Thursday, July 3, 2008

Στα χνάρια της Ιστορίας

"Στις 10 Αυγούστου του 1947 με Διάταγμα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ οργανώθηκε η λαϊκή εξουσία πάνω σε λαϊκές δημοκρατικές βάσεις, οργανώθηκε η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η κατανομή της γης κλπ. Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ είχε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας μέχρι να ιδρυθεί η προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση στις 23 Δεκέμβρη του 1947. Στις Πρέσπες με την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας οι κάτοικοι όλων των χωριών βοηθούσαν και πάλευαν για το δυνάμωμα του ΔΣΕ. Οι Πρέσπες έγιναν κάστρο του ΔΣΕ, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην έδωσε νεκρό ή τραυματία στον τρισένδοξο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ»...
Εκεί που κάθε χωριό ήταν κι ένα κάστρο του αγώνα, εκεί που κάθε ύψωμα ποτίστηκε με το αίμα αυτών που πάλευαν για την εξουσία του λαού, εκεί που στα κακοτράχαλα περάσματα βρίσκεις ακόμα υπολείμματα πολεμικού υλικού... θα ταξιδέψουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ΚΝίτες και ΚΝίτισσες από όλη την Ελλάδα, για να συναντηθούν στο 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που γίνεται στις Πρέσπες. Σ' έναν τόπο χαραγμένο από την ίδια την Ιστορία του ΚΚΕ, οι νέοι της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ηρωικά κομμάτια αυτής της Ιστορίας. Κι ο ηρωισμός αυτού του αγώνα δε σκιαγραφείται μόνο από τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες του, αλλά και από το γεγονός ότι ο αντίπαλος, ο κυβερνητικός στρατός, ήταν μια πολεμική μηχανή ενισχυμένη από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, την Αγγλία και στη συνέχεια την Αμερική.
Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Διημέρου της ΚΝΕ θα συνδέσει μια νοητή κλωστή την Ιστορία του ΔΣΕ με τη σύγχρονη Ιστορία της ΚΝΕ και την αντιιμπεριαλιστική της δράση. Με περίσσιο θάρρος, το 1992 η ΚΝΕ, που έκανε τότε τα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησής της, οργάνωσε μια νεανική επίθεση ειρήνης στις Πρέσπες κι έστησε στα σύνορα από κοινού με Οργανώσεις νεολαίας της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας μια νεανική αντιιμπεριαλιστική αλυσίδα. Τότε, η μπότα του ιμπεριαλισμού είχε πατήσει στα Βαλκάνια και τα τεμάχιζε, ενώ όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας πότιζαν το λαό και τη νεολαία με το φαρμάκι του εθνικισμού.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα αναχωρούν την Παρασκευή για τις Πρέσπες. Εκεί στην ΚΝίτικη κατασκήνωση, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από αύριο το βράδυ με προβολή ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες, συναυλία με έντεχνο τραγούδι και τέλος, λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λαϊκά προάστια».
Το μεσημέρι του Σαββάτου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας για τον ΔΣΕ που θα βάλει η ΚΝΕ στην περιοχή, όπου θα παραβρεθεί και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το βράδυ του Σαββάτου, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλαμβάνει: Χορευτικό συγκρότημα, βιντεοπροβολή για την ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων, χαιρετισμούς από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες των Βαλκανίων, ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και παραδοσιακό γλέντι.
Το πρωί της Κυριακής, οι νέοι της ΚΝΕ θα μεταβούν στη Φλώρινα, όπου θα κάνουν πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ και στη συνέχεια θα στήσουν την αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

Πληροφορίες για το διήμερο ΕΔΩ

9 comments:

σίβυλλα said...

Τρίτη, 8 Ιούλη, στο Σύνταγμα στις 7 το βράδυ
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/07/8-7.html

Μια ομάδα από Ιταλόπουλα που ζουν στην Ελλάδα,
διοργανώνει μια πικετοφορία για τους νέους νόμους του Μπερλουσκόνι.
Τρίτη, 8 Ιούλη, στο Σύνταγμα στις 7 το βράδυ,
ταυτόχρονα με τη μεγάλη διαδήλωση της Ρώμης
(8 luglio, Roma, in piazza contro le leggi-canaglia. Passaparola!).
Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Η κυβέρνηση του Berlusconi κατέθεσε ένα πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, όπου παρά και εναντίον του Συντάγματος:
- Φιμώνει τον Τύπο και τα ΜΜΕ
- Εξαιρεί τον πρωθυπουργό από το δικαίωμα της δικαστικής κρίσης
- Επιφέρει «μεταρρυθμίσεις» που φέρνουν την Ιταλία στο κατώφλι του φασισμού (δικαστής Di Pietro).
Οι διανοούμενοι της Ιταλίας, οι δημοσιογράφοι, η αριστερά (σήμερα εξ ολοκλήρου εξωκοινοβουλευτική), μεμονωμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας με κεντρικό σύνθημα:

Πίστη στο Δημοκρατικό Σύνταγμα που γεννήθηκε από τις αξίες της Εθνικής Αντίστασης εναντίον του φασισμού.

Το μήνυμα του Umberto Eco:

Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στη διαδήλωση και θα ήθελα να είναι χρήσιμες ώστε να μην ξεχαστούν δύο ζητήματα.
1. Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.
2. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.
Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Umberto Eco, 2 Ιούλη 2008

Ορισμένα μηνύματα υπέρ των διαδηλώσεων στη γειτονική Ιταλία:

Εδώ το βίντεο του Ιταλού φιλοσόφου Paolo Flores d'Arcais, όπου απευθύνει έκκληση στον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Walter Veltroni,* να ακούσει τον Umberto Eco και τη βάση του πρώην αριστερού κόμματός του, που αντιστέκονται στα φασιστικά μέτρα του Berlusconi (http://temi.repubblica.it/micromega-online/caro-walter-ascolta-umberto-eco-video/)

* Το Δημοκρατικό Κόμμα (μετάλλαξη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος, έχει διαχωρίσει τη θέση του από την αριστερά).

Εδώ το ηχητικό μήνυμα-κάλεσμα στη διαδήλωση, του Don Andrea Gallo, του αντιφασίστα αντάρτη ιερέα (http://temi.repubblica.it/micromega-online/don-andrea-gallo-perche-aderisco-audio/)

Εδώ το ηχητικό μήνυμα-κάλεσμα στη διαδήλωση, του Gianni Vattimo, ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους φιλοσόφους (http://temi.repubblica.it/micromega-online/gianni-vattimo-perche-aderisco-audio/)

Εδώ το ηχητικό μήνυμα-κάλεσμα στη διαδήλωση, της παγκοσμίου φήμης αστροφυσικού Margherita Hack, γεννημένης το 1922 (http://temi.repubblica.it/micromega-online/margherita-hack-perche-aderisco-audio/)

Εδώ το ηχητικό μήνυμα-κάλεσμα στη διαδήλωση, του Marco Revelli, συγγραφέα που κοσμεί το πάνθεον της ιταλικής λογοτεχνίας και αντιφασίστα (http://temi.repubblica.it/micromega-online/marco-revelli-perche-aderisco-audio/)

Κόκκινη Πιπεριά said...

Θα έρθουμε, γιατί ο Μπερλουσκονισμός απειλεί όλη την Ευρώπη

Anonymous said...

Λίγο περισσότερες πληροφορίες;

Anonymous said...

"... η ΚΝΕ θα συναντηθεί στο φετινό Διήμερο με εκπροσώπους των Οργανώσεων: ...... ΚΝ Μακεδονίας ..."

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4626935&publDate=4/7/2008

Σύντροφοι, δε μας τα λέτε καλά!

Anonymous said...

Mnka πιπέρι στο στόμα.
Δεν πρέπει να λες τέτοια πράγματα.
Ο δημοκράτης θα τα διαγράψει.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Ανώνυμε συνήθως διαγράφω ανώνυμα ή υβριστικά σχόλια.

Anonymous said...

http://adiavroxoi.blogspot.com/
http://www.greekalert.com/2008/07/t.html

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ Ανώνυμε μην χαλάς άσκοπα τον ακιρό σου. Δεν με ενδιαφέρει το ακροδεξιο παραλήρημα ορισμένων. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει το πατριωτισμό του, όταν κάποιοι "πολλοί Ελληνες" συνεργαζόντουσαν με τους Γερμανούς, τα μέλη του ΚΚΕ πέθαναν στα εκτελιστικά αποσπάσματα του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής. Αρκετά πια...

Anonymous said...

http://taxalia.blogspot.com/2008/05/blog-post_2817.html