Friday, May 30, 2008

Ναι είναι αλήθεια. Οι Sex Pistols στην Αθήνα!

Μάλλον τη Madonna δεν θα τη δούμε ζωντανά στην Αθήνα, έτσι τουλάχιστον λένε οι τελευταίες πληροφορίες, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε live ένα άλλο μεγάλο όνομα της μουσικής. Και μάλιστα μυθικό. Τους Sex Pistols.

Απίστευτο έτσι; Και στενοχωριόμασταν τόσα χρόνια που ήμασταν πιτσιρικάδες και δεν προλάβαμε το μεγαλύτερο πιθανότατα συγκρότημα της πανκ σκηνής. Να που τώρα θα τους παρακολουθήσουμε ζωντανά, στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Fly Beeyond Festival. Χώρος διεξαγωγής, το γήπεδο «Καραϊσκάκη» και αναρωτιέμαι πόσοι μάνατζερ και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων θα πετάξουν κοστούμια και γραβάτες προκειμένου να επιστρέψουν νοερά στα νεανικά τους χρόνια. Τότε που τραγουδούσαν «Νο Future» με το μέλλον τους τελικά να είναι κάπως διαφορετικό από εκείνο που είχαν φανταστεί.

Δυο-τρία χρόνια κράτησε συνολικά η καριέρα των Sex Pistols. Αλλά ήταν αρκετά για να σημαδέψουν μια ολόκληρη εποχή. Και μόνο έναν δίσκο (κατάφεραν κι) έβγαλαν. Αλλά τι δίσκο... Αξεπέραστο. Το «Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols» κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου 1977 από τη Virgin Records πήγε φυσικά κατευθείαν στο Νο 1 δημιουργώντας τεράστιο θόρυβο όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για τον τίτλο του. Το bollocks σημαίνει και αρχ..., αν και οι ίδιοι υποστήριζαν πως το χρησιμοποίησαν με την έννοια ανοησίες. Τα «God Save The Queen» και «Anarchy in the UK» είναι τα τραγούδια-ορόσημο του άλμπουμ. Οι Pistols διαλύθηκαν το 1978, όταν αποχώρησε ο τραγουδιστής τους Τζόνι Ρότεν, ο οποίος στη συνέχεια έφτιαξε του P.I.L. Ο κιθαρίστας τους, Σιντ Βίσιους, με τον θάνατό του από overdose τον Φεβρουάριο του 1979 στη Νέα Υόρκη έγραφε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην εγκυκλοπαίδεια της ροκ μυθολογίας. Ηταν μόλις είκοσι ενός ετών. Οσο δε για τον μάνατζερ του γκρουπ, τον περιβόητο Μάλκομ Μακ Λάρεν, συνεχίζει την πορεία του στον χώρο των τεχνών, μια πορεία σαφώς πετυχημένη, που χωρά όμως πολλή συζήτηση για την ποιότητά της.

Τέλος πάντων, αυτά αποτελούν παρελθόν, ειδικά τώρα που οι Sex Pistols βρίσκονται ξανά on stage. Πέρυσι έδωσαν μία συναυλία στο Brixton Academy για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του «Never Mind The Bollocks», μια sold out συναυλία εννοείται που δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους την παρακολούθησαν. Κάποιοι, ελάχιστοι είναι η αλήθεια, τους είδαν σαν καρικατούρες του παλιού, καλού τους εαυτού. Οι περισσότεροι, όμως, πέρασαν σούπερ και, όπως διαβάζαμε στις βρετανικές εφημερίδες, την ώρα του «Anarchy in the UK» δεν έμεινε τίποτε όρθιο μέσα στο κλαμπ. Να δούμε τι θα συμβεί κι εδώ. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον η φλόγα και η έξαψη να παραμείνουν στους αγωνιστικούς συναυλιακούς χώρους.

Στις 16 Ιουλίου δεν θα βρίσκονται μόνο οι Sex Pistols στο «Καραϊσκάκη». Είναι η δεύτερη μέρα του Fly Beeyond φεστιβάλ και στο κλίμα θα μας βάλουν οι New York Dolls και οι Courteneers, συγκροτήματα που κινούνται λίγο-πολύ σε αντίστοιχα ηχητικά κύματα. Την προηγούμενη ημέρα τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο low, με τους αλχημιστές Massive Attack, τους μελαγχολικούς National και τους Gogol Bordello με τον τσιγγάνικο πανκ ήχο τους.

Εισιτήριο 55 ευρώ, διήμερο 75 ευρώ. Προπώληση από αύριο στο www.tickenet.gr. Τηλ.: 211-1071072. *

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Του Δ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

1 comment:

Κόκκινη Πιπεριά said...

Εστω και με καθυστέρηση 30 χρόνων θα τους δούμε. Είδαμε τους Clash, είδαμε τους Ramones, θα δούμε τους Sex Pistols. Τι απομένει; Να δούμε τον Paul Weller. Κατά προτίμηση με τους Jam αν γίνεται!