Sunday, August 12, 2012

Σινεμά και βροχή

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Σαββατόβραδο στην μισοάδεια Αθήνα. Δροσερό αεράκι επιτέλους αλλά και απειλή για μία βραδινή μπόρα. Η ιδέα της βροχής ήταν ελκυστική επειδή η ζέστη τόσων εβδομάδων μας έχει εξαντλήσει. Φτάνουμε στην Αλεξάνδρας πίσω από τα άχαρα και γκρίζα κτήρια σε ένα παραδοσιακό θερινό σινεμά. Θεατές μόνο εμείς και οι ιδιοκτήτες. Φτάσαμε νωρίς και στρογγυλοκαθίσαμε παραγγέλλοντας τα απαραίτητα αξεσουάρ (pop corn, nachos). Τα βαλς του Στράους πρόσθεσαν ένα γιορτινό ύφος στην αυγουστιάτικη νύχτα.

Η βροχή μας πρόλαβε. Έριχνε μεγάλες σταγόνες βροχής και ο δυνατός κρότος τους πάνω στα μεταλλικά τραπεζάκια, συμπλήρωνε αρμονικά το βαλς. Πήραμε τα πράγματα μας και κρυφθήκαμε κάτω από το στέγαστρο. Αναρωτηθήκαμε αν θα γίνει η προβολή στην καθιερωμένη ώρα ή θα αργήσει. Η απάντηση στο ταμείο ήταν ξεκάθαρη. Βρέχει δεν βρέχει η προβολή θα γίνει για να συνεχιστεί η επόμενη μετά της έντεκα. Παράξενη αίσθηση να κάθεσαι μέσα στην βροχή και να βλέπεις μία τεράστια οθόνη να μην συγκινείται από τις στάλες τις βροχής.

Η ζωή της αλληνής ( La Vie d’une Autre (2012) Σκηνοθέτης: Σιλβί Τεστύντ με τους Ζιλιέτ Μπινός και Ματιέ Κασοβίτς) Η γαλλική ταινία αγγίζει αρκετούς ανθρώπους επειδή περιγράφει αυτό που ζούμε .Την αποξένωση και την μεταμόρφωση μας σε παραγωγικά τέρατα. Πως χάνουμε την ανθρωπιά μας κυνηγώντας την δόξα, την εξουσία, την καριέρα, τα λεφτά και τελικά την κατανάλωση. Σε αυτή την διαδρομή χάνεις την επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάς, την μητέρα, τον γιό και τον σύζυγο σου. Χάνεις την ισορροπία σου και αναγκαστικά και την ανθρωπιά σου. Σε ένα τεράστιο και χλιδάτο σπίτι τα μέλη της οικογένειας κρύβονται μέσα σε κουτιά ,στα δωμάτια τους, με ελάχιστη επικοινωνία ανάμεσα τους. Το παιδί το μεγαλώνει η νταντά με άλλες προδιαγραφές και άλλα πρότυπα. Τα ψώνια παραγγέλλονται στο ιντερνέτ και η μαγειρική καταντάει μία περιπέτεια με άγνωστα αποτελέσματα.

Πολλές φορές η ηρωίδα αναρωτιέται πώς έφτασε τόσο πλούσια ενώ έχει την απάντηση μπροστά στα μάτια της. Πετυχημένη και ατυχής αντιλαμβάνεται το βαρύ τίμημα της δόξας και προσπαθεί να επιστρέψει στην πραγματική και αληθινή της αγάπης. Στα καλά καθούμενα η ηρωίδα ξυπνάει και ζει έναν εφιάλτη.15 χρόνια από τη ζωή της έχουν διαγραφεί από την μνήμη της. Καταξιωμένη με αξιοζήλευτη καριέρα επαγγελματική αδυνατεί να αντιληφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί σ’ αυτό το διάστημα. Μετά από λίγες ώρες καταλαβαίνει ότι χάνει τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της. Αρχίζει να μπαλώνει τις μεγάλες τρύπες που η ίδια έχει προκαλέσει στον ιστό της οικογενειακής της γαλήνης .Πως να τα καταφέρει; Η μάχη της δεν μας πείθει αφού ο αποδέκτης έχει φαρμακωθεί μετά από τόσα χρόνια ασυνεννοησίας και ατέρμονων διαξιφισμών .

Η ταινία πάσχει λίγο από άποψη διαλόγου και ερμηνειών (πιστεύω ότι δεν αξιοποιήθηκε καλά το επιτελείο των, κατά τα άλλα, αξιόλογων ηθοποιών) και δεν είναι σίγουρα κομεντί όμως αποτελεί μια καλή πρόταση για ψυχαγωγία. Η δροσερή βροχή και το θερινό σινεμά ταιριάζουν πολύ με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα στέγαστρο να σας προστατεύει.

No comments: