Monday, October 22, 2007

Ο περίπατος στο Λόφο Φιλοππάπου


Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 21 Οκτωβρίου, η ξενάγηση στους λόφους Φιλοπάππου. Ο υπέροχος καιρός και η λαμπερή Αθήνα μετά τη χτεσινή βροχή, δημιουργούσαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και διάθεση. Στην ξενάγηση είχαν καλεστεί, δημοσιογράφοι, φίλοι και φίλες των κινημάτων πόλης και δημοτικών παρατάξεων, εργαζόμενοι/ες και σωματεία του υπουργείου πολιτισμού (ΥΠΠΟ), φυσικά γείτονες και γειτόνισσες αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του ΥΠΠΟ. Από τους αρχαιολόγους της ‘Α ΕΠΚΑ μέχρι τον υπουργό πολιτισμού Μ. Λιάπη.

Παραθέτουμε απόσπάσμα από το e-mail που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους προϊσταμένους τους. ‘Α ΕΠΚΑ, ΕΑΧΑ, ΚΑΣ, ΔΙΠΚΑ, Α. Μάντης και αλλού:
«Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να παρευρεθούν στην ξενάγηση οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να προστατεύουν τους λόφους». Και προς τον ίδιο τον υπουργό πολιτισμού:
«Η ξενάγηση δεν μπορεί πάρα να έχει ειδικό ενδιαφέρον για εσάς κ. Υπουργέ Πολιτισμού, αφού πλέον προΐστασθε αυτών των παρανομιών και καλό είναι να τις γνωρίζετε. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παραστείτε, η κάποιος/α εκ μέρους σας, θα ήταν καλό για εσάς, να ενημερωθείτε για τις καταπατήσεις στους λόφους από την επιτροπή μας, για τις οποίες διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αποδείξεις, και καταγγέλλουμε και παραβάσεις καθήκοντος της ‘Α ΕΠΚΑ. Ακόμα και αν διαφωνείτε μαζί μας είναι χρήσιμο για όλους μας να γνωρίζετε τι συμβαίνει.»

Τα παραθέτουμε για να τονίσουμε ότι η συντονιστική επιτροπή για πολλοστή φορά καλεί τους υπευθύνους σε ανοιχτό διάλογο. Και επίσης για πολλοστή φορά αυτοί/ες δεν εμφανίζονται, ούτε καν ως απλοί πολίτες. Είναι φανερό ότι γνωρίζουν πως δεν θα αντέξουν στο δημόσιο διάλογο και γι’ αυτό προτιμάνε να αναπτύσσουν τις θέσεις τους αποκλειστικά σε χώρους που δεν ακούγεται η άποψη των πολιτών, όπως το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Εκεί μπορούν ανενόχλητοι, χωρίς τη βάσανο της απόδειξής ή της αντιπαράθεσης, να συκοφαντούν τους δραστήριους πολίτες της περιοχής μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι φορείς εκπροσωπήθηκαν από την αστυνομία! Η ξενάγηση μας δεν είχε διαδοθεί παρά μόνο μέσω e-mail στους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή δεν ήταν μια δημόσια εκδήλωση, με αφισάκι κλπ. Συνεπώς η παρουσία της αστυνομίας δικαιολογημένα αποδίδεται σε κάποιους από τους παραλήπτες των e-mail, που αντί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, προτίμησαν να μας στείλουν την αστυνομία, για μία απλή ξενάγηση. Αυτή είναι η ποιότητα αντίληψης που επικρατεί στην ‘Α ΕΠΚΑ και συναρμόδιους φορείς. Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά. Το γνωρίζαμε ότι δεν θα έχουμε αρχαιολόγους, αλλά θα έχουμε αστυνομικούς. Είναι όμως θλιβερό να βλέπείς ότι ο ευγενής σκοπός της προστασίας των αρχαίων, για τον οποίο δηλώνει ότι εργάζεται ή ‘Α ΕΠΚΑ, αντί να υπηρετείται από τον εξίσου ευγενή διάλογο, στηρίζεται στην καθόλου ευγενή αστυνομική παρουσία. Αν ο σκοπός καθορίζει τα μέσα, τότε ποιος είναι ο σκοπός της ‘Α ΕΠΚΑ και του ΥΠΠΟ; Στην κρίση σας".

Πλήρες ρεπορτάζ ΕΔΩ

No comments: