Monday, June 9, 2014

Η αλαζονεία του μικρομεγαλισμού

Του Γιώργου Καρελιά

Η αλαζονεία είναι ίδιον των ισχυρών. 'Η των πρώην ισχυρών, που νομίζουν ότι είναι ακόμη ισχυροί. Φαίνεται, όμως, ότι το μικρόβιο προσβάλλει και μικρούς. Στην περίπτωσή τους έχουμε το φαινόμενο του μικρομεγαλισμού.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα μικρό κόμμα, το οποίο ευτύχησε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 να αποσπάσει το αξιοσημείωτο 6,25% του εκλογικού σώματος. Φαίνεται, όμως, ότι το ποσοστό αυτό ήταν μοιραίο για την τύχη αυτού του κόμματος. Ο αλλοπρόσαλλος τρόπος, με τον οποίο πολιτεύθηκε στη συνέχεια, το οδήγησε στον εκλογικό καταποντισμό του 1,44% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η συνέχεια γράφεται τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν. Αφήνουμε κατά μέρος το «παραιτούμαι-ξεπαραιτούμαι» του Φώτη Κουβέλη. Ας δεχθούμε ότι η παραμονή του, έστω μέχρι το συνέδριο, είναι απαραίτητη για να μην διαλυθεί πρόωρα το κόμμα. Κι ας δούμε τα υπόλοιπα.

Ο ίδιος είπε χτες (εδώ ολόκληρη η ομιλία του) τα εξής καταπληκτικά:

1. Σε σχέση με την πολιτική του κόμματος στο πρόσφατο παρελθόν: «Δεν μετανιώνουμε που μπήκαμε στην κυβέρνηση. Είμαστε περήφανοι. Όπως υπερήφανοι είμαστε και που βγήκαμε»!

Τι να καταλάβουν οι έρμοι ψηφοφόροι; Ότι όλα έγιναν καλά. Και η συμμετοχή στην κυβέρνηση και η αποχώρηση. Λάθος δεν υπάρχει; Όχι. Προφανώς, λάθος έκαναν οι ψηφοφόροι, που λάκισαν δεξιά κι αριστερά.

2. Για το μέλλον: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το χώρο της Οικολογίας».

Τι να καταλάβουν οι ψηφοφόροι; Ό,τι θέλουν οι ίδιοι. Διότι νόημα δεν βγαίνει. Ερώτημα πρώτον: Τι σημαίνει «κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση»; Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα σ’ αυτούς; Προεκλογικά ο Κουβέλης μας έλεγε ότι δεν συνεργάζεται «με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου». Τώρα; Ερώτημα δεύτερον: Το Ποτάμι προς ποια κατεύθυνση κινείται; Προεκλογικά ο Κουβέλης το αντιμετώπιζε απαξιωτικά. Τώρα; Ερώτημα τρίτον: η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης κ.ά.) κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση; Προεκλογικά οι της ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη. Τώρα;

Τι θα κάνουν τώρα; Θα απαιτήσουν από τους άλλους να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις τους; Έτσι όπως μιλάνε ορισμένα στελέχη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται κι αυτό!

Ο μικρομεγαλισμός είναι αθεράπευτη νόσος. Ειδικά αν έχεις μάθει να είσαι κάθε μέρα στα πάνελ των καναλιών και δεν έχεις τη δύναμη να καταλάβεις ότι η πολιτική είναι κάτι περισσότερο απ' αυτό.

Πηγή: Protagon.gr

No comments: