μεταναστες

μεταναστες

Thursday, September 6, 2007

Τα κουρέλια θα τραγουδάνε στον παράδεισο...


Έφυγε ο σκηνοθέτης - συγγραφέας που στοίχειωσε το συλλογικό μας υποσυνείδητο. Θα είναι πάντα μαζί μας μέσα από τα έργα του που δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας δημιουργούν μια μεγάλη ανατριχίλα όποτε πέφτουμε πάνω τους.
Ο Νίκος Νικολαΐδης ήταν σκηνοθέτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα όπου ζούσε και δουλεύε μέχρι το θάνατό του, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007. Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών που σκηνοθετούσε, ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα δούλεψε και στη διαφήμιση. Από το κινηματογραφικό του έργο ξεχωρίζουν οι ταινίες Πρωινή Περίπολος, Γλυκιά Συμμορία και Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, ενώ από τα βιβλία του ο Οργισμένος Βαλκάνιος έχει επανεκδοθεί πολλές φορές.
Οι ταινίες του έχουν διχάσει πολλές φορές κοινό και κριτικούς. Σε πλήρη αντίθεση με τις καθιερωμένες επιλογές στο σενάριο, τη θεματολογία και τον τρόπο κινηματογράφησης, έχουν γνωρίσει από την πολλαπλή βράβευση μέχρι την απαγόρευση προβολής. Οι χαρακτήρες του είναι συνήθως άνθρωποι στα όρια, σε παράλογες ή ακραίες καταστάσεις, που παίζουν το τελευταίο τους, συνήθως καμένο, χαρτί. Τα θέματα που συναντά συχνά κανείς στις ταινίες του Νικολαΐδη είναι η δεκαετία του '50 και το φιλμ νουάρ, το παιχνίδι μεταξύ σεξ και θανάτου, η συντροφικότητα κι ο έρωτας, η πάλη με κάθε λογής εξουσίες αλλά και με φαντάσματα του παρελθόντος. Το Νοέμβρη του 2005, μετά την ολοκλήρωση της ταινίας The Zero Years, ο Νίκος Νικολαιδης δήλωσε την πρόθεσή του να σταματήσει να κάνει κινηματογράφο.
Ταινίες
Lacrimae Rerum (μικρού μήκους) (1962)
Άνευ Όρων (μικρού μήκους) (1964)
Ευρυδίκη Β.Α. 2037 (1975)
Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979)
Γλυκιά Συμμορία (1983)
Πρωινή Περίπολος (1987)
Singapore Sling (1990)
Το Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες (Τηλεταινία) (1993)
Θα Σε Δω Στην Κόλαση, Αγάπη Μου (1999)
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002)
The Zero Years (2006)
Βιβλία
Οι Τυμβωρύχοι (διηγήματα) (1964)
Ο Οργισμένος Βαλκάνιος (1977)
Γουρούνια στον Άνεμο (1993)

Πηγή: Athens.Indymedia.org

1 comment:

εξαποδώ said...

Για τον παράδεισο αμφιβάλλω λίαν! Νομίζω ότι ο μεγάλος αιρετικός του νεοελληνικού σινεμά δεν θα έβρισκε θέση εκεί μέσα...

Μας στενοχώρησε με το φευγιό του, το "κουρέλι"!