Friday, November 2, 2007

Ο ΓΑΠ για την ονομασία της FYROM

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρεχώρησε την Πέμπτη το βράδυ συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΤ1 "Θεματική Βραδιά" με τον δημοσιογραφο Στέλιο Κούλογλου με θέμα: "Ελλάδα-Ευρώπη: Τα Διλήμματα των Σοσιαλιστών". Εκεί ο ΓΑΠ τοποθετήθηκε στο θέματης ονομασίας της γειτονικής FYROM. Νομίζω ότι παρουσιάζει ενδιαφέρων η δήλωσή του. Διαβάστε:

Στέλιος Κούλογλου: Μια τελευταία ερώτηση πριν κλείσουμε κ. Παπανδρέου, γιατί ξέρω ότι οι ημέρες είναι δύσκολες για σας και γεμάτες δουλειά. Έχετε τεθεί ένα θέμα με τα Σκόπια τώρα για τη σύνθετη ονομασία. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, θα έλεγα οι δυο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, παλαιότερα του κ. Μητσοτάκη και τώρα του κ. Καραμανλή, για την πολύ κακή θέση την οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας διαπραγματευτικά…

…και ενώ εγώ είχα συνεχώς πιέσεις από την Αμερική γύρω από το θέμα του ονόματος, με την απειλή της αναγνώρισης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα, δεν τολμήσανε επί των ημερών μας να κάνουν αυτή την αναγνώριση διότι ξέρανε τον ισχυρό μας ρόλο και την ουσιαστική μας θέση την οποία είχαμε στα Βαλκάνια και μέσα στην Ευρώπη.

Όταν βεβαίως ο κ. Καραμανλής έρχεται και λέει σε ό,τι αφορά την Τουρκία μέσα από το CNN ότι εγώ παραδίδω το βέτο ή δεν ασχολείται, δεν ήταν τυχαίο ότι πολύ γρήγορα ήρθαν και αναγνώρισαν και ήταν ένα χαστούκι στην Ελλάδα, στον κ. Καραμανλή ιδιαίτερα, αλλά και στην Ελλάδα. Αναγνωρίσανε και το συνταγματικό όνομα οι Αμερικανοί τα Σκόπια. Μετά ακολούθησαν κι άλλες χώρες. Έχουμε διολισθήσει λοιπόν σε μια διαπραγματευτική θέση πάρα πολύ κακή.

Δεύτερον. Δεν ξέρουμε ποια είναι η πρόταση για την οποία μιλάει η κυβέρνηση. Δεν μας λέει και μάλιστα την τελευταία φορά που χειρίστηκε το θέμα του ονόματος με τον κ. Νίμιτς μας απέκρυψε, παρότι ήρθε ο τότε υπουργός Εξωτερικών και ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, μας απέκρυψαν βασικά στοιχεία, τα ψιλά γράμματα αν θέλετε, αλλά πολύ ουσιαστικά σε ότι αφορά τη συμφωνία που είχαν κάνει με τον κ. Νίμιτς.

Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή στον κ. Καραμανλή και στην κυβέρνηση, θα δούμε ακριβώς ποια θα είναι η πρόταση, θα είμαστε αυστηροί κριτές της πρότασης αυτής, θα δούμε και τα ψιλά γράμματα και βεβαίως θα δράσουμε, θα αντιδράσουμε, πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Με τον στόχο, να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων.

Στέλιος Κούλογλου: Δεν απορρίπτετε τη σύνθετη ονομασία;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θέλω να πω το οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, διότι βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι η συζήτηση για το αν είναι σύνθετη ή δεν είναι σύνθετη, αποδυναμώνει ακόμα και την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στα Σκόπια. Εμείς πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει μια οποιαδήποτε υποχώρηση της θέσης μας, έως ότου φθάσουμε, που θα έλεγα υποχώρηση στις αξίες μας και στο εθνικό μας συμφέρον δεν πρέπει να υπάρξει, αλλά μια οποιαδήποτε πιθανή αποκάλυψη των προθέσεών μας εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι εμείς θα πάρουμε αυτό το οποίο θέλουμε.

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη του ΓΑΠ κάντε κλικ ΕΔΩ

3 comments:

Anonymous said...

Όπα, όπα...εγώ είμαι υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα προσδιορίζει γεωγραφικά την γειτονική χώρα αλλά ταυτόχρονα θα απαιτούμε να πετάξει τον αλυτρωτισμό, αφενός, αφετέρου θα δώσουμε κι εμείς όσο μας αναλογεί αγώνα να προσδιοριστούν τα ΚΑΙ τα βόρεια σύνορά της, γιατί τα σχέδια των μεγάλων είναι άλλα.
ΑΛΛΑ: ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΓΑΠ; δεν ήξερε τις θέσεις των κομμάτων το 1991-2 και μετά; δεν πήρε πρέφα ότι η FYROM αναγνωρίστηκαν ως Μακεδονία από 90 πάνω κάτω χώρες επί της υπουργίας του ως ΥΠΕΞ; Σιγά μη δε θυμάται. Απλά σου λέει "πού να θυμούνται οι μλκς τώρα..."

prasinoskosmos said...

http://orapasok.blogspot.com/

Anonymous said...

Παρέμβαση στη συζήτηση για την ονομασία της FYROM!
(Η “Κόκκινη Πιπεριά” αφιέρωσε ήδη 2-3 posts)

“Κοκκινοπίπερε” και λοιποί συνθαμώνες του blog,

Η ονομασία της χώρας που βρίσκεται βόρεια της Ελλάδας και η οποία κάποτε αποτελούσε μια από τις 6 δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η καλούμενη σήμερα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), είτε αυτή η ονομασία είναι σύνθετη, ή σκέτη (δηλ. χωρίς καθόλου ζάχαρις λες και το κάνουν επίτηδες για να μη γλυκαθούν όσοι έχουν έντονες ενστάσεις), που θα της δοθεί, ή που θα πάρει με το έτσι θέλω ή που θα αποδεκτεί τελικά (από μόνη για πάρτη της), είναι ένα ζήτημα με πολλές και περίπλοκες πτυχές, πλευρές, διαστάσεις, παραμέτρους και ερωτήματα:

1. Πόσο εύκολο είναι (από άποψη “εθνικής” περηφάνιας και αξιοπρέπειας αλλά και από ψυχολογικής κατάστασης), μια χώρα (όπως η FYROM ή Σκόπια) και οι κάτοικοι αυτής να παραιτηθούν από ένα όνομα που είτε σωστά είτε λάθος τους δόθηκε πριν 60 τόσα χρόνια, είχε κάποιο νόημα και σημασία για αυτούς και τους προσέδιδε κάποια “εθνικά” χαρακτηριστικά; (Ποιος απλός πολίτης μιας χώρας ο οποίος μπορεί να ανήκει σε μια αναγνωρισμένη ή μη μειονότητα μπορεί να δεχτεί χωρίς διαμαρτυρίες την εξαναγκαστική αλλαγή του ονόματος του ή την αφομοίωση του από μια πλειοψηφούσα εθνότητα;)

2. Παρ’ όλο που τόσο ο Λένιν όσο και άλλοι κλασικοί του Μαρξισμού επεξεργάστηκαν εμπεριστατωμένα και είχαν (θεωρητικά τουλάχιστον) επιλύσει το εθνικό ζήτημα (με την αυτοδιάθεση των εθνών όπως την αποκαλούσε ο Λένιν), τελικά τα εθνικά προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν ούτε κάτω από συνθήκες σοσιαλισμού (ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο διασαλεύουν). Και τούτο βασικά και κύρια λόγω της ανισομερούς οικονομικής ανάπτυξης και της διαφοράς στο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων ή μεταξύ της κυρίαρχης εθνότητας και των μειοψηφουσών σε μια περιοχή ή δημοκρατία μια ομόσπονδης χώρας. Γι’ αυτό είχαμε και τη διάλυση (στα εξ ων συνετέθησαν) των Ομοσπονδιών στη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία και τη Τσεχοσλοβακία και τη δημιουργία πολλών νέων κρατών είτε ειρηνικά είτε μετά από πολέμους και με τη τάση κάθε εθνότητα να φτιάχνει και το δικό της κράτος (κάθε γειτονιά κι ένα!).

3. Για το ζήτημα των Σκοπίων πολλά έχω να πω, όμως τείνω να συμφωνήσω (ποιος με ρώτησε θα μου πείτε) με την ουσία του άρθρου του Λυγερού για μια ονομασία που να είναι πιο πολύ γεωγραφική! (Μακεδονία του Βαρδάρη, ή επί τη τοπική γλώσσα Vadarska Macedonia, δεν γίνεται;)

4. Η παρέμβαση μου αυτή είχε σαν κύριο σκοπό να καταγράψει και να μεταφέρει εδώ μια εμπειρία μου που είχα φέτος την Άνοιξη επισκεπτόμενος κάποια παραμεθόρια (με την FYROM) ελληνικά χωριά στην περιοχή της Φλώρινας. Σ’ ένα τέτοιο χωριό άκουσα τους κατοίκους (οι οποίοι ήταν βασικά τσοπάνηδες) να μιλάνε μια γλώσσα που έμοιαζε με τα σερβικά και τα βουλγάρικα. Μέσα από την κουβέντα που έκανα μαζί τους και στις ερωτήσεις μου σε κάποιο κάτοικο ηλικίας περί τα 65-70 χρονών, πως αισθάνονται από άποψη εθνικότητας απάντησε χωρίς περιστροφές “Μακεδόνες”. Όχι Σλαβομακεδόνες γιατί όπως είπε αυτό το όνομα είναι μια πολύ πλατιά έννοια και αγκαλιάζει πολύ κόσμο. Επίσης τα είχε με το βουλγάρικο κράτος (που τους θεωρεί δικούς του δηλ. βουλγάρους) αλλά και με το ελληνικό κράτος που τους έχει εγκλωβίσει στην ελληνική υπηκοότητα και προσπαθεί να τους αφομοιώσει!

Αυτά (και αν υπάρξει συζήτηση μπορεί να επανέλθω).

Υ.Γ.: Το μήνυμα αυτό θα σταλεί και στα δύο posts που αναφέρονται στο θέμα της ονομασίας της FYROM -(“Παβλοφικές αντιδράσεις για το Μακεδονικό” - Thursday, November 1, 2007 και “Ο ΓΑΠ για την ονομασία της FYROM” - Friday, November 2, 2007).

Anef_e8nikismou
11/11/2007 – 12:43 π.μ.