Η ιταλική «Λα Στάμπα» χαρακτήρισε την απόφαση «τσίμπημα από κεντρί για τους κατόχους στεγαστικών δανείων» και δημοσιεύει αναλυτικό πίνακα για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση στη μηνιαία δόση αποπληρωμής των δανείων. Λανθασμένη και επιζήμια. Ανάλογους πίνακες δημοσίευσαν και άλλες ιταλικές εφημερίδες. Πολλά δημοσιεύματα επικαλούνται μάλιστα δηλώσεις πολιτικών παραγόντων από όλο το πολιτικό φάσμα που επικρίνουν την ΕΚΤ. Ο Ιταλός υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Πάολο Φερέρο χαρακτήρισε την αύξηση των επιτοκίων «λανθασμένη και επιζήμια», ενώ ο βουλευτής της Δεξιάς και καθηγητής Οικονομικών Μάριο Μπαλντασάρε αποκάλεσε την απόφαση «μαζοχιστική».
Στην Ισπανία, η «Ελ Παΐς» υπολογίζει ότι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα πληρώσουν κατά 80% μέσο όρο περισσότερο τον μήνα για την αποπληρωμή της δόσης τους. Ο υπουργός Οικονομικών και πρώην επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πέντρο Σόλμπες, πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Europa Press» ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει «σχετικά μικρό αριθμό ατόμων».
Η οικονομική εφημερίδα «Expansion» σχολίασε: «Ηρθε η στιγμή να αναλογιστούμε αν τα επιτόκια ξεπέρασαν το σημείο στο οποίο οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία είναι περισσότερες από τις θετικές».
«Το παράκαναν»
Η γερμανική «Ντε Βελτ» εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις της απόφασης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σε άρθρο με τίτλο «Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν δυσκολότερη τη ζωή των επενδυτών» τονίζει ότι «η ΕΚΤ το παρακάνει με την αύξηση των επιτοκίων, διακινδυνεύοντας να βάλει απότομα φρένο στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη».
Αργά προχθές το βράδυ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων με ανακοίνωσή της κάλεσε την ΕΚΤ να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της. «Τα συνδικάτα της ευρωζώνης διαμηνύουν στην ΕΚΤ ότι η πολιτική τους όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν στόχο τη σταθερότητα. Η ΕΚΤ θα πρέπει να το σεβαστεί προχωρώντας σε μορατόριουμ όσον αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων». Η ΕΚΤ έχει αφήσει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από τις υπερβολικές μισθολογικές απαιτήσεις των συνδικάτων, πιέζοντας έμμεσα με τις αυξήσεις επιτοκίων τα συνδικάτα να ζητήσουν λιγότερα.
1 comment:
Δεν είναι τα επιτόκια που φοβούνται, αλλά τον πληθωρισμό.
Ο μεγάλος φόβος είναι να πάρει μπρός ο πληθωρισμός και τότε οι τράπεζες θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια τους με τα τεράστια δάνεια που έχουν δώσει.
Αλλά, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Ο πληθωρισμός περιμένει και μ αυτόν και η κρίση.
Post a Comment