Friday, January 25, 2013

Ο καρχαρίας

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Κυνηγάει από συνήθεια
διώχνει από απέχθεια
τρώει φιλήδονα το θύμα
με ωραία δόντια! τι κρίμα!


Κόβει αδιάφορες βόλτες δίπλα στο θύμα. Θα αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες μόνο όταν θα κυνηγήσει ειδάλλως κινείται νωχελικά τόσο στο γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Πρόβλημα δεν έχει επειδή ξέρει καλά και το θύμα αλλά και τις συνθήκες όπου θα δράσει. Γλυκοκοιτάζει τον στόχο ενώ το πλησιάζει αθόρυβα. Για εξάσκηση κάνει συχνά δυνατές βουτιές, έτσι για να κρατηθεί σε φόρμα. Διαθέτει τεράστια κοφτερά άσπρα δόντια. Πονηρός και αδίστακτος προχωράει. Προετοιμάζει το "γεύμα". Δεν το τρώει αν δεν έχει ανοίξει η όρεξη του. Δεν θα το κατασπαράξει αν δεν πεινάει. Πρέπει να ανοίξει η όρεξη του για να ρίξει την πρώτη δαγκωματιά και μετά το αίμα που χύνεται μέσα στο νερό λειτούργει σαν αφροδισιακό. Σίγουρα θα φάει αυτό που κυνηγά. Αλλά πρώτα θα το ταλαιπωρήσει καλά, καλά επειδή είναι σαδιστής και υπάρχει η χαρά και η ικανοποίηση του βασανισμού.

Φιλόδοξος και αδίστακτος βάζει υψηλούς στόχους. Βόλτες κόβει ανάμεσα στα μικρά ψάρια αλλά αρέσκεται να ορμίσει στα μεγάλα ψάρια. Ανταγωνίζεται με τους άλλους καρχαρίες και δεν διστάζει να τους κατασπαράξει. Θέλει αντιπάλους κάποιας δύναμης και κάποιας φήμης. Δεν χαλαλίζεται για ανάξιους αντιπάλους. Η ανταγωνιστικότητα τον κρατά πάντα σε καλή φόρμα. Τα βάζει με κάποιον που αξίζει αλλά σε περίπτωση ανάγκης εξασκείται για να χορτάσει με την ανώνυμη μάζα. Έτσι για να κρατηθεί σε φόρμα. Με το μεγάλο του κεφάλι, τα μεγάλα δόντια του και την ισχυρή ουρά, με συνήθως ετερόκερκο ουραίο πτερύγιο ξεχωρίζει μέσα στο νερό ανάμεσα στο πλήθος τοτ κοπαδιού. Το δέρμα του είναι τραχύ (καστανό στη ράχη και καστανόλευκο στην κοιλιά) και είναι καλυμμένο από "πλακοειδή λέπια" (δερματικά δόντια). Οι καρχαρίες έχουν ιδιαίτερη προσωπικότητα. Πρόκειται για ταχύτατους και άριστους κολυμβητές, αδηφάγα, σαρκοβόραψάρια. Επίσης οι περισσότεροι καρχαρίες είναι ωοζωοτόκα ζώα. Κολυμπάνε σε θερμές θάλασσες και κρύα ποτάμια και είναι 440 είδη. Ό λευκός , ο τίγρης, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο μάκο και ο σφυροκέφαλος είναι κορυφαίοι κυνηγοί και προκαλούν θαυμασμό στους ανθρώπους Προφανώς πολλοί ξεχνάνε τα αμέτρητα θύματα των καρχαριών στις ζεστές θαλάσσιες της Αυστραλίας.

Οι καρχαρίες μέσα και έξω στο νερό γίνανε πολλοί. Ξεχωρίζουν τόσο στον εργασιακό αλλά και στο πολιτικό χώρο. Κανείς δεν τους αγαπάει , τους φοβούνται αλλά και τους θαυμάζουν. Λόγω ψυχρότητας, μόνιμης αγωνιστικότητας και ετοιμότητας τους. Όταν θα γεράσουν θα χρησιμοποιήσουν περισσότερα την εμπειρία και λιγότερα την δύναμη στο καθημερινότητα τους. Όταν θα πεθάνουν δεν είναι από τα γεράματα αλλά από την πλήξη.

No comments: