Wednesday, January 23, 2008

Ελληνας επικεφαλής σε νεολαία του AKP

Ως μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ερμηνεύεται η κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διορίσει επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του στην Τένεδο ένα νεαρό ελληνορθόδοξο, τον 26χρονο Κώστα Σάλτο.
Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, θέλει με την πρωτοβουλία αυτή του κ. Ερντογάν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι έχει κρυφή ισλαμική ατζέντα και να δείξει ότι σέβεται τις μειονότητες. Η Τένεδος, με 2.500 κατοίκους, έχει μια ομογενειακή κοινότητα που αριθμεί μερικές δεκάδες ανθρώπους, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Συμεών Σάλτος, πατέρας του Κώστα.
Η κίνηση του κ. Ερντογάν εκτιμάται ότι έχει κατά πρώτο ως στόχο να δείξει στην Ε.Ε. ότι δεν ακολουθεί πολιτική διακρίσεων έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και κατά δεύτερο ότι είναι μια κίνηση «καλής θέλησης» εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Η πορεία του Κώστα Σάλτου στο Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια. Από νωρίς ξεχώρισε για τις ικανότητές του, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του τοπικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος κ. Σαλίχ Γκιουνέρ να του αναθέσει καθήκοντα αντιπροέδρου.
Παρ’ όλα αυτά, η ζωή του κυλούσε σε απλούς καθημερινούς ρυθμούς, όπως παλιά. Το Μάρτιο του 2006 όμως, όπως δηλώνει αποκλειστικά στον ΕΤ, ένιωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που λέγοντας κάτι απλό στο διπλανό του έκανε ίσως το μεγαλύτερο βήμα στον πολιτικό του βίο. Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν επισκεπτόταν την Τένεδο και είχε καθίσει δίπλα του, σε μια από τις επίσημες τελετές της νήσου.
«Ο κ. Ερντογάν είναι πολύ απλός άνθρωπος, σαν το γείτονα της διπλανής πόρτας», δηλώνει. Ο Κώστας «άδραξε την ευκαιρία» και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν μπορεί να διευκολύνει την οικογένειά του στην επίπονη διαδικασία αγοράς ακινήτου. Παρότι δεν απαγορεύεται, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός άλλαξε το σχετικό νόμο για τους Ρωμιούς», δηλώνει και προσθέτει ότι «τώρα πλέον μάς εξυπηρετεί το κτηματολόγιο».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΟΥΡΗΣ "Ελεύθερος Τύπος" 23/1/2008

No comments: