Wednesday, July 2, 2008

Η μάνα ξεδιψά τη κόρη

Ως άλλο... Αγιο Φως έκανε χθες το απόγευμα την είσοδο του στο Λιμάνι Λεμεσού το πρώτο φορτίο με τους 50 χιλιάδες τόνους νερού, που μετέφερε το πλοίο της Ocean Tankers από την Ελλάδα. Από δικής τους πλευράς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνουν έτοιμες για την μεταφορά του νερού στον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας και την ένταξη του στο υδρευτικό σύστημα της Λεμεσού. Το πλοίο είχε φθάσει στη Κύπρο γύρω στις 11 το βράδυ της Δευτέρας και ναυλοχούσε στα ανοικτά του Λιμανιού Λεμεσού μέχρι τις 5 το απόγευμα χθες όταν έλαβε σήμα για ελλιμενισμό. Η διαδικασία του ελλιμενισμού αν και δύσκολη, αφού το μήκος του πλοίου είναι 200 μέτρα περίπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με το δέσιμου του δεξαμενόπλοιου λειτουργοί του κρατικού χημείου επισκέφθηκαν τις δεξαμενές του από όπου και πήραν δείγματα για τις αναγκαίες αναλύσεις. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή αγιασμού προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και στη παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Μιχάλη Πολυνείκη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση, καθώς και άλλων παραγόντων. Τα βλέμματα στο Φράκτη Γερμασόγειας Σύμφωνα με το πρόγραμμα επόμενος σταθμός του πλοίου θα είναι το αγκυροβόλιο της Γερμασόγειας, όπου και θα συνδεθεί με τον αγωγό που κατασκευάστηκε ειδικά για την παραλαβή του νερού και την διοχέτευση του στο φράγμα Γερμασόγειας. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών και αφού βέβαια πιστοποιηθεί η καταλληλότητα του νερού, από τη μια και αφού ολοκληρωθούν και οι εργασίες ασφαλούς εγκατάστασεις του αγωγού. Σε ότι αφορά στο δεύτερο, αν και οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι αύριο Πέμπτη, εντούτοις ακούγονται και διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τον χρόνο διεκπαιρεώσης των αναγκαίων εργασιών τόσο στη θάλασσα, όσο και στη ξηρά.
Στο μεταξύ στην Ελευσίνα ετοιμάζεται ήδη για φόρτωση το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το οποίο αναμένει το σήμα για τον απόπλουν του. Αψογη... σκυταλοδρομία από την Ocean Tankers Από πλευράς του ο εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Ocean Tankers Μιχάλης Ιωαννίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την έλευση του νερού, πριν τη συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει η εταιρεία του, αφού όπως είπε αντί στις 31 Αυγούστου όπως ήταν η δέσμευση το νερό ήρθε δύο μήνες νωρίτερα. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο, είπε χαρακτηριστικά και κανένας δεν πίστευε ότι θα τελειώσει. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, έξι συνολικά πλοία θα ασχοληθούν με τη μεταφορά του νερού και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, καθημερινά ένα πλοίο θα εκφορτώνει στη Λεμεσό, άλλο θα φορτώνει στην Ελευσίνα, ενώ δύο πλοία θα είναι καθοδόν και δύο θα επιστρέφουν. Ενας τέτοιος προγραμματισμός, όπως είπε, σημαίνει ότι σε περίοδο έξι μηνών θα μεταφερθούν 8 εκατομμύρια τόνοι νερού, με μέσο όρο 50 χιλιάδες τόνων την ημέρα. «Η σημερινή (χθεσινή) άφιξη του πρώτου φορτίου νερού από την Ελλάδα ασφαλώς και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και εκδηλώσεις», τονίζει ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του, οστόσω προσθέτει πως «είμαστε βεβαίως ευγνώμονες στην Ελλάδα για την ανταπόκρισή της».

2 comments:

haha said...

Τον τελευταίο μήνα, όλα τα σπίτια εδώ στην Κύπρο έχουν διακοπή στην παροχή νερού 3-4 ημέρες τη βδομάδα! Και όλα αυτά γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν χρειαζόμαστε μονάδες αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

Ζούμε σε ένα κομμάτι γής μέσα στο νερό, και όμως δεν έχουμε νερό για να πιούμε... Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε, αλλά το κόστος θα είναι μεγάλο.

Πότε θα μάθουμε από τα λάθη μας?

Anonymous said...

Καλά στην Κύπρο δεν εχουνε νερό για τους λόγους που είπε ο αποπανω. Η Ελλάδα γιατί δίνει νερό?? Μας περισσεύει??? Σε λίγα χρόνια και εμείς τα ίδια θα αντιμετωπίσουμε. Αντί να τα κρατάμε πάμε και τα δίνουμε. Ότι να ναι!!!!