Friday, October 31, 2008

Μας κυβερνούν ανίκανοι, ψεύτες & απατεώνες



Νέο χαράτσι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως νέα ζευγάρια, επιβάλλει η κυβέρνηση καλώντας τους να πληρώσουν φόρους για την πρώτη κατοικία παρά τη δέσμευση ότι εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Συγκεκριμένα πρόκειται για ζευγάρια ή συγγενείς που είναι συνιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και ενώ το υπουργείο διαβεβαίωνε (με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Ιουνίου) ότι το αφορολόγητο ποσό των 300.000 ευρώ θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες παρά ταύτα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν φθάσει στα χέρια υπόχρεων αποδεικνύουν το αντίθετο, δηλαδή απαλλάσσουν τον ένα σύζυγο και φορολογούν τον άλλο. Δηλαδή τη στιγμή που δεν θα έπρεπρε ουδείς από το ζευγάρι να πληρώνει φόρους, τώρα καλείται ο ένας από τους δύο να συνδράμει προκειμένου να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς.

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι ενώ στο υπουργείο το γνώριζαν από την αρχή ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός στους συνιδιοκτήτες, εν τούτοις άφησαν το θέμα να εξελιχθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται να ρυθμίσει το θέμα στο τρέχον έτος, αλλά του χρόνου υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν φόρο από το πουθενά. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, η κατάσταση θα διορθωθεί το 2009, αλλά για το τρέχον έτος (σ.σ. λόγω και της μαύρης τρύπας που ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ) θα πληρωθεί ο φόρος κανονικά. Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει παράλληλα ότι του χρόνου θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την κύρια κατοικία, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα είχε επισημανθεί τόσο από την αγορά όσο και από στελέχη της ΓΓΠΣ, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών είχε επισημανθεί ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν με ειδική διευκρινιστική εγκύκλιο. Τέτοια εγκύκλιος ωστόσο δεν έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα ο νόμος να ισχύει κανονικά με την ασάφεια αυτή.
Για μία ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύεται ανακόλουθη και εντυπωσιακά πρόχειρη να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τα άδεια κρατικά ταμεία φανερώνουν την επιπολαιότητα των ιθυνόντων της κυβέρνησης που καλούν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Το ίδιο είχε συμβεί και με την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης όπου χρειάστηκαν δύο αναβολές μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα.

Τα πράγματα όμως με το ενιαίο τέλος ακινήτων είναι πολύ χειρότερα διότι το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ δεν ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται σημαντικά οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν το ΕΤΑΚ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο διαψεύδοντας μάλιστα δημοσιεύματα τονίζονταν τα εξής: «Ο Νόμος 3634/2008 είναι σαφής ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ. Ειδικά για το 2008 προβλέπεται η αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του υπουργείου θα καθορίζει τον μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Του Προκοπη Χατζηνικολαου / phatzinikolaou@kathimerini.gr, από την "Καθημερινή"

No comments: