Saturday, November 19, 2011

Ακολούθησε τα πουλιά για να βρεις …τα ψάρια

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

’Όταν πας για ψάρεμα αλλά δεν ξέρεις που είναι τα ψάρια ακολούθησε το σμήνος των πουλιών (συμβολή ψαρά από τα νησιά Σαμόα)


Τα νησιά Σαμόα είναι ένας αρχιπέλαγος 3030 χιλιομέτρων στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Περιλαμβάνει 9 ηφαιστειογενή νησιά εκ των οποίων κατοικούνται 4. Αποτελεί μέρος της Πολυνησίας και της ευρύτερης περιοχής της Ωκεανίας. Είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία με αρχηγό κυβέρνησης τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία και γενικά ελέγχει τη νομοθετική συνέλευση. Η τελευταία ασκεί τη νομοθετική εξουσία, ωστόσο η νομοθεσία ελέγχεται από την κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και τη Βουλή. Το Κοινοβούλιο έχει μόνο ένα σώμα, που λέγεται Fono και απαρτίζεται από 49 μέλη των οποίων η θητεία διαρκεί πέντε έτη. Τα νησιά έχουν δύο διαφορετικές δικαιοδοσίες το ανεξάρτητο κράτος στα δυτικά και το Αμερικάνικο Σαμόα στα ανατολικά. Οι δύο περιοχές χωρίζονται από 64 χιλιόμετρα από ωκεανό. Ο πληθυσμός αυτών των νησιών είναι περίπου 250.000 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Πολυνησία.
Ήταν η πρώτη χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1962. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Αγγλία τα διεκδίκησαν από τα τέλη του 1800 και η μοιρασιά έγινε στα μέτρα τους. Σε αυτές τις επεκτατικές τάσεις οι κάτοικοι απαντούσανε με ξεσηκωμούς και πολύνεκρες θυσίες .Και ζήσανε οι ξένοι καλά και οι ιθαγενείς χειρότερα. Πολιτική ανεξαρτησία απέκτησε η χώρα μόλις το 1962 (2.831 χιλιόμετρα ² και 185.000 κάτοικοι). Το 2002 η Νέα Ζηλανδία ζήτησε δημόσια συγνώμη από το λαό των Σαμόα για τα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι την περίοδο 1920- 1962 για δύο ιστορικά γεγονότα. Το πρώτο σχετίζονταν με τον αφανισμό ,του ενός πέμπτου του συνολικού πληθυσμού των Σαμοανών από επιδημία γρίπης το 1918-1919.Το 1919 η Βασιλική Ερευνητική Επιτροπή επέτρεψε ένα πλοίο από το Όκλαντ να πάει στη Δυτική Σαμόα, παραβιάζοντας την καραντίνα που είχε επιβληθεί. Έπειτα από επτά ημέρες, η γρίπη μεταδόθηκε στους κατοίκους του Ουπόλου και σύντομα και σε όλη την υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Το δεύτερο περιστατικό που οι νεοζηλανδικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν αδιακρίτως στο πλήθος.[έγινε κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης του κινήματος των Μάου (Mau), το οποίο ήταν αντίθετο στη βία και κατήγγειλε, από τη δεκαετία του 1920, την κακομεταχείριση των Σαμοανών από τους Νεοζηλανδούς. Παλαιότερα η Σαμόα ήταν γνωστή ως γερμανική (1900–1914) και μετά ως Δυτική Σαμόα (έως 1997) . Η ανατολική αμερικάνικη Σαμόα αποτελεί, ακόμα, έδαφος των ΗΠΑ με 199 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 65.000 κατοίκους έχοντας νόμισμα το δολάριο. Ο Ομπάμα, που κόπτεται τόσο πολύ για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των χωρών στην Μέση Ανατολή, πως θα μπορούσε να εξηγήσει τι κάνουν εκεί οι 65.000 αμερικανοί. Ο σεισμός των 8,3 Richter το 2009 προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα παράκτια χωριά, όπου γιγάντια κύματα χτύπησαν κτήρια, παρέσυραν αυτοκίνητα και ξέβρασαν τις βάρκες στην ξηρά. Η Πίστη, η Οικογένεια και η Μουσική αποτελούν το τρίπτυχο του πολιτισμού των Σαμόα. Χαρακτηριστική είναι η σχεδόν ανύπαρκτη ιδιωτική ζωή, καθώς σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, οι Σαμοανοί λειτουργούν συλλογικά. Τα νησιά ήταν γνωστά στους Ευρωπαίους ως "Νησιά της Ευτυχίας", κυρίως λόγω του ανεπιτήδευτου τρόπου ζωής των ανθρώπων τους (fa'a Samoa) και της σύνδεσής τους με τη φύση.

Η Ελλάδα μας είναι μεγαλύτερη χώρα από την Σαμόα και κατέχει την 22η καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με πρόεδρο δημοκρατίας και 300 βουλευτές Η μεγάλη απόσταση και η "ανωτερότητα" που μας διέπει ως ευρωπαίοι, καθιστούν τα Σαμόα νησιά άγνωστα σε πολλούς έλληνες. Οι εύποροι τα έχουν επισκεφτεί ως εξωτικά και μαγευτικά τουριστικά θέρετρα. Επιφανειακά δεν έχουμε τίποτα κοινό, όμως μια γρήγορη ματιά στην ιστορία των νησιών θα μας κάνει να καταλάβουμε ότι έχουμε πολλά.

Η Ελλάδα έδωσε ,από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πολλούς αγώνες για την ανεξαρτησία της. Τα 400 χρόνια κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την σφράγισε για πολλά χρόνια αλλά δεν την πτόησε. Ανήκει στην πολιτισμένη Ευρώπη και είναι ελεύθερη από το 1825 αλλά παραμένει μία αποικία των ΗΠΑ και του Δ.Ν.Τ. Παρότι ήμαστε μακριά από τα Σαμόα νησιά έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Πολλές ΄΄φίλες΄΄ χώρες μας διεκδικήσαν και μας πρόδωσαν κατά καιρούς. Αρκετοί μας ζήτησαν συγνώμη που μας κλέψανε και μας καταστρέψανε. Και στην χώρα μας έγιναν ,κατά καιρούς διάφορες εμφανείς ή κρυφές μοιρασιές Πολλοί μας διεκδίκησαν και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολο σταυροδρόμι .

Τα πουλιά που μαζεύτηκαν πάνω από την θάλασσα μας δεν είναι όλα εχθρικά .Οι ξένες και οι ελληνικές τράπεζες και κυρίως οι δήθεν φίλοι μας οι ευρωπαίοι μας είναι αυτοί που μας πονάνε και μας νοιάζονται . Ανησυχούν πολύ αν θα φύγουμε από το ευρώ. Απαιτούν συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Τα πουλιά που αναζητούν τα ψάρια μας εντοπίζουν εύκολα εμάς τα θύματα τα ψάρια. Φτάνει να ρίξουν μια ματιά στις ξένες και ελληνικές εφημερίδες για να δούνε που είναι και που θα καταλήξουν οι έλληνες. Όταν δεν πας για ψάρεμα και περπατάς στο δρόμο και βλέπεις πολλά πουλιά να θυμηθείς ότι δεν μαζεύονται πάντα για κάτι ζωντανό .Τα μαύρα πουλιά , τα κοράκια, ορμάνε και εκεί που υπάρχει κάτι ψόφιο, κάτι που σαπίζει και κυρίως κάτι που βρωμάει.

No comments: