Saturday, September 29, 2007

«Ρίχνουν ξύλο στον ίδιο τον Βούδα»

Γράφει ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας

«ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να μείνει ασυγκίνητος βλέποντας αυτούς τους μοναχούς και τις καλόγριες, να περπατούν ρυθμικά με τους βυσσινί, ροζ και βαθυκίτρινους χιτώνες τους; Βλέποντας αυτή τη θολή φωτογραφία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι να προσεύχεται στην πόρτα της μέσα στη βροχή με τους μοναχούς να περνούν και να ψάλλουν “Μακρά ζωή και υγεία στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, είθε να είναι σύντομα ελεύθερη!”; Σε αυτά απαντούν με πυροβολισμούς, ξύλο και δακρυγόνα οι υποτιθέμενοι Βουδιστές στρατηγοί. Στην πραγματικότητα, ξυλοκοπούν τον Βούδα».
Ο γνωστός Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας δεν κρύβει την οδύνη, ούτε όμως και την ελπίδα που του εμπνέουν οι εικόνες από τη Μυανμάρ. «Αυτά που μπορεί να επιτύχουν μόνες τους οι δυτικές δυνάμεις είναι απογοητευτικά λίγα», λέει στη βρετανική «Guardian». «Ακόμα και αν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενεργήσουν σε απόλυτη αρμονία, τίποτε δεν θα γίνει αν οι ασιατικοί γείτονες της Μυανμάρ, η Κίνα και η Ινδία, δεν αρχίσουν να μιλούν δυνατά».
Ο Τίμοθι Γκάρτον Ας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μη στεφθεί με επιτυχία η εξέγερση. «Η ιστορία είναι πάντα ανοιχτή», σημειώνει. «Όμως ακόμα και αν αυτός ο γύρος διαδηλώσεων κατασταλεί, ο κόσμος θα έχει αφυπνιστεί στα δεινά της Βιρμανίας. Οι ασιατικοί γείτονες της Βιρμανίας δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη νωθρή παθητικότητά τους· και μπορούμε να ελπίζουμε πως η μη βίαια αντιπολίτευση της Βιρμανίας θα διδαχθεί κάτι για την επόμενη φορά. Σε αυτή την περίπτωση, η εξέγερση των μοναχών δεν θα ήταν μάταιη».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: