μεταναστες

μεταναστες

Wednesday, April 25, 2012

"Η αξία των πραγμάτων"

Την ώρα που τα συνταξιοδοτικά ταμεία καταρρέουν και οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται, είναι ανάγκη να θέσουμε το ερώτημα: πώς καθορίζεται η αξία των πραγμάτων; Καλύπτοντας μια πλατιά γκάμα θεμάτων, από τα δωρεάν γεύματα μέχρι τις αμυντικές δαπάνες και από τον έρωτα ως την τηλεόραση, ο Raj Patel φέρνει στο φως τις κοινωνικές επιπτώσεις του φονταμενταλισμού της αγοράς και εξηγεί γιατί η τιμή των πραγμάτων που εμείς θεωρούμε σημαντικά πάντοτε διαφέρει από την αληθινή τους αξία.

Κινούμενος με διαύγεια και σιγουριά σε διάφορα επιστημονικά πεδία, ο Raj Patel αποκαλύπτει πώς αυξάνεται το κόστος μερικών πραγμάτων, ουσιαστικά άχρηστων για τη ζωή μας, ενώ αγνοείται η αξία φυσικών πόρων απαραίτητων για την επιβίωσή μας. "Η αξία των πραγμάτων" μάς παρακινεί να σκεφτούμε τις καταλυτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να σωθούμε από τη χρηματοπιστωτική παράνοια… Το μεγάλο χάρισμα του Raj Patel είναι ότι γράφει με χιούμορ και ανθρωπιά, παρουσιάζοντας τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες ως λογικές και αναγκαίες. Ένα έξοχο βιβλίο.

Naomi Klein, συγγραφέας του βιβλίου Το δόγμα του σοκ

Ο Raj Patel μάς προτείνει έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο να αντιληφθούμε την τιμή και την αξία των πραγμάτων. Απολαυστικό και γεμάτο εκπλήξεις, το βιβλίο είναι ανεκτίμητο, χαράσσοντας το δρόμο που θα μας βγάλει από τον σκοτεινό δαίδαλο της οικονομίας.

Michael Pollan, συγγραφέας των βιβλίων Omnivore’s Dilemma και In Defense of Food
Ο Raj Patel σπούδασε στην Οξφόρδη, στο London School of Economics και στο Cornell University. Είναι συγγραφέας του best-seller Stuffed and Starved. Είναι μέλος του Institute for Food and Development Policy στο Όκλαντ των ΗΠΑ, ερευνητής στο University of KwaZulu-Natal στη Νότιο Αφρική και επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών του University of California. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του κατάρτισης εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ και τα ΗΕ, αναπτύσσοντας στη συνέχεια ακτιβιστική δράση εναντίον αυτών των οργανισμών.
Το βιβλίο έχει γίνει best seller. Μεταφράζεται σε 15 γλώσσες.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ

No comments: