Tuesday, October 23, 2007

90 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση (έκδοση του ΝΑΡ)

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 90 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917, από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Το Νέο Αριστερό Ρεύμα, θέλοντας να συμβάλλει στη συζήτηση και τη στρατηγική προσπάθεια για την Κομμουνιστική Επαναθεμελίωση, εξέδωσε βιβλίο με κείμενά του σε σχέση με την ιστορική διαδρομή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο περιέχει στο Α΄ μέρος του το κείμενο «Για τη φύση και το χαρακτήρα των χωρών του ¨υπαρκτού σοσιαλισμού¨ - η διπλή εμπειρία της Επανάστασης και της κατάρρευσης» (αποτελεί το 3ο κεφάλαιο των Θέσεων του 1ου Συνεδρίου του ΝΑΡ), ενώ στο Β΄ μέρος το κείμενο «Ορισμένα ζητήματα γύρω από την ιστορική διαδρομή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος – το εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Δύση» (αποτελεί το 4ο κεφάλαιο των Θέσεων του 1ου Συνεδρίου του ΝΑΡ), ενώ προηγείται μια εισαγωγή για την Κομμουνιστική Επαναθεμελίωση σε σχέση με την ιστορία.

Στόχος είναι η συμβολή στη συζήτηση για τις νίκες και ήττες του επαναστατικού κινήματος, για τις επαναστατικές δυνατότητες, την αποτίμηση, τα λάθη και τη θεωρητική αναζήτηση σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επαναστατικής προσπάθειας για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Το βιβλίο θα διατίθεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΝΑΡ για την Οκτωβριανή Επανάσταση σε πολλές πόλεις μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορείτε να το βρείτε στα γραφεία των οργανώσεων του ΝΑΡ σε όλη την Ελλάδα.

4 comments:

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν είδες το προτελευταίο φύλλο του ΠΡΙΝ με την ανάλυση για τις εκλογές. Έχω την αίσθηση πως φαίνεται πως το ΝΑΡ είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτή τη στιγμή βολοδέρνει ανάμεσα στις αντιφάσεις του (προσωπική θεώρηση πάντα) και δέχεται, νομίζω, πιέσεις για να τραβήξει προς συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο με το ΚΚΕ (το δεύτερο δεν με πειράζει. Από όσο γνωρίζω, σε συνδικαλιστικό επίπεδο υπήρξε συμμαχία εκλογική στους δημοσιογράφους, αλλά και άτυπη σύμπραξη σε ικανό βαθμό στα ΑΕΙ με κοινά πλαίσια), ενώ οι νέες του προτάσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί, δεν διαφέρουν σε τίποτα από το πώς κινείτο τακτικά και στρατηγικά ως τώρα.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Σύντροφε Ερυθρε συμφωνώ μαζί σου. Αν και δεν διάβασα την ανάλυση για τις εκλογές βλέπω ότι το ΝΑΡ είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι πλέον δεν έχει ζωτικό πολιτικό χώρο. Από τη μια η νεολαία του έχει τραβήξει ψιλοαναρχική γραμμή, τα μεσαία στελεχη θέλουν ενιαιομετωπική γραμμή (με ποιους άραγε;), ενώ η ηγεσία αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Ενδεικτικό είναι ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το συνέπέστερο (για τον χώρο της Ακρας Αριστερας) ΚΚΕ μ-λ ήταν πάνω απ' το ΜΕΡΑ.
Σε ότι αφορά τους δημοσιογράφους (επειδή μετέχω στο σχήμα Μαχόμενη Δημοσιογραφία όπου είναι η Δημοσιογραφική συνεργασία του ΚΚΕ, η Αριστερή Οχθη (εξωκοινοβουλευτική αριστερά όχι όμως ΝΑΡ) και ανεξάρτητοι)το ΝΑΡ δεν συνεργαζετε με το ΚΚΕ. Δεν κατεβαίνει καν στις εκλογές αν και έχει αξιολογότατα στελέχη (Παπακωνσταντίνου, Δελαστικ, Ελαφρός, Σκαμνάκης κ.α.).

Anonymous said...

Α! Συγγνώμη, νόμιζα ότι υπάρχει συνεργασία με το ΝΑΡ και ομολογώ ότι μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν κατεβαίνει έστω μόνο του! Ειδικά άνθρωποι σαν τον Παπακωνσταντίνου (όχι Δελαστίκ: καλός δημοσιογράφος, αλλά...) θα έλεγα ότι αναλύουν πολλές καταστάσεις με τρόπο που, εν πολλοίς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ανάλυση ΚΚΕ.
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ ότι πλέον δεν έχει χώρο το ΝΑΡ στο πολιτικό σύστημα. Για να είμαι ειλικρινής, τουλάχιστον στο επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, πέραν των Μ-Λ που έχουν και αυτά ένα στάνταρ ακροατήριο, θα αναγκαστεί να γίνει "ουρά" της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ και, γνωρίζοντας σχετικά την λογική αυτού του χώρου, το μεγαλύτερο τμήμα θα ακολουθήσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ερυθρε και εγώ αυτή την άποψη έχω. Το ΝΑΡ έπεσε στην παγίδα του "νεοαριστερισμού". Δεν μπορεί να καταγγέλεις τους πάντες (μέσα και έξω απ' το κοινοβούλιο) και να λες ότι η μόνη λύση είναι το ΜΕΡΑ με το ΕΕΚ και το ΕΚΚΕ. Δεν είναι δυνατόν. Ας πρόσεχαν όμως...