Saturday, April 2, 2011

Ο σ. Φώτης Κουβέλης στο "κλείσιμο" του 1ου συνεδρίου

Με την ολοκλήρωση του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο σ.Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του ανέφερε:

Για τα ζητήματα του διαλόγου:

Ο διάλογος στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, όταν δεν έχει το στοιχείο της αμφίδρομης επικοινωνίας, γίνεται απλώς ακρόαση των απόψεων και εντέλει γίνεται πολιτικός μονόλογος, ο οποίος καταστρέφει κάθε δυνατότητα να προκύψει το χρήσιμο, το δημοκρατικό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας.

Όποιος μιλάει καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα για το θέμα των συνεργασιών κάνει ασκήσεις επί χάρτου. Το προβάλει για ελέγξει τη Δημοκρατική Αριστερά, επί της ουσίας το κάνει για να επιτεθεί στη Δημοκρατική Αριστερά, διαστρεβλώνοντας τη σαφήνεια της πολιτικής θέσης που έχει για το ζήτημα αυτό. Η ΔΗΜ.ΑΡ επιδιώκει να διαμορφωθούν σε πολιτικό επίπεδο, οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και φερεγγυότητας προσώπων, για την υλοποίηση της εναλλακτικής προοδευτικής προοπτικής διακυβέρνησης, μέσα από τη σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων, στρατευμένων στην υπόθεση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας, μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Με αυτή την πολιτική θέση θα βγούμε από το συνέδριο, για την ευρεία συμπαράταξη στο πολιτικό πεδίο, που θα περιλαμβάνει δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας. Θα περιλαμβάνει και θα είναι ανοιχτή σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, που θα έχει θέσεις συμβατές με το σχέδιό μας, υπερβαίνοντας το κυρίαρχο πολιτικό στερεότυπο. Μέσα σε αυτό το πολιτικό στερεότυπο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αυτές οι λειτουργίες και αυτές οι δυναμικές, στις οποίες η πρότασή μας αναφέρεται.

Για την οικονομία

Ασκούμε καθημερινά κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Για παράδειγμα, ενώ εγγυάται για δάνεια προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ, την ίδια ώρα δεν δεσμεύει τις τράπεζες, ότι αυτά που θα πάρουν από την ΕΚΤ, και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο, να τα δρομολογήσουν ως στοιχεία χρηματοδότησης προς την αγορά. Για να μπορέσει να ανασάνει, να περιοριστεί ο αριθμός των λουκέτων και να μπορέσει η μικρομεσαία επιχείρηση, στο μέτρο που τις αντιστοιχεί, να δώσει απάντηση στο τεράστιο θέμα της ανεργίας.

Προσερχόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, όχι μόνο με αντιμνημονιακό λόγο, όχι μόνο επικαλούμενοι το γεγονός ότι καταψηφίσαμε το μνημόνιο και την εν συνεχεία του μνημονίου νόμους, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις.

Για το κόμμα

Αναφερόμενος στα ζητήματα φυσιογνωμίας του κόμματος, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε τρία κρίσιμα θέματα:

-Την ανάγκη για ένα ανοιχτό κόμμα, στο οποίο τα μέλη και οι φίλοι συμβάλουν με διάλογο στην οργανωτική του συγκρότηση, στους δεσμούς του με την κοινωνία.

-Την ανάγκη για ιδιαίτερη δουλειά στη νεολαία, ώστε να ενισχυθεί η ανανεωτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος, να συγκροτηθεί οργανωτικά ο χώρος των νέων ανθρώπων στη ΔΗΜ.ΑΡ, μέσα από τα δικά τους βιώματα και ευαισθησίες.

-Την ανάγκη να ισχυροποιηθεί ο οικολογικός προσανατολισμός του κόμματος, όχι μόνο ως πρόθεση ή ως απλή ρητορική, αλλά ως κεντρικό στοιχείο του προγραμματικού λόγου, ως συστατικό στοιχείο κάθε ιδέας για ανάπτυξη και οργάνωση της κοινωνίας.

No comments: