Sunday, November 13, 2011

Παρέμβαση Γιώργη Κλάδου & Αντωνη Ανηψιτάκη για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ

Σχετικά με την απόφαση της ΚΕ για καταψήφιση της κυβέρνησης έχουμε να παρατηρήσουμε και να προτείνουμε τα εξής :

  1. Η τωρινή συγκυρία είναι πολύ κρισιμότερη από εκείνη της καταψήφισης του πρώτου μνημόνιου. Τώρα είμαστε στο χείλος του γκρεμού, διακυβεύεται η θέση μας στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε ως κόμμα ομοφωνήσει ότι τυχόν έξοδός μας θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερα δεινά στους πολίτες και στον τόπο. Για να διασφαλιστεί όμως η παραμονή μας απαιτείται μια έστω μικρή περίοδος αξιοπιστίας, σταθερότητας, εξασφάλιση χρηματοδότησης, ελάφρυνσης του χρέους , δημοσιονομικής εξυγίανσης με παράλληλα ρεαλιστικά μέτρα άμβλυνσης των αδικιών που έγιναν την τελευταία περίοδο.
  2. Η απόφαση της ΚΕ είναι αναντίστοιχη με την αρχική διατύπωση του προέδρου μας ότι, θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και θα αποφασίσουμε για τη στάση μας στο Κοινοβούλιο. Γιατί δεν περιμέναμε; Αν η αρχικά πιθανή κυβέρνηση Παπαδήμου επέτρεπε μια τέτοια στάση γιατί την αναιρεί η τραγελαφική διαδικασία που ακολούθησε. Αυτή κατέδειξε την φθορά των πρωταγωνιστών της και του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, δεν έφθειρε τον Παπαδήμο.
  3. Το επιχείρημα των άμεσων εκλογών έχει ξεπεραστεί απ’ τα γεγονότα και δεν συνοδεύεται από μια πειστική εξήγηση ως προς το γιατί οι εκλογές τώρα θα δημιουργούσαν καλύτερες κυβερνητικές λύσεις. Σε σχέση με τη σύνθεση της συγκυβέρνησης παραπέμπουμε στη στάση της Αριστερας τον Οκτώβριο του 1940 που έχει ιστορικά δικαιωθεί.
  4. Η απόφαση της ΚΕ μοιάζει να έχει στραμμένη την προσοχή της περισσότερο στην αποφυγή της λαϊκιστικής κριτικής της άλλης αριστεράς και λιγότερο στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τρέφει μια μικρή έστω ελπίδα από τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης.
  5. Πιστεύουμε ότι η συμπάθεια που κερδίσαμε από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η οποία εκφράστηκε και δημοσκοπικά, οφείλεται στη λογική, μετρημένη στάση μας όλο το τελευταίο διάστημα όξυνσης της πολιτικής κρίσης με κύριο εκφραστή τον Πρόεδρο.
  6. Η αίσθησή μας που προκύπτει από την επαφή μας με τον κόσμο μετά την απόφαση της ΚΕ, είναι ότι απογοητεύσαμε κυρίως μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που κατατάσσουν τον εαυτό τους στην κεντροαριστερά. Οι πολίτες αυτοί κατανοούν τη μη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Κατανοούν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση ανάγκης, αποτέλεσμα ισορροπιών κι όχι προγραμματικών συγκλίσεων και δεν αναμένουν σοβαρές αλλαγές πολιτικών. Προσδοκούν όμως από μας μια στάση που θα άφηνε υποσχέσεις ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι άλλο ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα ευθύνης.
  7. Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε λάθος να έχει προαποφασίσει η ΔΗΜΑΡ να υποδείξει στους βουλευτές της την καταψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου πριν ακόμα ακούσει τις προγραμματικές της δηλώσεις. Πιστεύουμε ότι ακόμα υπάρχει τρόπος και χρόνος να διορθωθεί ένα μεγάλο λάθος και να εξουσιοδοτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα να εξαρτήσει τη θέσης της μεταξύ αποχής, ανοχής, παρών ή καταψήφισης ανάλογα με τις προγραμματικές δηλώσεις.
  8. Γνώμη μας είναι ότι αν οι προγραμματικές δηλώσεις επιτρέψουν “το παρών” αυτό θα ερμηνευτεί απ’ την πλειοψηφία του λαού μας ότι είμαστε παρόντες για να επικροτήσουμε ό,τι θετικό και να αντιταχθούμε σε ό,τι αρνητικό και θα επικροτηθεί ως η ενδεδειγμένη στάση στην παρούσα συγκυρία που θα επιτρέψει στο κόμμα και στις απόψεις του να εξακολουθήσει να διεισδύουν σε μεγάλα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας .

Γιώργης Κλάδος, π. Δήμαρχος Ανωγείων

Αντώνης Ανηψητάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

No comments: