μεταναστες

μεταναστες

Thursday, December 6, 2012

Αναγκαιότητα το Φόρουμ

«Το ΠαΣοΚ δεν είναι πλέον η δεσπόζουσα αποκλειστική δύναμη στο χώρο. Παρά ταύτα, είναι παρούσα. Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει. Καμία από τις δυο δυνάμεις δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μόνη της το χώρο στο σύνολό της, καμία δεν μπορεί να γίνει – και δεν νομίζω ότι το θέλουμε – το νέο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Γύρω, υπάρχει ένα απίστευτος πλούτος κινήσεων, συσπειρώσεων, προσώπων που καταθέτουν την αγωνία τους και την διάθεση προσφοράς. Αριστεροί φιλελεύθεροι, αριστεροί οικολόγοι, νέοι άνθρωποι του χώρου χωρίς κομματική ταυτότητα, ένα πλούσιο χαρμάνι». Τα παραπάνω λόγια του Νίκου Μπίστη (από την εισήγησή του στην εκδήλωση των κινήσεων για το μέλλον της Κεντροαριστεράς), συμπυκνώνουν κατά την άποψη μου το πολιτικό στίγμα της πρότασης για τη συγκρότηση Φόρουμ του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ένα Φόρουμ που έπρεπε να έχει ιδρυθεί… χθες, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Σε μια εποχή όπου η χώρα δίνει μάχη για να επιβιώσει και να σταθεί στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη βαθιά οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση που την οδήγησε στην ουσιαστική χρεοκοπία το 2009, είναι καθοριστικός ο ρόλος των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Δημοκράτες της Αριστεράς, Σοσιαλδημοκράτες, Αριστεροί Φιλελεύθεροι, Οικολόγοι, Μεταρρυθμιστές, μπορούν να συγχρονίσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Η δημιουργία του Φόρουμ υπηρετεί την πολιτική (αλλά και κοινωνική) αναγκαιότητα να βρούμε κοινό βηματισμό, να ανιχνεύσουμε νέες ιδεολογικές προτάσεις και θέσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα εξοπλισμένοι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Πιστεύω ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη διαμόρφωση του νέου τοπίου στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είναι καθοριστικός, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση για την όσμωση των όμορων χώρων της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, έγιναν από τη ΔΗΜΑΡ, όταν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές πορευθήκαμε τον ίδιο δρόμο με πολίτες προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, το περιοδικό Μεταρρύθμιση, την Πολιτική Οικολογία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες με την συγκρότηση των νικηφόρων ψηφοδελτίων του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, κόντρα στις προβλέψεις πέτυχε να «γκρεμίσει» συντηρητικά πολιτικά κατεστημένα δεκαετιών. Έχουμε αποδείξει λοιπόν ότι μπορούμε…

Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ακόμα πιο τολμηρά βήματα, να πάρουμε ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες καθώς τα γεγονότα «τρέχουν» και πολλές φορές μας προσπερνούν. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και τη ζώνη του Ευρώ. Οι πολίτες «ματώνουν», αλλά παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπομένουν και ελπίζουν ότι οι κόποι κα οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες. Χρειάζεται λοιπόν, πέρα από τη δράση των κομμάτων, και ένας ζωντανός, ανοιχτός, πλουραλιστικός χώρος, ένα Φόρουμ που θα τροφοδοτεί τις πολιτικές δυνάμεις με ιδέες, προτάσεις, απόψεις. Εκτός από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού υπάρχουν πλέον νέες, αξιόλογες κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, που αναζητούν προοδευτικές πολιτικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Βρετανός ιστορικός Τόνι Τζαντ υποστήριζε ότι «… οι σοσιαλδημοκράτες είναι ανάγκη να ξαναμάθουν πώς να σκέφτονται πέρα από τα σύνορά τους: υπάρχει κάτι βαθιά ανακόλουθο σε μια ριζοσπαστική πολιτική βασισμένη σε προσδοκίες ισότητας ή κοινωνικής δικαιοσύνης, που κωφεύει μπροστά σε ευρύτερες ηθικές προκλήσεις και ανθρωπιστικά ιδεώδη». Αυτό μπορεί και πρέπει να κάνει το Φόρουμ των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει προοδευτική, ριζοσπαστική πολιτική και κυρίως, να αναζητήσουμε νέους δρόμους εφαρμογής των ιδεών μας. Σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη κοινωνία, τους πολίτες και τη χώρα, εν μέσω λαϊκίστικων συμπληγάδων, πρέπει να αναζητήσουμε και έτσι να αρθρώσουμε λόγο αριστερό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό. Να καταθέσουμε απόψεις για το πώς η Ελλάδα, η Ευρώπη θα βρει προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης και πραγματικής ευημερίας, μακριά από τα «δανεικά» λόγια του καταναλωτισμού, του εικονικού πλουτισμού και του άκρατου κρατισμού.

Το Φόρουμ του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού μπορεί να δώσει ώθηση στις προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για την ριζική μεταρρύθμισης της χώρας, που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες και κυρίως η νέα γενιά αυτού του τόπου.

Το κείμενο μου δημοσιεύθηκε στην "Μεταρρύθμιση"

5 comments:

law4 said...

ειναι απιστευτο. Ειναι μερος της Κεντροαριστερας το δεξιο ΠΑΣΟΚ και δεν ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εχει μεσα του πλειοψηφικα αυτη τη περιοδο τις προοδευτικες δυναμεις. Αληθεια οταν παει το ΠΑΣΟΚ στο 2% ακομα ο ''χωρος'' θα ειναι η Δημ.Αρ και και το ΠΑΣΟΚ ή τοτε θα αρχισουνε τα γλειψιματα στο συριζα. Δεν ξερω, αλλα απογοητευομαι οταν ακουω οτι το ΠΑΣΟΚ ανηκει στο δημοκρατικο σοσιαλισμο. Αυτο το κομμα δεν ανηκει πλεον πουθενα. ΅Εχει καταστρεψει τα παντα. Και φυσικα ενα κομματι που βρισκεται στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι ουτε δημοκρατικο ουτε σοσιαλιστικο.
Την ανασυσταση της αριστερας και οχι της κεντροαριστερας πρεπει να την κανουνε οι υγιεις δυναμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Τα αλλα ειναι κουφια λογια. Απορω που ζειτε!! στην κοσμαρα σας ακομα με το διαλυμενο ΠΑΣΟΚ ασχολειστε που το μισει η κοινωνια και δικαιως.

law4 said...

αληθεια τι σχεση εχει το ΠΑΣΟΚ με την αντι-καταναλωση και την αλλαγη του παραγωγικου μοντελου;; ο Σημιτης και ο Αντρεας αν δεν κανω λαθος φουσκωσανε τις τσεπες των Ελληνων με δανεικα.. Καλα γιατι κοροιδευτε τον κοσμο;
Η ανανεωτικη αριστερα πρεπει να ξεκοψει για παντα με το ΠΑΣΟΚ.

Ευθύμιος (Μάκης) Διόγος said...

Το Φόρουμ του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει με αφορισμούς και "κατάρες". Το Πασοκ φυσικά και εχει μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας, όμως στη πολιτική δεν υπάρχουν παρθενογεννέσεις. Το Φόρουμ θα λειτουργήσει δημιουργικά, έτσι ώστε και ο χώρος του Πασοκ να δει τα (μεγάλα) λάθη του και επιτέλους να συγκροτηθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και η ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει τη πορεία της.
Οσο για τον Σύριζα έχει σχέση με την κεντροαριστερά όσο εγώ με την αστροναυτική, δλδ καμία. Εξαπατά πολιτικά τους πολίθτες λέγοντας ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος μέσα στην Ευρώπη, τι στιγμή που είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει. Ο Σύριζα ειναι το κόμμα της δραχμής κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί.

law4 said...

Αυτος που λες οτι ο συριζα ειναι το κομμα της δραχμης ειναι η επισημη γραμμη της ΝΔ. Την συμμεριζεσαι εσυ που ανηκεις στην ανανεωτικη αριστερα; Λυπαμαι πολυ γι αυτο.. Δεν ισχυριζομαι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι σωστος σε ολες τους τις πολιτικες κινησεις. Και στην τελικη αν κανει λαθος αυτο θα το δουμε ομως ο κοσμος που τον ακολουθει ειναι προοδευτικος και κινειται στο χωρο της αριστερας, αλλα και του κεντρου. Εσεις πως το αγνοειται αυτο;; Γιατι εχετε γινει τοσο δογματικοι( χειροτεροι και απο ΚΚΕ);;
Πιστευει οτι το ΠΑΣΟΚ θα δει τα μεγαλα λαθη;; Κρυβοντας την λιστα Λαγκαρντ; και ποιο ΠΑΣΟΚ; Του Βενιζελου αυτου του διεφθαρμενου λαικιστη;; Απαντησε μου ειλικρινα.. Ειναι σχιζοφρενικο αυτο που πιστεευι ενας προοδευτικος κοσμος κινουμενος περι την Δημ.αρ. Νομιζετε οτι θα αλλαξετε αυτο το αθλιο ΠΑΣΟΚ;
Ναι η ΔημΑρ μπορει να γιενι μια συγχρονη σοσιαλδημοκρατια. Αυτο το κομμα δεινοσταυρων της Ιπποκρατους δεν εχει καμια σχεση ουτε με το Κεντρο.. Ρωτηστε την κοινωνια. Οχι τα στελεχη του

law4 said...

και κατι ακομη: Το ΚΚΕ μολις σημερα αποκαλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ συντηρητικη σοσιαλδημοκρατια. Απο την αλλη εσεις τον αποκαλειτε ακρα αριστερα αν δεν κανω λαθος. Τι απο τα δυο εχει βαση;; Ποτε ενα κομμα της ακρας αριστερας δεν θα επαιρνε 27%. Ας ειμαστε ειλικρινεις. Διαχειριση θελει ο ΣΥΡΙΖΑ και οχι καμια Οκτωβριανη επανασταση. Απαντηστε μου ειλικρινα γιατι πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως σκεφτεστε εσεις οι ''μεταρρυθμιστες''.
Ενας μεταρρυθμιστης.