Tuesday, January 1, 2013

Η Ιταλική Αριστερά μπαίνει δυνατά στη μάχη των εκλογών

Ο Νίκι Βέντολα
Στις 24 & 25 Φεβρουαρίου οι πολίτες της Ιταλίας θα πάνε στις κάλπες. Η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μόντι «έπεσε» μετά την απόφαση του Μπερλουσκόνι να επιστρέψει και πάλι στην ενεργό πολιτική (αν και δεν πιστεύω ότι αποχώρησε ποτέ…) και οι πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας μπήκαν σε μια δίμηνη προεκλογική μάχη. Στη δεξιά & την κεντροδεξιά πολλοί είναι εκείνοι που «παρακαλούν» τον Μάριο Μόντι να ηγηθεί «αστικού» ψηφοδελτίου. Ακόμα και ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι θα αποχωρήσει αν ο Μόντι τεθεί επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού. Υπάρχει όμως Ιταλός που να πιστεύει τον… κροκόδειλο; Όπως και να έχει οι εξελίξεις στην κεντροδεξιά θα είναι ενδιαφέρουσες. Όμως στη «Κόκκινη Πιπεριά» θα ασχοληθώ με το κόμμα του Νίκι Βέντολα, την «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» το κόμμα που εκφράζει σήμερα την σύγχρονη, εναλλακτική αριστερή πρόταση για την Ιταλία. Χαρισματικός ο Βέντολα δεν κατάφερε να πείσει, στο πρόσφατο δημοψήφισμα του Δημοκρατικού Κόμματος, την πλειοψηφία των Ιταλών Αριστερών & Κεντροαριστερών να του αναθέσουν την ηγεσία της και να είναι αυτός υποψήφιος πρωθυπουργός. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι ήταν ο νικητής, όμως ο Νίκι Βέντολα μπορεί (και πρέπει…) να περιμένει. Όπως και ο ίδιος δηλώνει συνέχεια αυτό που προέχει είναι η νίκη των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στις επερχόμενες εκλογές και όχι η προσωπική καταξίωση. 

Η «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» θα κατέβει στις εκλογές σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα πρόσφατα έστησαν από κοινού κάλπες για να επιλέξουν οι πολίτες της Αριστεράς τους υποψηφίους βουλευτές (φυσικά καμία σχέση με τον τρόπο που τα κόμματα της Ελληνικής Αριστεράς επιλέγουν και επιβάλουν τους υποψήφιους βουλευτές).
Ο Τζούλιο Μαρκόν
Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τζούλιο Μαρκόν με τον κόμμα του Νίκι Βέντολα. Ο Μαρκόν είναι εμβληματική μορφή των κινημάτων κοινωνικής κριτικής στην Ιταλία. Οπως γράφει στο άρθρο, που ανακοινώνει την υποψηφιότητα του, με τίτλο «Μπορούμε να αλλάξουμε δρόμο»: «Πάντα κάνουμε πολιτική από τα κάτω , πρώτα στο φοιτητικό κίνημα, στη συνέχεια, στο πασιφισμό της δεκαετίας του '80, σε δράσεις αλληλεγγύης κατά των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90, στις εκστρατείες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, οι διαδηλώσεις στη Γένοβα για τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, κ.α. Επίσης έχω συντονίσει οργανισμούς, όπως η Διεθνής Δημόσιας Διοίκησης, η Σύμπραξη για την Ειρήνη, η Ιταλική Κοινοπραξία Αλληλεγγύης, Lunaria, και, τέλος, την Sbilanciamoci εκστρατεία!»

Ο Τζούλιο Μαρκόν υποστηρίζει ότι σήμερα υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας για το περιβάλλον και την κοινωνία, μια κοινωνία που θα βασίζεται στα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και ειρήνη. «Αν αυτή η προσπάθεια μπεί στο Κοινοβούλιο – σε συνάρτηση με τα λάθη της αντιπολίτευσης όπως το μαχητικό F35, τα μεγάλα έργα της TAV και το Στενό Γέφυρα, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, η ποινικοποίηση των μεταναστών - μπορεί να υπάρξουν νέες ευκαιρίες να μετατρέψουν η κινητοποίηση των κινημάτων σε πραγματική αλλαγή. Θα προσπαθήσω να είμαι στο κοινοβούλιο η φωνή των κινημάτων που θα συμβάλλει με προτάσεις για την αλλαγή», υποστηρίζει ο Μαρκόν.

Η συνεργασία της «Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας» με τον Τζούλιο Μαρκόν και το κίνημα Sbilanciamoci! στο οποίο μετέχουν μια σειρά ανένταχτων ακτιβιστών όπως η Λαουρα Μπολντρίνι που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων στα Ηνωμένα Εθνη, τους συνδικαλιστές της FIOM Αϊραουντο & Τζιοβανι Μπαροζίνο, ο Ρομπέρτο Νατάλε πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας του ιταλικού Τύπου, ο Παπ Ντιαό από την κοινότητα Σενεγαλέζων της Φλωρεντίας, η Μόνικα Φρασδόνι συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, φεμινίστρια ακτιβίστρια Τσελέστε Κονσταντίνο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Φότιζα Τζούλιο Βόλπε, δείχνουν ότι το κόμμα του Νίκι Βέντολα μπορεί να αποτελέσει τη κινητήρια δύναμη για να ξαναβρεί η Ιταλική Αριστερά τη χαμένης της πολιτική αξιοπιστία. Θυμίζω ότι η «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία», η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» και το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» είναι εκτός κοινοβουλίου (και ευρωκοινοβουλίου).

Ο Νίκι Βέντολα εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει τα «εργαστήρια του Νίκι» όπου σ’ όλη την Ιταλία διοργανώνονται συζητήσεις, ημερίδες, φόρουμ, συνέδρια με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, σε μια προσπάθεια να εμπλουτιστεί το κόμμα με την ριζοσπαστικότητα των κινημάτων κοινωνικής κριτικής, του αντιρατσιστικού κινήματος, των πράσινων πολιτικών. Μια τέτοια κίνηση είναι και η πρόταση προς τον Τζούλιο Μαρκόν να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις λίστες της «Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας».

Ο Νίκι Βέντολα πιστεύει ότι τα ριζοσπαστικά κινήματα μπορούν να αλλάξουν την πολιτική στην Ιταλία, θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και θα συμβάλουν στην ανανέωση της δημοκρατίας. Η πρόκληση για την Ιταλική Αριστερά είναι να οικοδομήσει μια διέξοδο από την κρίση, μια εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας.

Η «Κόκκινη Πιπεριά» θα παρακολουθήσει (και θα υποστηρίξει…) τον προεκλογικό αγώνα του Νίκι Βέντολα, της «Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας», του Δημοκρατικού Κόμματος με την ελπίδα οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Μάκης Διόγος

Χρήσιμα LINKS:
Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία

No comments: