Saturday, March 12, 2011

Φώναξε είμαι ζωντανός

Ένα έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη

Δύο πρόσωπα: Ένας αμετανόητος φονιάς και ένας δημοσιογράφος με αδιευκρίνιστο κίνητρο μονομαχούν. Το έργο «Φώναξε είμαι ζωντανός» είναι ένα δοξαστικό για τον Λόρκα. Αναφέρεται στη δολοφονία του, ιδωμένη από την πλευρά των φασιστών εκτελεστών του και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Σε μια εποχή, που ένας άλλου τύπου φασισμός ξεπροβάλλει απ΄το αυγό του φιδιού στην Ελλάδα και στον κόσμο, οι μνήμες της φρανκικής διχτατορίας αποκτούν ένα νέο νόημα και καλούν σε εγρήγορση.

Παίζουν και αυτοσκηνοθετούνται οι ηθοποιοί: Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος.

Σκηνικό-κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Φωτισμοί: Δημήτρης Μαργαρίτης. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τσακρής

Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου στην σκηνή του πολιτιστικού πολυχώρου «Εύμαρος», Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι, για δέκα συνεχόμενες παραστάσεις από 15 έως και 24 Μαρτίου, ώρα έναρξης 9.15μ.μ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2106207824, 2107776485. Κρατήσεις θέσεων : 6979624369 Ηλεκτρονική διεύθυνση: Evmarosart@gmail.com

Η «άνοδος» και η «πτώση» ενός φασίστα

Στο έργο του Γιάγκου Ανδρεάδη «Φώναξε είμαι ζωντανός», φιλοτεχνείται το πορτρέτο ενός φασίστα. Και το πορτρέτο αυτό γεμάτο ρήγματα και ρωγμές, γίνεται ένα αφτιασίδιωτο ψυχογράφημα. Στοιχειωμένος από την προσδοκία ν’αφήσει πίσω του τον κατατρεγμό και την περιφρόνηση της κοινωνίας, ο φασίστας Φερνάντο Ρόχας βρίσκει ή νομίζει ότι βρίσκει στον ανερχόμενο φασισμό το όχημα της επιβεβαίωσής του. Στην τυχαία ή σχεδιασμένη συνάντησή του μ’ένα δημοσιογράφο, που αποκαλύπτεται ότι είναι εχθρός του «εξ αίματος», ο Ρόχας εξομολογείται τους λόγους της στράτευσής του στο φασισμό. Χυδαίος και τρυφερός, αυθόρμητος και υπολογιστής, ανθρώπινος και φονικός, ο Ρόχας ξετυλίγει το κουβάρι της εμπλοκής του στο φασιστικό κίνημα του φρανκισμού. Η μικρή καθημερινή ιστορία του Ρόχας γίνεται η μεγάλη και με κεφαλαία ιστορία της ανθρωπότητας. Η μοίρα ενός ασήμαντου ανθρωπάκου από την Γρανάδα συναντά τη μοίρα εκατομμυρίων άλλων «καθημερινών» ανθρώπων, που υφαίνουν την ιστορία χωρίς να το γνωρίζουν. Ένα παιχνίδι σχεδόν αφελές και ασυνείδητο, που όμως αποφασίζει για την τύχη του πλανήτη μας.

No comments: