Tuesday, January 22, 2008

Χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα

Διεθνής κατακραυγή για το δράμα των κατοίκων της Γάζας, πολιορκημένων ασφυκτικά από το Ισραήλ
Μπροστά στη διεθνή κατακραυγή το Ισραήλ επέτρεψε την αποστολή φορτίου βιομηχανικών καυσίμων για την επαναλειτουργία του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας. Όμως, η άρση του αποκλεισμού είναι προσωρινή και οι φόβοι ανθρωπιστικής κρίσης είναι μεγάλοι...
Το Ισραήλ έκλεισε την περασμένη Πέμπτη τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, επιβάλλοντας πλήρη αποκλεισμό σε αντίποινα για συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας από τα εδάφη που ελέγχει το ριζοσπαστικό κίνημα της Χαμάς. Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είχε ως επακόλουθο τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας. Η περιοχή βυθίστηκε τη νύχτα της Κυριακής στο σκοτάδι και η ισραηλινή κυβέρνηση ήλθε απέναντι σε κατηγορίες για παράνομη «συλλογική τιμωρία».
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συμφώνησε να χαλαρώσει τους περιορισμούς -για μία ημέρα- ώστε να περάσουν στη Γάζα με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φορτηγά με καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα. Η διέλευση των φορτηγών έγινε από το πέρασμα Ναχάλ Οζ, ανατολικά της Πόλης της Γάζας.
«Μας ενημέρωσαν ότι επιστρέφουμε στα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμων που ίσχυαν πριν κλείσει το εργοστάσιο, δηλαδή στα 2,2 εκατομμύρια λίτρα την εβδομάδα» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος από την Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισε, όμως, ότι όλα είναι προσωρινά με δεδομένη την ένταση που επικρατεί.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα χαλάρωσης του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και απαίτησε πλήρη άρση του αποκλεισμού.
«Τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και θα συνεχίσουμε τις προσάθειές μας ώστε να επιτύχουμε πλήρη άρση του αποκλεισμού» δήλωσε ο Αμπάς από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ύστερα από συνάντηση με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί πηγή ανησυχίας διεθνώς και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν πως η βοήθεια σε τρόφιμα προς 860.000 Παλαιστινίους κινδυνεύει να διακοπεί εντός ημερών εφόσον ο αποκλεισμός διατηρηθεί.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι επικοινώνησε με την ισραηλινή κυβέρνηση, καλώντας την να αποτρέψει ανθρωπιστική κρίση. «Κανείς δεν θέλει οι αθώοι κάτοικοι της Γάζας να υποφέρουν» είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κίνδυνος για ασθενείς

Τις απόψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, οι οποίοι επέμεναν χθες ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανθρωπιστική καταστροφή. Ξένοι παρατηρητές έκαναν λόγο για ερημωμένους δρόμους και κλειστά καταστήματα, ενώ πηγές προσκείμενες στον Ερυθρό Σταυρό υποστήριζαν ότι τα αποθέματα των νοσοκομείων έχουν στερέψει επικίνδυνα. «Τα αποθέματα των νοσοκομείων θα στερέψουν τις επόμενες ώρες, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία δεκάδων ασθενών», τόνισε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Μισέλ Μερσιέρ. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία για την Ανακούφιση και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει ακόμα και αύριο την παροχή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας αν το Ισραήλ δεν άρει το καθεστώς αποκλεισμού. «Ενδεχομένως να αναστείλουμε τις αποστολές για την προμήθεια τροφίμων, καθώς τελειώνουν τόσο οι πλαστικές σακούλες για την αποθήκευσή τους, όσο και τα καύσιμα για τη μεταφορά τους», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες.

Η παρατεταμένη κρίση στη Γάζα ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, η οποία κάλεσε χθες την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει άμεσα τον εφοδιασμό της περιοχής με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. «Πρόκειται για τη συλλογική τιμωρία 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων», σχολίασε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. Η ίδια τόνισε ότι η Ε.Ε. κατανοεί την αγανάκτηση των Ισραηλινών για τις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες των Παλαιστινίων ενόπλων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η Λωρίδα της Γάζας θα γυρίσει την πλάτη στη βία μόνο σε περίπτωση επίτευξης μιας αξιόπιστης πολιτικής συμφωνίας. Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Λιβάνου, επίσης, κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λύσουν τη σιωπή τους και να καταδικάσουν τη στρατιωτική δράση των Ισραηλινών, ενώ η Συρία υποστήριξε ότι τα αραβικά κράτη και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να παρέμβουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματικές πηγές, η Αίγυπτος δέχεται ήδη αφόρητες πιέσεις από μέλη του Αραβικού Συνδέσμου να ανοίξει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγές: www.in.gr, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ασοσ. Πρες, Ρόιτερς, AFP

No comments: