μεταναστες

μεταναστες

Monday, July 29, 2013

Με μια μπάλα στο κατάστρωμα


Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» σαλπάρει για το έκτο κατά σειρά ταξίδι του. Το μισό κατάστρωμα έχει μετατραπεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να υποδεχθεί την εθνική αστέγων, ενώ στο άλλο μισό φτιάχνουμε μαρμελάδα για μια καλύτερη κοινωνία, μετράμε το μέγεθος της ψαριάς μας, καθαρίζουμε σολομούς από εντομοκτόνο και δίνουμε άλλο νόημα στις διακοπές μας. Αυτά και άλλα πολλά. Θέματα, συνεντεύξεις, γελοιογραφίες, χιούμορ και καλή, μαχητική διάθεση. Μόνο στη «σχεδία» του Αυγούστου!

Και όμως, το μέγεθος μετράει! Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αφορά τον θαλάσσιο κόσμο μας. Είναι και ένα από τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ της «σχεδίας» του Αυγούστου που θα κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις ψαριές επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων και, βεβαίως, στο ψαράκι που φτάνει στο τραπέζι μας. Το 82% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα και το γεγονός ότι ψαρεύουμε μικρά ψάρια, πριν προλάβουν να αναπαραχθούν, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν φέρει τις θάλασσές μας (και τα ψάρια τους!) σε αυτό το τραγικό σημείο. Μαζί και ένας πλήρης οδηγός περί… μεγεθών!

Στην καλοκαιρινή «σχεδία» εστιάζουμε επίσης σε μια μορφή τουρισμού που δίνει άλλο νόημα στις διακοπές μας: Τον εθελοντικό (και ενίοτε κινηματικό) τουρισμό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Και πώς να μη γίνεται, αφού από τη Φιλανδία ως την Ιαπωνία και από την Ιταλία ως το Νεπάλ, οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων που συνδυάζουν διακοπές, κοινωνική προσφορά και ασύγκριτες εμπειρίες.

Όπως συγκλονιστική εμπειρία είναι και μια γνωριμία με τον Πέτρο, τον διάσημο πελεκάνο της Μυκόνου, που είναι πάνω από… ένας. Μαθαίνουμε την ιστορία του και πώς παραλίγο να γίνει αιτία… πολέμου μεταξύ Μυκονιατών και Τηνιακών!

Και αν οι πελεκάνοι της Μυκόνου τρέφονται με ψαράκια και αγάπη, οι σολομοί της Νορβηγίας δεν είναι τόσο τυχεροί. Τρέφονται με εντομοκτόνα (!) για να καταπολεμηθεί (;) μια ψείρα που κατατρώει τις σάρκες τους. Δεν προκαλεί απορία που το σχετικό ρεπορτάζ έχει τίτλο «Διαστροφική αλυσίδα»…

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η πιο φωτεινή, όπως είναι εκείνη της εικαστικής κολεκτίβας από το Λος Άντζελες «Fallen Fruit» που φτιάχνει μαρμελάδες, στύβει λεμονάδες και, γενικώς, χρησιμοποιεί τα φρούτα και τους καρπούς για να επανασυνδέσει αρμονικά τους ανθρώπους της πόλης. Οι «Fallen Fruit» μιλάνε στη «σχεδία» για την Τέχνη τους, λίγο πριν έρθουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας.

Μετά υπάρχει και η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων! Μια κοινωνική πρωτίστως και μετά ποδοσφαιρική παρέα που ετοιμάζει τις αποσκευές της για την Πολωνία και το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων! Εκεί, όπου θα συγκεντρωθούν 64 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη για να βάλουν «γκολ στη φτώχεια’! Στο τεύχος Αυγούστου της «σχεδίας» θα διαβάσετε ένα εκτενές αφιέρωμα για την ξεχωριστή αυτή παρέα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Πάμε ρε ομαδάρα!

«Υπάρχει αγάπη!» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για τη νέα πρωτοβουλία της «σχεδίας», τον «καφέ που περιμένει». Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε αμέσως από την ευρύτερη κοινωνία. Άλλο είναι τόσο απλή, διακριτική και σεμνή. Ένα κερασματάκι είναι από έναν άγνωστο φίλο σε έναν άγνωστο φίλο που δεν έχει ούτε για καφέ.

Ακόμα, σε αποκλειστική συνέντευξή του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλάει για τον Πειραιά που αγαπάει, υπερασπίζεται με πάθος τον πρωθυπουργό, αλλά είναι καταπέλτης κατά των μισών (τουλάχιστον) μελών του υπουργικού Συμβουλίου, που «δεν κάνουν ούτε για αντιδήμαρχοι»!

Την ίδια στιγμή, στις διπλανές σελίδες, ο Άγγελος Τσέκερης γράφει για «δουλειές καλλιγραφίας», ο Γιώργος Μπαζίνας για τον «εφιάλτη των διακοπών», ενώ κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους την καθημερινή μας ζωή, την ίδια στιγμή που στις διπλανές σελίδες οι αρθογράφοι της «σχεδίας» με το μοναδικό τους χιούμορ, πάντα δηκτικό, κριτικό, ευαίσθητο και ενίοτε μελαγχολικό, σχολιάζουν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #6 της «σχεδίας» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
«121 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Με την προσθήκη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» -το οποίο, ας σημειωθεί, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»- τα μέλη έγιναν 122.

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς, να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία" Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα  Τ: 213 0231220 www.shedia.gr info@shedia.gr  f: shedia.streetaper tw: _shedia

No comments: