενα»). Εκεί που νέφκεις, μου νέφκουν και άλλοι να πάω. Αν θες βοήθεια για να καταλάβεις ποιοί είναι αυτοί και το πού νέφκουν, να αποταθείς στον Lexi_Penitas να σου εξηγήσει. Ω ναι, γνωρίζει αυτός, όπως γνωρίζεις και εσύ. Το δικαίωμα της επιλογής είναι ιερό, και προφανώς ορισμένοι έχουν κάνει τις επιλογές τους προ πολλού. Φυσικά, τις επιλογές ως προς την κατεύθυνση, έχω κάνει και εγώ. Και ο μόνος αντίλογος που ακούω είναι του τύπου «διακατέχεσαι κι εσύ από φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα». Τέτοια ακούγαμε και το 2004. Το θυμάσαι το 2004, anef; Ο Δ. Χριστόφιας το θυμάται; Ο Ν. Αναστασιάδης εμφανώς το θυμάται, εκεί ζει ακόμη. Και in any case οι άνθρωποι του foreign όφεως σίγουρα το θυμούνται, rest assured!

2) Μια και πιάσαμε τις παροιμίες (εκόλλησέ σας ο Γρηστόγκιαςς τα κυπριακά, ή απλά τα χρησιμοποιείς για πλάκα; Σε blog ελλαδιτών, καλό θα ήταν να κάνεις μια προσπάθεια να τα περιορίσεις. Μην ανησυχείς, δεν θα σε κατηγορήσουν ότι παραβαίνεις τη γραμμή του κόμματος. Αν και τελευταίως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Αναστασιάδης), στο μύλο να πάμε για να «κοshινίσουμε», όχι για να μας «κοshινίσουν».

3) «Ενώ κατ’ αρχάς λες “κανένα πρόβλημα”, παρακάτω όμως γράφεις ένα κειμενάκι 200 και πέραν λέξεων για να απορρίψεις αυτή το ενδεχόμενο ή να αποδείξεις ότι υπάρχει (τελικά) πρόβλημα». Μπα, αυτό κατάλαβες; Για ξαναδιάβασέ το.

4) «... οι ανυλοποίητες (ακόμα) προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αναθεώρησης των βιβλίων της Ιστορίας ...» Μααααλιστααααα... Και εγώ που είχα την εντύπωση ότι οι προθέσεις Υπουργείων είναι ταυτόσημο ως έννοια με την χάραξη πολιτικής. Η αφέλεια του επιχειρήματος θα είχε πλάκα, αν δεν ήταν επικίνδυνη. «Άστε πρώτα το Υπουργείο να κάνει τις αλλαγές στα βιβλία, και τότε να τις συζητήσουμε», «Στηρίξτε απόλυτα και δίχως αντίλογο τον πρόεδρο, και άμα δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, να βγείτε να διαμαρτυρηθείτε». Πότε;;; Όταν όλα θα έχουν κριθεί; Όταν θα μας λέτε (όπως ήδη το λένε πολλοί) ότι δεν έχουμε περιθώρια για αλλαγές, πολύ δε περισσότερο για «δεύτερο όχι»;

5) Σχετικά με το αν σε πιάνω: απόλυτα! Εξ ου και όλα τα υπόλοιπα σχόλια.

6) Με κάλυψες με το θέμα τι είναι έθνος. Παρεμπιπτόντως, στην Κύπρο (την υπό τουρκική και εν συνεχεία αγγλική κατοχή), πότε ακριβώς εδραιώθηκε το καπιταλιστικό σύστημα, έτσι ώστε με τη σειρά του να οδηγήσει στα περί έθνους παραληρήματα;

7) «Πέραν τούτων τι παει να πει “ελληνική ψυχή”; Έχουν και οι ψυχές εθνικότητα;» Να ρωτήσω τώρα εγώ αφελώς: Οι κοκάλες, και μάλιστα οι χοντρές, έχουν εθνικότητα;;; Ίσως να έχουν «πολιτιστική ταυτότητα»... Α, ρε Ρίτσο, πάλι μεθυσμένο ήσουν...

8) Ενδιαφέρουσα η άποψη σου περί αυτοπροσδιορισμού. Και πρέπει να έχει βάση, καθώς υπερθεματίζουν υπουργοί και πανεπιστημιακοί και «σοφοί» ένα soro(s). Τώρα, να σου πω ότι κατάλαβα τι δεν κατάλαβες ότι καταλαβαίνουν οι έλληνες της Κύπρου, θα ήταν ψέμα, με καταλαβαίνεις;

Χαιρετώ

Anef_Oriwn said...

@ Χαντακωμένε,
(Εγώ απευθύνομαι ειδικά σε σένα, αλλά όποιος άλλος θέλει ας μιας δκιαβάσει),

Λαλείς στο τέλος του σημειώματος σου: “… Τώρα, να σου πω ότι κατάλαβα τι δεν κατάλαβες ότι καταλαβαίνουν οι έλληνες της Κύπρου, θα ήταν ψέμα, με καταλαβαίνεις;” --- Ομολογώ ότι καθόλου ΔΕΝ σε κατάλαβα!!! Έγραψες κείμενο 600 τόσων λέξεων (το ‘βαλα πάλι στο word count και τις μέτρησε), χωρίς και πάλι να πεις κάτι επί της ουσίας. Ππου χχου (π.χ.), για τις “… ανυλοποίητες (ακόμα) προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αναθεώρησης των βιβλίων της Ιστορίας ...”, ή έστω όπως το λαλείς εσύ “… την χάραξη πολιτικής ...” [από το Υπουργείο]. (Τζιαι νόμιζα ότι εγιώ ήμουν ο λαφαζάνης)!
Καλός χειριστής του λόγου είσαι (τα παίρνεις ποτζιεί, τα φέρνεις ποδά), γι’ αυτό και καταφέρνεις να γλιστράς σαν χέλι χωρίς να απαντάς επί της ουσίας (αυτά ως απάντηση για το ζήτημα του «αντίλογου» - σημείο 1) των σχολίων σου).

Απλά τα πράγματα, φίλε Χαντακωμένε. Τα «φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα» ενυπάρχουν στο λόγο σου και φωνάζουν εκ του μακρόθεν (από χίλια μίλια που λεει τζιαι μια κυπριακή ρήση) και πιο συγκεκριμένα μέσα από φράσεις και εκφράσεις του τύπου “… υπερθεματίζουν υπουργοί και πανεπιστημιακοί και «σοφοί» ένα soro(s)…”, ή “… άνθρωποι του foreign όφεως …”. (Άλλος τρόπος κι αυτός περιορισμού της ελευθέριας της έκφρασης και της διαφορετικής άποψης. Αμέσως να σου κολλούν τη ρετσινιά ότι εξυπηρετείς κάποιους άλλους με ύποπτους σκοπούς – ε ρε περιρρέουσες!!! Μέχρι και η έκφραση στην κυπριακή διάλεκτο μπαίνει στην μπούκα του shιπέττου - του ντουφεκιού και λογοκρίνεται. By the way – όπως θα ‘λεγες κι εσύ – στα ελλαδίτικα blogκια όντως έχω περιορίσει τη χρήση της κυπριακής – λίγες λέξεις χρησιμοποιώ κι αυτές με αυτονόητη και ευνόητη σημασία χρησιμοποιώ. Άμα τύχει και υπάρχουν πιο δυσνόητες λέξεις και εκφράσεις δίνω και τις ανάλογες επεξηγήσεις).

Τα “… περί έθνους παραληρήματα ...” χαρακτηρίζουν κάποιους άλλους – εγώ ουδέποτε μίλησα για κυπριακό έθνος αλλά για κυπριακή ταυτότητα.

Τέλος, κοντός ψαλμός αλληλούια: Για τα σχολικά βιβλία Ιστορίας και τα περί παραχάραξης της, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»: Κατάθεσε, τουλάχιστον ΕΣΥ, (αφού όλοι οι άλλοι αοριστολογούν), ποιες είναι οι περιβόητες επικίνδυνες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο. Συγκεκριμενοποίησε που έγκειται το πρόβλημα, τζιαι μεν τα μασάς ... Τι φοβάστε τέλος πάντων όλοι εσείς με την «ελληνική ψυχή»; Ότι θα αποκαλυφτούν κάποια από τα ψέματα που λέγονται εδώ τζιαι τόσα χρόνια; (Δες χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου). Ή μήπως υπάρχουν και κάποιες άλλες αλήθειες που για χρόνια ήταν καλά χωσμένες;

Υ.Γ.: Θα συμφωνούσα με τη διευκρίνηση στην εισαγωγή του κειμένου σου, υπό την έννοια ότι τα γραφόμενα ολονών μας, εφ’ όσο αυτά βγαίνουν (αναρτώνται) δημοσίως, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτά θα κρίνονται και θα επικρίνονται και μάλιστα κάποτε και αυστηρά. Όμως είναι δύσκολο να αποφευχθεί η προσωπική χροιά που περνούν κάποια σχόλια μας όταν απαντάμε (ή μας απαντούν) σε προσωπικό επίπεδο.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 7/11/2008 – 5:55 μ.μ.

Anonymous said...

ασχετη παρατηρηση:
οι σκινχεντς δεν ειναι ολοι φασιστες, υπαρχουν και αντιφα

Anonymous said...

@ aney oriwn

Διότι ξέρεις πως όταν δεν μου απαντάς μου δημιουργείς "αισθήματα απόρριψης και παραγνώρισης", και διότι ίσως δεν το έχεις προσέξει αφού το θέμα έχει παλιώσει, σε υπενθυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει ένα διάλογο στο http://red-pep.blogspot.com/2008/10/blog-post_25.html την οποία ποτέ δεν συνέχισες.

Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι (και πάλι) να καταχραστώ τον χώρο του παρόντος post και να δημοσιεύσω και εδώ το σχόλιο μου (στο οποίο δεν απαντάς, έστω και αν σταμάτησα τις υβριστικές αναφορές και υπογράφω με το όνομα μου πλέον), με την ελπίδα ότι θα το προσέξεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008:

Συγγνώμη για την απαξιωτική μου συμπεριφορά. Τώρα που ξαναδιάβασα πιο ψύχραιμα αυτά που μου έγραψες, αντιλήφθηκα το λάθος μου.

Σου ξαναζητώ συγγνώμη, και σου ζητώ να συνεχίσουμε τον διάλογο σε κόσμια πλαίσια. Σε διαβεβαιώ ότι θα αποφύγω τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις.

Οπότε θα σου θέσω κάποια ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με το θέμα μας, βασισμένος στην απάντηση που έδωσες εσύ στους προηγούμενους.

Τα ερωτήματα μου είναι:

1) Αν ο Ταλάτ "αναγκάσθηκε" να είναι στην ΤΜΤ χωρίς να το θέλει, ΓΙΑΤΙ δεν ζητά ΣΥΓΓΝΩΜΗ σήμερα, ή έστω να πει τον ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ; Γιατί νιώθει περήφανος για την συμμετοχή του;

2) Ο Ντενκτάς ήταν ηγέτης της ΤΜΤ. Οι Μακάριος-Κυπριανού-Βασιλείου-Κληρίδης-Τάσσος, όταν συνομιλούσαν μαζί του, το ήξεραν αυτό, και όλος ο κόσμος το ήξερε, και ποτέ τα ε/κ κόμματα δεν είπαν κάτι το αντίθετο. Θα ήθελα λοιπόν την άποψη σου: ΓΙΑΤΙ, αν ο Ταλάτ ήταν στην ΤΜΤ (με ή χωρίς στην θέληση του), δεν θέλουν να μας το λένε σήμερα;

3) Θα με ενδιέφερε να μάθω την άποψη σου για το απόσπασμα του Σενέρ Λεβέντ.

4) Και μια τελευταία ερώτηση, σχετικά με τον Ναζίμ Χικμέτ: Αν οι Τούρκοι Κύπριοι την εποχή της ΕΟΚΑ συνεργαζόντουσαν με τους Έλληνες Κύπριους, σε ένα κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, δεν θεωρείς πως αυτό θα ήταν καλό γιατί πατρίδα μας, δημιουργώντας μάλιστα θετικό προηγούμενο κοινών αγώνων Ε/κ και Τ/κ;

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡ. (ΠΡΩΗΝ "ΔΡΟΥΣΙΩΤΙΟΣ ΜΑΚΑΡΗΣ")

Anonymous said...

Γεια σας και πάλι,

anef:

Δεν ανησυχώ όταν λες ότι δεν καταλαβαίνεις, ειδικεύεσαι σε αυτό. Για την ακρίβεια θα με παραξένευε αν συνέβαινε το αντίθετο. Θεωρείς το λόγο μου κενό περιεχομένου. Προφανώς, αυτό επιβάλουν οι δημοκρατικές σου αρχές, τα όρια που λες ότι δεν έχεις. Εγώ θα επαναλάβω απλώς το ρεσουμέ της πρώτης μου παραγράφου (με την οποία μάλιστα συμφωνείς): οτιδήποτε γράφουμε, καταγράφεται και κρίνεται. Από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και από αυτούς που καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Από εκεί και πέρα, στο έχω ξαναπεί, πρόσεχε τη φύση των επιχειρημάτων σου. Η περιρρέουσα της περιρρεούσης κλπ. Εύκολα αντιστρέφονται και πέμπονται πίσω αυτούσια, ελέω «φοβικών και συνομοσιολογικών συνδρόμων». Έχεις ακουστά φαντάζομαι τον επίσης από «φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα» πάσχοντα Β. Λυσσαρίδη. Κάτι για «πνευματική τρομοκρατία» έλεγε πρόσφατα. Αλλά αυτό είναι εκτός γραμμής, άσε που χαλάει και το «κλίμα», προφανώς στις λαφαζανιές κατατάσσεται!

Εν σχέση με τις ρετσινιές. Γνωρίζεις τη φράση «πες μου το φίλο σου, να σου πώ ποιός είσαι». Ο πρόεδρος-κοινοτάρχης καταπώς φαίνεται οδεύει αριστοτεχνικά ολοταχώς προς το Νόμπελ Ειρήνης (παρέα με τον Αχτισαάρι).

“… περί έθνους παραληρήματα ...”: προφανώς δεν με κατάλαβες. Δεν είπα ότι εσύ είπες κάτι για κυπριακό έθνος. Ξεκαθαρίζω: υπέδειξα ότι η άποψή σου τείνει να θεωρεί το έθνος, το «εθνικό φρόνημα» των κυπρίων, ως παραλήρημα, ουτοπία, αυταπάτη.
Πέραν τούτου, στα περί έθνους, μα αφού κατά την άποψή σου δεν υπάρχει ως οντότητα, για ποιό «κυπριακό έθνος» θα μιλούσες; Τώρα αναφέρεις και «κυπριακή ταυτότητα». Κάποια βαθύτερη έννοια φαντάζομαι θα δίνεις στον όρο, (εκτός και αν αναφέρεσαι στην αστυνομική ταυτότητα, δηλ. περίπου υπηκοότητα). Ποιά η προϊστορία του όρου, τι αντιπροσωπεύει κλπ. Αναμένω... Βέβαια δεν απάντησες ούτε στο πότε παρουσιάστηκε ελληνική εθνική συνείδηση στην Κύπρο. Ακόμα και αν θεωρείς το «έθνος» ως περίπου εικαστική παρέμβαση, αναλογίσου τουλάχιστον τις αιτίες που οδήγησαν τους Κυπρίους σε αυτή την κατ εσέ μαζική παράνοια, το βαθμό διάδοσης της «νόσου», τα ιστορικά παραδείγματα, τους αγώνες, τις επιπτώσεις. Σκέψου αν σε συμφέρει να τα αρνηθείς όλα. Τι θα απομείνει σε εσένα πλην σιουσιούκου, σιεφταλιών και ζιβανίας;

Περί παιδείας: δεν έχεις δει δηλώσεις των προέδρων της ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, αρθρογραφία στον τύπο καμία, τζάμπα η φασαρία, όλα λαφαζανιές και «φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα»;;; Μέχρι και τον Ν. Αναστασιάδη αναγκάσατε να κάνει αντιπολίτευση! Πώς το καταφέρατε αυτό; (ή μήπως, λέω εγώ με την χαντακωμένη μου λογική, αυτός να ήταν ο σκοπός; Μην τυχόν και απαξιωθεί εντελώς ο δεύτερος πυλώνας στήριξης.) Πες μας, διαφωνείς ότι οι «σοφοί» της εκπαίδευσης, όπως επίσης και ο κομισάριος της ακολουθούν τη γραμμή την οποία εσύ ανάγλυφα παραθέτεις και σε αυτό το blog; Κεντρικό στοιχείο η επαναπροσέγγιση, όπου ως τέτοια νοείται η άρση της «παρεξήγησης», η «κυπριακή ταυτότητα» με ολίγον τι από light «ελληνική πολιτιστική κληρονομιά»; Για τον Ρίτσο θα πείς κάτι; Θα πρέπει να διδάσκεται ή όχι, και ποιά ερμηνεία άραγε θα δώσει ο δάσκαλος στους μαθητές; Τι λέει επ αυτού ο υπουργός κυπριακής ταυτότητας; Πόσο μοιάζουν οι θέσεις του (σας) με τις θέσεις γνωστών ιδρυμάτων; Ποιά η αφετηρία σας και ποιός ο τελικός προορισμός; Υπήρχαν αλήθειες «καλά χωσμένες»; Δόξα τω Θεώ ο πρόεδρος-κοινοτάρχης ανέλαβε εργολαβικώς το έργο της αποκάλυψης. Εντάσσεται και αυτό το έργο στις διαδικασίες τσιμεντώματος. Τι από όσα πράττει τους τελευταίους μήνες είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου; Ο πρόεδρος της βουλής, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου (ή του σχεδόν μεγαλύτερου, καμία σημασία δεν έχει) κόμματος του τόπου. Φοβόταν; Τι ακριβώς; Επιμένεις να ονομάζεις τον αντίλογο φόβο. Σου το επιστρέφω ανεστραμμένο: αυτό που κατατρέχει τους κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους είναι ο φόβος για ύπαρξη αντίλογου. Ο φόβος ότι τελικά υπάρχουν αντιστάσεις εκτός και πέρα των κομματικών ορίων. Ότι το 2004 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες. Αυτές που το τσιμέντωμα αριστοτεχνικά αντιπαλεύει.

Χαιρετώ

Anef_Oriwn said...

Χαντακωμένε,

Πάλι δεν είπες τίποτα επί της ουσίας (μόνο γενικότητες, αοριστολογίες και υπεκφυγές). Είπαμε, ωραία είναι να παίζεις με τις λέξεις και τις εκφράσεις – δημιουργείς έτσι και νεοφανείς ατάκες. “… Προφανώς, αυτό επιβάλουν οι δημοκρατικές σου αρχές ...”! Εγώ πάντως, μέσα στα πλαίσια των δικών μου δημοκρατικών μου αρχών, δεν έχω και δεν θέτω όρια, αλλά προσπαθώ να μιλώ συγκεκριμένα και μακράν από προσπάθειες για “χαντακώματα”. Γι’ αυτό και στην προηγούμενη μου παρέμβαση, σε μια κίνηση να ξεφύγει η συζήτηση από τη στασιμότητα και την αοριστολογία, υπόβαλα συγκεκριμένα ερωτήματα (τα οποία έκανες γάργαρα, συνεχίζοντας όμως το παιχνίδι εντυπώσεων που ξεκίνησες). Μεταφέρω αυτούσιο το σχετικό κομμάτι εδώ. (Αναφορικά με τα διάφορα άλλα επί μέρους και επί προσωπικού ύφους και στυλ ζητήματα που θίγεις, ίσως επανέλθω. Πάντως το “… εύκολα αντιστρέφονται και πέμπονται πίσω αυτούσια ...”, ξανακοίταξε το. Τελικά μπορεί να ισχύει ένθεν και ένθεν):

“... Τέλος, κοντός ψαλμός αλληλούια: Για τα σχολικά βιβλία Ιστορίας και τα περί παραχάραξης της, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»: Κατάθεσε, τουλάχιστον ΕΣΥ, (αφού όλοι οι άλλοι αοριστολογούν), ποιες είναι οι περιβόητες επικίνδυνες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο. Συγκεκριμενοποίησε που έγκειται το πρόβλημα, τζιαι μεν τα μασάς ... Τι φοβάστε τέλος πάντων όλοι εσείς με την «ελληνική ψυχή»; Ότι θα αποκαλυφτούν κάποια από τα ψέματα που λέγονται εδώ τζιαι τόσα χρόνια; (Δες χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου). Ή μήπως υπάρχουν και κάποιες άλλες αλήθειες που για χρόνια ήταν καλά χωσμένες; …”.

Όμως δεν είδες την Ρόδο, και έτσι μπόρεσες να κάνεις και το πήδημα!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 12/11/2008 – 4:07 μ.μ.

Anonymous said...

@anef (φαίνεται ότι μονοπωλούμε τη συζήτηση, αλλά αφού μας ανέχονται, καλά να πάθουν)

Θα ξεκινήσω με το ερώτημά σου που ισχυρίζεσαι ότι δεν απάντησα: η παιδεία. Δεν κρατώ αρχείο δημοσιευμάτων (αν χρειαστεί, που ελπίζω να μην, θα ψάξω στο δίκτυο για σχετικά δημοσιεύματα, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, γιατί έχω ήδη συναντήσει αρκετά). Να θυμίσω λίγο το πώς ξεκίνησε όλη αυτή η διαμάχη που επίκεντρο έχει την ιστορία (αλλά δεν περιορίζεται εκεί), και γενικότερη κατεύθυνση τους στόχους της παιδείας (τι είδους μαθητές θέλουμε). Κατά χρονολογική σειρά, οι κομβικοί σταθμοί (ανακαλώντας πρόχειρα από μνήμης, διορθώσεις ευπρόσδεκτες) ήταν 1) η συνέντευξη Καζαμία, προέδρου(;) της επιτροπής σοφών για την παιδεία, 2) η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας η οποία έθετε τους στόχους της νέας σχολικής χρονιάς και τρόπους που αυτοί θα εξυπηρετηθούν, 3) συγκεκριμένες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, 4) η επιλογή (από κύκλους του υπουργείου παιδείας προφανώς) και αποστολή συγκεκριμένων κειμένων προς αξιολόγηση από τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών μέλη των οποίων αντέδρασαν έντονα στο περιεχόμενο, 5) το μπάχαλο στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας με κατηγορίες από τα μέλη της επιτροπής περί αυταρχισμού του υπουργείου και 6) η διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα την ιστορία (ή την παιδεία ευρύτερα;) με μια από τους κεντρικούς ομιλητές την γνωστή κα Ρεπούση. Η διαμάχη βεβαίως πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων, καθώς επίσης και από τη διαφωνία περί του αν θα πρέπει να επιτρέπεται (ή να ενθαρρύνεται αν προτιμάς) η λειτουργία και οργάνωση των μαθητών σε κομματικές οργανώσεις εντός των σχολείων. Ως εδώ καλά; Τα γνωρίζεις αυτά; Αν όχι ζεις κάπου αλλού, αν ναι τι στο καλό με τυρανάς να τα γράφω; Επί της ουσίας (τι ενόχλησε δηλ., πού εδράζονται τα «φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα»):

Κεντρικά στοιχεία, παρόντα σε όλα τα πιο πάνω: η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι:

1) η παιδεία είναι εθνοκεντρική ενώ δεν θα έπρεπε (σημείωση ενώ θα έπρεπε να είναι το πολύ ταυτοτητο-κεντρική ή το πολύ-πολύ εθνοπολιτιστικο-κεντρική),
2) κεντρικός στόχος της παιδείας θα πρέπει να είναι η επαναπροσέγγιση η οποία θα πρέπει να προωθηθεί με αναπροσαρμογή του τι και του πώς διδάσκεται στα σχολεία (σημείωση το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται από εθνοκεντρικό μέχρι και ψευδές (να σου θυμίσω εδώ τις «καλά χωσμένες» αλήθειες σου)) καθώς και με κοινές εκδηλώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών (σημείωση: εδώ η πρώτη κυρία κοινοτάρχου πηγαινοέρχεται στα εδάφη του δευτέρου συνιστώντος state, τι να πειράζει αν συνηθίσουν στην ιδέα και τα νεαρά μας βλαστάρια;), και
3) η παρουσίαση των γεγονότων της «άλλης πλευράς» και συμπερίληψη κειμένων τουρκοκυπρίων στη διδακτέα ύλη (σημείωση: προφανώς ανεξάρτητα του κατά πόσο ευσταθούν ή τι πρεσβεύουν, καθώς ως άποψη της «άλλης πλευράς» οφείλεται να προβάλλεται).
(υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα, όμως νύξεις κάνω και όχι πλήρη ανάλυση)

Τώρα, αγνόησε σε παρακαλώ προς στιγμής ό,τι έβαλα σε παρενθέσεις, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις δικές μου απόψεις, και πες μου αν συμφωνείς με τα υπόλοιπα. Δένουν μήπως απόλυτα με τις δικές σου απόψεις κυρίως περί εθνικότητας των κυπρίων (ψήγματα των οποίων έδωσες και εδώ, αναλυτικότερα εξ όσων τουλάχιστον εγώ παρακολουθώ, στο blog του απόστολου); Ε αυτά παίκτη μου αποτελούν αρκετά, δικαιολογούν (κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη) αντίδραση η οποία ούτε φοβική, ούτε φαντασιόπληκτη είναι. Εν σχέση με τις «χωσμένες αλήθειες», αν υπάρχουν να αποκαλυφτούν άμεσα. Δύο όμως παρατηρήσεις: 1) δεν είναι ο χώρος της παιδείας ο πλέον δόκιμος για τους πειραματισμούς σας (βέβαια δεν είναι τέτοιος, δηλ. χώρος πειραματισμού, και το εθνικό θέμα (ποιό εθνικό τώρα θα μου πεις, μην επανέρχομαι όμως), αλλά εκεί δεν είναι πειραματισμοί, είναι «αριστοτεχνικοί χειρισμοί» που έμπασαν την Τουρκία στο Σ.Α. του ΟΗΕ (άντε και εις ανώτερα, να την βάλουμε και anef προϋποθέσεων στην Ε.Ε.)), και 2) είσαστε σίγουροι ότι σας βολεύει το φως; Ε; νεοκύπριοι δημοκράτες; Τι ποσοστό άραγε των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων θα σας ακολουθήσει;

Αυτά περί παιδείας, αν χρειαστεί (δηλ. αν ο anef συνεχίσει τα πηδηματάκια πέριξ της Ρόδου) θα επανέλθω.

Πιπεράτε, να με συγχωρήσεις αλλά δεν θα κλείσω εδώ το σεντόνι.

@anef

1) το «εύκολα αντιστρέφονται και πέμπονται πίσω αυτούσια» όντως ισχύει «ένθεν και ένθεν» (τη θέση την είχα ήδη διατυπώσει εγώ!). Ψάξε τώρα να δεις ποιός στήριξε την επιχειρηματολογία του σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και «φοβικά και συνομοσιολογικά σύνδρομα»...

2) η επιδίωξή μου είναι να μην αφήνω οτιδήποτε αναπάντητο, και να είμαι (ενδεχομένως έντονα) μεν υπαινικτικός (ναι!) πλην ξεκάθαρος στον λόγο μου. Η «χαντακωσύνη» μου δεν έχει να κάνει με τις απόψεις μου, αλλά με το γιατί είναι αυτός ο τόπος (και ο τόπος είν ο άνθρωπος, προφανώς της μουτσούνας συμπεριλαμβανομένης) έτσι όπως είναι. Σου έχει γίνει συνήθεια να «μην καταλαβαίνεις». Πρόσεξέ το, θα σου μείνει χούι

3) Ορίστε, σεβάστηκα την ένστασή σου και απάντησα. Θες τώρα να θέσω εγώ ποιά θέματα θίχθηκαν μεν στη συζήτηση, έμειναν δε αναπάντητα; Να σου θυμίσω τα περί εκλογής αφρο-αμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ (που «δεν κατάλαβες»), τα περί φίλων και υποστηρικτών της πολιτικής του προέδρου μας/σας/τους εν Κυπρω τε και εσπερια, ή τη θεωρία περί της (μη κατ εσένα) σύζευξης εκπεφρασμένων προθέσεων υπουργείων και κυβερνητικής πολιτικής; Στο Ρίτσο έχεις μήπως κάτι να πεις; (καλά άντε άσ τον Λυσσαρίδη, ούτως ή άλλως το κόμμα του οποίου είναι επίτιμος πρόεδρος είναι τμήμα του κυβερνητικού σχήματος).

Χαιρετώ

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης said...

Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.