Tuesday, May 3, 2011

Κερατέα (και Αττική): Ωρα μηδέν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων – Εδώ και τώρα Ανακύκλωση!

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα της Κερατέας

Χρειάσθηκαν τέσσερις μήνες άγονων και βίαιων αντιπαραθέσεων και απαράδεκτων προσπαθειών επιβολής λύσεων με αστυνομικά μέτρα, ώστε να πράξει η κυβέρνηση το αυτονόητο. Να δεχθεί να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς της Λαυρεωτικής για το κρίσιμο όσο και κατεπείγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αν. Αττικής.

Η λύση που θα προκριθεί –πάντα στα όρια του δήμου Λαυρεωτικής– πρέπει να :

• αποκλείει κάθε περίπτωση υγειονομικής ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς την προαπαιτούμενη επεξεργασία

• αποκλείει κάθε σκέψη για μεθόδους πυρόλυσης / αεριοποίησης (τεχνολογίες πανάκριβες, εκτός τόπου για την ελληνική πραγματικότητα)

• δίνει άμεση προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή), κομποστοποίηση των οργανικών, πλήρη εφαρμογή συστημάτων ειδικών αποβλήτων και άμεσα μέτρα ελέγχου και διαχείρισης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων.

• εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους από τα σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. και

• πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την αρχή της κρίσης έδειξε με συνέπεια τον ορθό δρόμο: λύση σύμφωνη με τα πορίσματα και τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, με αναζήτηση κοινωνικής συναίνεσης.

Η προτεραιότητα της ανακύκλωσης δεν μπορεί να αφεθεί σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά να ενισχυθεί οργανωμένα, συγκροτημένα και καθολικά από την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Δημοκρατική Αριστερά επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για να συμβάλει στην κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει η γενικευμένη ανακύκλωση σε όλη τη χώρα.

Ο χρόνος που υπάρχει είναι ελάχιστος: ας μην σπαταληθεί στο βωμό της πελατειακής λογικής και των όποιων εργολαβικών, τοπικιστικών ή πολιτικών συμφερόντων.

No comments: