Tuesday, June 12, 2007

Υποψηφιότητες με φόντο το Σχέδιο Ανάν

Tου Σταυρου Λυγερου

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν του εξασφάλισε ορισμένους πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Δεν είναι μόνο ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας, που τον θεωρεί εμπόδιο και επιδιώκει παρασκηνιακά να τον εξουδετερώσει. Ο Κύπριος πρόεδρος έχει γίνει «κόκκινο πανί» και για την μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών του «ναι» σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ενώ το συντριπτικό 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το Σχέδιο, οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) αντιμετωπίζουν –περισσότερο ή λιγότερο– θετικά μία λύση τύπου Ανάν. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν αντιστάσεις σε μία τέτοια προοπτική. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι εάν ο Τ. Παπαδόπουλος δεν επανεκλεγεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο δρόμος θα έχει ανοίξει διάπλατα. Οπως είναι γνωστό, ο σημερινός πρόεδρος είχε εκλεγεί με την υποστήριξη των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ, που συμμετέχουν και στην κυβέρνηση. Εάν, όπως φαίνεται, το ΑΚΕΛ αποφασίσει τελικώς ο αρχηγός του να είναι υποψήφιος για την προεδρία, το κυβερνητικό μέτωπο θα σπάσει.
Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα ήθελαν πολύ να επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 1988. Τότε, το ΑΚΕΛ είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο (Γιώργο Βασιλείου) και κατ’ αυτόν τον τρόπο είχε αποκλείσει από τον δεύτερο γύρο τον μέχρι τότε πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος κατηγορείτο σαν «απορριπτικός». Στην δεύτερη Κυριακή είχαν αναμετρηθεί οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, που αμφότεροι ήταν αποδεκτοί από τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα.
Το 2008, όμως, δεν είναι 1988. Παρ’ ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη αδράνεια όσον αφορά την εκλογική συμπεριφορά, το 76% του δημοψηφίσματος δεν είναι χωρίς εκλογικές επιπτώσεις. Εάν ο Δημήτρη Χριστόφιας θέσει τελικώς υποψηφιότητα, κατά πάσα πιθανότητα θα αποκλεισθεί από τον δεύτερο γύρο, γεγονός που θα αποτελέσει βαριά πολιτική ήττα με καταλυτικές επιπτώσεις για το κόμμα του.
Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, το έδειξαν καθαρά και οι περυσινές βουλευτικές εκλογές. Τότε, βγήκαν πολύ ενισχυμένα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και Οικολόγοι), που είχαν ταχθεί υπέρ του «όχι» και που σήμερα στηρίζουν τον Κύπριο πρόεδρο. Εάν ο Δ. Χριστόφιας είναι υποψήφιος, ο Τ. Παπαδόπουλος θα έχει την άνεση να δρομολογήσει την ενοποίηση αυτού του χώρου και να τον αναδείξει σε τρίτο πόλο. Μέχρι τώρα δεν το επιχείρησε, επειδή ακριβώς δεν ήθελε να προκαλέσει το ΑΚΕΛ.
Για να ηττηθεί ο Τ. Παπαδόπουλος θα πρέπει στο δεύτερο γύρο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ να στραφεί προς τον δεξιό Γιαννάκη Κασουλίδη. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες κι όχι μόνο λόγω του παραδοσιακού αντιδεξιού συνδρόμου. Η πλειοψηφία των ΑΚΕΛικών είναι αρνητικοί σε μία λύση τύπου Ανάν.
Το ίδιο ισχύει και για τη βάση του ΔΗΣΥ. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά το Σχέδιο, αλλά και τη στάση τους στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση, που στο δεύτερο γύρο κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Τ. Παπαδόπουλου και Δ. Χριστόφια. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τα πολιτικά παίγνια των ηγεσιών τους. Απ’ αυτήν την άποψη, οι μεθοδεύσεις των Αμερικανοβρετανών είναι μάλλον πολιτικά μετέωρες.

Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/6/07) www.kathimerini.gr




3 comments:

Greg said...

Έτσι ελπίζω κι' εγώ!

Να κατέβουμε Κύπρο να υποστηρίξουμε τον Παπαδόπουλο!

Anonymous said...

ETOIMAZOYME ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΓΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2008. ΟΛΟΙ ΤΑΣΣΟ...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ...

μαραδό said...

Όλοι με τον Τάσσο γιατί έχει ..καρύδια!