Wednesday, December 21, 2011

Ουδέν νομιμότερο εκ του προσωρινού


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Μετά από ενεά χρόνια τα αμερικάνικα στρατεύματα εγκαταλείπουν το Ιράκ. Ο
ι ΗΠΑ που «πολέμησαν» εκτός συνόρων τους για την ελευθερία και την δημοκρατία των πολιτών του Ιράκ, έστειλαν  εκεί συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες  και έχασαν 4.500 στρατιώτες. Η εκστρατεία ξεκίνησε για λίγους μήνες και έλιξε μετά από ενεά χρόνια! Η χώρα καταστράφηκε και πάνω στα συντρίμμια μαζεύτηκαν τα κοράκια παρντόν οι κατασκευαστικές εταιρίες για να «βοηθήσουν». Το αρχαιολογικό μουσείο  της Βαγδάτης λεηλατήθηκε, η οικονομία της χώρας καταστράφηκε και δεκάδες  πόλεις ισοπεδώθηκαν. Πάνω από 100.000 πολίτες σκοτώθηκαν και οι επιβιώσαντες εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση ή καταδικάστηκαν σε εξαθλίωση και πείνα ! Ειρωνεία της  ιστορίας η εκτίμηση του υπουργού Λέον Πανέτα, ότι η επιχείρηση «άξιζε το κόστος σε αίμα και δολάρια». Ο κύριος Ομπάμα επιβεβαιώνει ότι «κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας».

Άλλο παράδειγμα μεταλλαγής προσωρινότητας μηνών σε μονιμότητα  χρόνων ήταν η προσωρινή εγκατάσταση των σεισμόπληκτων μέσα σε κοντέινερ.
Οι καταυλισμοί που στήθηκαν το 1999 για να φιλοξενήσουν τους περισσότερους από τους άστεγους, λόγω του καταστροφικού σεισμού της Πάρνηθας χρησιμοποιήθηκαν, από τους δικαιούχους τους για παραπάνω από 8 χρόνια. 

Τέλος αλλά όχι και τελευταίο παράδειγμα είναι η προσωρινότητα της τωρινής κυβέρνησης που πάει να γίνει μόνιμη αντίθετα με τους νόμους. Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι μεταβατική και
  έχει ημερομηνία λήξεως. Θα τηρηθεί η συμφωνία των τριών; Θα γίνουν εκλογές το Φλεβάρη; Τα σενάρια παράτασης αφενός ενοχλούν τους δελφίνους  και τα άλλα κόμματα που δεν συμμετέχουν σε αυτή και αφετέρου  βολεύουν τον κύριο Παπανδρέου για να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η κούρσα διαδοχής καλά κρατεί στο ΠΑΣΟΚ και η εκλεκτική αμνησία των πρασινοφρουρών που εκτοξεύουν βαριές κατηγορίες ενάντια στην παράταξη που τους ανέδειξε και τους έθρεψε προκαλεί μόνο γέλιο στους γνώστες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρονται στον εκβιασμό παρντόν  σύσταση των τραπεζών να μην αλλάξει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος. Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας ζωή. De nihilo nihil! Από το μηδέν  βγαίνει μηδέν άρα από το τίποτε δεν προέρχεται τίποτε.

No comments: