Thursday, June 7, 2007

Το αυγό του φιδιού...

Με αφορμή την καταγγελία της Αλέκας Παπαρήγα ότι Πασόκ και τηλεοπτικά διαπλεκόμενα συμφέροντα προοωθούν (σκανδαλωδώς...) το Λαος του Καρατζαφέρη, ο Αντώνης Καρκαγιάννης έγραψε στη Καθημερινή (7/7/07) το παρακάτω σχόλιο με τίτλο: "Το αυγό του φιδιού": "Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας προχθές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι ορισμένα ΜΜΕ με κάθε τρόπο προβάλλουν μικρό ακροδεξιό κόμμα, ενώ δεν απολαμβάνουν την ίδια εύνοια τα άλλα μικρά κόμματα, κοινοβουλευτικά και μη. Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την καταγγελία της.
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται στοιχεία πρόσθετα για να αποκαλύψουν και να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε κάθε βράδυ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Πράγματι, για κάθε θέμα, σχετικό ή παντελώς άσχετο, καλούνται και εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα εκπρόσωποι του μικρού ακροδεξιού κόμματος, ασχέτως των γνώσεών τους ή οποιασδήποτε άλλης αρμοδιότητας ή ιδιότητας. Πολύ συχνά η εμφάνιση είναι κωμική και γενικώς διασκεδαστική και άλλοτε προκλητική και εξοργιστική. Αυτά, όμως, δεν πτοούν κανέναν, ούτε το μέσο ούτε τους μεσάζοντες, και δεν χλωμιάζει ο κόκκινος φρυγικός σκούφος της δημοκρατίας με τον οποίο συνεχώς κυκλοφορούν και εξαπατούν τον κόσμο.
Αν ρωτήσετε γιατί το κάνουν, μην πάει ο νους σας σε εκείνο το είδος της δήθεν δημοσιογραφικής και δημοκρατικής ευαισθησίας που απαιτεί την παρουσίαση όλων των πλευρών και όλων των απόψεων, ακόμη και των εχθρών της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι το δημοκρατικό φρόνημα κάθε πολίτη κρίνεται ακριβώς στη μάχη κατά των εχθρών της δημοκρατίας, μάχη ταυτόχρονα πολιτική και ιδεολογική.
Πιστεύω ακόμη ότι πρώτος στόχος αυτού του «αντικειμενικού» και «άκρως δημοκρατικού» εγχειρήματος είναι η προώθηση του μικρού ακροδεξιού κόμματος ώστε στις επερχόμενες εκλογές να υπερβεί το 3% και να μπει στη Βουλή, η οποία με πέντε κόμματα δύσκολα εξασφαλίζει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση του πρώτου κόμματος, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό. Μια αδύναμη κυβέρνηση, με μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι γενικά ευάλωτη σε εκβιασμούς και διαπλοκές.
Αλλοι πιστεύουν ότι το μικρό ακροδεξιό κόμμα θα αποσπάσει μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό ψήφων από τη Ν.Δ. και αυτό, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μοιραία θα ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ. Απροκάλυπτα το πιστεύουν και το ελπίζουν μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι το μικρό ακροδεξιό κόμμα θα καταλάβει την πέμπτη θέση στο μελλοντικό Κοινοβούλιο. ΄Η πιστεύουν ότι αυτή η επίθεση από την ακροδεξιά θα αναγκάσει τη Ν.Δ. να απομακρυνθεί από τον μεσαίο χώρο, στον οποίο οφείλει τον θρίαμβό της στις περασμένες εκλογές και σε μια σειρά κρισίμων ζητημάτων να στραφεί «δεξιότερα».
Πρόκειται για άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι, που ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις επιδιώξεις, ένα βέβαιο αποτέλεσμα θα έχει: Να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά και να εξασφαλίσει άνετη παρέμβαση στην πολιτική όλων, όσοι κρύβονται πίσω από το μικρό ακροδεξιό κόμμα. Το οποίο, σε ακραία περίπτωση, είναι δυνατόν να αναδειχθεί σε κρίσιμο ρυθμιστή του πολιτικού μας βίου. Το άλλο βέβαιο είναι ότι με τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια κάμπτεται το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών, αλλά και του ίδιου του Κοινοβουλίου, συνθήκη απαραίτητη για το «αυγό του φιδιού»...".

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη/ karkagiannisant@ath.forthnet.gr, www.kathimerini.gr

3 comments:

Greg said...

Γι' αυτό και το γνωστό ΜΜΕ "gregykapogeorge", σκέφτεται σοβαρά να υποστηρίξει Παπαθεμελή!

Anonymous said...

το χειρότερο όλων είναι πως αναγκάστηκα για πρώτη και ελπίζω τελευταία φορά να συμφωνήσω με το σημερινό πόνημα του κυρίου καρκαγιάννη στην καθημερινή

Anonymous said...

Α ρε!! Στάλιν και Γκούλακ που σας χρειάζεται ..