Thursday, January 17, 2013

Ο Τζο Στράμερ των Clash δίνει το όνομα του σε πλατεία

Μια πλατεία στην Ισπανία θα "βαπτιστεί" με το όνομα του αστέρα της πανκ ροκ Τζο Στράμερέπειτα από εκστρατεία που διοργανώθηκε μέσω Facebook.

Πάνω από 2.000 κάτοικοι της Γρανάδας, την οποία ο τραγουδιστής των The Clash είχε επισκεφτεί πολλές φορές στον παρελθόν, υπέγραψαν αίτηση που σκοπό είχε να τον τιμήσει.

Σύμφωνο με την επιθυμία των κατοίκων στάθηκε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και έτσι μία πλατεία της θα μετονομαστεί σε Plaza de Joe Strummer.

Ο διάσημος τραγουδιστής, που είχε πρωτοαναφέρει την Γρανάδα στο κομμάτι Spanish Bombs του άλμπουμ των The Clash, London Calling, απεβίωσε το 2002.

Ο Στράμερ πρώτη φορά πάτησε τα χώματα της Γρανάδας την δεκαετία του 1970 συνοδευόμενος από την Ισπανίδα σύντροφο του Παλόμα Ρομέρο, η οποία με το ψευδώνυμο Palmolive έπαιζε ντράμς τότε στο γυναικείο πανκ συγκρότημα The Slits.

Αργότερα συνεργάστηκε με την τοπική μπάντα 091 – την οποία είχε πρωτοακούσει στο Τζούκμποξ ενός μπαρ-, ηχογραφώντας και ένα δίσκο μαζί τους στην Μαδρίτη.

Ο Ντάνιελ Γκαλάν, δημοτικός σύμβουλος της Γρανάδας, δήλωσε σχετικά: « Η πρωτοβουλία προήλθε από μία ένωση γειτόνων, υποστηρίχθηκε από κάποια πολιτικά κόμματα και τελικά ενεκρίθη. Επρόκειτο για μια λαϊκή απαίτηση. Οι δεσμοί που είχε ο Τζο με την πόλη μας ήταν έντονοι και οι κάτοικοι ακόμα τον θυμούνται. Κάποιοι φίλοι του, ήρθαν και έμειναν εδώ. Ο Τζο Στράμερ αγαπούσε ολόκληρη την Ισπανία και ειδικότερα την Γρανάδα λόγω της φιλίας που διατηρούσε με τους συντελεστές του συγκροτήματος 091».

Το τοπικό σοσιαλιστικό εργατικό κόμμα PSOE υποστήριξε το εγχείρημα εις μνήμην του Στράμερ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να δηλώνει ότι ο εν λόγω μουσικός είχε αφομοιώσει την «νεανική ατμόσφαιρα της επανάστασης, της νύχτας και της ροκ» και ότι «έκανε γνωστή την Γρανάδα στα πέρατα της Γης».

Πηγή: BBC

No comments: