Saturday, June 30, 2018

Καβάλα στον Βουκεφάλα…

Σαρώνει (διαβάζω…) στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, με αιχμή τη διαφωνία της στη συμφωνία των Πρεσπών κάνει την τελική επίθεση για την ανάληψη της εξουσίας. Αφήνοντας την άκρη το γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ανακαλύπτουν (;) την απορριπτική στάση και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όποτε αυτή φτάσει στην ελληνική βουλή.
Στην προσπάθειά του ο κ. Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός επενδύει στα ψυχωεθνικιστικά συναισθήματα μερίδας του ελληνικού λαού και συντάσσεται πίσω από το σχήμα: «Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στους Σκοπιανούς, είναι μια προδοτική συμφωνία». Θα αφήσω στην άκρη το γεγονός ότι οι Εθνικιστές του VMRO στην FYROM είναι αντίθετοι με την συμφωνία των Πρεσπών και ότι ο πρόεδρος Ιβανόφ παίζει όλα τα χαρτιά του για να σταματήσει τη συμφωνία. Αυτά έχουν γραφτεί κατ’ επανάληψη. Δεν θα σχολιάσω τα «αστεία» περί παράδοσης της γλώσσας και της εθνικότητας γιατί πραγματικά είναι αστείο να λες ότι είναι αλυτρωτικό το Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia (αντί του σημερινού σκέτο «Macedonian») και δεν είναι το «Northmacedonian»; Οσο για τη γλώσσα ξεκαθαρίζεται ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ «Macedonian language» ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και ότι διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά. Αλλά είπα αυτά στην άκρη. Θα μείνω στο πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη (ή του κ. Σαμαρά άραγε;).

Η ακροδεξιά ατραπός…
Η υιοθέτηση ακροδεξιάς, εθνικιστικής ατζέντας από τη μεριά της ΝΔ, που θέλει να πλασάρεται ως η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με αφορμή την αξιοπρεπέστατη κατά την άποψη μου συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού βάζει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη σε επικίνδυνους ατραπούς. Και αν ήταν να «χαθεί» η ΝΔ δεν θα με πείραζε και πολύ. Τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Και κυρίως «ζουν» όταν εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες. Το πρόβλημα είναι ότι η ακροδεξιά-εθνικιστική στροφή της ΝΔ δημιουργεί αντίστοιχο κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Δίνει ζωτικό χώρο στους φασίστες και νομιμοποιεί την ακροδεξιά βία. Στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία είδαμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να κυκλοφορούν «άνετα» ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο Μίκης Θεοδωράκης (μόνο θλίψη προκαλούν οι τοποθετήσεις του) να τους αποκαλεί… πατριώτες. Είδαμε οπαδούς του ΠΑΟΚ να καίνε την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε να βεβηλώνεται το μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Είδαμε να τραμπουκίζονται πλέον σε καθημερινή βάση πολίτες που προσέρχονται σε συζητήσεις για το Μακεδονικό, μετανάστες που αμέριμνοι περπατούν στο δρόμο, ενώ στη Θεσσαλονίκη μετά από κάθε συγκέντρωση για το Μακεδονικό εξαπολύεται πογκρόμ σε δρόμους και πλατείες. Ακούσαμε (από τύπους που βάζουν μέσον για να υπηρετήσουν τη θητεία τους δίπλα στη μαμά τους…) συνθήματα: «Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα … Σκόπια», αλλά και «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί» (κλασσικό χρυσαυγιτικό σύνθημα), «Τσίπρα, προδότη, κομιτατζή η Μακεδονία είναι ελληνική». Φαντάζομαι ότι λιαν συντόμως το ρεπερτόριο των… πατριωτών θα ενισχυθεί με συνθήματα για «Εαμοβούλγαρους», «Εαμοσλαυους» κλπ
Η ακροδεξιά με αφορμή το Μακεδονικό και την «πολιτική» νομιμοποίηση της ΝΔ έχει (ξανα)βγει στο δρόμο και δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Βέβαια η διαχείριση της εθνικιστικής ατζέντας δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον κ. Μητσοτάκη. Αρκεί να δει πως φυλλοροεί η κυβερνητική πλειοψηφία Σύριζα-Ανελ με βουλευτές του επίσης όψιμου μακεδονομάχου κ. Καμμένου να φεύγουν τρέχοντας μπας και σώσουν την βουλευτική τους έδρα.

Μια ματιά στην Ευρώπη…
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα παιχνίδια με την ακροδεξιά είναι πολιτικά παιχνίδια με την «φωτιά». Θα πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη και τους συμβούλους να (ξανα)ρίξουν μια ματιά στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία. Εκεί θα έβλεπαν ότι όταν τα κόμματα της κεντροδεξιάς (τα λεγόμενα χριστιανοδημοκρατικά…) που επέλεξαν να υιοθετήσουν την ατζέντα των ακροδεξιών (με την γελοία δικαιολογία ότι έτσι θα μειώσουν τις δυνάμεις των φασιστών…) τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά σε βάρος τους. Η Λεπέν ξεπέρασε άνετα το κόμμα του Σαρκοζί, η Λέγκα του βορρά έκανε πάρτι με τον Μπερλουσκόνι, ενώ το νεοφασιστικό κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία είναι «εύκολα» στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω του τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα. Να τους θυμίσω το πάθημα του Κάμερον; Έδωσε χώρο στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές με το δημοψήφισμα και τώρα η Βρετανία τρέχει και δεν φτάνει με το Brexit. Είναι πλέον ολοφάνερο. Η αντιμετώπιση της λαϊκίστικης ακροδεξιάς δεν μπορεί (και δεν πρέπει…) να γίνεται με την ενσωμάτωση των φασιστικών απόψεων στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Η ακροδεξιά θέλει πολιτικό, κοινωνικό & πολιτιστικό ιδεολογικό μέτωπο. Θέλει πολιτικές «ανοιχτής κοινωνίας» και φιλίας με τις γειτονικές χώρες. Απ’ όλες τις εκδοχές του πολιτικού συστήματος. Κάθε απόπειρα «ενσωμάτωσης» ή «χαϊδέματος» (από την εποχή της Βαϊμάρης) έχει τραγικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές οι λαϊκιστές ψηφοφόροι επιλέγουν την αυθεντική έκφραση των ακροδεξιών-ρατσιστικών απόψεων. Με δυσάρεστα αποτελέσματα για τις κοινωνίες και την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εν κατακλείδι
Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να… καβαλήσει τον Βουκεφάλα θεωρώντας ότι έτσι θα φτάσει πιο γρήγορα στην πρωθυπουργική καρέκλα φαίνεται να του αποδίδει δημοσκοπικά. Ο ίδιος και το κόμμα του φαίνεται να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική κοινωνία η ταύτιση της ΝΔ με τις πιο ακραίες εθνικιστικές απόψεις. Όμως πολύ φοβάμαι ότι μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες (που είναι και οι πραγματικές εκλογές) οι φασιστικές καβαλίνες θα έχουν «λερώσει» πάρα πολύ τη κοινωνία και σ’ αυτό οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Δεν πρέπει να αφήσουμε να «λιμνάσουν» τα φασιστικά βοθρολύματα στη κοινωνία μαςΝα μην δηλητηριαστεί ακόμα περισσότερο από το εθνικιστικό φαρμάκι…

ΥΓ1 Ούτε η ΕΡΕ στην πιο αντικομμουνιστική της περίοδο δεν πορεύθηκε σε εκλογές με αιχμή «εθνικό» θέμα.

ΥΓ2 Εντάξει τα λιγούρια της δεξιάς θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία (στις μίζες, τους διορισμούς, την εξυπηρέτηση ημετέρων…) με κάθε τρόπο. Αυτό έκαναν τόσα χρόνια, αυτό ξέρουν, αυτό θέλουν να κάνουν πάλι.

ΥΓ 3 Εκείνοι που το 1992 υπέγραφαν κείμενα υπερ της λύσης με σύνθετη ονομασία για την FYROM, που λοιδορήθηκαν, που τους έλεγαν προδότες και «γυφτοσκοπιανούς» πως μπορούν και δεν μιλάνε σήμερα;

ΥΓ4 Υπενθυμιζω ότι από το 1995 η γειτονική χώρα ονομάζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, поранешна Југословенска Република Македонија, Former Yugoslav Republic of Macedonia.

No comments: