Tuesday, August 2, 2011

Φυλασσόμενη πόλη

Tης Ολγας Σελλα

Οι πραγματικά γενναίοι τουρίστες που συνεχίζουν να επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους θα πρέπει να έχουν πολλές απορίες για ό,τι συμβαίνει εδώ το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, αν έμπαιναν χθες σε οποιοδήποτε ειδησεογραφικό site θα έβλεπαν ότι σ’ αυτή τη χώρα αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις. Κι ότι σε αρκετά λιμάνια για να βγουν οι εκδρομείς από τα κρουαζιερόπλοια πρέπει πάλι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας. Κι ότι η κεντρική πλατεία της ελληνικής πρωτεύουσας, η πλατεία Συντάγματος, έχει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας τόσο γύρω από αυτήν όσο και μέσα, γύρω από τα παρτέρια της. Οπωσδήποτε είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της χώρας που κανένας τουριστικός οδηγός δεν αναφέρει. Αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει στο μέλλον...

Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, διάφορες καθημερινές κινήσεις μιας πόλης και μιας χώρας χρειάζονται την προστασία και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων για να πραγματοποιηθούν στοιχειωδώς ομαλά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κλάδοι επαγγελματιών που θεωρούν ως μέσον πάλης την ταλαιπωρία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και υπάρχουν και οι «αγανακτισμένοι» που ενοχλήθηκαν γιατί ο δήμος Αθηναίων έκανε το αυτονόητο, τη δουλειά του δηλαδή: έδωσε στους πολίτες και στους επισκέπτες αυτής της πόλης πίσω την κεντρική πλατεία τους. «Απαράδεκτον», λένε οι «αγανακτισμένοι» που επειδή αγανάκτησαν εκ νέου, διοργάνωσαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο!

Από τον Αύγουστο του 2004, των Ολυμπιακών και των ημερών δόξας και σύμπνοιας για την Αθήνα έχουν περάσει μόλις επτά χρόνια. Τον Αύγουστο του 2011, τα αυτοκίνητα παρκάρουν όπου θέλουν, οι τουρίστες σέρνουν για εκατοντάδες μέτρα τις βαλίτσες τους προκειμένου να φτάσουν στα λιμάνια ή στα αεροδρόμια κι από εκεί στον προορισμό τους. Στην πεζή διαδρομή τους βλέπουν στην πρωτεύουσα αυτής της χώρας γεμάτα τα ούτως ή άλλως αραιά λόγω αυγουστιάτικων αδειών Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και απελπισμένους τους πολίτες της Αθήνας. Αλλωστε, συχνότατα και οι ίδιοι σ’ αυτά τα Μέσα φορτώνουν τις βαλίτσες τους για να καταφέρουν να πάρουν το αεροπλάνο ή το καράβι...

Ποιες είναι οι δυνάμεις του καλού απέναντι σ’ αυτή τη λαίλαπα εγωκεντρισμού και αυτοκαταστροφής; Θα τους συναντήσετε σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης: ηλικιωμένους ανθρώπους να κουβαλούν υπομονετικά τα ψώνια τους, μαμάδες να σέρνουν τα μικρά παιδιά, ενήλικες να ετοιμάζονται για διακοπές και να κάνουν τα ψώνια τους.

Ολους εκείνους δηλαδή που θεωρούν ότι η ζωή δεν συνεχίζεται ούτε με τραμπουκισμούς ούτε με επίδειξη δύναμης, αλλά μόνο ακολουθώντας τους καθημερινούς ρυθμούς της.

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: